Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Kompresyon esnasında benzin ve otomatik ve düz vites farkı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    10 Temmuz 2005
    otomatik vitesli motorların (scooter vb.) sistemi nasıl?
    onlarda da kompresyona bindirdiğiniz zaman benzin yakmayı iptal ediyor mu?

    scooter'lardaki otomatik vites sistemi arabadan az bi şey farklı durduğunuz zaman D konumundaki gibi ilerlemiyor; bundan dolayı bişey soracam; aynı cc ve güçteki otomatik vites motorlar mı yoksa düz vites (düz viteste yokuş aşağı 40 ile giderken 5.vitese takmak gibi çılgınlıklar yapmadan) motolar mı daha az benzin yer?

    bu arada 90 ile seyrederken piyasada en benzin yiyen düz veya otomatik vites motor nedir? bilen var mı?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    23 Ağustos 2005
    Şehir
    istanbul
    otomatik vitesler daha az benzin yerler bence.devirleri vitesli motorlar kadar değildir.
    90'la seyrederken en az demeye çalıştığını düşünerek cevap vermeye çalışıcam.
    bu da makinaya bağlı 125cc bir hondayla 90 giderken ayrı 600 yamahayla 90 giderken ayrı benzin yer.
    çok kapsamlı bir soru bence bu yanıt vermekte yanıtı alamakta uzun sürer.
    bence 125cc yamaha veya 150 zat olabilir mesela ama bir ölçü değildir.bakın gene söylüyorum ölçü değildir.
    motorcu motorcunun arkadaşı,dostu ve kardeşidir

  3. #3
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Otomatik vites (yada otomatik varyetör) daha fazla güç kaybına neden olduğu için fazla yakarlar. Vitesli bir motorda vites aralarını ve motor devrini ayarlayabilme gibi bir lüksün vardır ve bu benzin tasarrufu sağlar. Kısacası 125 cc vitesli bir motor 125cc bir scooterdan daha az yakar.
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  4. #4

    Üyelik
    25 Haziran 2005
    Motosikleti
    Keeway ARN 125
    eyong haklı.kesinlikle.

    90 km hızla giderken 7500 devirde seyrediyorum.tabi tam gaz gidiyorum.
    ama vitesli bir motorda 3000 devirde gitmek mümkün o yüzden az gaza basılmış ve daha az yakıt kullanılmış oluyor.scooterlar ve vitessiz motorlar şehiriçi trafiğine uygun.
    ..:: KEEWAY ARN 125cc ::..
    Weight:105KG-Single Cylinder,4Strokes,Air Cooling-Compression Ratio:9.5:1-Power:6.2 KW/7500R/MIN 8,4 hp-Ignition Mode : CDI-Clutch:Dry Shoe,Acentric-Front:Disk/ABS,Rear:Disc/Drum-Alarm, Foldable remote Control

  5. #5
    memin1857 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2006
    Şehir
    Bostanlı, İzmir
    Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Motosikletlerde otomatik vites diye adlandırılan KADEMESİZ OTOMATİK ŞANZIMANdır. Bazı otomobillerdede bulunan bu şanzıman tipi normal otomatik vitesten çok farklıdır. Orijinal adı CVT (Continiously variable transmission) olan bu sistemde sınırsız sayıda vites varmış gibi düşünebilirsiniz. Örneğin BİN VİTESLİ bir motor gibi. Bu sistem bir kayış yada zincirin bir koni üzerinde hareket etmesi mantığıyla çalışır (konin iç tarafı daha dar olduğu için oran istenildiği gibi değiştirilir)
    Yani vitessiz motorda 7500 devir yapıyor viteslide 3000 yapıyor diyemezsiniz. Bu motorun gücüyle alakalıdır şanzımanı ile değil. Otomatik vitesli bir motosiklet CVT şanzımanlı olduğuna göre isterse 90la giderken 1000 devir bile yapar ama gücü yetmeyeceği için tercih edilmez. 90la giderken 3000 devirde olan motor vitesli olduğu için değil, güçlü olduğu için öyledir.
    CVT şanzımanlı vasıtalar (bazı ufak bayan otomobillerindede var) motor gücü yeterliyse şehir dışı sabit hızda çok yüksek vites oranlarına çıkıp çok düşük devirde kaldığı için az yakabilirler ama genel şehir içi kullanımda büyük kayıplardan dolayı düşük performans ve yüksek tüketimle sonuçlanırlar.
    CVT şanzımanlı bir motosiklet yada motorda istenirse MOTOR DEVRİ HİÇ DEĞİŞMEDEN HIZLANMAK MÜMKÜNDÜR. Ben bir Fiat Palio Speedgearda denedim, vitesi L konumuna aldığınızda motor devri VE SESİ HİÇ OYNAMADAN alet hızlanıyor.
    Çünkü sabit vites oranında motor devirlenerek vasıta hızlanır, kademesiz (sonsuz) vites oranında ise devir sabitken şanzıman oranı sürekli sınırsız değiştirilerekte hızlanma sağlanabilir. Açıkçası o palioyu test ederken METROda olduğumu sandım.
    CVT şanzımanların yazılımındaki özellik sayesinde vitesliymiş gibi davranmaları sağlanabilir. Yani normal bir araba gibi devirleniyor izlenimi verebilir. Bu sadece sürücünün psikolojisi içindir.
    Sonuç olarak kullanım kolaylığı dışında otomatik yada kademesiz otomatik şanzımanlar genel olarak düşük performanslı, yüksek tüketimlidir.

    Kompresyon meselesine gelince, kompresyona girince benzin akmayı iptal etmek diye birşey yok. Böyle yaygın bir inanış var fakat söz konusu değil. CVT şanzımanlı motorlarda kompresyon sırasındaki yakış şanzımanın yazılımın ne yaptığına göre değişir. Yani gazı bırakınca devir hareket halinde rölantiye düşüyor olabilir yada hiç değişmiyor olabilir. Bu CVTyi dizayn eden mühendisin keyfine bağlı.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler