Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Köpek Varsa, Motosiklet ve Bisiklet İle Giderken Ne Yapmalı?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    zileliorhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ocak 2015
    Şehir
    Çanakkale
    Köpeklerin taşıtların peşinden niçin koştukları ve saldırdıkları, çoğu kişinin merak ettiği bir konudur. Bilim insanları arasındaki yaygın inanışa göre köpekler, “taşıtların insanları kaçırıp, götürdüğü” düşüncesi ile ona saldırmaktadır. Yani köpek mantığı ile bir köpek bir insanı bir taşıtın içinde görünce “taşıt tarafından kaçırılan insanı kurtarmak” amacıyla taşıta saldırmaktadır. Olaya bu gözle bakmak gerekir.

    Bu görüşü destekleyen başka bir kanıt, insanlar taşıtın içine veya motosiklet/bisikletin üstüne bindiği zaman saldırganlık göstermemeleri, ancak hareket ettiği zaman saldırmalarıdır.

    Köpeğin taşıta saldırması durumunda eğer söz konusu taşıt 4 tekerlekli bir taşıt ise, ısırılma gibi bir korku söz konusu değildir. Ancak eğer köpek bir motosiklet ve özellikle bir bisikletliye saldırıyorsa, o zaman vahim sonuçlar ortaya çıkabilir.

    Motosiklet ile giderken köpek ile karşılaşıldığında bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir:

    1. Eğer köpek (tarla, arsa gibi) yan taraftan, yol kenarına doğru havlayarak geliyorsa, önce motosikletin gazı kısılarak, yavaşlanır. Bu arada köpek sizi yakalamak için yon ve hızını ayarlar. Köpek size tam yaklaştığı anda gaz verip, uzaklaşmak gerekir. Bunu yabancılar "köpeğin zamanlamasını bozma" (upsetting the dog's timing) olarak adlandırıyor.

    2. Eğer köpek yola çıkmışsa ve önünüzdeyse, yine aynı şekilde köpeğin zamanlamasını bozma yöntemi uygulanmalıdır.

    3. Motosiklet ile köpeğe ve köpeklere yaklaşınca, kesinlikle onlara bakmayınız, ileriye bakınız. Onlardan korktuğunuzu veya çekindiğinizi hissettirmeyiniz. Bilhassa sokak köpekleri sanılanın aksine çok zekidir. Korktuğunuzu hareketlerinizden ve bakışlarınızdan hissederler.

    Üçüncü bir hissetme yolları vardır: Koklama yolu ile. Hemen herkesin bildiği gibi, insanlar korkunca böbrek üstü bezinden adrenalin hormonu salgılanır. Bu hormon saniyeler içinde vücut sıvıları (ter gibi) ile cildimize çıkar. Köpekler ve arılar bu kokuyu çok kısa sürede alırlar. Köpekler ve arılar yan yana bulunan iki insandan, korkan insanın üzerine gider.

    Bunu köpek ve arıdan çok tecrübe etmişimdir. Mesleğim gereği arı yetiştiriciliğini bilirim. 2 yıl süre ile 10 civarında arı kovanım oldu ve arı yetiştirdim. Bazen ben kovanı açarken arıdan korkan birisi, merak ettiği için (arıcı maskesi ile) beni izlemek istemiştir. Çok gözlemişimdir, arıların tamamına yakını diğer kişiye saldırmıştır. Yine köpekten korkan birisi ile bir köpeğe yaklaştığımda, köpeğin her zaman diğer kişiye saldırdığına çok şahit oldum.

    4. Motosiklet ile köpeğe ve köpeklere yaklaşınca motorun gazı kesinlikle kısılır ve düşük gaz ile gidilir. Taşıtların motor sesindeki titreşim, köpekleri ve arıları kızdırır.
    Birkaç kere şahit oldum. Otomobile bindik, meğerse otomobilde arı varmış. Otomobil hareket edene kadar arının varlığından haberimiz yoktu. Gaza basıp, hareket edince motorun titreşimi ile birlikte saldırdı.

    Yine bir olayda motosiklet ile birisi yanıma geldi. Karabaş Çoban Köpeğim yanımda idi. Karabaş Çoban Köpeklerinin “Sahibi ile birlikte iken, bir yabancıya saldırma huyu” yoktur. Ancak motosiklet kullanan arkadaş gaz verip, hareket etmeye başlayınca, köpeğim motora saldırdı. Elbette köpeğimi hemen tuttum. Eğer o kişi yanıma yaya olarak gelse idi, üçümüz bir arada iken köpeğim ona saldırmayacağı için, o kişi yanımdan ayrılınca da saldırmayacaktı, çünkü ortada motor titreşim sesi olmayacaktı.

    5. Motosiklet veya bisiklet ile giderken köpek saldırırsa, soğukkanlılığınızı koruyunuz, aksi takdirde motorun veya bisikletin hâkimiyetini kaybedersiniz. Bunu okuyunca şöyle dediğinizi duyar gibi oluyorum: “Söylemesi kolay!... Sen köpeklere alışkınsın, onlardan korkmuyorsun, ondan böyle söylüyorsun. Bizim yerimizde sen olsan, sen de bizim gibi korkarsın”

    Ancak şurası unutulmamalıdır ki, köpek ile insanın karşılaştığı ve insanın zarar gördüğü olayların tamamında insan hatalıdır, çünkü köpeğin kişiliğine, haklarına saygı gösterilmemiştir.

    Hepinize köpek saldırısız ve ısırıksız günler dilerim.








    espresso, Voltaren, GoGi ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    25 Ekim 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Artık Yok...
    Yüzlerce kez köpeklere maruz kaldım hatta bir gece uzun yola çıktığımda bir köye girmiştim çok kalabalık sürü geldi üstüme bakın saldırdı demiyorum ben dururum ne var niye bağırıyorsun derim sakince kızgın yada öfkeli değil çünkü hissederler sizin ruh halinizi …gerekirse kaskı çıkarırım insanı gördümü çoğu sakinleşir ağır ağır çok seri gaz açmadan ordan uzaklaşırım. Saldırganı varmıdır vardır bir kere botumu ısırmıştı ama ondada hayvanın suçu yok ben onun koruma alanına hızlı girdimona göre işgal ettim ..

  3. #3

    Üyelik
    01 Ekim 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Lambretta V200 Special, Peugeot Django 150 Sport
    -''Ancak şurası unutulmamalıdır ki, köpek ile insanın karşılaştığı ve insanın zarar gördüğü olayların tamamında insan hatalıdır, çünkü köpeğin kişiliğine, haklarına saygı gösterilmemiştir''

    Bu bilimsel bilgi mi yoksa sadece sizin düşünceniz mi? Annesinin yanındaki küçücük çocuk nasıl bir hata yapmış olabilir. Bu gibi uç ya da tartışmayı kapatmış söylemler, insanlarda hayvanlara davranış konusunda kutuplaşmalara neden oluyor sanki.

    -köpek mantığı ile bir köpek bir insanı bir taşıtın içinde görünce “taşıt tarafından kaçırılan insanı kurtarmak” amacıyla taşıta saldırmaktadır.-

    Ayrıca bu tez doğru olsa, ona doğru bile giderken üzerimize atlama hamleleriyle, git buradan der gibi davranış göstermezlerdi.
    fatih.met ve M.Tugay bunu beğendiler.

  4. #4

    Üyelik
    17 Ocak 2017
    Motosikleti
    Artık yok
    Köpeklerin saldırmasının nedeni, hareket halinde çıkan mekanik seslerin köpeklerin duyabileceği frekans aralıklarında çok sinir bozucu olmasıdır.

  5. #5
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Köpeği önceden gördüysen cek debriajı , motor seni gelmediği için yanından geç git. birşey olmaz.

    köpek ile denk geldiysen ve sana dogru geliyorsa kökle gazı bas kaç. taktik maktik yok bam bam bam

  6. #6
    gerivites - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ekim 2017
    Şehir
    Ümraniye
    Motosikleti
    D400
    3ten sonrasını okumadım. Korktuğum ya da kaçtığım söylenemez
    Önceki testlerimde kontağı kapattığımda durduklarına motosikletten inince kaçtıklarına şahit oldum.

    Bana hiç ısırma gibi bir girişimde bulunmadılar. Geçen gün Göztepe e5 Üsküdar istikametinden Göztepe sapağına girdim. Her gün kullandığım iş güzergahı. Tam virajın ortasında 2 köpek biri sağda biri solda ve şeridin ortasına doğru duruyorlar. Hamle yapıp havlamaya başladılar. Ortalarından geçtim gittim neyse ki. Ertesi gün aynı yerde ikisi de sol tarafta yatıyordu dönüp bakmadılar bile.

  7. #7

    Üyelik
    13 Haziran 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    falcon flash 100
    Köpekler hareketlenmeye başladığında yavaşlıyorum. Baktım hareketlenme devam ediyor durana kadar yavaşlıyorum.

    Her gece geçtiğim bir yerde köpek çetesi var. Beni görür görmez koşmaya başlıyorlar hemen ani fren yapıp duruyorum afallıyorlar bir birlerine bakıp şimdi ne yapacağız diyorlar. Sonra şaşkın şaşkın, yavaş yavaş uzaklaşıyorlar.

    Bende gayet yavaş olay yerinden uzaklaşıyorum konu böylece kapanmış oluyor.

  8. #8
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul-İzmir
    Köpeklere karşı önlemler hakkında benim ekleyeceklerim;

    - Köpek kovucunuz var diye yüzde yüz güvende olduğunuzu düşünmeyin. Köpek kovucunuzun pili zayıflamış olmamalıdır. Pili iyi durumda olsa bile bazı köpeklerin köpek kovucuyu umursamadıklarını, ayrıca etkili mesafenin 6-7 metre olduğunu unutmayın. Kangal cinsi köpeklerde köpek kovucumun umursanmadığına da tanık oldum. Köpeğin işitmesinde bir sorun varsa o zaman köpek kovucu işe yaramaz.

    - Köpekler grup halinde olduklarında davranışları değişebiliyor. Bir keresinde yaya olarak 8-10 tane köpeğin arasına düşmüştüm. Köpek kovucu kullanmıştım. İlk önce bir iki tanesi kaçmaya davranmıştı. Sonra toparlanıp üzerime doğru gelmişlerdi. Köpek kovucudan etkilendikleri belli oluyordu. Fakat yarım ay düzeninde üzerime geliyorlardı. Köpeklerden pek korkmam. Fakat böyle bir şeyi hiç görmemiştim. Selameti arabaya girmekte bulmuştum. Bir-iki köpek olsaydı köpek kovucum onları darmadağın edecekti.

    - Bir keresinde sabaha karşı ıssız bir kumsalda dolaşırken iki köpeğin arasına düşmüştük. Köpek kovucu yanımızda değildi. Eşim çok korktuğu için onun paniğe kapılmamasına çalıştım. Paniğe kapılsaydı işler kontrolümden çıkabilirdi. Vücut dilimle onlardan korkmadığımı göstermeye çalışmıştım. Kısa bir süre içinde bize ilgileri kalmamıştı.

  9. #9
    nicknamer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hayaller Tracer 9 Gt, gerçekler Metro/Metrobüs
    Şehir içinde iseniz sizde onlara bağırın şaka değil işe yarıyor. Bazan durup hal hatırlarını soruyorum hatta sakinleşiyorlar. Bazan ise yaya iken bile grupça saldırabiliyorlar, içlerinde bir alfa olur genelde onu gözünüze kestirip dik duruş sergilemek şimdiye kadar hep işe yaradı. Ses bombaları en zararsız olanlar oluyor genellikle. Ama ne söylersek söyleyelim, bence köpek eğitmeni de olsa burada net bir şey söyleyemez. En büyük netlik bence şu: o da bir canlı ve yapabileceklerinin bir sonu yok.

  10. #10
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı arndiol adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Köpeği önceden gördüysen cek debriajı , motor seni gelmediği için yanından geç git. birşey olmaz.

    köpek ile denk geldiysen ve sana dogru geliyorsa kökle gazı bas kaç. taktik maktik yok bam bam bam
    debriyaj? Nerede?
    espresso bunu beğendi.

  11. #11
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    debriyaj? Nerede?
    sukutır var ise o zaman en baştan kökle kornaya asıl :D belki işe yarar
    espresso ve gurcanozturk bunu beğendiler.
    Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.

  12. #12
    natila - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Haziran 2014
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    cbf150 + HD sporster xl 1200 custom cb
    Herşey hikaye... Trafikte giderken geldi ısırdı... Hayvan bu dengesiz... Ne yapacağı belli olmaz... Yok onun alanına girmisiz yok kacirildigimizi sanarmıs... Valla sizi bilmem beni ısırdığında yanımda tabanca olsaydı çekip iti vururdum...
    bursalıali ve birbilent bunu beğendiler.

  13. #13

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Yavaşla > Yapıştır. Şimdiye kadar hep çalıştı, umarım da çalışmaya devam eder.

    Not: Yapıştırdan kasıt gaz açılmasıdır.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 15:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:07 ----------

    Alıntı nicknamer adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şehir içinde iseniz sizde onlara bağırın şaka değil işe yarıyor. Bazan durup hal hatırlarını soruyorum hatta sakinleşiyorlar.
    Huyunu suyunu kestirebildiğim köpeklerde bunu uyguluyorum ara sıra, yay iken tabi.
    Yalnız bir keresinde bir işe yaramadı, ben bağırdım buna, sonra yoluma devam ettim derken hayvan baya kıçımdan ısırdı :D
    Arka cebimde arabanın ruhsatı vardı onu delmiş ayı, bana geçmemiş dişi Allahtan =)
    Oyun oynadığını da sanmış olabilir ısırdıktan sonra da kaçtı gitti.

  14. #14
    bursalıali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2015
    Şehir
    Bursa Osmangazi
    Motosikleti
    mondial RX3İ EVO-Honda Falcon NX4- FYM 250
    Alıntı natila adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Herşey hikaye... Trafikte giderken geldi ısırdı... Hayvan bu dengesiz... Ne yapacağı belli olmaz... Yok onun alanına girmisiz yok kacirildigimizi sanarmıs... Valla sizi bilmem beni ısırdığında yanımda tabanca olsaydı çekip iti vururdum...
    Ben de öyle düşünüyorum. Bursa dan Çeşme (İzmir ilçe) ye (450 km) kadar gitmişim kazasız belasız. Çeşme de restoranın artiklarindan sebeplenen 2 it, 2si birden (her biri enaz 50 kilo) { SEN NE OT ARIYON LAN BURADA } diyerek
    bana izzetü ikramda bulunuyorlar. Demirden beygirime dogru TAARRUZ a başladiklarinda can havliyle tekme atmaya uğrasırken kaval kemiğimi ayak pedime
    vuruyorum. Açılan yara 2 sene sonra kapanabildi. Bundan böyle Çeşmeye her gidişimde HAYDAR beyi de yanımda götürüyorum . Kangal veya Aksaray malaklisı için bir şey söyleyemem de , diğer itlere karşı çok büyük caydırıcılığı var.)

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 15:23 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:17 ----------

    Hemen kuyruklarini apış aralarina saklayip VINNN turizmden yer ayırtıyorlar.
    chetaq bunu beğendi.
    bursevi

  15. #15
    Ekrem_06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2018
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Pulsar 200NS
    Hadi yine iyiyiz bizde sadece köpek var.. Hindistan'da kaplan saldırmış 1000cc almamak için hiç bir sebep yok

    espresso, Ichigo ve fatih.met bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)