Gerçek olduğunu sanmıyorum. Üniversitede okurken merak edip hesaplamıştım ama şu anda nasıl hesap yaptığımı hatırlayamadım.O zaman bulduğum şuydu: bir arabanın veya motosikletin tekerlek ile asfalt arasındaki sürtünme kuvvetinden dolayı galiba maksimum 1 G (9.80665 m/sn2) ivmeyle hızalanabileceğidir (roket veya türbin gücüyle hava itişi sağlanmadığı sürece). Daha küçük çıkan değerleri ben de anlamıyorum. Merak ettim, biraz konuya gireceğim ama önce bu hızlanmanın ne demek olduğunu bir hesaplayayım:
Köprüden serbest düşme ile atladığımızı farz edelim.
h=1/2*g*t2 ve v=a*t formülleri vardı yanlış hatırlamıyorsam. (a=g) ve (100km/saat=27.78 m/sn) ise v=g*t formülünü uygularsak: t=27.78/9.80665=2.83 sn.
Aynı şekilde h=1/2*g*t2 formülününde bulduklarımızı yerine koyarsak: h=1/2*9.80665*(2.83)2=39,27 m.
(yanlışlık varsa ve söyleyen olursa sevinirim)
Yani KISACASI, köprüden atlarsak 100 km/saat hıza 2.83 sn'de ve 39.27 m aşağıda ulaşıyoruz. Dikkat! Gelişmiş bir arabanın 100 km/saat'den 0'a olan fren mesafesiyle aynı! Porche'lerin falan 36 m'ye indiğini okumuştum. Demek ki 1G'nin altına iniliyormuş. :silent:
Yani bu durumda kafamı karıştırmaktan başka bir şey yapamadım.

Ama merak ettim, bir araştıracağım bakalım ne çıkarabileceğim.
Sonradan ekleme: İnternette araştırdığıma gçöre 1.1 G ile hızlanma veya yavaşlama mümkünmüş. Hesabını da çıkarmam lazım.