Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Güvenli Sürüş

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    BMW_Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    BMW F650CS Scarver
    Güvenli mi? - "2 teker ne kadar güvenli olabilir ki?"

    2 teker esasında Istanbul trafiğinde bile bir arabadan, minübüsten, otobüsten güvenli bir ulaşım aracı haline dönüşebilir. Peki bunu nasıl başarırsınız? Eğitim ve yaklaşım ile. Motor kullanmak ve Motor Sürmek. Her ikisi de aynı anlama geliyormuş gibi görünseler de esasında temellerinde önemli bir fark var. Biz hangisiyiz peki? "Sürücü" yüz.

    Peki sürmek derken ne demek istiyoruz. Motosiklet kullanmak evet çok keyifli ama bir o kadar da can yakıcı olabilir. İş SÜRÜCÜ'nün elinde. Yaşanan kazalarda sürücülerin bedenlerinin 2'ye ayrıldığını bile duyduk. Bunu başarmak inanın kolay değil!! Önemli ama bir o kadar da şaşırtıcı bir not; Motor belirli bir hızda giderken üzerinden düşemezsiniz. Motosiklet hızlandıkça üzerinden düşmek daha da zorlaşı. Ama "niye düşmüyorum ben" derseniz, kendinizi bir tarafa atmayı deneyin Hız arttıkça düşmek için daha fazla çaba göstermeniz gerekir. Buradan da şunu anlıyoruz, bir kaza olması ihtimali yavaş giderken çok daha fazla! Dikkat edin, yeni sürücüler, yavaşladıkları zaman dengelerini kaybederler hatta durmaya çok az kalmışken düşerler! Bazen de bu çaba size yaptığınız hız sayesinde ulaşır. Unutmayalım Motosiklet ile ulaşım kesinlikle hızlı ulaşım anlamına gelmemeli fakat efektif zaman kullanımı anlamına gelmeli. Efektif zaman kullanımı ne demek? Trafik kurallarına uyarak, belirli kişisel güvenliğin sağlandığı (şekle ve renge bakıp malzeme almayın, mutlaka üstünüzde deneyin!!!), yola çıkmadan önce yolun aklınızda gözden geçirilmesi ve provasının yapılması ile, güveli sürüş tekniklerinin uygulanarak bir noktadan diğer bir noktaya ulaşım.

    Efektif ulaşımın hızı nedir peki? TR Karayollarında, A2 sürücü belgesi olmak şartı ile, motosiklet hız limiti 70km/s olup, 80km/s sürate müsade edilmekte. TEM otoyolunda ise bu 90-100km/s anlamına gelebiliyor. Ortalama hız 90-100km arasında tutulduğu sürece, hem çevrenizdeki trafik için bir sorun olmaktan çıkacak fakat aynı zamanda da güvenli bir sürat ile yol alıyor olacaksınız. TEM Otoyolunda herkes 200+ yapabilir ama bunu yapmak marifetmdir bir düşünmeli....

    En iyi motorcu kimdir? elbette hayatta kalan motorcudur. Hayatta kalmak ise, motora bineceğiniz günün başlangıcında yatar. O gün binmek istiyormusunuz, içinizden geliyormu? yok sa, binmek için kendinizi zorlayacakmısınız? keyfiniz mi yok? Eğer, son iki seçenekten birisini seçip de motora binmeye karar veriseniz işte o zaman bazı riskleri de cebe atmış olursunuz. Kesinlikle keyifsizken, isteksizken, hasta iken ve en önemlisi alkollü iken motosiklet sürmeyi tercih etmeyiniz. Eğer bir gün önce fazla alkol aldıysanız, ertesi gün motosiklet sürmekten kaçının. Emin olun, ertesi gün, henüz vücudunuz alkolden kurtulamadı ve dengeniz de bundan etkilenecek, özellikle virajlarda bunu çok rahat hissedecek (motosiklet kazalarının 4'te 1'i virajlarda meydana gelir) ve kendiniz ürkeceksiniz. Her zaman fren kullanmaya gerek yok. Ecel teri doğal frendir değil mi?

    Sürüş sırasında hava ve yol koşulları ne olursa olsun, tüm vücut koruma aksesuarlarınızı giyin. Kasksız motora binmeyin (çene ve yüz koruması olan kaskı tercih edin, işin havasını bırakın), motordan inmeden kask çıkarmayın. Motor çalışmaz iken, durduğu yerde denge kaybedilerek yaşanacak düşüşler emin olun 20-30km hızla yaşayacağınız düşüş kadar risk taşır. Lütfen dikkatli ve güvenli olalım. Mutlaka motosiklet kazaları yaralanmaların ilk müdahalesini içeren ilk-yardım kurslarına katılın, (Her düşenin sürücünün kaskı hemen çıkartılır mı?) hem kendimiz hem de çevremiz için.

    Bir motosiklete yapabileceğiniz en iyi performans ayarı, sürücüsünün becerisini artırmaktır.

    TR Karayollarında motorlubisiklet, scooter veya motosiklet kullanmak isteyen arkadaşlarım için hatırlatma:
    1-50cc --> A1 Sürücü Belgesi gerektirmekte,
    50cc ve üstü --> A2 Sürücü Belgesi gerektirmekte,
    B Sürücü belgesi hiçbir şekilde yukarıdaki araçları TR karayollarında kullanamaz!!

    BE SAFE.....


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Ortopedist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Şubat 2006
    Motosikleti
    yamaha X max 250
    İyi bir motorsiklet eğitimi almak istiyorum ama Honda nın kursunda hiç yer yok :( uzun süre açılacağa da benzemiyor. Daha önce hiç motorsiklet kullanmadım, sadece 2 haftadır ehliyet kursundaki hocanın eşliğinde 100 cc lik yamaha scooter ile trafiğe kapalı alanda çalışmalar yaptık . Dün yamaha X max 250 scooter aldım. Hafta içi teslim alacağım ve şimdiden eve kadar nasıl gelirim diye düşünmeye başladım. Yaklasık 10 yıldır araba kullanıyorum ve bisikletle de uzun yol dahil deneyimim var ama motorsiklet farklı bir şey.
    Bana en kısa zamanda nasıl ve nereden eğitim alabileceğim konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Amacım scooterımla trafiğe çıkabilmek , özel ders mi alsam acaba ???

  3. #3
    BMW_Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    BMW F650CS Scarver
    Düşüncelerine katılıyorum. Genelde scooter kullananlar ne kask takar ne de koruma. Sanki scooter'dan düşünce farklı güzelliklerle karşılaşılıyor.

    Değindiğin üzere, eğitim çok önemli. Bu eğitimi alabileceğin yerlerden birtanesi de BMW Rider Academy'dir. (www.bmwrideracademy.com). Tel numarası sitede mevcut, arayıp Burcu hanım ile görüşmenizi öneriyorum. Herhangi bir sorunuz olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım. Sevgiler.

  4. #4
    boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Eylül 2003
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    @BMW_Rider
    Arkadaşım forumda daha önce defalarca konuşulan şeylerden bahsetmişsin. Farklı birşey yok yani yazdıklarında. Yazdıklarını çoğu kişi ezberledi artık. Yeni şeyler bekliyor insanlar.
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

  5. #5
    BMW_Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    BMW F650CS Scarver
    Ne gibi "farklı birşey" bekleniyor ki? bu forum da tartışlılmamış konuların bir listesi biryerde var da ben mi gözden kaçırdım. Farklı birşey derken, araç takibi, ilkyardım, mekanik, ileri sürüş mü? bunlar da daha önce tartışıldı mı?

    Bu "Yeni şeylerin" bir listesini buraya yazarmısın lütfen, o listeye bakarak işleyelim.

  6. #6
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    @BMW_Rider
    Arkadaşım forumda daha önce defalarca konuşulan şeylerden bahsetmişsin. Farklı birşey yok yani yazdıklarında. Yazdıklarını çoğu kişi ezberledi artık. Yeni şeyler bekliyor insanlar.
    eğitim deneyimlerinizi yazmaya devam edin... kimseye bakmayın
    bu kafalara kazınmalı ...deneyimlerini paylaşan arkadaşa çok teşekkür ederim eline emeğine sağlık....
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  7. #7
    EgeKnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Eylül 2005
    Şehir
    izmir/Karşıyaka
    Motosikleti
    YAMAHA FZR 1000 EXUP
    Sitemizde Motosiklet tecrübesi olan bilgi ve birikimi olan arkadaşlara ihtiyacımız herzaman var ve olacaktırda bilginin ve paylaşımın fazlası olmaz Bu tip faydalı başlıklar keşke hep açılsa paylaşımın için teşekkürler Burak kardeşim

  8. #8
    BMW_Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    BMW F650CS Scarver
    Desteğiniz için teşekkür ederim beyler...

  9. #9
    kivanctf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    2006 Honda Silverwing 600 ABS
    Yazdıklarin dogru seyler. Kazasiz belasiz yolculuklar...

  10. #10

    Üyelik
    27 Nisan 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    YAMAHA XT 660R - HONDA PS 150i - VESPA ET 4
    Çok teşekkürler BMW Rider...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler