Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motosikletlerinizin yağ değişim (km) aralıkları nelerdir ?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    ethemm76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2007
    Şehir
    Kocaeli-İzmit-Yeşilova
    Motosikleti
    Yuki Snoopy 80cc.
    Arkadaşlar; Kullandığınız motosikletlerin model marka ve yağ değişim aralıklarını bu başlık altında toplayalım. Zira yağın kalitesi, yağ değişimindeki sıklık, yağ seviyesinin devamlı yağ çubugunda görülen en uygun seviyede bulundurulması motorun ömrünü birebir etkiliyor. Ben Mondial 150 HS scooter kullandım 1 sene 20000 km. Bunun yağ değişimi kitapçığında yazan 1000 km de bir di, ama ben hep 600-700 km de bir değiştirdim. Yağın siyahlaşmaya başladığını gördüğüm an değiştiriyordum. Eski motorumdu ve hiç kirli yağ görmedi. ama 20000 km de bi çin işi olduğu halde saat gidiydi. En son yağ değişimimde bile ne kadar yağ koyduysam o kadar yağ almıştım. Yani hiç yağ yakma yoktu, performansı sesi. çekişi ilk günkinden bile daha iyi ve sağlıklıydı. Servis bu motorumun ömrünün 20-25 bin km olduğunu söylediği halde motorun bu performansını yağ değişim aralıklarını kısa tuttuğumdan kaynaklandığını düşünüyorum. 20000 km de satığımda motor halen tıkır tıkırdı.

    Şimdi cbf 150 aldım servis te kitapçıkta 2000 km yağ değişim aralığı. İlk 1000 bakımında değişecek. ama 900 km deyim. yağda hafif te olsa bi kararma görüyorum. Dolayısıyla ilerki km lerde yağ değişimi için 1200-1300 km yi geçirmeyi düşünmüyorum. Bide cbf 150 nin 700 km de yağını kontol ettim seviye çok düşüktü, biraz yağ eksiltmiş. 200 ml kadar yağ ilavesi yaptım. Yağ eksiltmeye devam edecekmi bilemiyorum..

    Sizler hangi marka ve modelleri kullanıyorsunuz ? Kitapçıkta yazan ve servisinizin uyugun gördüğü yağ değişim aralığı nedir ? Siz kaç km bir değiştirmeyi uygun görüyorsunuz ve değiştiriyorsunuz ? Yağ seviye kontrolünü kaç km de bir yapıyorsunuz =? Kullandığınız motorsiklet yağ eksiltiyormu =? Kullandığınız yağın markası ve numarası nedir ?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    01 Eylül 2008
    Şehir
    gelibolu/canakkale
    Motosikleti
    çelik sports age 125
    Bişe Sorucam Yağın Karardığını Nerden Görüyorsunuz Bendede Scooter Warda Bunu Nasıl Görücem Neresinden..! Bakıcaz Yardm Ederseniz Sewiniim

  3. #3
    VaScO1925 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Aralık 2007
    Şehir
    -------- i Z M i R --- İsim:£.я.h.α.η
    Alıntı lazkopat_61 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bişe Sorucam Yağın Karardığını Nerden Görüyorsunuz Bendede Scooter Warda Bunu Nasıl Görücem Neresinden..! Bakıcaz Yardm Ederseniz Sewiniim
    motorun üstünde tıpası var kontrol cubugundan bakıcaksın. eksozun hemen önünde olması gerek senın motorda dikkatli bakarsan görürsün
    Drift Religion, iZMiR ŞußeSi

  4. #4

    Üyelik
    01 Eylül 2008
    Şehir
    gelibolu/canakkale
    Motosikleti
    çelik sports age 125
    Benimki 125 çelik Sports Age Ama Onda öle Yağ Göstergesi Yok Da O O Egzosun önüne Bakarım Saol..!bu Arada Bi Hortum War Ondaki Yağın Reng Ikahverengi Yoksa Ondanmı Bahsediyorsunuz?? Bende öle Bi Hortum War Ucu Boşa çıkıor Tıpalı Motorun Yağını Ordanmı Anlıyacağız..?

  5. #5
    Whitehair - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul/Levent
    Motosikleti
    CBF 600 SA
    [/QUOTE] Şimdi cbf 150 aldım servis te kitapçıkta 2000 km yağ değişim aralığı. İlk 1000 bakımında değişecek. ama 900 km deyim. yağda hafif te olsa bi kararma görüyorum. Dolayısıyla ilerki km lerde yağ değişimi için 1200-1300 km yi geçirmeyi düşünmüyorum. Bide cbf 150 nin 700 km de yağını kontol ettim seviye çok düşüktü, biraz yağ eksiltmiş. 200 ml kadar yağ ilavesi yaptım. Yağ eksiltmeye devam edecekmi bilemiyorum..
    [/QUOTE]





    Ben yanlışmı biliyorum?? Hem Honda, hemde daha rodajı yeni bitecek olan motorun niye yağını eksiltsin? Bir yanlışlık var. Yanlış anlama ama motorunun yağını soğuduktan ve yağ süzüldükten sonra kontrol ediyorsun değilmi?

  6. #6
    ethemm76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2007
    Şehir
    Kocaeli-İzmit-Yeşilova
    Motosikleti
    Yuki Snoopy 80cc.
    Muhtemelen siyah renkte dışardan elle çevrilerek açılabilen, muhtemelen motorun sağ tarafında, vidalı ufak genelde plastik olan parçadır. Karterinin içine üst çaprazdan monte edilmiştir. Bu çubugu çıkartın, temiz tüğ bıramyayacak bi bezle silin, motorunuz düz zemindeyken tekrar batırın ve vidalamadan çıkartın. Yag seviyesi görülecektir. Yağı beyaz bi peceteye kağıt mendil vs. damlatarak veya sürerek parlaklığına bakabilirsiniz.

    Motorlarının yag eksilttiğinden bahseden bazı cbf kullanıcıları biliyorum. Bunlarda yeni motorlar. Bu bi arzı değil aslında. Motorun normal bi davranışıda olabilir. Mesela burgman 400 de 300-400 km de bir 200-300 ml. yağ ilavesi istiyomuş. ben 200-250 ml yağ ilavesi yaptım. Yağ şimdi normal seviyede. Evet kontrolleri aynen dediğin gibi yapıyorum. İlk kontrol ettiğimde motor çok hafif eğikti, 700 km de o eğim nedeniyle yağ çubgunda yağ dahi göremedim, motoru düzleyip tekrar baktığımda yağın sadece çubuğun milimetrik bi şekilde ucuna deydiğini gördüm. 200-250 ml kadar yağ ilave ettim ve normal aralığa yükseldi. Elbette motor soğukken ve karterdaki dağılmış yağ kartere toplandıktan sonra kontrol ediyorum. Aslında motorun tam anlamıyla soğuk olması gerekmiyor. Motoru kapattıktan 3-5 dk sonrada kontrol edilebilir. Önemli olan zeminin düz olması ve karterdeki yağın dibe oturacak kadar yeterli süre beklenmiş olmasıdır. Bu da tahminimce 150 cc bi motor için 3-5 dk falan olmalı.

  7. #7
    navigator55 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Mayıs 2007
    Şehir
    AmisoS
    Motosikleti
    yamaha x-max ''06''
    X-maX '06 3000 de bir castrol 10W-40 ile değişiyorum..
    binbasi nayman x-max ''06
    Yamaha Touching Your Heart.
    Safety First,then RIDE..!

  8. #8
    overrider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Haziran 2008
    Şehir
    istanbul/beylikdüzü
    Motosikleti
    Honda wave 110i
    6000km de bir değişiyor...

  9. #9
    mates - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2008
    Şehir
    Diyarbakır
    Motosikleti
    Kuba KEE 100 2017
    cup motosikletlerde her 1000 km de bir degişiyor

  10. #10
    cakalaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Ekim 2006
    Şehir
    Rize/Merkez
    Motosikleti
    CBR1000RR "2017
    Böyle bir baslık yak muydu yahu ...

    Neyse ; Honda CBR 125 R ; 2000 KM de bir yağ değişimi yaparım ...
    Ya KASK TaK ; Ya ÖL

  11. #11
    sedat_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul..
    Motosikleti
    2000 ford
    ybr 125 motorum var şu an komada bende 2 bin km de bir yag degişimi yaparim
    https://www.youtube.com/watch?v=GGatfgQkPGY

  12. #12
    ethemm76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2007
    Şehir
    Kocaeli-İzmit-Yeşilova
    Motosikleti
    Yuki Snoopy 80cc.
    Sedat ne oldu motora neden komada hayırdır. Ciddi bi durum yoktur umarım.. bu arada 2000 km yi 1500 e düşürmeni tavsiye ederim. 2000 km de motordan boşalttığın yağ muhtemelen simsiyah incelmeye yüz tutmuş ve işlevini yitirmeye başlamış yağdır. Motorda her daim temiz yağ bulundurmanın faydalarını kendimce yazıyim;

    Motor kullanım ömrünü, çalışma esnasında aşınan parçaların (piston,krank mili vs) ömrünü uzatır..

    Makine ve makanik bilgisinde,yağlamanın önemi çok büyüktür. Yeteri kadar veya olması gereken gibi yağlama yapılmayan mekanik malzemelerin, yağlama bakımı düzenli ve aksatılmadan yapılanlara göre kullanım ömrünün çok daha kısa olduğu bi gerçektir.

    Uzun yolda motoru çok daha iyi korur ve motoru sıkıştıracak seviyede yüksek devirli kullanımında, daha verimli bir sürüş elde etmenizi sağlar.. ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere olan yağ ile temiz yağ arasında çok fark vardır. Su soğutmalı olmayan motorlar hava ve yağ soğutmalıdırlar. yani kaynatacak suyumuz yok temiz yağ bulunmayan hava ve yağ sorutmalı motor, temiz yağ bulunan bi motora nazaran daha çabuk ve daha çok ısınacağından uzun yolda çabuk şişer, uzun yolda daha çabuk sıkışır. Eğer su olsaydı hararet yapardı sağa çekerdik, gerçi şimdiki yeni nesil motorlarda hararet olayı yok. Yani Şunu anlatmak istiyorum. Su soğutmalı motorlarda motorun hararetini alan soğutan sistem fan ve su sirkilasyonu, bizimkilerde ise karterde bulunan yağ ve sürüş esanasında peteklere çarpan hava akımıdır, motorun sürüş esnasındaki soğumasında ve korunmasında karterde bulunan temiz yağın etkisi daha büyüktür. Ama yarı ömrünü geçmiş veya ömrünü tamamlamak üzere olan yağ, motoru aynı şartlarda aynı biçimde korumaz.

    Mesela bazı ark..lar.. uzun süreli yüksek performanslı sürüşlerden sonra bi yanlış yapıyorlar. Hava soğutmalı motoru sağa çekip bi kaç dk daha çalıştırıyorlar. Yaw su su soğutmalı motorlar rölantide biraz çalıştırılırsa hararet seviyesinde düşme görülür. Ama hava ve yağ soğutmalı motorlar tam tersidir. Çünki yağ zaten uzun sürüşün sonrasında sıcaktır. Hava akımıda motora vurup soğutmuyor. Yani uzun sürüşlerden sonra hava ve yağ soğutmalı motorunuzu motor kendine gelsin dinlendin diye durduğu yerde su soğutmalı motorlar gibi rölantide çalıştırmayın sakın Bunu yanlış bilen ark..larım olduğunu fark edince yazıyim dedim

    Servise gidiyorum. Servis arkdaşların motorundaki yağı karterden kaba boşaltıyor. Yağ katran karası ! Yağ çubugundan kontrol ediyorum. Yağ simsiyah. Motorunuzun sağlığı için bu kadar beklemeyin derim. servisin dediği 6000 kmde bir değişimse 4000, 2000 km de bir değişimse 1500,1000 de bir se 700-800 km bir yağını değiştirin veya bilmiyorsanız değiştirtin.

    Eski motorum mondial 150 hs ile kendim 80 kiloyum, arkama da 90 kilo adamı aldım. 2 saat 15 dakika motor kapatmadan yolculuk yaptım. temmuz sıcağı ve hava 35 dereceydi. O gün kısa kolla çıkmıştım ve akşam kollarım yandığından uyuyamamıştım. O çin malı motordan aldığım bu performansı kısa tuttuğum yağ değişimlerime borçluyum.

  13. #13

    Üyelik
    08 Ekim 2008
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    honda innova
    honda innova castrol 10x40 yağ ile 4000km de bir servis terciği!değiştiririm

  14. #14
    MEGAN66 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Mart 2005
    Şehir
    İSTANBUL/Esenyurt
    Motosikleti
    WR250R Gelincik
    Ybr 2500 kullanıyorum kıtapçık 10.000 kmde bır dıyor servıs 3.000 dıyor bende 6.000 de degıstırtıyorum yamalube kullanıyorum castrol alıp kendım yapacaktım ama 10/40 yada 20/40 ne anlama geldıgını bılmedıgımden ve yagları bulamadıgımdan tıpıs tıpıs servıse gıdıyorum. Bujı ngk onu kac km degıtırcem bılmıyorum ıste bole
    Kimse emin degil ki şafaktan tekrar,
    İste gelsin gül renkli şaraptan tekrar,
    Sen altınmısın hey! aptal herif, Gömüpte çıkarsınlar topraktan tekrar.Ömer Hayyam

  15. #15
    osmanba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul /( Katkısız Laz )
    Motosikleti
    Honda şhadow VT 750 c 4 - Honda CBF 150
    Çok güzel bir konu. Nasıl ki iyi beslenen insan sağlıklı ve dinç olur motosikletin veya motor grubunun tamamının hayatı fonksiyonları kullanılan yağın kalitesi ve değişim süresi ile ilgilidir. Belki aksini iddia eden arkadaşlar olacaktır. Fakat ben yıllarımı İş makinaları, Arabalar ve motosikletlerle geçirdim. Prensibim daima en kaliteli yağı en kısa süre kullanmak olmuştur. Bu prensibim sayesinden hiçbir makinamda motor arızası yaşamadım. Tercih sizlerin..

  16. #16
    sedat_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul..
    Motosikleti
    2000 ford
    Alıntı MEGAN66 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ybr 2500 kullanıyorum kıtapçık 10.000 kmde bır dıyor servıs 3.000 dıyor bende 6.000 de degıstırtıyorum yamalube kullanıyorum castrol alıp kendım yapacaktım ama 10/40 yada 20/40 ne anlama geldıgını bılmedıgımden ve yagları bulamadıgımdan tıpıs tıpıs servıse gıdıyorum. Bujı ngk onu kac km degıtırcem bılmıyorum ıste bole
    ben 5 binde bir degiştiriyorum bujiyi sende ocivarlarda degiştir

    ethemmm76 arkadasim ufak bi kaza yaptim...dün saat 14:00 sularinda ön kısımda birazcik masraf var o kadar...yag degişim zamanina gelince servis 3 bin kmde bir degiştirmemi söylüyor ben 2 bin kmde bir degişiyorum...
    https://www.youtube.com/watch?v=GGatfgQkPGY

  17. #17
    PIERzig - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Yamaha Xj6
    Ybr yağın - rengine göre degiştiririm iyice siyahlaşmadan(o da genelde 4ooo' civarına tekavül ediyor devirli kullanmadıgımdan )

  18. #18
    sedat_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Eylül 2007
    Şehir
    İstanbul..
    Motosikleti
    2000 ford
    Alıntı PIERzig adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ybr yağın - rengine göre degiştiririm iyice siyahlaşmadan(o da genelde 4ooo' civarına tekavül ediyor devirli kullanmadıgımdan )
    yani arkadaşa katılıyorum ben yagi degiştirdigimde tamam yagin rengi siyah oluyor ama elle baktigimda daha özelligini kaybetmemiş oluyor...renk herşey demek degil
    https://www.youtube.com/watch?v=GGatfgQkPGY

  19. #19
    mach1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Şubat 2008
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    mondial zn125 (pırpır)
    Birde yeni tiyo aldım yağı kirleten motorun içindeki balataymış çinli scooterlada
    Malımızı mülkümüzü bir horoz taşır,keyfimizi Sultan Mecit vapuru taşıyamaz
    Drift Religion

  20. #20
    Marv - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Kasım 2005
    Şehir
    İstanbul/beykoz
    Motosikleti
    600f
    servis bakımları 5.000 km de bir.her bakımda yağı değişir.
    Drift Religion


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)