Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

ÖNEMLİ: Kask Güvenlik ve Sağlamlık Testleri - sharp.direct.gov.uk (GÜNCEL)

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Fudoshin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Eylül 2008
    Daha önceden açılmış bir konu olsada bir kez daha -daha detaylı- biçimde incelemekte fayda olduğunu düşünmekteyim;

    İngiliz Hükümetine göre; Motosiklet kazaları sonucunda hayatını kaybeden insanların yakınlarına verdiği ölçülemez acıların yanısıra her kaybolan bir değerin,solan bir yaşamın,yerini dolduralamayacak bir karakterin ister istemez sebep olduğu negatif ekonomik faktörlerde mevcuttur. Lakin bu ekonomik faktörler geriye bırakılan acılarla kıyaslanamaz ölçüdedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda İngiltere'de motosiklet kazalarındaki ölümlerin sebep olduğu ekonomik zarar bir yıl için yaklaşık 1,5 milyar ingiliz sterlini olarak açıklanmıştır. Motosiklet kazasında hayatını kaybeden her bir kişinin yaşadığı ana kadar aldığı eğitim masraflarından - tükettiği malzemelere ve geride bırakılan yerlerin iş ve sosyal yaşamda yaraların sarılmaya çalışılmasından doğan zararın yaklaşık toplamı bu gibi bir zarar ortaya çıkartmaktadır.


    Hem insanların yaşamları daha iyi güvence altına alarak sevdiklerinden ayırmamak için,hemde sosyal/ekonomik olarak bu denli bir kayba ortam vermemek adına İngiliz hükümeti tarafından kurulmuş olan SHARP değerlendirme kurumu,motosiklet kazalarında hayatta kalabilmenin ne büyük garantör faktörü olan motosiklet kasklarının sağlamlığını ve güvenirliğini incelemek adına kurulmuştur.


    Sharp'ın kelime Türkçe'de anlamı 'keskin,sert, şiddetli, seri, çabuk, net' anlamına gelmektedir. İsmi gibi kendiside diğer testlere nazaran oldukçe keskin/sert olduğu kadar aynı zamanda adil olma özelliğine sahiptir. Çünkü;
    1 milyon İngiliz Sterlini harcanarak kurulan bu test merkezinde,test edilecek olan marka ve modellerinden 6 farklı mağazadan,6 farklı bedende kasklar ücreti verilerek satın alınmıştır,dolayısıyla fabrikların dergiye gönderdikleri gibi modifikasyona uğramış kaskların yaratacağı çifte standartların önüne geçilmiştir. Satın alınan her kaska 6 farklı bölge (tepe-çene-sağ taraf-sol taraf-ense-alın) farklı darbelere maruz bırakılarak içeriye yansıyan tepme gücü G kuvveti olarak ölçülerek test sonuçlandırılmıştır. Testler esnasında her bir kaskın 11 metre yükseklikten,mini bir hızlandırıcılı lift ile saatte 32 metre/saniye sürat ile sivri yüzeye çarptırılma testi uygulanan bir çok testten yalnızca bir tanesidir(kask üreticilerinin sadece bu test için önlem almaması adına diğer testler gizli tutulmaktadır). Satın alınan her bir kaskın elde ettiği ortalama değer 5 üzerinden notlandırılmıştır. Genellikle her markanın bir kaç modeli teste alınmıştır.


    SHARP TESTİ NEDEN GÜVENLİ? :

    Bu sorunun cevabı aslına basit,bir çok motosiklet dergisinin açıkladığı bir çok farklı kask testi olmasına rağmen,dergilerin güttüğü gerek ticari kaygılar gerekse alacağı tepkiler söz konusu olduğunda bazı kask testlerinde güvenlik arka plana atılarak,kaskın konforu-tasarımı-reflektif stickerları vs. gibi unsurlar göz önüne alınarak sıralama yapıldığı gibi bazı firmalar 'sadece testlere özel' normalden daha dayanıklı kaskları dergiye test için gönderebiliyor. Keza bir derginin kask testinden çok iyi not almış markalara ait reklamların sayfalarca dergide reklam olarak yeralması veya dergi test sürücülerinin kullandığı kaskların testlerde ön sıralarda yer alması tesadüf olamaz değil mi?
    İşte SHARP testinin tarafsızlığı ve adaletli olmasının çıkış noktası tam bu noktadır.Çünkü SHARP enstitüsü tamamen bir kamu müteşebbisidir ve herhangi bir gelir hedefi yoktur,dolayısıyla reklam/sponsorluk gibi gelirle söz konusu değildir.Test edilecek kasklar dahi ücreti verilerek farklı mağazalardan farklı bedenlerden satın alınmıştır ve aynı darbe testine tabii tutulmuştur.

    Aşağıda teste tabi tutulan markaların test edilen model sayıları ve elde ettikleri ortalama notları bulacaksınız. Başarı sırasına göre sıralandırılmıştır.
    Yeni marka ve modeller test edildikçe http://sharp.direct.gov.uk/ adresine eklenmektedir.


    -------------------------------------------------------------------------



    Testin 5 yıldızlı Galipleri - Modeller ve markalar (sıralama genel not ortalamasına göre yapılmıştır)



    1 . BELL :

    Katıldığı her iki modelde de 5 yıldız almayı başaran 2 kask markasından biri.Zirveyi Marushin ile birlikte paylaşmakta.. Yıllardır kask piyasında olan ve özellikle enduro ve touring severlerin tercih ettiği BELL kasklarını Güvenle takabilirsiniz.

    BELL M1




    BELL M4R



    Yetkili İthalatçı : HEDEF Endüstri - Kemeraltı Caddesi no:59 Karaköy/İstanbul Tel: 0212 249 55 21





    1 . MARUSHIN

    1958 yılından bu yana Kask üretimi yapan Japon firması diğer katıldığı darbe testlerinde de sürekli ilk 3 arasındaydı,Sharp testinde katıldığı her iki modelde 5 yıldız almayı başaran kask markası olarak zirvenin ortağı.Parmak ısırtan tasarımları ile göz doldurduğu gibi güvenlik konusunda da mükemmel.


    MARUSHIN 777 NX Tiger White:






    MARUSHIN RS-1 Carbon :



    Yetkili İthalatçı: Tekay Dış Ticaret - Kennedy caddesi,Sahil yolu,no :16 Yenikapı/Aksaray Telefon: 0212 529 22 03




    3. BMW

    Schubert ile ortaklaşa üretim gerçekleştiren BMW kaskları teste Schubert'ten daha yüksek puanlar elde etti,artan ağırlık ve fiyat sağlamlığa yansıyarak 5 yıldız alabilen nadir kasklardan.


    BMW SYSTEM 5 -




    İthalatçı: Borusan Otomotiv





    4.Caberg:

    Diğer test sonuçlarından aldığı kötü sonuçlar sonucunda iyileştirmeye giden Caberg,teste girdiği 3 kasktan 2'siyle 5 yıldı almayı başardı.

    CABERG V2R:

    Yetkili İthalatçı: SAMURA MOTOR Adres: Bağdat Cad. Cemalbey Apt.
    No:22 Kızıltoprak / İstanbul
    Telefon : (0 216) 338 19 55





    TRİP :








    5 . AGV

    Efsane İsim Rossi'nin yüceltiği,tasarımları ile göz dolduran İtalyan kask üreticisi teste katıldığı 6 kasktan yalnızca ikisiyle 5 yıldız alabildi,diğer modellerin çoğu 4 yıldızda kalırken termoplastik olan K serisi yalnızca 3 yıldız alabildi.

    S4 / S4 Stealth





    İthalatçı: OTOSEVER MOTORLU ARAÇLAR TİC LTD ŞTİ.
    ŞİRİNEVLER ESKİ LONDRA ASFALTI NO:17 BAHÇELİEVLER – İSTANBUL – TÜRKİYE

    Tel : 0212 654 72 00 / 654 30 00





    6. SHARK

    Fransız kask üreticisi olan SHARK,genelde aerodinami ve sağlamlık üzerine yaptığı çalışmalar ile biliniyor.7 farklı model ile teste katılan Shark yalnızca 1 modeliyle 5 yıldız seviyesine ulaştı. Diğer modelleri genelde 4 yıldz alırken,çene açılır modeli olan openline 3 yıldızda kaldı.


    SHARK RSR2 :





    Yetkili İthalatçı: Adres :Eski Düyunu Umumiye Sokak. No: 11 Doğubank İşhanı
    Sirkeci / İSTANBUL
    Telefon +90 212 520 01 38





    7.ARAi

    Japon kask üreticisi olan ve aşırı talep yüzünden kask yetiştiremeyen firma, tesislerini büyütemediği için fiyat artırarma politikası izliyor ve buna rağmen Arai’nin satışları hiç bir sene düşmüyor.MOTOGP ve bir çok yarışta pilotların tercihi olan ARAi GP5x modeliyle 5 yıldız alabilen bir diğer kask,ancak astro-viper-rx7 serisi yalnızca 3 yıldız alabilmişken condor serisi ise 2 yıldızda kalmış… GP5’in esas olarak araba kaskı olduğunu belirtmek lazım.




    Yetkili ithalatçı: Mototaş : İntaş Sitesi, A Blok No:27 PK 34724 Kızıltoprak/İstanbul
    Tel: +90 216 347 13 00



    8.HJC :


    Amerikan’ın en çok satan kaskı olmasının yanı sıra,cazip fiyatları ile dikkat çeken HJC teste toplamda 9 kaskla girmiş ve yalnızca HQ-1 modeliyle 5 yıldız alabilmiş. Diğer 8 modelinin aralarında 1 yıldız alan modeli bile mevcut.




    Yetkili İthalatçı: Motomax


    8.LAZER


    Türkiye’de oldukça popular olan ve bir çok kullanıcıya sahip olan Lazer ilginç bir şekilde ucuz modeli olan LZ6 ile 5 yıldız alabilmişken daha pahalı olan tornado modeli ile 2 yıldız alabilmiş.Diğer modellerin tümü ise 4 yıldızda kalmış.






    Yetkili İthalatçı: Özen Motor



    Aşağıdaki markalar ise SHARP testinden 5 yıldız alamayan kasklar… Not ortalamasına göre sıralama şu şekilde:



    - XLite

    - Nolan

    - Shoei

    - Roof

    - Nitro

    - Schuberth

    - KBC

    - Box


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ryangt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Kasım 2006

  3. #3
    ErTech - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    vaRRdı
    Reklam kokan hareketler serisi....
    ... yaşlı bir devrimci düşürmez hiç ağzından özgürlük kelimesini
    ve yatmadan önce bir bardak su yerine denize bırakır takma dişlerini ...
    ''Four wheels move the body. Two wheels move the Soul.''


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler