Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 1231151101 ... SonuncuSonuncu

Honda Shadow 750 Kullanıcıları / Bilgi Paylaşım Başlığı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    memin1857 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2006
    Şehir
    Bostanlı, İzmir
    Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Büyük Cruiser tarzı motosiklet almayı düşünenler için bu başlığı açtım.
    10.000kmyi geçtiğim Honda 750 Shadow (VT750C6, 2006 model) ile ilgili tüm izlenimlerimi burada paylaşmak istedim. Bu izlenimlerimde motosikletin iyi yönleri kadar kötü yönlerinide özellikle yazacağım. Yani amaç pek çok kişinin yaptığı gibi benim motosikletim çok güzel demek değil, nasıl olduğunu anlatmak, tecrübemi paylaşmak. Zaten bir sürü kötü yönü olduğunuda göreceksiniz. Forum kalitesizliği ile ünlenmiş bazı Çin motosikletlerini övenler, hiç problemi yok diyenler ben 500km yaptım bişi olmadı diyenlerle dolu. Şöyle söyleyeyim: Ben şehir içinde 4 ayda 10BİN km yaptım. (EKLEME: Sonbahar 2007 itibari ile toplamda 27bin km yapmış durumdayım)

    Ayrıca yazdıklarım Honda Shadow'a alternatif olan Suzuki Intruder 800 serisi, Kawasaki VN800, Yamaha DragStar 650yide az çok ilgilendirmekte. Yani başlık genel ağır cruiserlara hitap ediyor denebilir.

    Öncelikle zaten bilinen şeylerden bahsedeyim: Motosiklet tarz olarak Cruiser/Custom/Chopper. Haliyle geniş ve alçak bir koltuğu var, ayaklarınız ileride. Her tarafı krom kaplı, çok fazla temizlik istiyor, yıkaması silmesi kurutması dert, aksesuarları pahalı ve bol.

    Benim tecrübe ettiğim iyi ve kötü yönleri:

    -Scooterlar hatta tüm motosikletler dahil olmak üzere dünyadaki EN ALÇAK koltuğa sahip. Yerden sadece 65cm yükseklikte koltuğuyla kısa boylular için ideal.

    -Dolu ağırlık olarak 250kg olması ile oldukça ağır ve hantal (performans anlamında değil, düşük hızda kontrol ve dar dönüş anlamında) olduğu söylenebilir. Düşük hızda manevralarda zorluk çıkarmasına rağmen 20-30km/h saat hızdan sonra cruiser olması ve yüksek TRAIL, RAKE değerleri (ön maşanın yere açısı sonucu oluşan temas mesafesi farkı ve gidon mili ile amortisör başları arasındaki mesafe farkı) sebebiyle çok dengeli bir şekilde düz gitmeye çalışıyor. Bu sebeple düz yolda kullanması çok kolay fakat dönüşler zor. Motosiklet ayaklıkları yere deyene kadar yatıyor fakat dönüş çapı yinede geniş. Yinede 300kglık cruiserlar kadar aşırı ağır değil. 300kg olan cruiserlar yan ayaktan dik konuma doğrulturken bile üzüyor.

    -Debriyaj çok iyi değil. Motosiklet ağır olduğu ve alçak/uzun şeklinden dolayı motosiklet önünü kaldırmıyor. Asfalt kaygan ise aşırı patinaja düşüyor değilse debriyaj kaydırmayı yeğliyor. Ayrıca debriyaj elciği iyi ayarlanmaz ise çok sert oluyor ve eldiven kullanmazsanız boyası parmaklarınıza çıkıyor. Binlerce km çok sert kullanırsanız yakışıklı bir debriyaj masrafı çıkartır.

    -Direksiyon kilidine anahtar zor giriyor. Her indiğinizde güvenlik için kilitlemeniz gereken bu kilit insanı sinir ediyor.

    -Lastikleri alternatif markalardan 1cm ince ama yinede oldukça kalın. (ön 120 arka 160)

    -Tam bir drift (yanlama) motosikleti. Yukarı bahsettiğim sebeplerden dolayı dengesini ne kadar bozarsanız bozun kendisi düzelip dikleşiyor.

    -Radyatörün üst vidası defalarca kırıldı ve tornacılarda süründüm. Sebebi orijinal olmayan krom radyatör kapağı aksesuarı idi. Çok çukurlara düşmekten olma ihtimali yüksek. Vida 2 kere kırılıp 2 kere gevşeyip düştükten ve her seferinde radyatör tekerleğe kadar söküldükten sonra sonunda daha büyük vida için yuva açtırdık ve hem büyük hemde krom nikelli kaliteli vida takarak sorun ancak çözüldü. İkinci Shadow'umda daha krom korumayı orijinal plastik kapağını sökmeden orijinal vidasını kullanarak taktık ve vida kırılma sorunu olmadı.

    -Yol koşulları ve lastik tutunması hesaba katılarak gerçekçi bir değer olması açısından 7 saniyede 100km/h hıza çıkıyor. 15 saniyede 135km/h ile 0-400 metre tamamlıyor. 500cc ve üstü büyük motosikletler arasında ağırlığı ve düşük devri itibariyle çok yüksek performanslı değil ama ağırlığına göre çok çok çok iyi gidiyor. 1. viteste 65, 2. viteste 105, 3. viteste 140 yapıyor.

    -Tork karakteristiği yüzünden otomobillerdeki turbo dizel motorlara benziyor. (Turbo gecikmesi olmadan ama) Çok düşük devirde bile çok yüksek çekişi var. Yani motorun çekmesi için belli bir devire gelmesini beklemenize gerek yok. Gazı açtığınız anında tepki veriyor. Patinaja çok eğilimli. Devir göstergesi zaten yok. Ama hesaplarımdan maks devrinin 7000 olduğunu söyleyebilirim.

    -Motosiklet 46 beygir ama rakama aldanmayın. Beygir gücü sadece bir değerdir. Neredeyse tüm devir aralığı boyunca yüksek çekişe sahip. Yüksek devir olmadığı için 46 beygir değeri hesaplanıyor ama çok iyi gidiyor. 3000 devirde 65 beygirlik motosikletlerden bile 3 kat daha güçlü. Pek tabiki 65 beygirlik motosiklet daha hızlı, fakat shadow her zaman çekişe hazır, keyifli.

    -Çoğu yüksek devirli motosiklet gibi kısa bir devir aralığında maksimum çekiş sağlamak yerine uzun bir devir aralığında sürekli yüksek bir çekişi var fakat yüksek devir yok. Bu sebeple her viteste ve her devirde iyi hızlanıyor ama çok yüksek son hız beklemeyin.

    -Motosikletin düz yolda son hızı 160km/h. Yokuş aşağı 190da biten göstergenin sonuna kadar geldi. Son hızına çok çabuk çıkıyor ama hızlanma bir anda duruveriyor. Cam, grenaj vs olmadığı için 120-130un üstünde ÇOK rüzgar var felaket rahatsız ediyor. Beliniz ağrıyor, yoruluyorsunuz. Bu motosikleti kapalı kask olmadan kullanmayı düşünmeyin bile. Arkadan rüzgar alması 3. vitesteki performansını oldukça etkiliyor.

    -Ön fren çok başarılı. Tekerlek kalın ve kaliteli olduğu için eğer "asfalt iyiyse" sonuna kadar tüm gücünüzle asılsanız dahi ön tekerlek kilitlenmiyor ve motorun üstünde duramayıp gidona düşeceğiniz kadar sert duruyor. Arka tekerlek kampana olduğu için çok çabuk kilitleniyor ama kontrol sorunu yok. Kaygan asfaltta progresif fren ile çok çabuk duruyor, ön tekerlek kilitlense bile kontrol etmek kolay. Kampana arka frenin disk arka frenden daha şık olduğunu belirtmeliyim. Mükemmel asfaltta 100'den 0'a frenlemek yaklaşık 3 saniye ve 35 metre sürüyor. (Sürücü reaksiyon süresi hariç)

    -Deposu çok ufak. Sadece 10 litre. Bunun üstüne 4 litre rezerv var ama benzin göstergesi yada uyarı ışığı yok. Normal bir kullanım ile 100kmde ortalama 5 litre yakıyor. Aşırı ekonomik kullanırsanız 4 litreye düşürmeniz mümkün. Gazı hiç kapamazsanız 6 litreyi geçmiyor. Ama çok yakıt yakacak şekilde kullanınca keyfi çıkıyor söylemeliyim. Yani deviri düşük tutup egsozun ahengiyle gitmek lazım! Rezervi düşünmezseniz bir depoyla ortalama 200km yapıyor. Gösterge ve uyarı olmadığından zaten rezerv sadece benzinciye gitmek için. Benzin durumunu Km göstergesinden takip etmek önemli çünkü yolda giderken aniden stop ediyor ve sol elinizle debriyajı sıkarken yine solda olan rezerv vanasını 120km/h hızla stop etmiş motorda çevirmek zor ve tehlikeli oluyor.

    -Mesafe göstergesi dijital ve toplam km dışında iki ayrı mesafeyi aklında tutuyor.

    -Arka amortisör çok kötü. Hem konforsuz hemde zıplatıyor. Her tarafın doğalgaz çalışması çukur tümsek vs olduğu ülkemizde konfor sorunu yaratıyor. Yere çok yakın olduğu için çok sık altını vuruyor. Ama vurulan bölge şase olduğu için hasar olmuyor.

    -Kötü yol koşullarına ve sert kullanıma kesinlikle uygun değil. Bir çukura düştüm egsoz manifolddan çıktı, radyatör vidasından zaten bahsetmiştim.

    -Ağırlığı ve şekli itibari ile rüzgardan neredeyse hiç etkilenmiyor. (Yanal anlamda) Yani fırtınada açık otobanda giderken bile dümdüz gidiyor. Motorun kendisinde titreşim yok fakat bol bol çukurlara düşerseniz ve yüksek devirde kullanırsanız titreşim bekleyin. Ama zaten rüzgar yeterince vücut titreşimi (!) yapıyor motoru takmıyorsunuz.

    -Pistonları tek krank pinine bağlı olduğu için Harley sesi çıkıyor. (PATA PATA değilde düzensiz PATATA PATATA şeklinde) Yani gerçek V-Twin motor var. Her V2 motor V-Twin değil. Hatta her V-Twin yazan motor V-Twin değil. Ben bu tek krank pin olayına (iki pistonun aynı noktaya bağlı olmasına) çok önem veriyorum. Çünkü gerçek chopper ruhu böyle hissediliyor. Örneğin Suzuki Intruder 800 çift krank pinine bağlı. Bu sebeple daha düzenli ve titreşimsiz çalışıyor. Bence bu iyi bir şey değil. Suzukinin sesi çok başarısız ve metro gibi gidiyor. Yani fazla konforlu, rayda gidiyor gibi. Egsozdan bir ses geliyor ama hissetmiyorsunuz, ruhsuz yani. Ayrıca ahengi kötü. Bu sebeple alternatifleri arasında en iyi ses sahip olan cruiser, Shadow oluyor. Diğer motorlardan daha fazla titreşim yapıyor ama bu istediğiniz birşey. Bu arada Intruder Shadow'dan belirgin bir şekilde büyük ama yükseklik/uzunluk oranı yüzünden kısa gibi duruyor. V2 silindirli bir motosiklet motorunda pistonlar krank üzerinde aynı noktaya bağlı olursa daha düşük güç elde edilir, daha titreşimli ve düzensiz çalışır fakat en güzel ses böyle elde edilir. Pistonlar iki farklı noktaya bağlı olursa maksimum devir ve güç artar, titreşim azalır ve düzenli çalışır, bunlar mühendislik açısından iyi şeyler olmasına rağmen "chopper sesi" açısından kötüdür.

    -Ses TONU Harley ile neredeyse aynı tonda olmasına rağmen orijinal egsozu SEVİYE olarak çok sessiz. Egsozun çıkışlarını açarak "kaliteli gürültü" elde edilebilir.

    -Immobilizer (çipli anahtar) olması ve 250kg ağırlığı çalınmaya karşı ciddi avantaj sunuyor. Düz kontak çalıştırmak yada kaldırıp kamyonete koymak çok çok zor.

    -Şaftlı olduğu için zincir sesi ve zincir bakımı derdi yok buda çok büyük avantaj.

    -Su soğutmalı olması çok büyük avantaj.

    -Sissy Bar (arkada oturanın yaslanması için) şiddetle tavsiye ederim. Sadece yolcunun değil sürücünün konforunuda çok etkiliyor. Ayrıca kuvvetli çekişinden dolayı sissy bar olmadığında artçı düşebilir.

    -Birleştirilmiş çift eksozu çok şık duruyor.

    -Düşük sıkıştırma oranı vs sebebiyle kaliteli yada yüksek oktanlı benzin istemiyor fakat arasıra rölantide gazı açtığınızda bir anda egsoz patlayıp stop edebiliyor. Tam bu anda gidon dönük durumda ise yatmak/devrilmek istiyor, ağırlığı dert oluyor.

    -Servis aralıkları 6000de bir. Yani pek servise uğramıyorsunuz. Ve servisler gerçekten BAKIM, yani TAMİR değil. Rodaj 500kmde bitiyor ama 1000de servise gidiyorsunuz. 1000km rodaj bakımına 70YTL, 6000km bakımına 110YTL verdim. 10.000km şehir içinde hor kullandım gerçektende HİÇ arıza çıkmadı henüz. Sadece debriyaj kolu ile gaz elciği azıcık ses yapıyor (motosikleti çok yıkamaktan) oda basit bir yağlamayla düzeliyor. (EKLEME: 17binde marş düğmesi temassızlık yapmaya başladı, garantiden değiştirdiler. Far ve marş düğmelerinin bulunduğu bölümü sürekli basınçlı suyla yıkayıp içini pislik doldurmayın)

    Sonuç olarak fiyat/performans olarak düşünüldüğünde Shadow 750 çok iyi bir seçim. Buradaki performans kelimesi rahatlık/şıklık/tüketim/hız vs gibi tüm kavramları içeriyor. Ağustos 2006 itibariyle fiyatı 9000EURO civarında. Ama kendinizi kandırmayın. Bu motosikleti almakla bitmiyor bir sürü masrafı daha var. Aşağıda yazmak gerekirse:
    -Motor Koruma: 150 EURO (ŞART! Yatırırsanız dua edersiniz)
    -Sissy Bar: 150 EURO (ŞİDDETLE TAVSİYE)
    -Krom Radyatör kapağı, alarm, branda vs çeşitli aksesuarlar: 200EURO (OPSİYONEL)
    -Ön Cam 200 EURO (TAVSİYE)
    -Heybe 150 EURO (TAVSİYE)

    Çanta gereksinimi had safhada. Sigara paketi bile koyacak yeriniz yok. Heybe şeklinde çanta yaptırabilirsiniz ama 150-200 euro masrafı olacaktır. Ayrıca kilitsiz olacağı için dolu tutmak akıllıca olmayabilir. Bir Kawasakide kilitli sert çanta gördüm ama 1000 euro falan dediler aklım gitti. 5YTL değerinde lastikli fileyi şiddetle tavsiye ederim. Çok işe yarıyor. Benzin deposu düz olduğu için ufak mıknatıslı çantalar çok kullanışlı, fakat uzun vadede özelliklede depo tozlu/kirli iken kullanırsanız boyayı çiziyor. Arka koltuğada file ile birşeyler (2.kask vs) koyabiliyorsunuz. Çoğu sissy bar'ın yine fileyle kullanmak üzere arka tepsisi var ama ben kendiminkine takmadım.

    Brandayı en az 45 dakika beklemeden sakın örtmeyin. Egsozunuzun ve motorunuz branda kaplanıyor. Krom pastası ile uzun uzun girişmek gerekiyor. Ayrıca inip binerken egsoza dikkat. Tüm ayaklıklarda egsoz temas koruması var fakat yinede artçıların egsoza basıp ayakkabılarını eritmek gibi bir isteği oluyor!

    Genel olarak sokaktaki otomobilciler 150-250cclik ufak cruiserları ile karıştırıp sürekli kapışma isteğinde oluyorlar. Ama Porsche, Ferrari, BMW M3, Subaru Impreza Turbo vs seviyesinde birşey gelmediği sürece hiç şansları yok. (Bu arabalarla kapışacaksanız Shadow almayın gidin SS alın) Evet Shadow'un 0-100km/h hızlanması 7 saniye ama 0-100km/h değeri 7 saniye olan otomobilleri geçiyor. Çünkü motosiklette tek arka tekerlek olduğu için diferansiyel yok ve patinajdan fazla kayıp yaşamıyor, otomobiller ise mükemmel olmayan asfaltta kalkmakta çok zorlanıyorlar. Fakat yinede uzun, alçak, ağır, düşük devirde torklu shadowu seri kaldırmanın oldukça zor olduğunu belirtmeliyim. Sürekli patinaja düşüp sağa sola savruluyor. Bu karaktere alıştıktan sonra bahsettiğim performans değerlerine ulaşabilirsiniz. Shadow kendisi ile benzer performansta bir otomobille yanyana kalktığında ilk saniye içinde motosiklet sanki iple gerilmişte fırlamış, yada motosiklet zaten gidiyormuşta kamera yeni çekime başlamış gibi kalkıyor. Bu ilk andaki fırlama sayesinde geçiyor zaten. Yüksek performanslı otomobiller Shadowu 120km/h üstü yüksek hızlarda duman ediyor. Bu sebeple 500 metreden uzun mesafelerde kuvvetli otomobillerle kapışmak anlamsız. Shadow'u tam performans kaldırmaya alışırsanız, saniye olayına pek aldanmayın, KALKIŞTA geçemeyeceğiniz araba yok gibi. Fakat otobanda sıradan aile otomobillerini bile geçemiyorsunuz! Camsız bir shadowun 3. vites ve üstü akselerasyonu ile son hızı komik gözükmesine rağmen depoya eğilirseniz ÇOK farkediyor. 7 saniyede 0-100 yapan bir otomobil ile kalktığınızda otomobil yere düzgün tutunup gerçekten 7 saniyede 100km/s hız çıksa bile yine siz geçiyorsunuz çünkü 7. saniyede her ikinizde 100km/s hızla gidiyorsunuz ama shadow önde oluyor. İlk vites ve kalkış çok hızlı olduğu için daha fazla yol katediyorsunuz. Performanslı otomobillerin 2. vitesi, shadowun 1. vitesi hızlı. Olay bundan kaynaklanıyor. 400 Beygir M5'e bile kalkışta defalarca çok belirgin bir fark attığımı belirtmek isterim, ki M5 100km/s hızda 6 saniyenin altında çıkabilen bir otomobildir. Tabi pist asfaltı bulursa! Pek tabiki 500m ile 1km boyunca olayı ısrarla sürdürürseniz eninde sonunda geçerler. Bir 106GTI ile kalktığımda ben 150ye çıktığımda aynamda neredeyse gözükmüyor idi. Ama ikinci vitesten itibaren rollon/rolling yaparsanız sizinle bir gidiyor 140tan sonra geçiyor. Tek avantajınız kalkışta. Karşıdan rüzgar yerseniz vücudunuz motoru ciddi anlamda yavaşlatıyor. En kötü koşulda, mesela karşıdan rüzgar esiyorsa, camınız, çantalarınız ve artçınız varsa yokuş yukarı gidiyorsanız 130u bile geçemeyebiliyor.

    Motosikletten azıcık anlayanlar ilk olarak 2.5metre boyu ve 2 silindir V motoru görüyor.

    29HP 250cc 150kg Hyosung bile olsa 500cc altında motosikletlerin tamamından daha yüksek performansa sahip. Kaç tane GT250R anahtarı aldım bilmiyorum çok kapışıyorlar çook. 750cclik bir motoru neden 250cc bir motorla karşılaştırıyorsun diye haklı tepkiler gelebilir. Fakat "performans" karşılaştırması yaptığımızda düşük devirli ve ağır 750lik Shadowun performans olarak 250 ile 500lük (cruiser olmayan) motorlar arasında kaldığını görüyoruz. Ve sokakta GT250R sahiplerinin çok kapışası geliyor.

    Sonuç olarak tarzınızı cruiser olarak belirlediyseniz, Harley hayranı iseniz, eski tarz (retro/classic) motosiklet fikri hoşunuza gidiyorsa Honda Shadow 750 tavsiye ederim. Ben cruiser tercih ettim çünkü bence endurolar çok yüksek ve lastikleri çirkin. Yani şehirde dağ bisikleti almaya benziyor. Nakedlar yeterince şık değil ve SS'ler çok konforsuz/tehlikeli. Touringlerde pahalı. Bu konuları düşününce cruiser ışıl ışıl görüntüsü ve düşük fiyatları ile tercih sebebim oldu. Yıkadıktan sonra hava kompresörü tavsiye edilir. Ufakları 15YTL, büyükleri 75YTL. Kompresör kullanmazsanız hareket ettiğiniz gibi her tarafından su fışkırıyor. Az önce silip parlattığınız yerlerde su lekeleri delirtiyor insanı!
    Motosiklete iki kişi (artçı ile) binmeyi düşünüyorsanız zaten konforda rakipsiz. (Sissy Bar olması şartıyla) (Tamam goldwing daha konforlu ama fiyat?)
    Uzun yola çıkacaksanız ön cam almak çok iyi bir fikirdir. National Cycle marka Switchblade model ön camlar 4 SANİYEDE aletsiz sökülebiliyor.

    Bir motosikletin tarz olarak Harley Davidson'a benzemesi güzel bir cruiser olması için yeterli değil. İyi bir cruiser yüksek devir çevirmez, torkunu düşük devirde verir, V motorludur. Örneğin Kawasaki EN500, Yamaha Virago 535 gibi makinalar tam bir cruiser tadı vermiyor. Çünkü ufak cclerinden performans çıkarmak için normal naked motorlar gibi yüksek devirlerde çalışıyorlar, torklarını yüksek devirlerde veriyorlar. Hele EN500de V motor bile yok, ses yok görüntü yok. Bence Shadow yukarıda bahsettiğim "iyi cruiser" tanımlarını karşılıyor. Hatta V motorunun pistonları Harley'deki gibi tek krank pinine bağlı olduğu içinde ses tonu çok hoş. Yurtdışında farklı tarzlarda 750 Shadowlarda var ama ben benimki gibi ufak cantlı kalın ön lastikli alçak uzun olanları seviyorum. Bunu alternatifi kısa, yüksek, büyük cantlı ince ön lastikli modeller.

    Performans, yakıt tüketimi, maliyetler, genel karakteristik, gizli detaylar, son hız menzil vs hakkında herşeyi aktardığıma inanıyorum.

    Bu arada Haziran 2007de siyah shadowumu 20binkmde satıp turuncusunu aldım! Turuncusunun çok daha dikkat çeken, daha güzel bir renk olduğunu belirtmek isterim. Artık siyah shadowlar gözümde eski duruyor. Birkaç alternatif motor deneyip hızlı motor hevesinin 10 dakika sürdüğünü farkettim ve yeniden Shadow aldım. 4 ayda 6000kmde turuncuyla yaptım.

    Egsozu açtırınca yüksek devirdeki sıkılma gidiyor, belirgin bir artış oluyor. Orijinal egsozu dışarıdan bakınca içinde iki bağımsız boru var gibi gözükmesine rağmen aslında bir yukarı bir aşağı tüneller dizisi ve ses çıkmasın diye yüksek devirde motoru sıkıyor. 20-30ytl gibi düşük fiyatlara 30-45 dakikada açıveriyor ustaları. Yalnız yukarıda bahsettiğim tünel olayı yüzünden en dıştaki ve bir içteki kapağında açılması gerekiyor yoksa sadece tek bir silindire ait egsozu açmış olursunuz. Egsozun içinde 4 ayrı hazne bulunmakta ve 1 ile 3. hazneler birinci silindire, 2 ve 4. hazneler ikinci silindire hizmet ediyor. Her iki silindiride rahatlatmak ve ses ahengini bozmamak için minimum iki kapak (hazneyi bölen dairesel metal) açılmalı. İki kapak açtığınız zaman karbüratör problemleri oluşmuyor.

    Çanta (heybe) taktığınız zaman 140km sonrası hızınız belirgin bir şekilde etkileniyor. Ama yıkama işlemi çok kolaylaşıyor çünkü çanta/heybe pek çok detayı kapatıyor. Arka çamurluk, arka krom çıta, arka süspansiyon vs detayları ile uğraşmanıza gerek kalmıyor. Fakat deri heybeler kısa zamanda yavşıyor, sarkıyor şekli/simetrisi bozuluyor.

    Geniş bir ön camı ise daha çok tavsiye ediyorum artık. Başta rüzgarı hissetmek, özgürlük falan densede, zamanla anlıyorsunuzki chopper/cruiserda önden gelen rüzgarı yemek anlamsız. Uzun yol camsız HİÇ çekilmiyor. Marka olarak "National Cycle" tavsiye ederim.

    Yakıt tüketimi olarakta yukarıda daha önce yazmış olduğum gibi, efendi kullanırsanız 4 litre, basarsanız 6 litre. Ortalama 5 litre civarında yakıyor. 250kg 750cc olabilir ama düşük devirde yüksek torku sayesinde bu tüketimleri elde etmesi gayet normal. Ufak cc motorlarda varolan beygirin ortalamada %80-90ını kullanırken bu motorda %20-%30unu kullanıyorsunuz.

    Karbüratörlü olması sizi yanıltmasın, enjeksiyonlu olan cruiserlarda çok dandik enjeksiyon sistemleri bulunuyor. Bir SS'teki yada modern bir 4 silindirdeki gibi gelişmiş bir enjeksiyon beklemeyin. Örneğin Intruderdaki enjeksiyon yeterince hızlı tepki veremediği için ani gaz vermelerde karışımı ayarlayamıyor siyah duman atıyor vs.

    Motor koruma demiri yaptıranlar, motor korumaların peglerden önce yere deymemesine dikkat etmeli. Bu motosiklet pegleri yere deyene kadar kolaylıkla yatıyor ve pegler hareketli olduğu için, yere deymesi size lastiğin yanak limitinde olduğunuza dair bir uyarı oluyor. Eğer yanlış dizayn edilmiş motor koruma demiriniz varsa ve virajda yatarken yere deyerse esnemeyeceği için çok tehlikeli olabilir. Bir tanıdığımda böyle bir şey gördüm. Benim motosikletimde peglerin altındaki vidalar eridi bitti.

    İkinci Shadow'um olan turuncu motosikletiminde çukura düşünce egsoz manifolddan çıktı. Fabrika çıkışı egsozlar gevşek geliyor, sıkıyorsunuz oluyor bitiyor.

    Lastiklere gelince, shadowun orijinal lastikleri oldukça sert. 20bin km sürekli patinaj çekerek gaza frene asılarak gitmeme rağmen dişlerinde aşınma olmadı desem yeridir! (yeni aldığım shadow ile karşılaştırdım) Yani yol yaptıkça lastik eskimesi diye bir şey söz konusu değil. Ama yumuşak lastikli motosikletlere göre yolu belirgin şekilde daha kötü tuttuğunu belirtmem gerekir. Lastik havalarını sık sık kontrol edin. Tel jant olduğundan iç lastik kullanılıyor. En geç 20 günde bir hava miktarını düzeltmelisiniz. Shadowun lastiklerinde hava YARIYA inse dahi dışarıdan bakınca bombe yapmıyor anlaşılmıyor. Frenaj çok kötüleşiyor. Dijital göstergeli bir benzin istasyonunda önlere 32 arkalara 35 basmanızı tavsiye ederim. Bu değerlerin motosiklet kitapçığında farklı olduğunu biliyorum. Bu tavsiyeleri sık sık arkanıza artçı bineceğini, benzinciye gittiğinizde lastiklerinizin ısınmış olacağını ve hava kaybının çok olduğunu hesaba katarak yapıyorum.

    Bu arada sadece Shadow için değil, tüm motosikletler için bir lafım olacak: Her ne kadar motosiklet çok keyifli, özgür, hızlı, trafiksiz, park yeri dertsiz bir olayda olsa, 2 kişiden fazla binme, yük valiz vs taşıma, kışın üşümeme, yağmurda ıslanmama, kaza güvenliği konularında otomobilin yerini her zaman TUTMUYOR. Shadow'unuzun yanına bir tane 4 tekerde gerekli

    Motosiklet performansı olarak düşünüldüğünde en büyük en güçlü cruiserlar bile yürümüyor. Ağırlıklarıda abartı arttığı için ülkemiz vergi politikaları ve benzin fiyatları sayesinde 750-800cc üstü cruiserlar pek bir getiri getirmeden çok masraflı olabiliyor. 750cc cruiserlar Amerikada ufak sayılıyor. Buradaki Shadow 750 parasına orda VTX1800 cruiser alınıyor tabi, ondan olsa gerek. Şu an piyasadaki en hızlı en güçlü cruiser Suzuki Intruder 1800 ama oda sırdan bir yamaha fazer'a yakın ancak performans verebilir. Honda VTX1300'de Shadow 750'ye çok benziyor. Görünüşleri aynı gibi. Motosiklette performans arıyorsanız, cruiser size göre değildir. 750ccden itibaren tüm cruiserlar, chopper tarzı kullanımı için çok yeterli performans sunuyor. Motosikletten anlamayan büyük çoğunluk için en güzel görünen motosikletin cruiser'dır. Benim Shadow'umun lakabı "çaydanlık". Çünkü bir çaydanlık gibi parlak krom kaplama her tarafı ve 1975ten beri değişmeden aynı kalan dizayn, halada kullanılıyor!

    Soğukta çok rahat çalışıyor ama mutlaka jikleyi çekmeniz gerekli. Jikle çekili iken ASLA gaz vermemelisiniz. Bir boğuldumu çok uzun süre çalıştıramayabiliyorsunuz, ayrıca egsozun renginin değişmesi riski var. Aküsü çok dayanıklı, boğulduğunda çok uzun süre marş basmama rağmen zayıflamadı. Motoru acil bir durumda akü biterse vurdurarak çalıştırmak çok zor. Yokuş aşağı salsanız bile vurdurunca arka tekerleği kilitliyor, tekerlekler pistonları hareket ettiremiyor, çalışmıyor. Böyle bir şey başınıza gelirse yokuşta yoksa pek şansınız yok. Ama en azından tam vurdururken üstünde zıplamanızı tavsiye edebilirim.

    Çok şikayet ettiğim bir konu ise, sokaktaki insanların sıfır bir shadowun aslında ikinci el bir aile arabasından bile daha ucuz olduğunu düşünememeleri/bilmemeleri. Size aşırı zengin muamelesi yapabiliyorlar. Bu motora biniyorsa 150 milyarlık arabasıda vardır yorumları yapıyorlar. Trafik polisleri ceza olayında daha toleranssız davranabiliyor. Bu konu ülkemizde motosiklet bilincinin olmaması ile alakalı bir şey tabiki. Ben takım elbise ile işime yaz/kış motosikletim ile gidiyorum. Masraflar çok düşük kalıyor, trafik derdi yok, park yeri derdi yok. Kışın giyinip kuşanmak uzun sürüyor, motoru parktan çıkarmak kilitler alarmlar vs uzun sürüyor ama deyiyor diyebilirim.

    --Bu makaleye çeşitli tarihlerde yeni tecrübeler eşliğinde sonradan eklemeler yapılmıştır--

    VIDEOLAR:
    Yeni psikopat (yanlama) patinaj ve yere peg deydirme (kıvılcımlı!) video: http://www.youtube.com/watch?v=bfkFe_HgcgE
    Motorun hızlanma videosu: http://www.youtube.com/watch?v=WyPkIyNwOZA
    10 Dakikalık asfalt ağlatan video: http://www.youtube.com/watch?v=GeOsqt6RfoU
    Drift (yanlama) patinaj videosu: http://www.youtube.com/watch?v=mnPYLKiGuH8

    (Not: Fotoğrafların bazılarında sissy bar yok)


















    Kullanım Kılavuzları;

    2004
    2008
    2010
    oialdemir, oku, yavuz alpay ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    SAKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2006
    Şehir
    Edirne/Merkez
    Motosikleti
    Keeway Matrix 150
    Abi ben senin yanlamanı gördüm dehşet bişeydi
    büyük para büyük araba büyük kalçalı kızlar, tek düşündüğüm yalnız bunlar(üstü açık mercedes içi kız dolu)

  3. #3
    kenya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2006
    Şehir
    Küçükçekmece
    Motosikleti
    Silverwing 400
    Tarafsız ve güzel bi tecrübe yazısı abi ellerine sağlık
    İnandığınız gibi yaşayamazsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız...

  4. #4
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Ocak 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Peki Shadow 750 lerin farklı versiyonları konusunda bizi aydınlatabilir misin?

    750, 750c, 750c4, 750ace gibi farklı versiyonları bulunmakta. Bir de hangi versiyondan sonra şaft kazandığını da belirtirsen sevinirim.
    [COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]

  5. #5
    memin1857 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2006
    Şehir
    Bostanlı, İzmir
    Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Benim motosikletim C6 modeli. 2004, 2005 ve 2006 kasaları aynı. 2006da sadece deponun yanındaki Shadow logosu sticker değil krom renkli plastik.
    2004 ve sonrası modellerde şaft var. Daha öncekileri zincirli. Modelin geçmişi 80li yıllara kadar gidiyor.

    Shadow ACE modeli modeli 2003e kadar çıktı. Türkiyede satılan (bendeki) Amerikada Shadow AERO diye biliniyor. Ülkemize çoğu modelin tek ara modeli getirildiği için 750 Shadow dendiği zaman C anlaşılıyor. ACE ile AERO (C6) çok benziyor ama ACE zincirli ve 34mm yerine 2x36mm karbüratörü var.

    Ülkemizde birde Shadow VLX600 modeli var. Bunun kasa tarzı farklı. Motosiklet kısa ve yüksek. Çamurluklar kısa. Ön tekerlek ince ve büyük.

    Internetten gördüğüm kadarı ile 2006 Shadowlarda far düğmesindeki üretim hatasından dolayı bozulup sürüş halinde far kaybı yaşanabiliyormuş. Honda bu sebeple 2006 modelleri Amerika sitesinde geri çağırıyor. Fakat Türkiyedeki servislerin bu konuda bir bilgisi yok. Sanırım bir gün ampül sağlamken far sönerse anlarım!

  6. #6
    007 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    Etiler
    Motosikleti
    Burgman AN 650 Executive
    Çok açıklayıcı bilgiler teşekkür ederiz...
    Cüneyt Eralp

  7. #7
    benkaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2005
    Şehir
    canım mersin'im
    Motosikleti
    250 mct
    güzel bi çalışma.
    paylaşımın için teşekkürler...
    yaşamam için, motor sürmem lazım. motor sürmem içinse yaşamam!!!

  8. #8
    AKREPAHMET - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ağustos 2006
    Şehir
    İSTANBUL
    Bizi Aydinlattiğin Için çok çok Saol.
    Ahmet KÖSE
    05544016341

  9. #9
    kilroy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mart 2006
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    chopper

    shadow'a selam

    Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş.Bende bir 2000 shadow vt600 sahibi olarak çok yararlandığımı söyleyebilirim.Umarım herkes için bana olduğu kadar faydalı olur.
    Gülümse ne düşündüğünü bilmesinler...

  10. #10
    bbaday - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Şubat 2006
    Şehir
    Eskişehir - Bodrum
    hedefimdeki motosiklet seneye almak istediğim

    makina budur videoları izledim o ne çekiştir makina hantal görünüyor ama muhteşem bir ivmelenme yapısı var

  11. #11
    hardrider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Aralık 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    honda shadow VT750 C
    selam memin öncelikle açıklamaların için çok saol....ben de şu an bi shadow 750 almak istiyorum sıfır alamıyorum malesef bi tane 2005 model buldum 12000 istio öncelikle bu fiyat iyi mi (aksesuarsız) ? ne dersin?? bi de alırken nelere dikkat edeyim?? bi dee ikinci el alırken ötv ödemem gerekiyor mu biliomusun?? çok soru sordum ama ....bu arada videolarını da izledim bostanlının tozunu attırmışsın ;) yardımın için saol..

  12. #12
    leonine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ağustos 2005
    Şehir
    İSTANBUL / ÇORLU
    Motosikleti
    TRANSALP
    güzel bilgiler için teşekkür ederim saol
    \'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE\'

    İ.E.T.T GERİ DÖNDÜ,YAŞASIN AKBİL

  13. #13
    fakir ama gururlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2006
    Şehir
    Antalya/Konyaltı
    Motosikleti
    Siyah YBR 125 '06
    konu cruiser olunca honda rakiplerine fark atıyor. fiyat olarakta gayet uygun. rakiplerine göre tek dezavantajı hondanın bu motoru halen karbüratörlü olarak çıkarması. ben enjeksiyonlusu çıkana kadar beklemeyi tercih ediyorum. birde dijital yerine analog kilometre daha güzel dururdu. şahsi fikrim dört dörtlük bir motorun havasını tamamen bozmuş. klasik makinalarda göz ününde bulunan yerlerde teknoloji kullanılması güzel olmuyor. objektif bilgiler için çok teşekkürler.

  14. #14
    tüzemen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Mart 2006
    Şehir
    adana
    Motosikleti
    HONDA GL1800 2003 ve HONDA FORZA NSS300 2015
    Çok güzel ve tatmin edici bilgileri okudum.Hakikaten bilipte farkında olmadığımız özelliklerden bahsetmişsiniz. Gerçekten güzel bir motor. Ben Ordu dan aldım motorumu ve hiç aralıksız 1000 km yapıp Adana ya getirdim.Bende 45 yaşında biri olarak hiç yorulmadım.Hatta hızımı alamadım yolculuğun güzelliğine tatmin olmadım gelir gelmez Mersin e gittim.Üstelikte daha önceden hiç binmediğim huyunu suyunu bilmediğim bir motora. Ne ben onu üzdüm ne o beni üzdü yolda. Ancak 100 km de ki yakıt sarfiyatını defalarca test etmem nedeniyle 3 Lt ye kadar düştü. Tabiki bunda virajlı yolların hızımı engellemesi nedeniyle ortalama 90-95 km/h hızla seyretmem etkili oldu. Tabi sürat arttıkça sarfiyatta artıyor bu kaçınılmaz zaten.
    Belki ben çin malından buna atlama yaptığım için bana herşeyiyle süper geliyor. Kusuru çok az olan cruiser tarzı benim tarzım diyenler için orta büyüklükte bir motor.1000 cc ya da 1300 cc alıpta boşuna benzin sarfiyatını artırmaktansa en ideal bir motor.Altınızda gücü hissediyorsunuz. Aynı kategorideki bir motorla a,rtıları eksileri nedir bilemiyorum ama iyiki almışım bu motoru.
    Herkese kazasız belasız günler.

  15. #15
    Arthas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Haziran 2006
    Şehir
    Ankara
    Shadow benim bir önceki motorumdu, ben de genel hatlarıyla memnundum motordan. Şaftlı olmasının bir dez avantajı var, motor stop ederse anında arka tekeri kitliyor. Onun haricinde 250 kg olan ağırlığı dar manevralarda güçlük çıkarıyor. Ama genel hatlarıyla çok güzel bir motor, kullanımı da gayet keyifli. Almayı düşünen arkadaşlara tavsiye ederim Shadow'u.
    Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir...

  16. #16
    dönence - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Aralık 2005
    Motosikleti
    honda shadow 2006
    bende shadow sahibiyim. motoru aldığımın ertesi günü 720 km yol yaptım hiç zorlanmadım. sanki yıllardır bindiğim motordu. ama bu yakıt konusunda bir anlaşmazlık var. bütün shadow sahipleri aşağı yukarı bir depo ile 200 km yol demiş. benim motor ile ben bir depo yakıt ile şehir içinde 250 km şehir dışında 290 km yol yapıyorum. hangi hesap yanlış anlamadım.
    SİYAH İNCİ -- Honda Shadow 750 cc
    bu dünya kimseye kalmaz hırsı bırak yaşamaya bak

  17. #17
    tüzemen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Mart 2006
    Şehir
    adana
    Motosikleti
    HONDA GL1800 2003 ve HONDA FORZA NSS300 2015
    Alıntı dönence adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    bende shadow sahibiyim. motoru aldığımın ertesi günü 720 km yol yaptım hiç zorlanmadım. sanki yıllardır bindiğim motordu. ama bu yakıt konusunda bir anlaşmazlık var. bütün shadow sahipleri aşağı yukarı bir depo ile 200 km yol demiş. benim motor ile ben bir depo yakıt ile şehir içinde 250 km şehir dışında 290 km yol yapıyorum. hangi hesap yanlış anlamadım.
    Bende aynı yolu katediyorum hatta daha fazlasını.Bir depo benzinle (rezerve geçmeden) 375 km gittim.Abartmıyorum. Hava filtresinin temizliğine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Hava geçişi azaldıkça yakıt geçişi artıyor.dolayısıyla sarfiyat artıyor.Dediğim gibi hiç üzmeden zorlamadan 100 km de 3 lt yaktığım için burada okuyan arkadaşları bilgilendirmek istedim.
    muratdirik bunu beğendi.

  18. #18
    fakir ama gururlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2006
    Şehir
    Antalya/Konyaltı
    Motosikleti
    Siyah YBR 125 '06
    abartmayın isterseniz. ben ybr ile 3 litre yakıyorum.

  19. #19
    satoyama - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2006
    Şehir
    avrupa yakası
    Motosikleti
    Gilera Runner / Aprilia Sr GT200
    sitede 1000 üye varsa..
    200ü motosuz diyelim..
    700 çinli..
    kalan 100 üye kalbur üstü ss,naked,senin honda gibi pahalı cruser sahibidir onun için senin yazın belli bir kesime hitap ediyor ama gerçekten güzel izlenimlerin var hondanın bile bu yazıyı okuyup değerlendirmeye alması lazım eline sağlık
    zengin veya fakir farketmez, apaçilik ya da ezik alt kültürün, motosiklet üzerinde hiç bir izahı ve bahanesi olamaz... ) (3 litre benzin koyuyorum bir hafta geziyorum diyen adamlardan ve motorlarından uzak durun)

  20. #20
    gittardando - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Nisan 2006
    Şehir
    Smyrna-Physkos
    Motosikleti
    Yamaha APX-5NA , Yamaha YFL-211S
    memin bilgiler için teşekkürler. Benim almayı istediğim, ama mantık ve ekonomik durum çerçevesinde düşünürsek kendime ancak 35 yaş hediyesi olarak alabileceğim bir makine. Bu da daha 10 yılım var anlamına geliyor.
    Kimseye söz verme, 10 yıl sonra motoru bana satacaksın.
    ...Sergerdan...


    REKLAM ALANI
1. sayfa 1231151101 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler