FIM Dünya Şampiyonası adıyla ilk olarak 1949 yılında düzenlenen Moto GP, tüm motor sporları dünya şampiyonaları içerisinde en eski olanı. Her yıl Nisan-Kasım ayları arasında 17 ayaktan oluşan, küresel bir gösteriye dönüşen Moto GP’de 2004 yılında tüm yarışlardaki toplam tribün izleyici sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış göstererek 1.8 milyon’a ulaştı. Yarış başına ortalama seyirci sayısı 115 bin olan organizasyonda Valencia‘da yapılan final yarışında toplam seyirci sayısı 211 bin 468’e ulaştı.

4 zamanlı devrim
2002 sezonunun başında, FIM’in motosikletlerin 4 zamanlı 900cc motor kapasitesine çıkmasını onaylamasından sonra, Moto GP motosiklet yarışları içerisinde en üst kategori haline geldi. Bu özel üretim prototipler, 200 beygir güçleri ve en yüksek hızları olan 340km/saat ile 2 tekerlek sporunun en güçlü makineleri olarak kabul ediliyor.
26 yaşındaki İtalyan Valentino Rossi günümüz pilotlarının içinde en iyisi. Son 8 yıl içerisinde 6 birincilik kazanan ve halen Moto GP sınıfının en üst seviyesinde yer alan Rossi göz alıcı stiliyle dünyanın sportif kahramanlarından biri haline gelmiş durumda. Rossi’nin 2004’te Honda takımından Yamaha’ya geçmesi ise son yılların en çarpıcı transferi olarak yorumlanıyor. Sete Gibernau, Max Biaggi, Alex Barros, Kenny Roberts, Carlos Checa, Loris Capirossi, Nicky Hayden Moto GP’nin diğer önemli pilotları.
Her yıl 200’den fazla ülkede Moto GP ilgiyle izleniyor. Yıllık toplam TV izleyicisi sayısı 5 milyar 100 milyon. Dünya medyası da, her yarışı izleyen TV, basın ve radyo temsilcileri dahil olmak üzere bin 200 yayıncı ve toplam 550 akredite medya mensubu ile Moto GP’yi yakından ve ilgiyle takip ediyor.

Bir GP’de neler oluyor?
3 gün süren Grand Prix’nin ilk iki günü antrenman serisinden (her kategoride her gün serbest ve sıralama olmak üzere iki bölüm) oluşuyor. Üçüncü gün yarış günü. Yarış pistinde Cuma sabah 9:00’dan Pazar öğleden sonra 3:00’e kadar aksiyon var.Son sıralamadaki ilk 15 Dünya Şampiyonası sıralaması.
Her yarışta 100 km kat ediliyor ve ortalama süre 45 dakika.
Grand Prix pistinde, aşağıdaki gibi tanımlanabilecek 3 ana bölüm bulunuyor.

Pist: Motosiklet ve pilotların yarıştığı alan,
Pit alanı ve garajlar: Teknik elemanların ve mühendislerin tüm hazırlıkları ve ayarlamaları yaptıkları alan,
Paddock: Sponsorlara ve misafirlere ikramın yapıldığı, medya merkezinin, sağlık hizmetlerinin ve tüm diğer servislerin bulunduğu alan.

1 milyar dolarlık tanıtıma bedel
Moto GP ile dünyanın gözü Formula 1’den sonra bir kez daha Türkiye’ye çevrilecek. Her etabı ortalama 80 bini aşkın kişi tarafından canlı izlenen Moto GP, 102'si canlı olmak üzere 185 ülkede televizyonlardan yayınlanıyor. Dünyanın en çok izlenen ilk 4 spor dalından biri olan organizasyona, 3 bini aşkın medya kuruluşu programlarında yer verirken, düzenlendiği ülkeye yaklaşık 50 bin ya rış sever turist olarak geliyor. Standart tanıtım faaliyetleriyle kıyaslandığında yaklaşık 1 milyar dolarlık reklam, tanıtım ve bilgilendirme hizmetiyle eşdeğerde bulunuyor. 17 yarışlık Dünya Motosiklet Şampiyonası'nın (Moto GP) 16. ayağı olan İstanbul Park Pisti'ndeki yarış, 23 Ekim Pazar günü yapılacak. Türkiye etabının, 6 yıl süreyle devam etmesi öngörülüyor.