Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Trafik kazalarında Acil Servis

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    * Herhangi bir trafik kazası sonrasında, bir hastaneye (özel veya
    devlet) gittiğinizde veya getirildiğinizde, size veya yakınlarınıza (2918
    no'lu yasayı bilmediğiniz zannedilerek:*


    'Yapilacak mudahele ve tedavi ucretlerini odeyeceginize dair su belgeyi imzalayin' teklifi ile karsilasirsiniz...
    Ancak siz;
    'Bu belgeyi imzalamassam, bana mudahele ve tedavi etmeyeceginize dair bir belgeyi imzalayip getirin' dediginiz anda,

    HASTANENİN BÜTÜN İMKÂNLARI SİZİN İÇİN SEFERBER OLACAKTIR.
    -------------------------------------------------------------------------------

    2918 SAYILI TRAFIK KANUNUNU MUTLAKA OKUYUN

    Trafik kazasi sonucu yaralanan ve hastaneye kaldirilarak tedavi altina alinan kazazedelerin, kanuna gore tedavi icin ucret odememesi gerektigi belirtildi.

    Tuketiciler Birligi, kazazedelerin haklariyla ilgili bir rapor hazirladi.
    Kaza sonucu yaralanan ve herhangi bir hastanede tedavi goren kazazedelerin bu tedavileri sonucu hastane tarafindan ucret talep edilemeyeceginin belirtildigi raporda, 2918 Sayili Trafik Kanunu'na gore herhangi bir trafik kazasi sonucu yaralanan kisi en kisa surede hastaneye yetistirilmek ve gereken tedavinin yapilmasi hukumlerini iceriyor. Yonetm elige gore, hastane acil servisi, kendisine gelen kazazedenin maddi durumu, sosyal guvencesinin olup olmadigina ve hastanin ozelligine bakmadan gereken tedaviyi ve mudahaleyi herhangi bir ucret talep etmeden yapmak zorunda.
    Bu tedavi sonucu olusan masrafin ise Saglik Bakanligi Karayollari Trafik Doner Sermaye Isletmesi tarafindan karsilanacaginin belirtildigi rapora gore, vatandaslarin haklarini bilmedigi icin sorunlar yasandigini ve hastanelerin bu kanundan bihabermis gibi gozukup vatandastan para talep etmelerinin suc oldugu belirtildi.



    HASTANELERİN BU MADDELERDEN Bİ HABERMİŞ GİBİ VATANDAŞTAN PARA TALEP ETMEYE HAKLARI YOKTUR!*
    *TRAFİK MAĞDURLARI YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ -
    www.trafikmagdurlari.org (ilginç ve yararlı; incelemenizi öneririm)*



    Lutfen tanidiginiz herkese iletiniz.
    Kazasiz gunler dilegiyle...




    Not: konu daha önce açılmıştır. bu sadece hatırlatma amacıyla tekrar dile getirilmiştir
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    16 Kasım 2008
    Şehir
    istanbul / bahçelievler-maslak
    aynısı daha öncede verilmişti. ama olsun önemli bilgi herkes bilmeli.

  3. #3
    dorlion - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2007
    Şehir
    Brüksel
    Motosikleti
    2017 Versys 650 SE
    allah razı olsun bu ülkede hakkını hukukunu sadece sadece hukukçular bildiği için bu tür muamelelerle karşılaşıyoruz. umarım kimsenin ihtiyacı olmaz ama aklımın bir köşesine yolladım bu güzel bilgiyi, teşekkürler
    Sırf herkeste 4 teker var diye...

  4. #4
    THE_LANCET - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Şubat 2006
    Şehir
    SİVAS/Merkez
    Motosikleti
    Peugeot Trekker & Asya AS200GY2 Süpermoto niyetine
    Paylaşım için sağol.
    Bir 4 silindirlilere, Birde 2 zamanlılara hastayım.

  5. #5
    istburak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Ekim 2007
    Şehir
    istanbul
    valla ooo yasayı kimse tınlamıyo arkadaşım a.b.d mi zannettiniz burayı ilk mudale bana şişli etfalde yapıldı vee 580 ytl para istediler ve biz bu yasayı söyledimizde kimse tınlamadı ondan boşuna nefesinisi tüketmeyin
    Drift Religion
    fatih şubesi

  6. #6

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    yasa aslında geçerli fakat ısrarla üzerinde durmak lazım
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın

  7. #7
    istburak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Ekim 2007
    Şehir
    istanbul
    durmak lazım tabiki
    Drift Religion
    fatih şubesi

  8. #8

    Üyelik
    04 Aralık 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Xciting
    bu haber yazısını aynı şekilde doktorların ,hastane sahiplerinin forumlarına yazmak lazım...
    kymcOcUk

  9. #9

    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Artık çok daha güzel bir şeye sahibim..
    Verilmişti ama genede teşekkürler.

    Can tatlıdır, bir yerleriniz kırıkken, açık ayralarınız varken ve ağrıdan can çekişiyorken "Bu belgeyi imzalamassam, bana mudahele ve tedavi etmeyeceginize dair bir belgeyi imzalayip getirin" demeniz aklınızın ucundan bile geçmez. Hadi geçit diyelim o can acısıyla aklınızdan geçeni söylerseniz ufak çaplı bir diyalog olur ki bu diyoloğun süresi bile sizi bezdirip yapın artık müdahalemi diyebilirsiniz.

    Güzel bir açıklama bu yazı ama eksik.

    İşin aslı şu; İlk yaralanma anında size en yakın sağlık ocağı veya hastaneye gittiğinizde (sadece hayati tehlike taşıyan durumlar dahilinde) eğer kanamanız var ise o an için kanamanızı durdurma, eğer bir uzulunuz koptuysa gene o an için kopan kısmı vücuda dikmek, gibi "o an " yapılması gereken ( ve yapılmadığı takdirde sizi hayati tehlikeye sokacak ya da geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabilecek ) müdaheleyi yapmak zorundadırlar.

    Bunun haricinde diyelimki kanamanızı tampon yaparak durdurdular ( işte bu sizden hiç bir ücret talep etmemeleri gereken acil durum) kanamanız durduktan sonra sizin önünüze yada yakınınıza bir kağıt getirirler arkadaşımızın yazdığı gibi.
    Kanama durunca sizin hayati tehlikeniz büyük olasılıkla kısa bir süre için kalmaz o yüzden dikme, ilaç vs. tedavisine geçerlerse için sizden ücret isterler.
    Eğer kanamanız durduktan sonra yaranızın dikilmesi için başka hastaneye gitmek istiyorsanız hiç bir ücret talep edemezler sizden.

    Yalnız unutmayın! Sadece acil olan ilk müdahaleler için geçerli bu durum. Yanlış anlaşılmalarla gereksiz tartışmalara girmeyin sakın.
    Hayat ne kadar uzun olursa olsun, hep beklenmeyen kadar kısadır.

  10. #10
    AYBERK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mart 2008
    Şehir
    istanbul
    arkadaşlar merhaba;aşağıdaki bilgi alıntıdır...ilginizi çekeceğini düşündüm;

    Trafik Kazası Geçirdiğinizde Hastahane Masraflarınızı Karşılayan Kuruluş Var

    Benim daha önce bilmediğim , sizin de bilmeyebileceğinizi düşündüğüm bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazının içeriğinin doğruluğunu aşağıdaki adresten teyit edebilirsiniz: Tel: 0-212-324-19-50 Web adresi: http://www.tsrsb.org.tr/

    Aşağıdaki bilgileri araştırdım doğrudur. Size çarpan araç faili meçhul ise veya aracın sigortası yoksa bütün hastahane masraflarını cebinizden yapmışsanız faturayı aşağıda bahsi geçen sigortaya veriyorsunuz. Sigorta size paranızı tamamını ödüyor.SSK ve bağ-kurun ödemelerini değil sadece kendi cebinizden ödediğiniz paraları ödüyor. Ölümlü ise kaza yine para ödüyorlar. Daha ayrıntılı bilgi için yukarda verdiğim dahili 204 nolu telefonu arayın. Kaza geçiren sigortasız yurttaşların tedavisini Garanti Sigorta Fonu karşılıyor, ama bilen yok Garanti Sigorta Fonu Genel Sekreteri Kongar: "Kaza geçiren Sigortasızların masrafını, başvuranlara veriyoruz. Ama kimse bilmediği için parasını alan yok. Fon'da 110 trilyon lira birikti." Trafik kazası geçiren vatandaşların tedavi masrafları ile ölüm giderlerini karşılamak için kurulan Garanti Sigorta Fonu'nun hesabında 110 trilyon lira birikti ama vatandaş parasızlıktan hastane kapısında can veriyor. Trafik kazalarında yaralanan ya da ölen sigortasız vatandaşların milyarlarca lira tutan tedavi veya cenaze masraflarını karşılamak için kurulan Garanti Sigorta Fonu'nda tam 110 trilyon lira birikti; çünkü uygulamadan kimsenin haberi yok. Sağlık Bakanlığı'nın hastane yönetimlerini bilgilendirmemesi ve vatandaşların da kanunları yeterince bilmemesi nedeniyle fona herhangi başvuru olmazken, çok sayıda parasız vatandaş hastane kapılarında can veriyor. Fondan sorumlu Türkiye sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Bilge Kongar,

    "Trafik kazası geçiren sigortasız tüm vatandaşlar başvurup tüm masraflarını bizden alabilirler" dedi. SADECE UYANIK AVUKATLAR KULLANIYOR Kaza geçiren parasız vatandaşların çok zor durumda kaldığını belirten Kongar, "Hem bakanlığın hem de vatandaşların kanunu bilmesi gerekiyor. Ancak ne Sağlık Bakanlığı uyarıyor ne de vatandaşlar bunu biliyor. Bu yüzden fonu her biri 20- dosya ile gelen uyanık avukatlar kullanıyor" diyor. Kongar, 450 milyar ve yeni primleri faizle değerlendirdikleri için 110 trilyona ulaşıldığını belirterek şunları söyledi: "Devlet Ziraat Bankası'nda faizsiz tutuyordu. Biz ise faizde tutuyoruz. Para çoğalınca bunu alıp oraya buraya vermek; peşkeş çekmek istiyorlar. Biz ise kazalarda mağdur olanlar gelip alsın diyoruz. 1991 yılında Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Garanti Fonu, 1998'in sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü bünyesinde kaldı. Amacı, trafik sigortası olmayan araçların meydana getirdiği yaralama ve ölüm masraflarını karşılamak.
    Plakası belirsiz araçların verdiği zarar da karşılanıyor. Fonun kaynağını trafik sigortası yaptıran vatandaşlardan kesilen pay oluşturuyor. Trafik sigortası yapan sigortalıların trafik primi içinde ödedikleri paranın yüzde 2'si ve yüzde 1'i sigorta şirketlerinin öz kaynaklarından karşılanıyor. Karayolları Trafik Sigortası Kanunu gereği eğer kaza yapan araç sigortalı ise, kaza sonucu yaralanan veya ölen kişilerin masrafını sigortalı olsun ya da olmasın şirketi karşılıyor. 7 YILDA 3 ÖDEME Kazaya neden olan araç sigortasız veya plakası bilinmiyorsa zarar görenler direkt birliğe gelip masraflarını alabiliyor. Fon, 1998 sonunda Hazine'den alınarak Türkiye Reasürans Şirketleri Birliği nezrinde bir hesaba aktarıldı. Adi önceden Garanti Sigortası Fonu iken devletin dahil olduğu tüm fonlar kapatılınca Garanti Sigortası Hesabı olarak değiştirildi. 1998' sonuna kadar 7 yılda Hazine'de, 450 milyar lira birikti. Ancak 7 yılda sadece üç kişiye ödeme yapıldı. Birlik bünyesindeki fon bütçesi Hazinenin aksine bankada faizle değerlenince fon 110 trilyona ulaştı. Şimdiye kadar fondan yararlanmak için 1623 kişi başvurmuş, 1042 dosya ise sırada bekliyor. Birlik bünyesindeki fonun yükümlülüğü daha sonraki yıllarda kanuna eklenen maddeler ile sadece bedensel hasarları ödemekten çıkarıldı. İHTİYACI OLAN PARAYI NASIL ALACAK Kaza geçiren vatandaş hastane masraflarını faturalı olarak Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği'ne iletecek. Bunun için birliğe, 0-212-324-19-50 nolu telefondan veya http://www.tsrsb.org.tr/ adresinden ulaşılabilir.
    Türkiye'nin her yerinden başvuru ayni şekilde yapılacak. Gerekli belgeler ise hastane faturası, ikametgah senedi, nüfus cüzdan örneği,trafik zaptı ve imza beyanı. Belgeleri inceleyen birlik, vatandaşın verdiği banka hesap numarasına parayı yatırıyor.

    --------------------------------------------------------------------------------
    Last edited by Kartal34; 03-16-2008 at 22:40.

    bu yazıyı,editörü olduğum forum sitesinde okudum;umarım bir faydası olur...

  11. #11

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    arkadaşlar verildi verilmedi tartışmasını bırakalım.

    bu sadece bir hatırlatma.

    madem verildi peki neden bu bilgiye sahip olmanıza rağmen hala uygulayan yok
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın

  12. #12

    Üyelik
    28 Şubat 2008
    Alıntı A.Y.F.E.R adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar verildi verilmedi tartışmasını bırakalım.

    bu sadece bir hatırlatma.

    madem verildi peki neden bu bilgiye sahip olmanıza rağmen hala uygulayan yok
    Uygulayan yok derken? Acil olarak hastaneye gittiğinde bakmadılar mı sana yoksa

  13. #13

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    çok komik dimi
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın

  14. #14

    Üyelik
    22 Kasım 2008
    Şehir
    istanbul_Avrupa Yakası
    Motosikleti
    piaggio x9 evolution
    arkadaşlar ailemizi ve yakınlarımızı da bu konuda bilgilendirelim ki Allah korusun olası bi kazada haklarımızı bilsinler, teşekkürler ayfer ..
    [COLOR="Red"][B]"Ne Günlere Kaldık Eyy Gazi Hünkar. Eşşek Vezir Olmuş Katır Hükümdar... "[/B][/COLOR]

  15. #15

    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Artık çok daha güzel bir şeye sahibim..
    Alıntı A.Y.F.E.R adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar verildi verilmedi tartışmasını bırakalım.
    bu sadece bir hatırlatma.
    madem verildi peki neden bu bilgiye sahip olmanıza rağmen hala uygulayan yok
    Tartışma yapan yok sakin ol .
    Niye alınıyorsun ki? Aslında alınman da lazım çünkü araştırmadan koymuşsun. Buna rağmen sadece bir kaç kişi (ben dahil) sana "verilmişti ama teşekkür ederiz" yazmış.

    Eğer araştırmışsan ve bu başlığın olduğunu daha önceden biliorsan da madem hatırlatma yapmak istedin, açılmış olan başlığa yazmalıydın.

    Bneim yazdığım yazıyı da okursanız, bu bahsi geçen hakkın (istisnalar harici) zaten uygulanıyor olduğunu anlarsınız.
    Hayat ne kadar uzun olursa olsun, hep beklenmeyen kadar kısadır.

  16. #16

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Alıntı morrigan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tartışma yapan yok sakin ol .
    Niye alınıyorsun ki? Aslında alınman da lazım çünkü araştırmadan koymuşsun. Buna rağmen sadece bir kaç kişi (ben dahil) sana "verilmişti ama teşekkür ederiz" yazmış.

    Eğer araştırmışsan ve bu başlığın olduğunu daha önceden biliorsan da madem hatırlatma yapmak istedin, açılmış olan başlığa yazmalıydın.

    Bneim yazdığım yazıyı da okursanız, bu bahsi geçen hakkın (istisnalar harici) zaten uygulanıyor olduğunu anlarsınız.
    eksik bilgi
    arkadaşlar bu yasa aynı zamanda acil serviste yapılan ilk müdahaleleri kapsadığı gibi tedavi sonrası yapılacak olan müdahaleleri ödeyemeyeceğinizi idda ederseniz taburcu olana kadarki tüm müdahaleleri içerir.

    bende seninde biraz araştırmanı tavsiye ederim www.saglik.gov.tr
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın

  17. #17
    GKN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2006
    Şehir
    İstanbul-Hasanpaşa
    Motosikleti
    R1
    ayfer hatırlatman için teşekkürler, burakta yaşadıklarımızı biliyosun..
    pekibu yasayı tanımam gibi bi durumla karşılaştığımızda izlememiz gereken yok nedir, henüz hastanede bile olsak hanki kişi yada kurumabaşvurup yasanın uygulanmadığını bildirmeliyiz..
    bununla ilgili bi bilgin varmı?
    GKN MOTORS

  18. #18

    Üyelik
    20 Ekim 2008
    Şehir
    Merter/İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    il sağlık müdürlüğünde tedavi hizmetleri bürosu var eğer bu tarz bir sıkıntıyla karşılaştığınız bu sıkıntıları yazılı ve imzalanmış bir dilekçe ile verirseniz.
    1. hatada hastaneye 30 milyar ceza kesilir
    2. hatada hastaneye 50 milyar ceza kesilir
    3. hatada 6 ay idari ceza gelirki bunun anlamı yöneticilere para ve hapis cezası demektir

    unutmadan bu yasa sadece devlet hastanelerinde değil aynı zamanda özel hastanelerdede geçerlidir
    Rüzgarımı bile yakalıyamazsın

  19. #19

    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Artık çok daha güzel bir şeye sahibim..
    Alıntı A.Y.F.E.R adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    eksik bilgi
    arkadaşlar bu yasa aynı zamanda acil serviste yapılan ilk müdahaleleri kapsadığı gibi tedavi sonrası yapılacak olan müdahaleleri ödeyemeyeceğinizi idda ederseniz taburcu olana kadarki tüm müdahaleleri içerir.

    bende seninde biraz araştırmanı tavsiye ederim www.saglik.gov.tr
    Bakın benim dediğim konudan biraz farklı haklısınız. Bunun tam detayını bilmiyorum ama gerçekten iyi bir şekilde araştırıp yazdıysanız teşekkür ederim.

    2918 numaralı kanun çok geniş kapsamlı (şöyle bir göz gezdirdim okumaya fırsatım olmadı henüz). O yüzden böyle bir haktan yararlanmak isteyenlerin mahkemeye başvurması bile gerekebilir. Bu da sizi maddi anlamda zaten mağdur eder.

    Ülkemizde her şey dört dörtlük değil. Dediğiniz gibi bir metin içeriyor olabilir bu yazı ama gerçekten bu olaydan yaralanmak isteyenler için, maddedeki en ufak detaylar bile lehinize olan kararı aleyhinize çıkartabilir ya da sizi mağdur edebilir.

    Şu an detaylarını merak ettiğim bir durum haline geldi. Araştırdığımda böyle bir şeyin uygulanabilmesi için kişiyi eleyici detayların olduğunu öğrenirsem yanlış bilgilendirme yüzünden özür dilemenizi rica edeceğim.

    Salık sektöründe bulunan arkadaşlar mutlaka aramızda vardır onlardan da bildiklerini paylaşmalarını rica edeceğim..

    Şayet dediğim gibi çıkar ise; o zamana kadar verdiğiniz bilgileri okuyupta doğrusunu sonradan görmemiş olanlar " evet böyleymiş ve hak idda edebiliriz" diye düşünen kişiler hastanede madur olduklarında sizden mi yardım isteyecekler?




    ------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle, vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler.

    Sağlık Bakanlığı bu görevlerin yerine getirilmesi ile ilgili olarak; verilen hizmetlerin bedellerini yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil etmek için Maliye Bakanlığının görüşünü alarak döner sermaye saymanlığı kurar. Bu amaçla döner sermaye saymanlığı tarafından tahsil edilen gelirin tamamı, bu Kanun ile Sağlık Bakanlığına verilen görevlerin yerine getirilmesinde kullanılır.

    Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan harcamaların tamamı Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesine 8 işgünü içinde yükümlü sigorta şirketlerince ödenir. Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesinin verdiği hizmetler için uygulayacağı fiyat tarifesi, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun da uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Sigorta şirketleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası geçerli teminat limitleri ve şartları dahilinde ödemekle yükümlü bulundukları tutarı aşan kısmı için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvurur. Buna ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

    Alıntıdır- http://www.kgm.gov.tr/asps/trafik/TrKanun.html

    (özellikle buradan alıntı yaptım çünkü resmi olmayan sitelerde bu kanun için şahsi yorumalrda yer almakta)


    Önemli kısım burası sanırım:
    Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle, vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler.


    1)Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarifesi nedir?


    2)
    Diğer bir konu da, vermiş oldukları hizmet bedelinden kastı taburcu olana kadar vermiş oldukları hizmet mi yoksa benim bahsettiğim sadece acil olan ilk müdahale mi? "Taburcu olana kadar" diye bir belirtme göremedim yazıda. Olsaydı da ilk müdahaleden de taburcu olunabilir orada da bir anlam kargaşası olurdu.


    3)"Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan harcamaların tamamı Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesine 8 işgünü içinde yükümlü sigorta şirketlerince ödenir. "

    Burada 8 iş günü içinde sigorta şirketine ödeneceği yazıyor. Bir çoğumuz bilir sigorta şirketi bu para devlet tarafından ödenene kadar sirket bu parayı kaza geçiren şahıstan ister. Daha sonra devletten gelen parayı da size geri verirler. Böyle bi rdurum söz konusu mu aca burada da?


    4)"Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesinin verdiği hizmetler için uygulayacağı fiyat tarifesi, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun da uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir."

    Peki burada bir fiyat tarifesi uygun görülüyor ve devlet tarafından belirleniyor.
    Diyelimki özel hastaneye acil olarak gittiniz, devlet tarafından uygun görülen kol dikme ücreti 3 lira diyelim. Ama özel hastanenin tarifesine göre bu 30 lira olsun. Bu durumda özel hastane sağlık sigortanızdan alacağı parayı kesip sizden 27 lira mı isteyecek yoksa böyle bir şey keisnle yoksa sağlık sigortası limitini aşan kısmı da devlet mi ödüyor?


    5)"Sigorta şirketleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası geçerli teminat limitleri ve şartları dahilinde ödemekle yükümlü bulundukları tutarı aşan kısmı için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvurur."

    4. maddemdeki karışıklığın cevabı biraz olsun verilmiş ama bu da eksik sanırsam. Tutarı aşan kısım için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvuyor diyor fakat aşan kısmı ödüyor yazmıyor.




    Ben bilir kişi falan değilim normal bir vatandaş olarak haklarımı bilmek isterim ama bu kadar belirsizlik içinde canım dişimdeyken ne böyle bir hak iddea edebilirim ne de mağdur konumuna düşmek isterim.
    Hayat ne kadar uzun olursa olsun, hep beklenmeyen kadar kısadır.

  20. #20
    yt_servan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ağustos 2008
    Şehir
    istanbul/merter
    Motosikleti
    Triumph TİGER
    http://www.motosiklet.net/forum/moto...izmetleri.html
    tartışma gereksiz çünkü her iki arkadaşta yalnış biliyor

    Alıntı morrigan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    2918 numaralı kanun çok geniş kapsamlı (şöyle bir göz gezdirdim okumaya fırsatım olmadı henüz). O yüzden böyle bir haktan yararlanmak isteyenlerin mahkemeye başvurması bile gerekebilir. Bu da sizi maddi anlamda zaten mağdur eder.
    2918 numaralı kanun trafik kanunudur. ve bu kanun sadece trafikle ilgili kuralları ve ilgili kurumların görevlerini düzenler.

    Alıntı morrigan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şayet dediğim gibi çıkar ise; o zamana kadar verdiğiniz bilgileri okuyupta doğrusunu sonradan görmemiş olanlar " evet böyleymiş ve hak idda edebiliriz" diye düşünen kişiler hastanede madur olduklarında sizden mi yardım isteyecekler?
    zaten burada topic açmanın anlamı hem bildiğimiz konuları paylaşmak hemde doğruları öğrenmek değilmidir. eğer arkadaş yalnış bir bilğiye sahip ise bunun doğrusunu söylemek değilmidir görevimiz.
    yada söyle diyelim sizinde verdiğiniz bilgilerde eksiklik var o zaman kişiler hastanede madur olduklarında sizden mi yardım isteyecekler?

    Alıntı morrigan adlı üyeden alıntı Mesajı göster

    Alıntıdır- http://www.kgm.gov.tr/asps/trafik/TrKanun.html

    (özellikle buradan alıntı yaptım çünkü resmi olmayan sitelerde bu kanun için şahsi yorumalrda yer almakta)


    Önemli kısım burası sanırım:
    Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle, vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler.


    1)Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarifesi nedir?


    2)
    Diğer bir konu da, vermiş oldukları hizmet bedelinden kastı taburcu olana kadar vermiş oldukları hizmet mi yoksa benim bahsettiğim sadece acil olan ilk müdahale mi? "Taburcu olana kadar" diye bir belirtme göremedim yazıda. Olsaydı da ilk müdahaleden de taburcu olunabilir orada da bir anlam kargaşası olurdu.


    3)"Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan harcamaların tamamı Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesine 8 işgünü içinde yükümlü sigorta şirketlerince ödenir. "

    Burada 8 iş günü içinde sigorta şirketine ödeneceği yazıyor. Bir çoğumuz bilir sigorta şirketi bu para devlet tarafından ödenene kadar sirket bu parayı kaza geçiren şahıstan ister. Daha sonra devletten gelen parayı da size geri verirler. Böyle bi rdurum söz konusu mu aca burada da?


    4)"Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletmesinin verdiği hizmetler için uygulayacağı fiyat tarifesi, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunun da uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir."

    Peki burada bir fiyat tarifesi uygun görülüyor ve devlet tarafından belirleniyor.
    Diyelimki özel hastaneye acil olarak gittiniz, devlet tarafından uygun görülen kol dikme ücreti 3 lira diyelim. Ama özel hastanenin tarifesine göre bu 30 lira olsun. Bu durumda özel hastane sağlık sigortanızdan alacağı parayı kesip sizden 27 lira mı isteyecek yoksa böyle bir şey keisnle yoksa sağlık sigortası limitini aşan kısmı da devlet mi ödüyor?


    5)"Sigorta şirketleri, zorunlu mali sorumluluk sigortası geçerli teminat limitleri ve şartları dahilinde ödemekle yükümlü bulundukları tutarı aşan kısmı için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvurur."

    4. maddemdeki karışıklığın cevabı biraz olsun verilmiş ama bu da eksik sanırsam. Tutarı aşan kısım için Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabına başvuyor diyor fakat aşan kısmı ödüyor yazmıyor.
    ilk önce bu maddede ifade edilen bir trafik kazası sırasında sağlık bakanlığına bağlı kurum/kuruluşlara düşen görevlerdir. sağlık bakanlığı kazanın olduğu yere ücretsiz ambulans göndermek zorundadır. ve bu ambulansın ücretini karayolları trafik garanti sigortasından tahsil eder.
    2 ammdeye gelince bırakın tedavi taburcu işlemlerini sadece taşıma görevini üstendiği ve ilk yardım hizmeti verdiği ambulans hizmetini kapsar.
    3. madde de bahsi geçen sigorta şirketi hepimizin yapmış olduğu trafik sigortasını kapsar. imzalamış olduğun policeyi okuduysan yaralanma ve kaza anında belli bir teminat belirtirki bu taminatın bir kısmı yaralıya ödeneceği gibi bir kısmıda hastaneye ödenebilir.
    4. madde de yorumun vatandaşı ilgilendiren değil sadece kurumlar/kuruluşlar arasındaki ödeme şeklini belirttiği için bizleri hiç ilgilendirmez. ama gene de açıklayayım. sağlık bakanlığı fiyat tarifesini belirlerken kendi kararları değil aynı zamanda ödemeyi yapacak olan karayolları genel müdürlüğününde görüşünü alır ki cümlede açık açık karayollarının ödeme yapacağı yazıyor. burada özel hastane ifade göremedim. zaten sonradan gerekli açıklamayı yapmışsın. burada vatandaşın cebinden hiç para çıkmıyor.

    Alıntı A.Y.F.E.R adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    eksik bilgi
    arkadaşlar bu yasa aynı zamanda acil serviste yapılan ilk müdahaleleri kapsadığı gibi tedavi sonrası yapılacak olan müdahaleleri ödeyemeyeceğinizi idda ederseniz taburcu olana kadarki tüm müdahaleleri içerir.
    sadece eksik değil aynı zamanda hatalı bir bilgi doğru aşağıda verilmiştir.
    olduğu gibi aktarıyorum
    26 Haziran 2008 PERŞEMBE
    Resmî Gazete
    Sayı : 26918

    GENELGE

    Başbakanlıktan:

    Konu: Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu.

    GENELGE

    2008/13

    Bilindiği üzere, Anayasamızın 17 nci maddesine göre herkes yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. 56 ncı maddesi de Devlete, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevi vermiştir.

    Bu çerçevede vatandaşlarımızın sağlıklı yaşamasını sağlamak amacıyla adil, eşit, ulaşılabilir, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek için başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı başarı ile uygulanmaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarınca hizmet sunumunda en küçük bir aksamaya müsamaha gösterilemeyeceği bilinmekle birlikte, son zamanlarda acil sağlık hizmetlerinin sunumunda vatandaşlarımızın münferit mağduriyetler yaşadığı gözlenmektedir.

    Doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahale hayat kurtarmakta, en küçük gecikme, telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve gereken müdahalenin zamanında yapılması hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren durumlarda hastanın uygun bir sağlık kuruluşuna gecikmeksizin ulaştırılması ve hastanın getirildiği sağlık kuruluşunca da, gereken acil müdahalelerin öncelikle ve ön şartsız yapılması insanî bir görev olduğu gibi hukukun da gereğidir.

    Anayasa, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanunu, ilgili personel kanunları, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Sağlık Bakanlığınca yürürlüğe konulan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın tüm sağlık kuruluşlarının acil durumlarda hastaya gereken tıbbi müdahaleleri yapmaları zorunludur.

    Bu itibarla, üniversitelere ait araştırma hastaneleri dahil olmak üzere kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil vakaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kurumuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanması hususlarında aşağıdaki kurallara titizlikle uymaları gerekmektedir:

    1) Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır. Hiçbir sağlık kuruluşu acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.

    2) Hekim tarafından tıbben acil olarak değerlendirilmeyen olgularda, tıbbi ve hukuki sorumluluk sağlık kuruluşunun uhdesinde kalmak üzere gerekli yönlendirme yapılacaktır.

    3) Acil vakalarda, yoğun bakım hizmeti dahil olmak üzere gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonunun sağlanması esastır. Stabilizasyonu sağlanamayan veya stabilizasyonu sağlanmakla birlikte ileri tetkik ve tedavi amaçlı başka bir sağlık kurumuna sevkine lüzum görülen hastaların nakli için 112 komuta kontrol merkezi ile irtibata geçilecektir. Sağlık kuruluşunda yatarak veya ayakta tedavi görmekte iken durumu ağırlaşan ve acilen başka bir sağlık kuruluşuna sevki gereken hastalar için de komuta kontrol merkezi ile temas kurulacaktır.

    4) Hasta yakınları veya hastanın tedavisini üstlenen sağlık kuruluşu, hastanın acil sevkini kendi imkânlarıyla yapmak istemeleri halinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak ve hastanın mağduriyetine meydan vermemek, durumu komuta kontrol merkezine bildirmek kaydıyla nakli gerçekleştirebileceklerdir.

    5) Acil hastanın sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır. Komuta kontrol merkezi, hastaya ait bilgileri alacak, bu bilgiler ışığında hastanın hangi sağlık kuruluşuna sevk edileceğine karar verecek, ilgili kuruluşun yetkilileriyle irtibata geçerek gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra hastanın nakline engel bir durum yoksa, sevk için ambulansa çıkış emri vererek naklin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Gerektiğinde intikal süresini kısaltmak amacıyla yukarıdaki işlemlerin bir kısmı hasta yola çıkarıldıktan sonra yapılabilecektir.

    6) Tüm yataklı tedavi kurumları Sağlık Bakanlığınca belirlenen esaslar ve kurulmuş bulunan çağrı kayıt ve operasyon yönetim sistemi çerçevesinde yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgileri güncel olarak komuta kontrol merkezine vermekle yükümlüdür. Bütün sağlık kuruluşları, komuta kontrol merkezinin çalışmalarında gerekli yardımı ve kolaylığı sağlamak, acil vakaya ait tıbbi bilgileri vermek ve komuta kontrol merkezinin nakille ilgili talimatlarına uymak ve sevk edilen hastayı kabul etmek zorundadır.

    7) Acil olarak sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.

    8) Acil vakalarda acil sağlık hizmetinden yararlananlardan sosyal güvencesi bulunan kişilerin hizmet bedeli ilgili sosyal güvenlik kurumundan tahsil edilecek ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesinin yedinci fıkrası gereğince hastadan ayrıca ücret farkı talep edilmeyecektir.

    9) Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşlarımızdan ödeme gücü bulunmayanların acil sağlık hizmeti bedelleri kendilerinden talep edilmeyecektir. Bunlardan kamuya ait sağlık kuruluşlarından ve ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarından acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri çerçevesinde sağlık kuruluşunun bulunduğu yer sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edilecektir. Bu konuda gerekli tedbirler ilgili vakıf başkanlıklarınca alınacaktır. Özel hastanelerden acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri ise talep edilmesi halinde 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanununun 32 nci, 5393 sayılı Belediye Kanununun 38 inci ve 60 ıncı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 18 inci maddeleri gereğince sağlık kuruluşunun bulunduğu yerin belediyesince ödenecektir. Bu amaçla belediyelerce bütçelerine yeterli ödenek konulacaktır.
    10) Bu Genelge hükümlerine uymayanlar hakkında gerekli adli ve idari işlemler yetkililer tarafından ivedilikle yapılacaktır.

    Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.



    Recep Tayyip ERDOĞAN

    Başbakan

    Alıntı morrigan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben bilir kişi falan değilim normal bir vatandaş olarak haklarımı bilmek isterim ama bu kadar belirsizlik içinde canım dişimdeyken ne böyle bir hak iddea edebilirim ne de mağdur konumuna düşmek isterim.
    son olarak arkadaşlar hastanede hasta hakları diye bir birm var bu birim tedai sırasında ya da sonrasında sizlerin haklarınımız korumakla görevlidir. aynı birim il sağlık müdürlüklerinde de vardır. ve şu samimiyetle belirtebilirmi sağlık bakanlığının en hızlı çalışan birimlerindendir. yazılı dilekçe ile ilgili yapılan tüm başvurulara cevap verilir.
    Bekliyorum; öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın

    Kazasız Sürüşler Dilekle Olmaz Eğitimle Olur


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)