Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12311 ... SonuncuSonuncu

Başlangıç cc si aldatmacası

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Çok uzun zamandan beri bir çok motosiklet forumunu takip etmekteyim ortak bir eğilim var , motor soran arkadaşlara 125 cc ile başla aman yüksek cc alma gibi önerilerde bulunulmakta hatta bu önerileri yapanların çoğu hayatında hiç motor kullanmamış insanlar . Konu hakkında bilgili olduğunu düşündüğümüz köşe yazarlarıda bu olaya çanak tutmakta...
    İyi bir eğitim alınarak (honda , Emok, BMW gibi kuruluşlar lisanslı uzman eğitmenlerle bu eğitimi vermektedir) 650 CC bir enduro veya chopper la motora başlamak mümkündür ...

    Sport modelleri bunun dışında tutuyorum.. Sport modeller belli bir tecrübe gerektirmektedir diğer modellerin aksine sportlarda motor tamamen vücut hareketleri ile kontrol edilmektedir ..Sportlarda özellikle düşük süratlerde ve manevralar esnasında vücut yatar pozisyonda olduğu için ağırlık merkezini odaklamak diğer modellere oranla daha zor olmaktadır..

    Örnek verirsek durumun vahameti ortaya çıkacaktır hiç motor kullanmamış bir arkadaş tavsiye istiyor.

    -Acaba hangi motoru alsam ?
    Hemen uzman arkadaşlar cevaplıyorlar. (uzmanlık bisiklet üzerinde kazanılmış)
    -Arkadaşım 125 cc ile başla zaman içinde yükseltirsin !!!!! (Kendiside bunu yapmayı düşünüyor soruyu sorandan tek farkı foruma daha önce katılıp bu soruyu daha önce sormuş ve aynı yanıtı almış olması)
    Cevabı alan arkadaş gidip bir RS REPLICA 125 Aprilla alıyor (eee para var tavsiyeyede uyuyo 125 cc) ama bu motor 11000 devirde 29 hp güç üretiyor. ne önemi var işte 125 cc bir motor bin git .Şimdi siz karar verin hiç deneyimi olmayan birinin altında 29 hp güç üretebilen küçük modifikasyonlarla azami hızı 200 km/h ye çıkan bir alet var.. Ne kadar masum değilmi...
    Bence tavsiye şu olmalı arkadaşım ciddi bir eğitim merkezine git ve eğitim al motor ciddi bir iştir. Kaportası senin vücudundur. Bu eğitimi aldıktan sonra 650 cc bir enduro , chopper başlamak için büyük değildir. Bu konuda özel hazırlanmış Cd lerde (isteyene nasıl temin edebileceğini sölerim) mevcuttur. Zaten bu eğitimi alan biri hangi motorun kendisine uygun olduğuna eğitmenleri ve kendi becerisi doğrultusunda çok rahat karar verecektir..
    Satılık ilanlarına bir göz gezdirirsek daha 5000 km bile yapmadan 125 cc den bıkan ve motoru büyütmek isteyen arkadaşlarla dolu olduğunu göreceğiz.
    Tabiki motor seçerken bizi kısıtlayan en önemli faktörlerden biride maddi sorunlardır.. Çin mallarının piyasaya girmesi ile motora olan ilgi gün geçtikçe çok büyük bir ivmeyle artmaktadır..Biraz araştırırsak 2. el çok temiz motorlarında 125 cc , 250 cc motorlarla hemen hemen aynı fiyatlarda olduğunu görebiliriz..
    Motor alırken o motora en az bir iki sene binmek amacı ile almak bu yüzden seçimide ona göre yapmak çok akıllıca olacaktır.
    Özellikle vitesli motorla başlangıç yapmak isteyen arkadaşlara eğitimi şiddetle tavsiye ederim..Bulundukları bölgelerde bu tip eğitim veren kuruluşlar yoksa, bir dernek bir klüp kurarak bu tip eğitim veren yerlerle yazışılıp bu eğitimin o bölgeye gelmesini sağlamak mümkündür.

    İşi özetlersek kaç cc motorla başlayacağınız önemli değil önemli olan nasıl bir eğitim alarak başlayacağınız...
    ibopaşa ve aladdin bunu beğendiler.
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Temmuz 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

  3. #3
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    procum
    bak ne demişim

    İşi özetlersek kaç cc motorla başlayacağınız önemli değil önemli olan nasıl bir eğitim alarak başlayacağınız...
    eğitim şart diyoz daha ne diyelim alın bi 650 cc basın gaza demiyoz insanları kandırmanın sanki 125 cc ile başlamanın tek yol olduğunu sölemiyoruz.. asıl 125 cc al diyenler hata yapıyor... geçenlerde tek teker arif bir kaza geçirdi ciddi bir kaza oğlunun 80 cc motoruyla ne diyecez .... 1000 cc üstü kullananlar sakın 125 cc altı kullanmayınmı... Akıl biraz akılla çözülmeyecek sorun yok..
    dikkatin dağılırsa ciddiye almazsan her tip motor ölüme davettir.
    Eğitimini al en doğru motoru belirle demekte ne yanlış var
    kararı veren sen olacaksın ...kendin hayatında motor kullanmaış birinden gidipte akıl alırmısın
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  4. #4
    eralpt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Kasım 2004
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Motosiklet, kamp, bilgisayar
    Ben pek katılmıyorum.

    125-250 cc ile 650+ cc deki motosikleti trafikte ve ani bir durudma zaptetmek sadece tecrübe ile olur. Egitimle olmaz. Bu tecrübe de düşük cc ile min 5000 km trafikte kullanmaktan gecer. Herkesin atladığı bir nokta var, buyuk cc motorda gazı az acarsam motor az gider..O zaman 250 cc gibi kullanırım.. Yok öyle birşey.

    Kaç kişi geldi bize, ben 600 cc den daha düşük motor almak istemiyorum alıp satarken para kaybediyorum 600 le başlyacagım ona gore egitim verin.. Tamam diyoruz piste gidiyoruz, YBR 125 ile 1 saat dolanıp birkaç alıştırma yaptıktan sonra, 250 nin üstünde motosiklet almam ben başlamak için diye düşüncelerinden vazgectiler. Tabi bu biraz da yetenek, ani karar verme, kendine hakim olmakla ilgili..

    Ben 17 yıldır 20 küsür motosiklet değiştirdim 500 bin km ye yakın tecrübem var ve her başlamak isteyeni, 125-250 ile aşlamalısın diye diretiyorum.

    Öncelikle mesela, bir ybr 125 i ele alalım, bu motorun ikinci el eli ayağı düzügn bişi ~1800 ytl civarında.. Bu motoru alıp 3-4 ay kullanıp yine aynı paraya ya da 200 ytl zararla satmak karşılığında bu kişi "hayatını" satın alacak.. Yani bugun gidip bi R6 alın sıfır, plakayı takıp bayiden eve geitrin. Satmaya kalkın min 3 milyar zarar...

    Düşünülenin akisne 125 ile başlamak para kaybı değil uzun vadede para kazancı anlamına gelir. Buyuk motorda yapılacak en ufak bir hata Allah korusun kol-bacak kırıklarına burkulmalarına yol açacaktır. Motosikletten soğuma ihtimali de cabası. Bir de cevrenin "bak biz sana söylemiştik bu tehlikeli iş. Ölmeden önce vazgec" muhabbetini çekmeye degmez. Bu düzelene kadarki hastane masrafı, iş gorememezlikten kaynaklanan maddi zarar??

    Neden bunlar düşünülmezde satarken yapılacak olan 200 -300 ytl zarar düşünülebilir? Bu nasıl mantıktır?

    Bu motosiklet işi keyif işidir. Bundan zarar etmek bu işin farzı. Kurtuluş yok. Zarar edecegim diye düşünecek kişi motosiklete hiç başlamamalı.

    Ben bu işin içinde biri olarak 250 yi gecmemeli başlanacak motor en azından 5000 km boyunca. 5000 km trafik tecrübesinden sonra istedigini yapsın.

    Bir çok egitim kurumu trafikte egitim vermiyor. Honda olsun BMW olsun EMOK olsun. Trafik çok fakrlı bir ortam..

    Çok karşılaştıgımız bir durumdur bu. Pistte butun alıştırmaları gayet başarılı yapıp, trafige çıkınca sudan çıkmış balığa dönen çok insanla karşılaştım. Çünkü pistte yapılan egitimde, sagdan bi arabanın çıkacağını, yayanın geldiğinizi göre göre yüzününze bakarak önünüze atladığı bir ortam yok. Bunlara karşı önlemli olmak için trafik tecrübesi şart.. Pistte de bunlarla ilgili şeyler yapılıyor tabiki ama çok sınırlı. Bunu da en sağlıklı şekilde, 125-250 cc hafif bir motosikletle bertaraf edebilirsiniz ilk zamanlarda.

    Çünkü küçük motosiklet, buyuk motosikletten daha fazla hata tolere etme kapasitesine sahip.

    Kısacası bu işin dogrusu küçük motordur.. Avrupada neden 600 cc den önce 125-250 kullanmak gerekiyo, neden beygir ksıtlaması var? Öyle alıp cbr 600F i gitmek yok avrupada.. Adamlar işi biliyor bilinçli bir toplum.. umarım biz de de bi gun öyle olur.
    Malesef burda çok gördük duyudki SRAD ları, CBR ları, R6 ları alıp bu debriyaj bu fren bu gaz diye bayide gösterip eve kadar gelenleri..

    Benim diyecegim bu konu ile ilgili olarak budur.
    serkan1987, makseli, UNdocab ve 3 diğerleri bunu beğendiler..
    Eralp TEREM
    motogiyim.com
    motoregitim.com

  5. #5

    Üyelik
    06 Ocak 2006
    Bende sana katılıyorum BBRR . Bir çok ülkede zaten cc nin bir önemi yok . önemli olan kilo başına düşen beygir gücü . ilk defa ehliyet alanlar için bir limit var o limitin üstünde motor kullanamıyorsun. Eğer racing motor almak istersen en fazla 250 cc almak zorundasın tabi hepside degil mesela aprilla rs 250 limiti geçtiği için izin verilmiyor.Ama 650 cc lik bir chopper alabilirsin. Ülkemiz zaten bu konuda biraz zayıf . bence motor ehliyeti almak için herkesin önce eğitimden geçmesi lazım ve belli bir limitten başlaması lazım . şu andaki kanunla 17 yaşındaki birisi 1300 cclik bir motor alabiliyor. Bu kanunun yakında değisicegini umuruyorum.

  6. #6
    ledo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Nisan 2005
    Şehir
    İstanbul/Suadiye
    Motosikleti
    Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
    Sevgili BBRR,

    uzun zamandır bu konuya ciddi olarak taktığının farkındayım. Konu ile ilgili birçok başlıkta yazın var, sonunda konu ile ilgili topiği de açtın. Böyle olunca da ben de konu ile ilgili aklıma takılan soruyu sormak istedim.

    Yukarıda yazdığın yazında, birçok "tecrübeli ve bilgili" kişinin konu ile ilgili zıt fikirlerine katılmıyorsun. Bu konuda sana katılıyorum.

    Bence bu tartışmada otorite olmakla, başlangıç safhasını geçmiş herhangi bir sürücü olmak arasında hiç fark yok. İkisinin de görüşü aynı değerde...

    Yukarıdaki açıklamadan sonra, tam bu noktada ben de hemen kendi fikrimi belirtebilirim:

    Bana göre de başlangıç motorunun "beygir gücü" kendini bilen adam için çok önemli bir konu değil. Yine aynı şekilde alınan eğitimin kalitesi, herşeyden önemli.

    Fakat esas konu şu ki, kişi ne kadar eğitim alırsa alsın, esas gelişim kendi başına kaldığında motorunu sürerken başına gelen çeşitli durumlar neticesinde geliştirdiği tecrübeler ile oluşuyor.

    Bu noktada da motorun ne kadar ağır olduğu konusu gündeme geliyor. Kasası tamamen aynı olan bir motorun 250 cc ile 500 cc farkı bile yaklaşık 50 kg. 650 cclik motorlar 250 kg lik ağırlıklarda ( fabrika değil gerçek değerler! )
    Bu da acemi sürücüler için en büyük handikapı oluşturan durum. Motora hakimiyeti 150 kg lik bir motorda tecrübe etmek başka 250 kg de başka...

    Benim başlarken yaşadığım birçok olayda da motorun daha ağır olması durumunda çok daha vahim tehlikeler yaşayabileceğimi gösteren birçok enstantene var. Eminim ki yeni başlayan herkes için geçerlidir bu...

    Özetle, yüksek motor hacimli motorlar, ürettikleri yüksek güç sebebi ile değil de, sahip oldukları yüksek ağırlık sebebi ile başlangıç motoru olarak tercih edilmemeli diye bir düşünceye sahibim.

    Genel olarak kabul gören görüş de bu, ancak senin de bu konudaki düşüncelerini çok merak ediyorum doğrusu...
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

  7. #7
    Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Temmuz 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    @k_eddy
    Bir çok ülkede zaten cc nin bir önemi yok
    @eralpt
    Avrupada neden 600 cc den önce 125-250 kullanmak gerekiyo, neden beygir ksıtlaması var?
    Avrupa'yı kapsam dışı mı tutuyoruz k_eddy?
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

  8. #8
    just_life - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Haziran 2005
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Fazer
    Ya şuna acıkca şöyle diyelim motora yeni başlıyacak birisine yıllar sonra race üzerine binmiş bir arkadasın tavsiyesi. 125cc ile basla demek oluyor genelde sebebi ise ya deneyimleri sonucunda böyle bir tavsiyede bulunmasıdır. Deneyimsiz ve eğitimsiz olarak görüyor yeni başlayacagı için aslında ilk tavsiye eğitim.
    \'\'Sadece ileri gitme riskini alanlar, ne kadar ileri gidebileceğini öğrenir\'\'

  9. #9
    motorinn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    mondial 151 RS
    Daha önce konuyla ilgili ben de bir başlık açmıştım.Amacım motosikletin amaç değil de araç olduğunu belirtmekti.

    Yani motosiklet satın almak isteyen insan önce kendini bir hesaba çekmeli bence.Niçin ve nasıl bir motor almalıyım gibisinden.
    1-Hız egomu tatmin etmek,en hızlı olmak için,
    2-otobüste,otomobilde terlemeden,trafikte sıkışmadan yetişebilmek,park sorunundan kurtulmak,yakıt tasarrufu için,
    3-Özgür hissetmek,rüzgarlanmak,hoplamak,zıplamak,
    4-Kiraya vermek( ),
    5-Vitrine koymak( ),
    6-...
    7-...
    sonuç: ne tip istiyorsan ondan al,kendini kasma ben şimdilik bunu aliim de sonra büyüğünü alırım diye ama önce BBRR arkadaşımızın dediği gibi iyi bir eğitim al... Zira motosiklet tüm artılarının yanında tehlikeleri de fazla ve hayati olan bir araçtır...
    gaza gelme;kaza gelmesin

  10. #10
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    eralp hocam burda üstüne basarak anlatmaya çalıştığım şey çok farklı özellikle sitede büyük bir sayıyı teşkil eden arkadaşlar henüz motor almamış insanlar burda sorular soruyolar genelde bu sorulara gelen cevaplar konu hakkında bilgisi olmayan insanlardan geliyo cevaplar şu mahiyette
    -hiç düşünme 125cc al al bi ybr
    -al bi cbr bak keyfine
    hatta
    -Al bi gt 250 r
    benim dediğim aynen şu hayır bi cbr 125 gidip alma git bi eğitim al sora hocanla otur karar ver bu arada 650 bi motorda bin gör öcü değil zaten kararı verecek olan kişi bi 650 ye çıkınca kullanabilirmi kullanamazmı biliyor. Motor bi denge olayı olduğu için bazıları çok kolay adapte oluyor..
    zaten eğitimi aldığı günün ertesi günü gidipte son sürati deneyecek olana 125 cc tavsiye etsende bişi değişmeyecek bu adam her ortamda tehlikeyi davet edecektir...
    22 senedir motor kullanıyorum hayatımda hiç 180 i görmedim bir motrla bu süratin çok daha fazlşasını yapacak motorlarada bindim ama sürat yapma gereği duymadım ama arazide çok hopladım zıpladım .Ciddi olammak kaydı ile motoru çok devirdim ..
    Motorla giderken eğer önündeki tali yoldan bir öküzün zort diye yola çıkacağını düşünüp buna önlemini almıyosan inan bana 125 cc de bile her türlü tehlikeyi yaşarsın

    Bu noktada da motorun ne kadar ağır olduğu konusu gündeme geliyor. Kasası tamamen aynı olan bir motorun 250 cc ile 500 cc farkı bile yaklaşık 50 kg. 650 cclik motorlar 250 kg lik ağırlıklarda ( fabrika değil gerçek değerler! )
    Bu da acemi sürücüler için en büyük handikapı oluşturan durum. Motora hakimiyeti 150 kg lik bir motorda tecrübe etmek başka 250 kg de başka

    abi motor 150 kg ise gücüde ona göre oluyo eğer motor 200 kg ise ağırlık merkezi ve o ağırlığa hitap eden güçde ona göre oluyo dedimya motora binerken köşeden bi öküzün yola yaya veya araba çıkabileceğinin hesabını hep yapacaksın bu araba içinde geçerli,

    Ayrıca motoru dengeleyen motorun gücüdür 120 kg 9 beygir bir motoru dengede tutmak 180 kg 50 beygir bir motoru dengede tutmaktan güçtür ..inanmıyosan dene

    bu arada eklemek istediğim bir konuda şu yaşım 36 ve 14 yaşından beri motor kullanırım bu güne kadar hemen hemen her kategoriden motor kullandım çoğu ile uzun yol yaptım ...Bunlar deneyimlere dayanan görüşlerim hiç hesap etmedim kaç bin km bindim diye ama baya bi olmuştur...marmariste yaşadığım için yılın 12 ayı motora binerim ...
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  11. #11

    Üyelik
    06 Ocak 2006
    Prometheus , ben avrupayı kapsam dışı tutmuyorum . demek istediğim ordaki limitleri kilo başına dusen beygır sayısına gore belırlıyorlar. avusturalyada boyle avrupada boyle ve bir çok ülkede böyle bu . avrupada gidip modifiyeli bir 250 cc kullanamazsın çünkü limitleri cc ye göre belirlemiyorlar.

  12. #12
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    2,5 aylık, yaklaşık 1000 km motosiklet kullanmışlığı olan biri olarak, benim hiç konuşmamam gerekiyor.
    yani, henüz taze, yeni bir motosiklet kullanıcısının fikir, düşünce, ve duygularına hiç kimsenin ihtiyacı yok.

    o soru soranlara en yakın psikolojideki insanlar konuşmasın, tüm kararları, tavsiyeleri YÖK versin.
    YÖK öyle birşey...

    yeni başladım.
    istanbul e-5 cehenneminde kullanıyorum. (tam sürüm, full macera)
    en yakın mesafem, 40 km. (kaç defa dur-kalk, ayna kontrol et, gaz kes, gaz ver, fren yap, çukur kolla, otobüs, minibüs, taksi kolla, kenarda çamurdan kaç kedi-köpek leşinden kaç... bir hesap edin.... acemi olduğunuzu da unutmayın))
    600 cc, hata kabul etmeyen bir motorla başlasaydım, şimdi yalan olmuştum.
    kırk'ım okunuyordu

    (oysa eğitim aldığım zaman, pistte, 125 cc yamaha, 250 cc twister, 600 cc ducati ve en son 1200 cc harley davidson motosikletlere tam hakim olmuş, hepsiyle oyuncak gibi oynar olmuştum.
    etik sürücü kursu. inanmayanlar, bu kursta bu motorlar varmı, kullanılıyormu, yoksa ben işkembeden mi sallıyorum, bir araştırsın lütfen. 1200 cc harley eğitimde kullanılmıyor, benim isteğim üzere, kırmayıp kullandırdılar.)
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  13. #13
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    gurzan senin altındaki motorla geçenlerde bi düştün hatırlıyonmu o cc ile alakalı değil o tamamen deneyimsizlikle alakalı .
    bak konuyu tam benim istediğim yere sen getirdin bas git olayında işte bi süprizle karşıolaşırsan 125 cc ilede yere yapışırsın sen ucuz atlattın ya arkadan gelen otolardan biri sana yazılsaydı nolacaktı...
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  14. #14
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    Alıntı BBRR adlı üyeden alıntı
    gurzan senin altındaki motorla geçenlerde bi düştün hatırlıyonmu o cc ile alakalı değil o tamamen deneyimsizlikle alakalı .
    bak konuyu tam benim istediğim yere sen getirdin bas git olayında işte bi süprizle karşıolaşırsan 125 cc ilede yere yapışırsın sen ucuz atlattın ya arkadan gelen otolardan biri sana yazılsaydı nolacaktı...
    yalan olacaktım.
    büyük cc'li motorların hata toleransının çok az hatta olmadığını sanırım hepimiz kabul ediyoruz.
    deneyimsiz, acemi birine trafikte dur-kalk esnasında, gazkes-aç esnasında hata payı vermeyen bir motor verirsen neler olur?
    şunu aklımızdan çıkarmayalım;
    pist ve trafik çok ayrı dünyalar.
    trafikte hoca yok yanında. düştüğünde çarpmayacak başka bir vasıta da yok.
    hooop hata yaptın koçum. bak bir daha dene ve şööyle yap deme şansında yok kendi kendine.
    trafikte hiç hata yapmayacaksın.
    ama gerçekte hata yapıyorsun istemesen de.
    büyük hacimli motor varsa altında, çok basit olarak gazı fazla versen ya takladasın, ya da öndekinin ensesinde...
    bunu acemi olan kullanıyor. unutma...
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  15. #15
    motocycleboyreigns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Motosikleti
    BMW R26-MZ 251-SRAD 750
    Sanki bbbr ufak cc motorun gereksizliğinden ziyade biraz da uyuz motosiklet statükoculuğunu eleştirmek istemiş.Gerçekten,motorla ilgili her yerde 125 cc muhabbeti açılmakta.Tavsiye uygundur;lakin bu tip motorları aşağılayan zihniyetten alınan bu tip bir tavsiye ne kadar uygulamaya konulur tartışılır.Özellikle goldwing li,bmw 1200 lü touring klüplerindeki tuzu kuru abilerimizin bu tip motorlara ve yeni başlayanlara ne gözle baktığını gözlemleyen birinin ufak cc'ye özendirilmesinin imkanı olduğu söylenemez.Eralpt trafiğe alışma konusunda çok haklı olsa da,başlangıç motoru demek illa motosiklette garanti ve güvenli başlama demek değildir.Az benzin sarfiyatı ve daha az sorumluluk (kendin adına değil,motosiklet bakımı olarak) demektir.Motosikletten keyif almak demektir.Kız arkadaşını işyerinden alma demektir.(Evet,genel kanının aksine bayanlar küçük motorlara artçı olmayı da sevebilirler)Haftasonu gezileri demektir.Bir aşkın başlangıcı! demektir.

  16. #16
    ulassal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Aralık 2005
    Küçük motosikletle karizmam çizilir diyen kaportayı çizer
    --------------------------------------------------------------------------------

    <img border="0" src="http://www.motosiklet.net/images/topics/koseayse1.jpg" align="left" hspace="5" vspace="5"> Bitmiyor, bitmiyor, bitmiyor... Koca seneleri arkamızda bırakıyoruz, neler yaşanıyor bitiyor, ama şu cahillik bitmiyor. Olayların çok içine mi gömüldüğümden bilemiyorum, ama şu motosiklet konusunda kendini eğitmeyen, bilgilendirmeyen ve motorcu diye geçinen arkadaşları anlamakta iyice güçlük çekmeye başladım.

    Ya da istiyorum ki mesela, yeni yılda elimde sihirli bir değnek olsun, tüm motor sevdalılarının kaskına dokundurayım ve herkes gerçek, bilinçli motorcu olsun. Çok kızgınım... Yeni yıla kızgın girmemek lazım di mi? Ama napayım kızgınım işte yine... Kızgınım, çünkü istiyorum ki 2006’da kimse motoru, ona buna hava atmak, kızlara, oğlanlara caka satmak maksatlı alıp kullanmasın. Hava atacağım diye aldığı 800-1000 hatta 1100-1200 cc’lik aletlerle bir yerlerde patlamasın. Böylece, kimsenin canı yanmasın. Yine ne saçmalıyorum yahu ben? Saçmalıyorum, çünkü benden daha beter saçmalayan arkadaşları duydukça sinir sistemimdeki değişimlere engel olamıyorum. ‘Nerden çıktı şimdi bunlar?’ demeyin acele etmezseniz anlatacağım.

    Geçenlerde hasbel kader bulunduğum bir ortamda, tanımadığım iki motor sevdalısının konuşmalarına istemeyerek, yok yok açık konuşacağım, çok da isteyerek, kulak misafiri oldum: ‘Oğlum sen niye gittin CBR 600 aldın ki? Aldın mı, binlikten aşağı almıcan. Ya ben şu yeni gsxr 1000’lerden alıcam bi tane, alet fena kaçıyomuş. Bir de tipini gör ki yakıyo yakıyo...’ ‘Doğru diyosun ya asıl motor onlar da, işte başlangıç motoru diye aldım bunu.’ ‘Aman abi ne fark eder 600’lük 1000’lik. Aldın mı adam gibisini alcan...’ ‘600’lük maltıyüzlük, ama bakma her 3 fıstıktan biri bakmıyosa namussuzum.’

    Ne başlangıç mı? CBR 600 başlangıç motoru, öyle mi? Kulaklarıma inanamadım. Gerçi arkadaşın derdi belli, kızlar bakıyorsa 10 numara motordur o, onun gözünde... Arkadaşın başlangıç motoru olarak aldığını söylediği motor 117 beygir, 163 kilo. Kilo başına 0.7 beygir düşüyor ki bu çok ciddi bir güç. Hele acemi biri için rahatlıkla bunun bir felaket olabileceğini söyleyebiliriz. Burada olay CBR değil elbette. Onun gibi 600’lük denilip, başlangıç motoru zannedilen bir sürü model var. Şimdi olaya biraz daha teknik bakalım. Herhangi bir 600 cc lik Racing motosikletin, motor gücü 100-125 beygir arasındadır. Bu gücü 11500 rpm (devir/dakika) ile 13000 rpm’de sağladığını düşünelim. Yani, krank dakikada 11500 kez dönüyor. Bu da saniyede yaklaşık 191 defa dönüyor demektir. Bu ciddi bir rakam. Ve bu motorların 0 kilometreden, 100 kilometreye çıkmaları yalnızca 2-3 saniye sürüyor. Acemi birinin bu gücü kontrol etmesi mümkün olabilir mi? Etmeye çalışır da beceremezse başına gelecekler bir felaket olmaz mı? Peki, bu hatunlara hava atacağım diye göze alınabilecek bir risk mi?

    BEDELİ ÇOK AĞIR

    Şimdi motosiklet sevdasıyla yanıp da, biran önce bu sevdasına kavuşmak isteyen ve neyle, nasıl başlayacağını bilemeyenlerdenseniz lütfen bu kısmı iyi okuyun. Kendimden örnek vererek anlatacağım. Motosiklete binmek, bu hayatta benim başıma gelen en güzel işlerden biri. Pek çok motorcu için de bu böyledir. Ancak bilinçli bir motosiklet kullanıcısı olamayıp, kendimi eğitmeye çalışmasaydım, aman daha da güçlüsü, daha da süslüsü, daha da bilmem nesini alayım deseydim, bu işi öğrenmek, bilgi sahibi olmak ve layıkıyla, tehlikeleri minimuma indirerek binmeyi umursamasaydım, muhtemelen şu anda size ‘Motosiklete binmek bu hayatta başıma gelen en kötü şeydi’ derdim. Rica ediyorum, ya bilinçli bir motosiklet sevdalısı olun, ya da bu sevdadan vaz geçin. Çünkü bu işi layıkıyla yapmamanın bedeli bazen çok ağır oluyor.

    AVRUPA’DA İKİ SENE

    Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar. Gelin görün ki, maalesef, ülkemizde bizler kendi yeterliliğimize kendimiz karar veriyoruz ve en kısa zamanda daha büyük motosikletlere göz dikiyoruz.

    KENDİMİZİ EĞİTELİM

    Diyeceğim o ki, motor sevdası ile yanıp tutuşuyorsanız, bir gün sizin de o sevdaya kavuşmanız muhtemeldir. Bu sevdanın mutlu sonla bitmesi için lütfen biraz zaman ayırın. Kendinizi eğitin. Ülkemde her şey o kadar da umutsuz değil. Çok profesyonel eğitim veren kurumlarımız var çok şükür. Hepsi düşündüğünüz kadar büyük paralar da istemiyor. Bu da yetmez, her daim kendinizi bu konuda bilinçlendirin ve eğitin. Bana sorarsanız, agresif olmayan, küçük hacimli, hafif bir motosikletle başlayın bu serüvene. Ve motosikleti asla bir hava atma aracı, caka satma vasıtası olarak düşünmeyin. Küçük motosikletin karizmayı çizdireceğini düşünen zihniyet kendi kaportasını çizdirir. Evet, motosikletin karizması vardır, ama motosiklet karizma aracı değildir. Motosiklet özgürlüktür. Motosiklet hayattan kendinize zaman çalmaktır. Motosiklet bu dünyanın tüm çirkinliklerinden arınmaktır. Hatta motosiklet bazen nefes almaktır. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun...


    Ayşe Şule BİLGİÇ

  17. #17
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    ulassal canım kardeşim ayşe şule bilgiçin yazısını alıp buraya koyma biz onların fikirlerini biliyoruz . biz senin konu hakkında ki düşünceni merak ediyoruz ... Ben o yazıları en az 10 kere okudum ve bence bu yazı yanlış bana göre yanlış... Hatta ayşe hanım bu konuda otorite falanda değil ....

    büyük cc'li motorların hata toleransının çok az hatta olmadığını sanırım hepimiz kabul ediyoruz.
    deneyimsiz, acemi birine trafikte dur-kalk esnasında, gazkes-aç esnasında hata payı vermeyen bir motor verirsen neler olur?
    Eğer sen ne kullandığının farkında isen hata teloransı çok daha yüksektir. o senin girdiğin çukura girdiğinde gücü kullanarak çıkma olasılığın artar... Ha bu tecrübe ister.Ama iddaa ediyorum aynı çukura tekrar girersen düşmeyeceksin.

    şunu aklımızdan çıkarmayalım;
    pist ve trafik çok ayrı dünyalar.
    Altında 650 cc bi motoru olan biri bunun bilincindedir.

    trafikte hoca yok yanında. düştüğünde çarpmayacak başka bir vasıta da yok.
    evet işte sana real world

    hooop hata yaptın koçum. bak bir daha dene ve şööyle yap deme şansında yok kendi kendine.
    trafikte hiç hata yapmayacaksın.
    İşte olayın özüde bu bunu bili,yosan 125 cc de aynı 650 cc de.Eğer yol benim zihniyeti ile kaptırırsan veya ben eğitim aldım zaten motorda 125 cc töleranslı motordur aslanım benim mantığı seni en fazla 100 km götürür
    tali yoldan zort diye çıkan bir hanzoya yazılır kalırsın mezartaşında bu çocuk haklıydı motoru hata telöre edebilen bi 125 cc idi eğitimde almıştı yazmasının sana bi getirisi olamz
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  18. #18
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    şimdi sonuç olarak diyorsun ki, full eğitim+ full bilinç ile insanlar 600 lük bir makineye binip, rüzgarın evladı olabilir.
    ben o kapasiteye sahip değilim malesef.
    tecrübe edinmem gerekiyor. senin rahatlıkla geçebileceğin bir kanalda, ben asfaltla hemhal olup, bazı şeyleri yaşayarak öğrenebiliyorum.

    yaklaşık 15 yıldır otomobil kullanıyorum. iddialı olmasam da, hatasız'a yakın olduğumu söyleyebilirim.
    ama motosiklete bindiğimde, pek çok şeyi yeniden öğrenmeye başladım.
    şimdi sitede, 16-17-18 yaşında olup, ilk defa motor alacak heyecanlı, deli kanlı arkadaşlara bu makineleri tavsiye edemem.

    benim kıytırık motora heveslenip, hiç trafiğe çıkmamış olan (ne oto, ne moto) canımdan fazla sevdiğim yeğenlerim var. altlarına 600 lük bir makina verip, hadi koçum, hadi kızım deyip, trafiğe salamam.

    yaş itibariyle ortalamanın üzerinde olan insanlar olarak, hayata toz pembe bakan pek çok genç arkadaşın (darılmaca yok. çoğumuz böyleyiz) gösteriş merakını, toyluk cesaretini körüklememeliyiz.

    eğitimin en ala'sını versen de, herkesin duygu, düşünce, tahlil etme yargıları farklı. 125 cc basit bir scooter nasıl herkese uymaz ise, 600 lük bir motor da herkese doğru tavsiye olmayacaktır.

    herkes kendi başlangıcını hatırlasın lütfen.
    ve vicdani duygularıyla sorsun kendine.
    oğlunun-kızının-yeğeninin aynı şartlarda, aynı ortamlarda hazırlanarak motorla trafiğe çıkmasını istermiydi?

    ben yegenlerime açıkça söylüyorum.
    tüm varlığım sizindir. alın tepe tepe kullanın. hiçbirşeyi sizden esirgemem.
    ama eğitimsiz ve ehliyetsiz, arabamı ve motorumu kullanamazsınız.
    gözünüzü oyarım.

    farklı düşünüyor olabiliriz. çok doğal.
    kimse benim veya bir başkasının yönlendirmesiyle hata yapmasın isterim.
    tek kaygım budur...
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  19. #19
    Infaustus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mayıs 2005
    Şehir
    Edirne
    Motosikleti
    Harley Davidson Sportster 1200
    Herkes bişiyler söylemiş. Ben de söyleyeceğim düşüncelerimi. Bence alınacak motorun tarzı, cc'si, ağırlığı ve motor gücü çok önemli. Kimi insan 500cc motorla da başlayabilir, kimisi 50 cc ile bile başlamasa daha hayırlıdır. Çok dallandırıp budaklandırmaya gerek yok herkes özünü anlamıştır sanırım.

    Şu eğitim konusuna gelince. Herkes eğitim şart demiş ama ben birkaç milyarı ancak denkleştirebilmiş. Kaskı, montu derken iyice parası bitmiş hatta ekipmanlarını bile tamamlayamamış bir arkadaşa git kardeşim eğitim al demem. Bence çok iddialı bir motor kullanılmayacak ise gayet eğitim almadan da kullanılabilir. Benim tercihim, önce motor kullanmanın prensibini kendin kazanmak, üzerindeki ilk acemiliği atmak ve daha sonra biraz daha ileri teknikler eğitimi almak. Çünkü dur-kalk, rampada kaydırma, dengeyi sağla gibi şeyler için cebinden yüzlerce YTL bayılmaya gerek yok. Yeni motor alacak arkadaşlara da illa ki eğitim almanız gerekmiyor arkadaşlar diyebiliyorum gönül rahatlığı içerisinde. Katılmayan cok olacaktır ama herkesin kendi fikridir tabii.
    Kralını tanımam. Edirne Motorcycle Club!!!

  20. #20
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Kendi kafamda motosiklete başlama konusunu otomobil kullanmaya başlamakla kıyasladım hep. Kısmen motor konusunda cehaletimden, ama karşılaştırmak çok da sağlıksız değil gibi geldi bana.

    R6'nın bir Ferrari'ye yakın performansı varken, "güç elinde olsun ama kullanma" demek bana mantıksız geliyor. 20 yaşındayım, arkadaşlarım arasında (ben dahil) R6 satın alıp ilk ay içinde 200+ km/s hız yapmayacak kimse tanımıyorum.

    Motosikletlerde durumun farklı olduğunu söyleyebilirsiniz belki, haklı da olabilirsiniz, ama kardeşimin R6 satın almasına kesinlikle izin vermem.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12311 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler