Dostum senin probleminin kayışla yakından uzaktan alakası yok. Umarım eski kayışını serviste bırakmamışsındır. O kayış nerden baksan seni 15.000km. götürürdü. Belki daha fazla...
Yüksek cc li ve özellikle tek silindirli scooterların genel problemidir bu titreşim. Benim nexusta da oluyor zaman zaman. Yaklaşık 2 hafta önce 12.000km bakımını yaptım motorumun. Titreşim hat safhadaydı. Motor koruma kapağının altında, kayışın bağlı olduğu ön kısımda varyatör takımı var. Bu takımın içinde tahrik burçları var silindir şeklinde. Bu burçlar zamanla, kullanmaya bağlı olarakta silindirik şeklini kaybediyor. Hatta bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde tahrik burçlarının ileri geri hareket ettiği burç yollarını da bozuyor. Bu burçlar sen gazı verdiğinde birlikte hareket edecekken, silindirik şekilleri bozulanlar ya takılıyor geç hareket ediyor, ya da hiç hareket etmiyor ve titreşime sebep oluyor.
Ben kendi motorumu açtığımda şekil itibariyle gayet iyilerdi. Sadece baya tozlanmış ve tortular oluşmuştu. Tinerle tamamını temizleyip debriyaj balatasını da hafiften zımparaladıktan sonra problemim düzeldi. En az 3000 km. sorunsuz şekilde yol alacak artık benim nexus.
Eğer götürdüğün servis bunu bilmiyor ve sana kayış değiştirtiyorsa kusura bakmayın ama, ben onun servisliğine ne diyim bilemiyorum. Tamamen senden para yontmak için yapmış bunu desem yeridir. Eğer kayışını serviste bıraktıysan muhakkak al, yedekte durur. Çünkü 3500km. deki bir japon motorunun kayışına hiç birşey olmaz. Daha seni uzun km ler taşırdı. Eğer başka servise gideceksen de direk olarak onlara benim anlattıklarımdan bahset. Unutmadan, bazı servisler bu tahrik burçlarını gresle yağlıyorlar. İşlemi yaptırırken başında dur ve sakın yağ değdirtme. 2-3 gün içinde yağ tüm tozu çekecek ve eskisinden daha beter olacak çünkü. Sadece tinerle temizlesin, silsin parlatsın ve debriyaj balatısını en ince zımparayla zımparalasın. Başka hiç birşeye ihtiyacın yok...
Bunlardan sonra tamamen sıfıra inmeyebilir titreşimin ama eskisine nazaran kuş gibi kalktığını ve süzüldüğünü göreceksin, emin ol.
Unutmadan, eğer burçların şekilleri yusyuvarlak değilse değiştirilmesi gerekiyor. Zaten çok pahalı bir parça değil. Eğer bozulanlar varsa komple değiştirmeni öneririm.
Kazasız sürüşler...