Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

küçük cc den büyük cc ye geçebilirsin testi yapılsa nasıl yapılır sizce ?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    Aldım 125cc
    İyi kötü biniyorumda
    Hadi diyelim ki binlerce kilometre yolda yaptım
    Ne tür bir test yapılır ki ya evet sen daha üst cc için hazırsın denilebilir ?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    mustafatuzlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2006
    Şehir
    TC-İstanbul
    Motosikleti
    Honda CBR 600 FA (2011)
    "Daha Büyük CC" Bu kavram Kişiden kişiye ve motorun türünden türüne değişir..
    Şunu belirtmem lazım, Genelde şöyle bir mantık var insanlarda ;
    125-250-600-1000-.... Diye gider gibi düşünürler. Yanlış değil ancak Bu tür artışlar Özellikle SuperSport (Racing)(Yarış) Tarzı motorlar için doğrudur..
    Şuan 125cc lik bir motor kullanıyorsun; "Motorlu Bisiklet" Yazmışsın Motorun için
    Varsayalımki 125cc Vitesli Motorla başladın.. Vites geçme-Viraj hakimiyeti -Frenaj vs.. Hepsinin Hakkını vermeye başladığını Kabul edelim. 250 cc ye geçmek diye birşey yok..
    istersen 2 silindir 500 cc motora geçersin. Burda Önemli olan Ne tür motor kullandığındır...

    İstersen 50.000 Km yol yap. ama daha büyük hacimli motora geçtiğin zaman;
    -Gaz tepkisi;
    -İvmelenme;
    -Viraj Kontrolu;

    Hepsi değişecektir. Bir süre ALışma devresi geçirir sonra yavaşca hakimiyeti kurarsın..

    Daha büyük hacimli motorla geçme zamanı : Elindeki Motorun Hakkını verip ,İstek ve Amaç Doğrultusunda Karar vermekle Başlar..

    Not: 125-250-600-1000 vs.. , Motor hacimlerinden Ziyade MOTOR GÜCÜNE dikkat etmeni tavsiye ederim. 15 beygirlik makinadan sırası ile (30-60) , (60-80) , (80-110) (110-Yeterli..) beygirlik makinalara geçiş yapmanı öneririm.

    saygılar

  3. #3

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    motorlu bisiklet dedim gırgırına bizim cbr125 e öyle diyenler var ya ondan
    esas merak ettiğim ;
    bu bahsettiğiniz konuların ne tür bir sürüş testiyle gerçekten sürücüde gelişmiş olup olmadığı aslında

  4. #4
    kanucan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Kasım 2008
    Şehir
    Bursa
    üst cc ye geçme evresinde ilk motoru kullandığın gibi kısa bir süre alışma evresi geçiriceksin.
    sonrasında tekrar ufak ufak trafiğe çıktıktan sonra hazırsındır.

  5. #5
    mustafatuzlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2006
    Şehir
    TC-İstanbul
    Motosikleti
    Honda CBR 600 FA (2011)
    Açıkcası , Bunun için Özel bir test varmı? Bilmiyorum.
    Ancak şöyle bir tahminde bulunabilirim ; Eğitim Merkezlerinde Belirli mesafelerle Engeller Konuluyor Yola, "S" şeklinde motor yatırıp kaldırıp onlara çarpmadan Güvenli bir şekilde sürüş teknikleri geliştiriliyor. Gittikçe Daralan daire çizmeler , veya "8" Dönüşleri Yapılması vs..

    Türkiyede Bu şartlar aranmıyor. Parayı bastıran Kendini Valentino Rossi sanıyor. ancak avrupada Büyük hacimli motorlara geçiş aşamalı olarak 2-3 sene sürüyor, bazı testlerden geçiyorsunuz orda.

    Lafın özü ; Türkiye şartlarında Önce Kendine Sonra Cebine güveniyorsan Motor Büyütürsün

  6. #6

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    işin gerçeği öyle hadi büyüteyim deyince birden yapacak kadar para var mı derseniz biraz düşünürüm
    ama kendi adıma , kanucan arkadaşın dediği gibi kendimi bir iki denemeden sonra öyle güçlü bir makinayla trafiğe girmek yerine
    isterim ki bu işi bilen kişilerin hazırladığı gerçek bir testten sonra , - ya arkadaşım senin şu şu yanların eksik onlarıda düzelt daha iyi olur diyecek bir uygulama yapayım
    yoksa ne kıymeti var ki koca 100 hp lik makinanın tepesine oturmaya
    mesela ben fren mesafesini kısaltmak için haftada bir kendimi test ediyorum
    test1 70km hız hooop fren sonra mesafe ölç hadi bir daha .......
    hani bu gibi uygulamaların şöyle optimum değerleri var mı diye merak ediyorum
    teşekkürler

  7. #7

    Üyelik
    13 Eylül 2008
    Test olarak neden profesyonel eğitim almıyorsunuz? Honda, Omm gibi eğitimler sınırlarınızı zorlayıp gerçekten neler yapabildiğinizi gösterecektir.

  8. #8

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    galiba japonların bir sözüydü
    öğrenmek iki dakikanızı alır ustalaşmak yıllarınızı (gibi birşey)
    haklısın hondanın vb gibi eğitimler iyi olucaktır
    ama birde hani şu ustalaşma kısmı var ya , bunun ölçütü acaba var mı ?
    bir de hani ustalaştım sanıyorsun sonra bir bakıyorsun
    yanlış bir alışkanlıkta usta olmuşsun gibi ,
    yani bu tür değerlendirmeleri acaba bu moto gp deki sürücüleri yetiştirirken nasıl yapıyorlar (yanlış anlamayın hedefim moto gp filan değil tabi ki) bunu merak ediyorum
    saygılar

  9. #9
    boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Eylül 2003
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    Kenan Sofuoğlu bile Supersport sınıfından Superbike sınıfına erken geçtiğini bir sezonunu boşa harcayarak öğrendi ve bir sonraki sene tekrar Supersport sınıfına geri döndü. Ancak normal hayatta yanlış motor seçimi hayatınıza neden olabilir. Bence riski azaltmak adına eğitim alınması iyi bir yöntemdir. Bu işin hiçbir standardı yok çünkü parametreler çok sayıda ve herkesin yeteneği de aynı değil. O yüzden bu işi bilen birilerinin sizi yönlendirmesi gerekebilir.


    Çok eskiden bu konu ile ilgili yazmış olduğum bir yazıdan alıntı yapmak isterim...


    Motosiklete neden büyük hacimli ve süratli motorla başlanmaz?

    Bu yazıyı okumadan önce kafanızda motosikletle ilgili tüm bilgileri ve yaşadıklarınızı unutun. Hatta hayatınızda motora bile binmemiş farzedin kendinizi. Sağlıklı bir beynin burada yazılanların tersine birşeyi düşünmeyeceğini bekliyorum...

    "İlk motorum 600cc bir supersport ve hala hayattayım" düşüncesi

    Bu tip bir düşünce çok tehlikelidir. Kim ne derse desin, 600cc ve üzeri bir motosiklet başlangıç motoru olarak uygun değildir. Bunu dünya üzerindeki bütün deneyimli insanlar, eğitmenler ve bu işin içinde olan insanlar söylüyor. Haa, "ben yaptım oldu" deyip kafanızın dikine giderseniz birgün, biryerlerde patlarsınız. Neden mi? Çünkü 600cc ve 1000cc kategorisindeki yarış motorları hatayı affetmez. Zaten motor en ufak hatanızı kollayan, ilk fırsatta sizi üzerinden atmaya çalışan bir alettir. Yarış motorları diğer motorlardan çok farklı davranışa sahiptir. Ortalama olarak 160-180 kg olup, 120-200 hp arası güce sahip bu motorlar, iki üç saniye gibi çok kısa sürelerde çok yüksek süratlere çıkabilirler. Bu motorlara yüksek süratlerde hakim olmak ciddi derecede zordur. Motora hakimiyet belli teknikler gerektirir. Yüksek süratlerde motoru yavaşlatmak ve durdurmak zordur. Bu tip motorları kullanmak için "İleri Sürüş Teknikleri" eğitimi almak faydalı olacaktır. Bugün motosikletlerin limitlerinin en fazla zorlandığı MotoGP gibi bir yarışta bile profesyonel kullanıcıların motorlarla ne tip kazalar geçirdiğini görüyorsunuz. Pist ve trafik çok farklı ortamlardır. Pist içerisinde bulunan her yarışçı profesyoneldir, çok iyi eğitimlidir, içinde bulunduğu ortamın farkındadır. Motorlar birbirine yakın süratlerde ve aynı yöne gitmektedir. Bunun yanında pistte her türlü sağlık önlemi en kısa sürede müdahele edilebilecek şekilde her an hazırdır. Pistte yapılan hatada en kötü ihtimalle biryerleriniz kırılabilir ancak aynı şekilde trafikte kaza geçirdiğinizde bunun ölümle sonuçlanması olasıdır. 600cc motora binip, hala hayattayım diyenler birgün öyle bir durum içerisinde kalabilirler ki, bu hayatlarına malolabilir. Bunun birçok örneğini duyduk, gördük. Benzer bir durumda deneyimli ve eğitimli bir kullanıcı bazı teknikleri uygulaması sayesinde içinde bulunan durumdan sıyrılabilecektir. Düz yolda motor kullanmak ve başına birşey gelmemesi motoru çok iyi kullanıyor anlamına gelmiyor. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncüde ne olduğunu hepimiz biliyoruz...

    Kimseye motor hayatına 100cc scooter ile başlanmalı demiyorum ama herkes cüssesine, kapasitesine uygun bir motorla başlaması, o motora iyice alıştıktan ve çok iyi şekilde hakim olduktan sonra motor hacmini kademeli bir şekilde yükseltmeli diyorum. Yurtdışında birçok ülkede ehliyeti yeni alan kişiler kanuni olarak iki sene boyunca 100-150cc den büyük motor kullanamıyorlar. İki senenin sonunda da yapılan bir sınavdan geçtikten sonra motor hacmini büyütebiliyorlar, o da direk olarak 600cc veya 1000cc hacimli bir motor olamıyor. Kısacası dünyada büyük hacimli motorla başlanmaması için kanuni yollara da başvuruluyor. Umarım bu uygulama Türkiye'ye de gelir çünkü bu işe çok hevesli olup seçimlerini bilinçsiz şekilde yapan kullanıcı sayısı çok fazla.

    Deneyim ve eğitimi hiçe sayan zihniyet

    Motosiklette olmazsa olmaz iki şeyden biri deneyim, diğeri eğitimdir. Çok uzun süreler motosiklet kullanan biri zaman içerisinde yaşadığı olaylardan deneyim kazanır ve yapmış olduğu hataları tekrar etmemeye çalışır, tekniğini geliştirir. Motosiklette deneyim çok önemlidir, ölmemenizi sağlar. Bunun yanında eğitim, deneyimi destekleyen bir kavramdır. Ciddi bir kuruluştan alınan eğitimin faydası çok büyüktür. Uzun süreler motor kullanan biri bile eğitim aldıktan sonra bir konu hakkında "meğer bunca senedir bunu yanlış biliyormuşum" diyebilir. Sonuçta eğitimde alınan bilgiler motor konusunda uzman ve profesyonel kişilerin ortaya koyduğu bilgilerdir. Bunları hiçe sayan sadece kendini kandırır ve hiçbir zaman kendini geliştiremez, olduğu yerde sayar. Çok şey bildiğini sanar ama aslında hiçbir şey bilmiyordur.

    Beceri ve kabiliyet

    Tabi ki her konuda olduğu gibi motosiklet kullanma konusunda da her insanın becerisi birbirinden farklıdır. Biri iki üç ayda motora çok iyi hakim olabiliyorken, diğeri aynı sürede trafiğe bile çıkamayabilir. Ancak motora çok kısa sürede hakim olabilmeniz, motoru çok iyi kullandığınız anlamına gelmez. Motoru çok iyi kullanıyor olmak için deneyim sahibi olmak gerekir ki bu da zamanla olacak birşeydir. Bazı arkadaşların ben iki aydır motor kullanıyorum, kırk yıldır sürenlere bile taş çıkartırım demesi sizce ne kadar anlamlıdır?

    Herkese iyi sürüşler, kazasız günler diliyorum.
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

  10. #10

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    evet
    yazdıklarınızı okudum
    fakat ; hani spor salonuna gidersiniz antrenör size hareketleri gösterir yaparsınız ya
    bu sürüş kursları bu şekilde ve bence de mutlaka gerekli neyi nasıl yapmamız gerektiğini gösteriyorlar , ama , sporda geliştiğimizi hissetsekte (mesela ağırlık antrenmanları için) yapılan belli periyodik testlerle yaptığımız antrenmanların ne kadar fayda ettiğini anlamış oluyoruz , motorsiklet sürüşü için bu gelişmeyi test edecek bir standartta bence vardır gibi geliyor , mesela 100 km ile giderken 50m de durabilmek gibi(tabi ki yaklaşık aynı şartlarda ) ya da viraj çapı x metre olan bir yolu y hızıyla alabilmek ya da herhangi bir yarış pistini z sürede tamamlamak bir sürüş gelişiminin göstergesidir gibi bilemiyorum
    belki boşa yazıyorum ama acemiyiz işte kusura bakmayın artık
    iyi akşamlar
    teşekkürler

  11. #11
    boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Eylül 2003
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    @acemi2009
    motorsiklet sürüşü için bu gelişmeyi test edecek bir standartta bence vardır gibi geliyor , mesela 100 km ile giderken 50m de durabilmek gibi(tabi ki yaklaşık aynı şartlarda ) ya da viraj çapı x metre olan bir yolu y hızıyla alabilmek ya da herhangi bir yarış pistini z sürede tamamlamak bir sürüş gelişiminin göstergesidir gibi bilemiyorum
    Herhangi bir yarış pistini z sürede tamamlama konusunda birşeyler yapmaya çalıştık. Geçen sene ve ondan önceki sene pist organizasyonları yapalım, insanlar normal trafikte yapamadıkları şeyleri pistte yapsınlar, motorların limitlerini denesinler, birşeyler öğrensinler istedik. Ama pek kimse ilgi göstermedi. Piste ilk girdiğiniz gün döndüğünüz süre deneyim kazandıkça, teknikler öğrenip uyguladıkça kısalır. Bir sonraki piste girişinizde daha ilk turda ilk girdiğiniz günde yaptığınız süreden iyi süre yapıyorsanız bu da gelişimin bir göstergesidir tabi ki.
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

  12. #12
    m.şanveren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ağustos 2008
    Şehir
    Sao Paulo BREZİLYA
    Motosikleti
    Honda Shadow vt 750 2006
    vitesli motosikletler teknik açıdan hepsi aynıdır.yani,etkiler aynı tepkiler farklı...biz etkileri tam anlamıyla oturttuğumuz zaman(vites değiştirme,viraj,durdurma)geriye tepki kalıyor,her motorun tepkisi farklıdır.tekniğimizi tam oturtuğumuzda,yani refleks halini aldığında tepkiler karşısında daha cesur oluruz.buda daha hızlı adaptasyon demektir.umarım açıklayıcı olmuştur.
    "İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz" A. Şerif İZGÖREN

  13. #13

    Üyelik
    14 Mayıs 2007
    Alıntı boy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kenan Sofuoğlu bile Supersport sınıfından Superbike sınıfına erken geçtiğini bir sezonunu boşa harcayarak öğrendi ve bir sonraki sene tekrar Supersport sınıfına geri döndü. Ancak normal hayatta yanlış motor seçimi hayatınıza neden olabilir. Bence riski azaltmak adına eğitim alınması iyi bir yöntemdir. Bu işin hiçbir standardı yok çünkü parametreler çok sayıda ve herkesin yeteneği de aynı değil. O yüzden bu işi bilen birilerinin sizi yönlendirmesi gerekebilir.




    verdiğiniz bilgiler çok güzel teşekkür ederiz ..

  14. #14

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    cevaplarınızı okudum teşekkürler , o zaman bana düşen
    1- İyi bir eğitim programını bitirmek
    2- Bunları uygulamak
    3- Sonra bu işi bilenlerin eleştirilerini/tavsiyelerini dinleyip kazasız belasız keyifle sürüşe devam etmek (epey de para bu eğitimler vay vay vay )

    Bu pistlere bizim gibi acemileride alıyorlar mı acaba yazın şöyle bir uğrasam hep merak etmişimdir

  15. #15

    Üyelik
    21 Mayıs 2008
    Şehir
    Bahçeşehir
    Motosikleti
    BMW F700GS-2014

    600'e geçebilirmiyim?

    Arkadaşlar,bu konuda benimde kafam karışık doğrusu.Ehliyeti ve motoru alalı 1,5 yıl oldu.Motorum YBR250,bu aynı zamanda ilk motorum.Şu ana kadar 3500km.yol yaptım.Şimdi CBF600 düşünüyorum.Riskli motor kullanmıyorum.Çok dikkatliyim ama tecrübem yetermi,motora hakim olabilirmiyim diye korkmuyorumda değil hani.Ne yapmalıyım?

  16. #16
    kashmar54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mayıs 2008
    Şehir
    sakarya
    gereksiz bi konu daha... kardeşim altındaki motor ne zaman
    seni kesmediğini düşünüyorsan bir üst motora
    geçme zamanın gelmiş demektir.

    yok test mest ne alaka.....

  17. #17

    Üyelik
    15 Kasım 2009
    Şehir
    şehirlerin en çukurlusu
    Motosikleti
    motorlu bisiklet
    haklısın kusura bakma işte cahillik ettim affet abey oldu mu

  18. #18
    GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2006
    Şehir
    Moskova / İstanbul / Kiev
    acemi2009

    Açtığın konuya ve yazdığın yorumlara bakılırsa istediğin zaman yüksek hacimli bir motora geçmede problem yaşamayacaksın.

    Unutmaman gereken , başka bir motora geçerken , aynı marka aynı model farklı bir motor bile olsa , motora yeni başlıyorcasına hareket etmendir.
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

  19. #19
    Recaİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Eylül 2009
    Şehir
    Sen bana bakma ben rüzgar gibiyim
    Motosikleti
    Yamaha Ybr 2011'Siyah
    Alıntı GorkeM adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    acemi2009

    Açtığın konuya ve yazdığın yorumlara bakılırsa istediğin zaman yüksek hacimli bir motora geçmede problem yaşamayacaksın.

    Unutmaman gereken , başka bir motora geçerken , aynı marka aynı model farklı bir motor bile olsa , motora yeni başlıyorcasına hareket etmendir.
    Katılıyorum

  20. #20
    otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2009
    Şehir
    van
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    Alıntı kashmar54 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    gereksiz bi konu daha... kardeşim altındaki motor ne zaman
    seni kesmediğini düşünüyorsan bir üst motora
    geçme zamanın gelmiş demektir.

    yok test mest ne alaka.....
    valla admin arkadaşım seni bilmem ama ben böyle aşırı yazı yazan arkadaşların burada yazmasının engellenmesi gerektiğine inanmaktayım
    bu benim görüşümdür neden derseniz:
    biz türk milleti olarak çok çabuk gaza gelen bir milletiz adam geçebilirmiyiz sorusuna sen canavarsın yaparsın tarzı cevap veren şahıs bence onun ölmesini istiyodur
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler