anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Motosiklet Türkiye Forum > Moto Sohbet

Yokuşlarda Viraj Alma Tekniği

Bu konuya 28 cevap yazıldı 681 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
Khutuck

Khutuck - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: 2.5 yıl mavi akbilden sonra CuBuF 150
Kan Grubu: B Rh+
Yokuşlarda Viraj Alma Tekniği - 19-06-2008, 17:44 PM

Son birkaç günde, özellikle yokuş aşağı hızlı virajlarda tekniğimin yetresiz olduğunu gördüm. Normal viraj dönüşünde viraj öncesi frenleme, virajda sabit hız - sabit gaz, çıkışta hızlanma yapıyorum, okuduğum ve deneimlediğim kadarıyla en doğru teknik bu. Ancak yokuş aşağı hızlı virajlarda gazı tam kapatmam durumunda bile sabit hız-sabit gaz kullanamıyorum. Viraj içinde fren yapmak da son derece tehlikeli, bu duuma özel bir sürüş tekniği var mı?

Not: Bu sorunu en çok yaşadığım yer, Beşiktaş'tan gelen Barbaros Bulvarı'ndan sonra, Çevreyolu üzerinden geçtikten sonra sağdan girilen Ulus arka yolu. Düz olsa normalde 50-60 km gibi hızlarla dönülecek iki viraj var, ancak inişte oldukları ve tekniğime güvenemediğim için 30'un üzerinde girmeye çekiniyorum.

Ek: Yer şurası

Konu Khutuck tarafından (19-06-2008 Saat 17:51 PM ) de değiştirilmiştir..

Eski
  (#2)
hayatımHepyek

hayatımHepyek - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: GT250 - CBF250 - yok
Kan Grubu: A Rh+
19-06-2008, 17:50 PM

Şöyle olabilirmi,
Motosikleti viraja yaklaşırkenki hızla gelirken bir vites küçültüp kompresyonla viraja girmek. Frene gerek kalmaz ve motosiklet sabit hızını korumuş olabilir.
Böyle bi teknik yok ama ben gayri ihtiyarı yapıyorum.
Eski
  (#3)
Khutuck

Khutuck - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
19-06-2008, 17:53 PM

Motoru kompresyona sokmak da arka frene basmakla aynı etkiyi yaratıyor, bu sebeple başka bir teknik var mı merak ediyorum. Ben de kompresyon kullanıyorum, ancak yine de hızlandığım için çok hafif ön fren de kullanıyorum, yine de bu tekniğin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.

Eski
  (#4)
hayatımHepyek

hayatımHepyek - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: GT250 - CBF250 - yok
19-06-2008, 17:57 PM

Haklısın, viraj içindeyken vites küçültürsen annda atıyor kıçını. Benim demek istediğim daha çok viraja yatmadan vitesi küçültüp motorun yokuş aşağı hızlanmasını engellemek kompresyon kullanarak.

İlk kazamı viraj alırken motoru kayrırarak yaptığım için bu konudaki önerileri merakla bekliyorum.
Eski
  (#5)
xufuk

xufuk - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Artık Yok
Kan Grubu: O Rh+
19-06-2008, 18:05 PM

Aynı şekilde bende merakla bekliyorum böyle virajlarda yavaşlayarak yolun sağından yavaş yavaş gidiyorum napıyım risk almaya gerek yok 5 dk. yavaş varırım gideceğim yere ama yokuş aşağı virajlarda ön fren riskli ola bilir aniden yavaşlamanız gerekirse ön teker asfaltan kopa bilir
Eski
  (#6)
RoLa

RoLa - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Keeway SL 150
Kan Grubu: O Rh+
19-06-2008, 18:25 PM

Alıntı:
Khutuck´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Motoru kompresyona sokmak da arka frene basmakla aynı etkiyi yaratıyor, bu sebeple başka bir teknik var mı merak ediyorum. Ben de kompresyon kullanıyorum, ancak yine de hızlandığım için çok hafif ön fren de kullanıyorum, yine de bu tekniğin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.
fren kullanıldığı zaman arka tekerin kilitlenme olasılığı da war. o yüsden rampa aşağı inerken ön fren ve motor freni uyguluyorum. diğerinden daha emniyetli geilo bana.

Drift Religion

Biz gökyüzüne inanırız, sunroof'a değil !!!
Eski
  (#7)
mxengine

mxengine - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha Bws 100,Jinlun 150,Passat,Sonata
19-06-2008, 18:42 PM

ben kendim nacizane viraja yeterli hızda girip debriyaja basıp motoru boşa alıyorum viraj sertligine göre yatıp virajın bitmesni bekliyorum =))
frenede gelince hızıma göre viitesimi ayarlıyorum yavaşlamam gerektiginde cok yavaşca debriyajı bırakıyorum (tam bırakmamak kaydıyla) buda yavaşlamamı saglıyor yada yavaşca arka frene basabiliyorum ön fren kullanmayı pek sevmiyorum çünkü bir kere bu sebepten kazadan döndüm =))

ya kusura bakma sen burda yokuş aşşagıdan bahsetmişsn =) ben düz viraja göre yazdım =))
yokuş aşşada bencede viteste devirli girmek en mantıklısı =))

Konu mxengine tarafından (19-06-2008 Saat 18:44 PM ) de değiştirilmiştir.. Sebep: Mesajlar birleştirildi. Flood koruması.
Eski
  (#8)
tbk_1980

tbk_1980 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: CG 125 titan
19-06-2008, 19:05 PM

Pratikle ilgili bir sorun...Son 1 senedir Bursa - Gemlik arası Yalova yolunda gidip geliyorum arkadaşlarımın yanına...Dehşet şekilde bayır yukarı gidebildiğim çok çok virajlı uzun Dürdane rampasını hep yavaş yavaş inerdim..Kompresyon olmuyor dahaçok yatıyor, boşta hız aşırı artıyordu.. Gide gele pratik yaptım. Ama anlat dersen gel beraber inelim demeliyim tarif edemiyecem şimdi...
En zor viraj bayır aşağı olandır...

İncirçekirdeğini dolduracak kadar yaşayamasam da,
yaklaşık ikimetreküplük bir çukur dolduracağım kesindir......
Eski
  (#9)
Tencere

Tencere - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Var
Kan Grubu: A Rh-
19-06-2008, 19:08 PM

O virajları çok iyi biliyorum...
En can alıcı tarafı "korkutucu" görünmeleri..
Muhtemelen görüntü seni etkilediği için çekiniyorsun..
Yoksa yokuş inerken; olabildiğince sola yanaşıp , yeterli kontrayı bastığında frensiz ve 2 hamle ile kesintisiz bitiriyorsun orayı..
Üstelik eğlenceli bir virajdır..
Motora biraz daha fazla güvenmen gerek.. Daha 3 ay olmadı sanırım sen alalı..
Bak ilerde neler yapıcan orada..
Kazasız sürüşler..

Dün Dünle Gitti Cancazım, Artık Yeni Şeyler Söylemek Lazım!!!
Eski
  (#10)
Khutuck

Khutuck - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
19-06-2008, 19:42 PM

@Tencere
Yol düz olsa gerçekten çok eğlenceli olacak virajlar, ancak motorun hızı kontrolüm dışında olduğu için rahat dönemiyorum. Ayrıca otomobillerin 60-70'le yanımdan (hatta zaman zaman şeridimin yanından) geçmesi hızımı 40'ın altına düşürmemi riskli kılıyor.

Hakkaten yok mu bu virajları rahat almanın bir yöntemi?

Eski
  (#11)
Rigel

Rigel - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: hala (!) var !!!
Kan Grubu: AB Rh-
19-06-2008, 19:44 PM

Viraj içinde vites değiştirmek olmaz, ayıptır. Bir başka konuda viraj içinde tekerlekleri kilitlemeyecek hafif frenaj, amortisörün dolu olduğu ön tekerleğe bilhassa, çok mecbursanız caizdir. Mekruh olan, arka tekeri kilitleyecek her tür harekettir. Aslında en doğru şey kontra basmaya devam etmek, motoru daha da yatırmaktır. Panik anında yol kenarına baktığınızda ise oyun sona erer. Viraj çıkışına doğru bakmalı ve panik durumunu kafadan silip sırıtmaya başlamalısınız. Aslında virajlarda maksimumdayım zannettiğimizde bile yatacak daha çoook açımız var, bunu bilesiniz...

Üç boyoz bir kola
Eski
  (#12)
TWG

TWG - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: FZ6 FAZER
19-06-2008, 19:56 PM

Alıntı:
Tencere´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
O virajları çok iyi biliyorum...
En can alıcı tarafı "korkutucu" görünmeleri..
Muhtemelen görüntü seni etkilediği için çekiniyorsun..
Yoksa yokuş inerken; olabildiğince sola yanaşıp , yeterli kontrayı bastığında frensiz ve 2 hamle ile kesintisiz bitiriyorsun orayı..
Üstelik eğlenceli bir virajdır..
Motora biraz daha fazla güvenmen gerek.. Daha 3 ay olmadı sanırım sen alalı..
Bak ilerde neler yapıcan orada..
Kazasız sürüşler..
haklısın virajı tanıyıp motora alıştıktan sonra dönmek çok daha kolay oluyor
ama benim de en büyük korkum bu tip bir virajda kör noktada trafiğin durması ya da yavaşlaması
yani pistte olsak problem yok ezbere alınır viraj ama ya önümüz kapanırsa ya da yolda çukur su birikintisi yağ akıntısı gibi kaçılması gereken bir engel varsa ne olacak?
ben bu tip "korkulu" virajlara, motorun yatabileceğinden çok daha az bir hızla giriyorum ki emniyet payı kalsın
yukardaki arkadaşın dediği gibi varsın 30 sn geç kalayım gideceğim yere öyle değil mi?

FAZER = ZAFER
Eski
  (#13)
denizcimuzaffer

denizcimuzaffer - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda Beat ve denizciforesight :))
19-06-2008, 20:07 PM

Tencere arkadaşım aslında iyi değinmiş konuya ki bu aralarda ben de mustarip olduğum durum
Ancak, tam da virajlarda zemine yağ-yakıt-su dökülmüş olabiliyor. Bu yüzden hızlıca girebileceksek bile bence risk almamakta fayda var Ben 50 Km/h hız ile girmeye korktuğum bazı virajlara, sabah yollar boşken ve kendimi şahane hissediyorken bir bakıyorum 100 ile girmişim Yani işin psikolojik ya da konsantrasyon ile ilgili durumu gerçekten önemli kafamız nasıl rahat olacaksa öyle sürelim motorlarımızı. Ümmet Perkitan ağabeyimizle konuşurken şey demişti: '' Yav ben bazen yol yüzünden resmen afallıyorum, yola bak yola bak kafam karışıyor ve bazı virajlarda, özellikle Ege deki marmaris bodrum virajlarında, Duruyorum-Motoru döndürüyorum-sonra devam ediyorum

Poturdak
Eski
  (#14)
zeda3000

zeda3000 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Ducati Monster 900S
19-06-2008, 20:24 PM

Bu tip virajlarda minimum surat sart birde alisrisan kontra teknigi hizli manevra yapmani saglar.

Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir
Eski
  (#15)
darjeling

darjeling - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: RMZ 125-8A & Monero XF 200-2V
19-06-2008, 20:43 PM

Ben o tür yerlerde önceden yavaşlıyorum viraja çok hafif gaz verip sabit gazla girip çıkıyorum çok şükür şimdiyek kadar bi sorun yaşamadım eğer çok dikse
önceden baya bi yavaşlayıp motoru kendi akışına bırakıyorum ne gaz ve fren ne kompresyon gayet normal dönyo
Eski
  (#16)
rockdiscipline46

rockdiscipline46 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: 250 chopperla hem işimizi gorelim hemde başlangıç motoru
19-06-2008, 21:07 PM

en azından arabaların dondüğü hızda donebilirsin..motor daha seri yön değiştirebilir.hızını azalt kontra tekniği uygula hedefe kilitlen... eğer içinde bir tedirginlik varsa yawaş dön bu en iyisi.. merak etme bigün o virajı ve onun gibileri çok güzel donebiliceksin acele etme...
Eski
  (#17)
BIYIKLI

BIYIKLI - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Hyosung RX125SM
Kan Grubu: A Rh-
19-06-2008, 21:37 PM

Çok yavaş girmekte tehlikeli olabilir. Arkadan gelecek hızlı bir otomobil hayatına kast edebilir.

Ne kadar hızlıysan o kadar yatacaksın. Daha doğrusu yatmaya cesaret buldukça hızlanacaksın virajlarda. Fakat keskin virajlarda 50-60 üzeri ciddi tehlike sınırı, nedeni dönememek değil iyice yavaşlaman veya durman gerekirse yatırdığın motoru kaldırıp frenleme yapman gerekmesi. Makul hızlarda hafif ön frenle önüne çıkan tehlikeyi atlatabilirsin.

Ciddi süratlerde kontra tekniği devreye giriyor ki, onu da ilk zamanlar yapmama karşın artık hiç denemiyorum. Yapabilecek bile olsanız risk almaya değmeyecek ustalık isteyen bir yöntem. Yollarda binbir tehlike varken tek yöntem hızını makul ölçülerde tutmak akan trafiğe uymaya çalışmak.

Aslında viraj çalışmaları için birgün Söğüt'e gitmek gerek.

Türk milletindenim diyen insan, herşeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz. M.K ATATÜRK
Eski
  (#18)
Khutuck

Khutuck - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
19-06-2008, 23:49 PM

Anlaşılan özel bir teknik yok

Eski
  (#19)
darjeling

darjeling - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: RMZ 125-8A & Monero XF 200-2V
20-06-2008, 00:16 AM

Alıntı:
Khutuck´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Anlaşılan özel bir teknik yok
Taze bitti
25 25 25 25 dk önce bitti
Eski
  (#20)
ExTReMa

ExTReMa - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Bulunduğu Yer: Lüleburgaz Mesleği: Arasıra öğrenci sarhoşken pilot..
Motosikleti: Diğerleri gitti şimdi Aprilia Rs250
Kan Grubu: O Rh-
20-06-2008, 00:23 AM

Motora hakimiyetine bağlı aslında herşey kendine biraz güveniyorsan en keskin virajları bile alabilirsin sabit hız takmıyorum ben bunları.
Mesela bir arkadaş viraja girerken yavaşlayarak daha kolay hakimiyet sağlar ben ise virazda gaz vererek hakimiyet sağlıyorum ama birde şu var buda kullandığım motora göre değişiyor.
Mesela yamaha rx115 kullanırken asla hızlı girmem virajlara biraj başında yavaşlarım viraja girdikten sonra hızlanmaya başlarım Birde motoru sola yatırırken kendim sağ tarafa çekerim
Biliyorum görüntü bakımından karmaşık oluyor ama bu motorda dengeyi ancak böyle sağlıyorsun.
ama racelerde ise tam tersi sağa yatırırsan motoru sende sağa yatıcaksın sola yatarsan dümdüz karşıya uçarsın
Olayın kısası şu arkadaşım birkaç deneme yap motoru ne tarafa nasıl yatırabiliyorum diye sonra en iyi yattığın tekniği kullan frenlemende motor freni ve gazla olsun arada birde ön fren

İşte gidiyorum, Birşey demeden, Arkamı dönmeden, Şikayet etmeden.. Hiçbirşey almadan, Birşey vermeden,
Yol ayrılmış, görmeden gidiyorum....