Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet Kullanıcılar Konuya (Tecrübeleriniz ve Önerileriniz)

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    14 Şubat 2024
    Arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım herkese iyi forumlar.
    Bir süredir motosiklet almayı planlıyorum. Fakat kafamı karıştıran birkaç soru bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
    B sınıfı ehliyetim var, aracımda var..

    Motosiklet kullanma amacım;
    6-7 km mesafede dağ yolunda bir bağ evimiz var köpeğimi beslemeye gitmek
    Yazın iş yerinden yazlığa geçmek (Git gel 40 km)

    Öncelikle sormak istediklerim;

    • 50 CC aldım 80 CC çevirdim.. Trafik durdurduğunda sıkıntı yaşatırlar mı? (Anlaşılıyor mu 80 CC olduğu)
    • Direk 50 CC aldım tek başıma bu mesafeleri kat etmemde sıkıntı yaratır mı?



    Eğer problem yaratırsa bunlar;

    • A1-A2 ehliyete yazılsam (B sınıfı ehliyeti olduğu için) yazılı sınav oluyor mu?
    • Akşam bana kurs 8.000 TL A1-A2 kurs 3.000 TL ehliyet devlet tarafı fiyatı çekti. Bu rakamlar doğru mu?


    En düşük vergi MTV 625 TL Sigorta 3-4 bin arası (Yıllık)
    Ben uzun mesafe yapmayacağım kişisel kullanımlar için kullanacağım. Kafam çok karıştı önerileriniz ne olur?

    50 CC'den çevrilen motorlar anlaşılıyormuş trafik men ruhsatsızlık ehliyetsizlik vb.(Muayeneden geçer mi) kaş yapalım derken göz çıkarmayalım? (En önemli soru)Fikirleriniz nelerdir?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Ranke - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2023
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Piaggio Medley 150
    Bildiklerimden yardımcı olmaya çalışayım.

    1- CC konusunda, kendisi de motorcu olmayan polisin anlayacağını şahsen sanmıyorum. Çok ters bir sürüşünüz yoksa benim tecrübeme göre polisler çok çevirmiyor, çevirseler de sizin tavrınıza göre anlayışlı davranıyorlar. Yalnız CC çevriminin motorun sağlığı için ne kadar mantıklı olduğu tartışılan bir konu.

    2- 50 cc'nin en büyük sorunu hızlanma olacak. İnsanlar bazen tersini düşünebiliyor ama aslında hızlanma bir çeşit güvenlik donanımı. Sıkıştığınızda vesaire hızlı uzaklaşmak için hızlanma iyidir. O açıdan herhalde burada aşağı yukarı herkes, olanağınız varsa 125-150 cc'ye çıkmanızı önerecektir. Ben Medley'le her gün E5'i kullanıyorum, şu ana kadar hiç hız yüzünden tehlike hissetmedim.

    3- B sınıfı ehliyetiniz çok eski değilse yazılı sınav olmuyor.
    4- Ücret konusunda bir şey diyemeyeceğim maalesef.

    Aramıza hoş geldiniz.

  3. #3
    Metehan07-70 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2016
    Şehir
    Antalya
    Hangi şehirdesin bilmiyorum. İstanbul'un göbeği falan değilse ve tek amacın yukarıda yazdıklarınsa, yani arada bir şöyle 100-150 km gazlayıp geleyim demeyeceksen, bu kadar masraf yerine, al bir elektrikli scooter işin görülsün.

  4. #4

    Üyelik
    14 Şubat 2024
    Ehliyetim 2001 senesi, ama 2020'de yenilemiştim. Sınav muhabbeti için sizden duydum bir sene kriteri var mı?

  5. #5
    Ranke - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2023
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Piaggio Medley 150
    Alıntı Kling16 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ehliyetim 2001 senesi, ama 2020'de yenilemiştim. Sınav muhabbeti için sizden duydum bir sene kriteri var mı?
    Sanırım sınava girmenize gerek yok. Aksi takdirde yenilemeniz de mümkün olmazdı diye düşünüyorum. Yıl kriteri varsa bile yenilenmemiş, bayağı eski ehliyetler için geçerli olsa gerek. Benim araba ehliyetim de 2020-2021 civarında alınmıştı, o zaman yazılı sınava girdiğim için birkaç sene sonra motor ehliyeti alırken sınava sokmadılar.

  6. #6
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Alıntı Kling16 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ehliyetim 2001 senesi, ama 2020'de yenilemiştim. Sınav muhabbeti için sizden duydum bir sene kriteri var mı?
    1997 yılında almış olduğum B sınıfı Ehliyet varken A sınıfı için kursa yazılmıştım, tekrar yazılı sınava sokmadılar. Kurs motorlarında sıfırdan motosiklet sürmeyi öğrettiler, sağolsun yazıldığım kurs eğitim konusunda iyi kurslardan biriydi, 125cc motor ile başlayıp sınava 500cc motorlar girdim ve A ehliyeti aldım.

    Yaşınız tutuyorsa direkt A sınıfı ehliyet alın, sonra ister 50cc ister 1500cc istediğiniz motoru sürersiniz.
    Tabi olay yalnızca ehliyet ile bitmiyor, her motor değiştirmede motora alışmak için kapalı alanda hakimiyet eğitimi denen eğitimler çok faydalı oluyor.
    Cyan, abyasar, mertowski ve 2 diğerleri bunu beğendiler..

  7. #7
    mertowski - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2016
    Şehir
    Karşıyaka
    Motosikleti
    X-MAX 300 ABS , TVS Jupiter 125
    Köpeğinizi beslemek için gideceğinizi belirttiğiniz 6-7km olan yolda bir sorun yaşamazsınız ancak yazın işyeri yazlık arasındaki git gel 40km olarak belirtmiş olduğunuz yolda sorun yaşayabilirsiniz. Bu sorun da trafiğin seyir hızından yavaş kalmaktan kaynaklı olabilir. Sonuçta 50-80cc motosikletin yapacağı maksimum hız bellidir. Akan trafiğin hızına yetişebilmek için motosikletinizi zorlayabilirsiniz bu da yağ kaçırma, sürekli yüksek devirde kullanmaktan kaynaklı yaşayacağınız titreşimden civata somunlarda gevşeme olabilir.

    Trafik çevirdiğinde 50cc'yi 80cc'ye çevirdi diye sorun yaşayan hiç kimse duymadım, görmedim. Polis en fazla ruhsatta yazan motor numarasına bakar ve motosikletinizdeki motor numarası ile karşılaştırır.

    Direkt 50cc aldığınızı ve bu mesafeleri kat etmede sorun yaşar mıyım demişsiniz.

    Bisiklet tecrübeniz varsa iki tekerlekli taşıtların dengesi konusunda tecrübeniz vardır. İlk defa kullanacaksanız hemen ana caddelerde akan trafiğe girmeyin. Ara sokaklarda yada kapalı alanlarda biraz motosikletinizin gaz, fren, hızlanması ve durması gibi konuları tecrübe edin. Çevrenizde motosiklet süren bir arkadaşınız varsa ondan yardım isteyin,motosikletinizle birlikte biraz vakit geçirin.


    B sınıfı sürücü belgesi sahipleri benim bildiğim kadarıyla motosiklet ehliyeti almak istediklerinde yazılı sınavdan muaf oluyorlar. Ben ehliyet alırken öyleydi, bir kursa danışarak güncel bilgi alınabilir.

    A1-A2 ehliyet geçen hafta İzmir'de bir kursa sordum. Kurs ücreti olarak 8500tl fiyat belirttiler vergi ve ehliyet yenileme ücreti hariç.

    Uzun mesafe yapmasanız da sonuçta trafiğe çıkıyorsunuz. Hiç suçunuz hatanız olmasa da bir araç gelir size çarpar yüksek ihtimal 4/1 kusuru size verirler. Bir araba farı olmuş 30-40 bin lira. 50cc'ler zorunlu trafik sigortasından muaf oldukları için herhangi bir kazada kusur oranınız kadar ödeme yapacaksınız. Trafik sigortanız olmadığı için de bu ücreti cebinizden karşılamanız gerekecek. Bu konu gerçekten ciddi bir önem taşımakta. 3-4 bin tl sigorta parasından kaçarken cebinizden daha fazla paralar çıkabilir. Motosikletin anahtarını bile orada bıraksanız bazı durumlarda kazayı karşılamaya yeterli olmayacaktır.

    50cc motosikleti satın aldıysanız hayırlısı olsun. Bir kursa giderek ehliyete yazılın, ehliyetinizi cebinize koyun. Sonrasını tekrar konuşuruz.
    otopsici, zihnigonen, meteha93 ve 1 diğerleri bunu beğendiler..

  8. #8
    CRF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2022
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    CRF 250 L
    Sektörün içinden bir bir çalışan olarak min 125 cc al b sınıfı ehliyet yasası resmi gazatede yayınlandı detaylarını araştır . Ehliyet alacaksan a1-a2 ge. direkt a sınıfı al . arada çok fıyat farkı yok. fiyatlar hemen hemen yazdıgın gıbı.
    mertowski bunu beğendi.

  9. #9
    jonvolkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mayıs 2015
    Şehir
    KONYA
    Motosikleti
    2016 Yamaha Xmax 400 ABS
    B sınıfı ehliyetle 125 cc konusunu 1 saat önce sürücü kursu sahibi arkadaşımla konuştum. B ehliyet ile 125 cc konusunda tekrar sürücü kursuna işimiz düşüyor. Ancak bu kez sadece direksiyon sınavına katılmak gerekiyormuş. 4-5 saaatlik bir eğitim sonrası eğitim alındığına dair kurs, bir belge düzenliyormuş. O belge ile ehliyet yeniden düzenleniyormuş.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 12:41 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:32 ----------

    Bu arada 50 cc motosiklet kullanmış birisi olarak eklemek isterim. Sadece mahallede ana arterlere çıkmadan sokak arası kullanılacaksa bu iş biçilmiş kaftan. Ama ana arterlerde kesinlikle güvenli olmuyor. 40 km yolda da ciddi yorar. Ben en fazla 15 km mesafelere kullandığımda dahi keyif ol aktan çıkıp eziyete dönüştüğüne şahit oldum. 2-3 beygir güçle 60 km hız yapmakla, daha kuvvetli bir motosikletle 60 km hız yapmak arasında bile fark oluyor. Tavsiyem en az 100-125 cc bir motosiklet kullanmanız yönünde olur.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)