Kurallar neden vardır? Yasalar neden vardır? Yasalar ve kurallar herkes içindir. Kaldırıma çıkmanın hiçbir mazereti olamaz. Motorlu bir aracın 5 metre yol gitmek için de olsa kaldırıma çıkması yasalarca engellenmişse neden çıkılır kaldırıma? "Sıcak" mazeret olamaz. Hiçbir şey mazeret olamaz. Her yasağa bir mazeret bulmak istenildikten sonra bulunur. Yaya geçidinde yol boş diye kırmızıda geçmenin, sinyal vermeden dönmenin, hastane önünde korna çalmanın, gereksiz gibi görünen bazı kurallara uymamanın hiçbir mazereti olamaz. Bütün gün yollarda olmak, sinirli olmak, oruçlu olmak, havanın sıcak veya soğuk olması, acelesi olmak vs vs bunların hiç biri kurallara uymamanın mazereti olamaz. Zaten eğitim eksikliği dediğimiz şey de bu. Eğitim kalitesi ile medeniyet doğru orantılıdır. Kurallar herkes için vardır, herkes için geçerlidir. Yağmur çamurda motor kullanmayı seçen birisi, bunu seçmeyen birisinin haklarına saygısızlık etmemelidir. Sonuçta bu kendi seçimidir. Ekmek parası için bile olsa bu işi yapmayı da kendisi seçmiştir, işin şartları ve kurallar bellidir, bu işi yapıp yapmamak kişisel bir seçimdir. Her işin kendine göre zorlukları vardır, o işi yaparken bu zorlukları önceden bildiği halde o işi yapmayı kabul edip etmemek kişinin kendi tercihidir. Ben arabamla giderken bir motorun dar bir alandan geçmek için kazayla benim arabama sürtünerek hasar vermesi veya benim motorumla giderken başka bir arabanın benim haklarıma tecavüz etmesi kabullenebileceğim birşey değil. Hangi tarafta olursak olalım öncelikle kuralları iyi öğrenip araçlarımızı adam gibi evrensel kabul görmüş kurallar sınırları içinde kullanmamız ön şarttır. Başkalarının sınırlarına tecavüz etmeden. Sonuçta ben kaldırımda yürüyen taraf da olabilirim, motorun üzerinde de, arabamın içinde de. Hangi durumda olursam olayım bulunduğum durumdaki haklarıma tecavüz edildiğinde kurala uymayn tarafı hoş görmem için hiçbir mazeret benim için geçerli bir mazeret olamaz. İster kurye olsun, ister pizzacı, ister padişah olsun, sonuçta herkes kurye. Yani taşıdığımız öncelikli yükümüz kendi canımız. Kendi canımızı gözden çıkardıysak başkalarının canına kast etmeye hakkımız yok. Kendi canına kasteden gider köprüden atlar.