Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motovlog ceken ustaların kapışması

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41
    hasmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı BAIIHAN adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Rahmetlinin profesyoneli olduğu sektör medyaydı, adam televizyoncu. Bir o kadar da motorcuydu. Ama daha da önemlisi tam bir şovmendi. İncelemeden, bilgiden çok espri ve boş muhabbet vardı incelemelerde. Aynı videoyu 100 defa izletip yine de sıkmamayı başarabiliyordu. Bana kalırsa AEA'nın yaptığı çoğu inceleme motosiklet incelemesi bile değil. Stand-up şovu gibi daha çok. Bilen adamın izlemesini gerektirecek pek fazla şey sunmuyordu önceden de.

    Yermek için söylemiyorum. Adamın izlediği strateji çok başarılıydı işte.
    Bu kaçırılan bir nokta. Ama videoların bilen insan için çok fayda sunmadığına katılmıyorum. Bariz kaliteli içerik, başka yerden kolaylıkla elde edemeyeceğiniz samimi ve profesyonel kullanıcı yorumu sunuyordu. Ve bunu tekdüze değil, üzerine düşünülüp kafa yorulmuş eğlenceli bir tema çerçevesinde, birden fazla kamerayla farklı açılardan çekilip editlenmiş kaliteli bir yapımla sunuyordu.

    Kızılderili Suzuki DRZ 400 incelemesi güzel bir örnek buna...


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42
    -ZERO- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Şubat 2012
    Şehir
    Ankara-Muğla-İzmir
    Alıntı pinkcrow7 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Merhaba
    Motomania Gökhan abiyi uzun süredir takip ediyorum.Tüm videolarını izlemişimdir.Sizde nasıl bir güvensizlik yarattı merak ettim?
    Merhaba,

    Aslında yorumda yazdım. Galerici ağzıyla konuşuyor. Ne iş yapıyor bilmem ama konuşma tarzı, kendini ifade ediş şekli hiç ama hiç güven vermiyor. Daha önce bu tarz çok insanla tanışmış ve çoğunlukla küçük veya büyük maddi/manevi zarar görmüşümdür. bu insanlar yeri geldi inşaat ustası oldu yeri geldi esnaf oldu yeri geldi beyaz yakalı kesim oldu.

    Yani motosikletim bozulsa yolda kalsam güvenip emanet edemem. Motosikleti bırak tükenmez kalemi dahi emanet edemem.
    Gofretcocuk5 ve birbilent bunu beğendiler.

  3. #43
    cemdogu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Eylül 2020
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    BMW F650 GS 2Spark (2004)
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Estagfurullah hocam, konuyu bilen birinin katkisi olmasi sevindirici. Ben zaten olayin etik yonundeyim, mali yonu veya sosyolojik etkisi beni ilgilendirmiyor. 6 yil boyunca ulusal bir gazete/tv sirketinde calistim, reklamciligin ne oldugunu az bucuk biliyorum. Reklamciligi temel olarak sevmiyorum, benim ekonomik ideallerimin disinda isler ama derseniz ki "Gerilla Reklamcilik", ona bayilirim cunku zeka gerektiriyor arastirma gerektiriyor. "Al sana para, bizim urunumuzu/hizmetimizi ov" islerinden cok cok farkli, guzel isler. Su siralar bu motovloggerlarin yaptiklari isler "para/ovme" reklamciligindan ote degil onu da belirteyim.

    Etik yönünden tartışırsak zaten işin içinden çıkamayız çünkü göreceli bir konu. Bu işin bir sektör olduğunu kabul edip işin içinde var olunca, insanlar hayatlarını bu şekilde kazanınca benim açımdan mantıklı olan yanlar doğuyor. Aslına bakarsanız şu anda Volta'nın ihtiyacı olan iyi bir kriz yönetimi. Bu durumdan kârlı çıkmak istiyorlarsa, diğer kullanıcıların da bastıra bastıra belirttiği üzere, mağdur olan kullanıcıların mağduriyetlerini hızlıca giderip, gönül almaları gerekli. Bu imajı hızlıca temizlemeli. Keşke iyi bir reklamcıyla, halkla ilişkilerciyle çalışsalar da, bu gelişmeleri biz de takip edebilsek. Fakat selçuk Bey bu noktada hiç üstüne vazife olmamasına rağmen, problemini çözemeyen bana yazsın demiş. Bu noktada yaptığı işin arkasında duran bir tavır sergilediği için, küfürü haketmemeli diye düşünüyorum. Firmanın yapması gereken kriz yönetimini neden Selçuk Bey yapıyor, bunu da ayrıca düşünmek lazım.


    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Buna bir kanıt sunabilir misiniz? Yoksa tahmin mi ediyorsunuz?

    Batı toplumunda bu tip muğlak ilişkileri ("conflict of interest" diye geçer) dürüstlük adına en baştan beyan etmek ("disclose" diye geçer) adettendir. Örneği sayısızdır. Youtube bile bunun için standart opsiyon sunuyor, işaretleyince direk bunu belirtiyor.

    Amazon incelemelerinde bile biri inceleme karşılığı fayda elde ettiyse bunu incelemenin başında belirtiyor. Satıcıların inceleme karşılığı indirim önerdiği müşterilerin 1 yıldız verdiği bir sürü inceleme mevcut Amazon'da.

    Bu noktada motopiksel'in yaptığının dürüst bir yaklaşım olmadığı bence açık. Bu noktada eleştiriyi de hakketmekte.
    Merhabalar. Elbette ki eleştirilmeli, ben de eleştirilmesi gereken bir noktayı ilk mesajımda belirttim. Dibi kuyusu bilinmeyen bir konu hakkında iddialı sözler sarf edilmesi benim kanaatimce de eleştirilmesi gereken bir konu. Fakat sonrasında yapılanlara da bakmak gerek. Batı toplumuna özenen fakat kıyısından köşesinden geçemeyen bir reklamcılık-tanıtım-halkla ilişkiler anlayışına sahip olmamız malesef başka bir tartışma başlığı. Mevcut sistemde, yürüyen sistemde belli başlı kurallar kendi kendine gelişmiş, biz de onun üzerinden tartışıp duruyoruz aslında. Yine yukarıda da belirttiğim gibi Disclosure meselesi de aslında bir etik konusu. Yasal olarak bunun altı çizilmediği sürece, belirtilip belirtilmemesi tamamen kanal sahibine kalan bir durum. Bir seçenek haline geliyor. Ki, bir çok canlı yayında bu içeriklerden para alındığını açık açık belirttiğini her fırsatta söylüyor, sebeplerini de açıklıyor. Her videonun altına bunu yazmaması, özellikle o videonun başında bunu belirtmemesi gibi durumlar da keza, başka bir tartışma konusu aslında.

    Örnekler hakkında somut bir kanıtım yok malesef, aslında Topgear ve Grandtour ile alakalı mesajımı "Muhtemelen" şeklinde düzeltmek daha doğru olacak sanırım. Fakat dergi olarak, yani televizyondan bildiğimiz programın değil de, basılı dergi olan TopGear'ın markalar tarafından desteklendiği herkesçe malum. Topgear'ın kemik kadrosuyla başka format olarak internette devam eden bir prodüksiyonun ise reklamsız, desteksiz dönmesi imkansız. Amazon gibi bir çatı altına girse dahi imkansız. Abonelikler, o tarz bir prodüksiyonun fonlanması için yeterli olmaz. Türkiyede ise zaten durum gayet açık, hemen hemen bütün influencer'lar tanıtımlar için fonlanıyor. Örnekleri spesifik olarak düşünmemek gerek. Varmaya çalıştığım nokta, bunun bir sektör haline gelmiş olması ve herkesin seçenek hakkı olması. Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta.


    Konuya geri dönecek olursak, Volta'nın ne olacağı, mağduriyetlerin nasıl giderileceği aslında reklam aracılarının sorumluluğu değilken. Selçuk Bey'in elini taşın altına koyması hakkında kimse yorum yapmıyor. Genel kanının aksine ben bunun önemli bir samimiyet belirtisi olduğunu düşünüyorum. Elbette hatasız demek aptallık olur. Fakat bu konu nezdinde de, üstüne düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini, saldırıya uğramaması gerektiğini, ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmemesi gerektiğini, şerefsiz kansız gibi yorumlara maruz kalmaması gerektiğini düşünüyorum.

  4. #44

    Üyelik
    25 Ekim 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Artık Yok...
    Şimdi en başta gizli reklam yasaktır ..
    O dizilerde niye arabaların markalarına bandaj konuluyor bir sürü şeye mozaik atıp bulanıklaştırılıyor sanıyorsunuz..

    Reklam varsa alınmışsa anlaşma yapılmışsa tanıtımı yapılmakta olan bu içerikde reklam öğeleri kullanılmaktadır tarzında uyarı olur TV lerde..
    Zaten yapılan en başta burda yanlış eğer para alınıp paralı tanıtım yapılmışsa..eğer diyorum..

    Yanlışı savunmasınında manası yok altını kalın kalın çiziyorum eğerki para alınmışsa tanıtım için..

    Benim anlamadığım ben çok piyasayı YouTube takip etmem bildiğim bir şey.varsa eskiler biribirini bu camia da tanır.. benim yaş 42 . 98 yılından beri ehliyetli motor sürüyorum festivaller tanıtımlar fuarlar az çok camia içinde herkesle bir el sıkışmışlığımız sohbet etmişliğimiz var rahmetli barkınıda tanırdım Beşiktaş pasajdaki.dükkanında Maslak sanayide de denk gelirdik oto haber autoshow tayfası vardı onlarla görürdüm bazen , rahmetli tek Teker Arif lede sohbetimiz muhabbetimiz olmuştu ve aklıma gelmeyen camia da ismi olan diğerleri..

    Motomania Gökhan kardeşi ben yüzen tanımam ama bu kanalı kurmandan önce bu forumdaydı hysoung bölümünde bayağı ordaki koyu hyo cularla gene şimdiki gibi biraz sinirli yazardı ordan bilirim ..
    En azından bir geçmişi var bilirim yani..
    Motopixel Selçuk kardeşimi ben bu yaşıma kadar hiç bir etkinlik festival fuar hiç bir yerde görmedim son 5-6 senedir bende hiç bir şeye katılmıyorum ondan öncesinden bahsediyorum yaşı gene bize yakındır 35 üstüdür diye düşünüyorum.. yani hiç.bir yerde karşılaşmadım görmedim.. belki bana denk gelmedi ama özellikle 2000 li yıllarda bizim camia çok ufaktı hemen hemen herkes birbirini yüz olarak birebir tanışmış olmasa da motorundan osundan busundan lakabından tanırdı bilirdi..

    Neyse uzatmıyım neticede suç bence revolt firmasında değil adamlar parça parça yurtdışından alıp burda montaj da olsa birleştiriyorsa o evrakda resmi olarak yerli üretim olarak geçer.. yerli üretim kısmı için diyorum..

    Revolt konusu merkezinde söylemiyorum motor alıcak insanların artık biraz araştırması lazım
    Biri bir şey tanıtabilir sen o tanıttı beğendi diye 20-30-40 bin TL verip alıyorsan bence sorun tanıtanda değil senin gözü kapalı almanda.

    Daha öncede dedim Türkiye de ham maddeden sıfırdan grenaj,gösterge,beyin ,motor bloku,segman, varyatör, onu bırak varyatörün kayışı nı üreten bir fabrika varmı yok benim bildiğim ..
    Bunların hepsi yurtdışından geliyorsa motorun yerlilik oranı düşüyor demektir .. şase falan belki Türkiye de üretilebilinir..

    Kısaca bir şey almadan önce o parayı ne zorluklarla kazandığınızı bir düşünün o mantık ve o olguyla motor almaya gidin anlamıyorsanız.motordan anlayan bir büyüğünüz arkdaşınızı yanınıza alın götürün .. biraz forumları kurcalayın kullanıcı yorumlarını okuyun , Şikayetvar gibi sitelere girin bakın ürün hakkında çok şikayet varmı ...
    Para zor kazanılıyor heleki şu sıralar ultra zor kazanılıyor önümüzü görmüyoruz belirsiz ....

    Tabii bunun ikinci eli var aldın satabilicekmisin..
    Yani bunu motopixel için demiyorum a dan Z ye bütün YouTuber lar için diyorum biri bu motor çok güzel dedi diye gidip gözü kapalı motor alınmaz belki o adamında suçu yoktur o Adama'da en sorunsuz motor denk gelmiştir ama milletin aldığı motorlar patır patır arıza verebilir dökülebilinir..

    Motomania Gökhan kardeşim ben şu açıdan beğeniyorum misal benim yiğen nk400 alıcaktı bayağı da diğer kanallarda övüyorlarmış o sıra Gökhan almayın demiş yatak mı sarıyormuş motor kolmu çıkarıyormuş bir sorunu varmış yani.. ondan vazgeçti yiğen 250nk ya yönelmiş onunda göstegesine 7-8 bin TL demiş galiba ondan da vazgeçti önceki kazasında çünkü crf nin göstergeyi kırmıştı O zaman 1700 TL falan vermişti.. kısaca adam bu motorların bayisi servisi galiba öyle bilmiyorum ama kendi sattığı malına bile bu kadar dürüst tarafsız ise bence güzel bir şey o adamın lafıyla gene hareket etmem ama itimat ederim..

  5. #45
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı cemdogu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aslına bakarsanız şu anda Volta'nın ihtiyacı olan iyi bir kriz yönetimi. Bu durumdan kârlı çıkmak istiyorlarsa, diğer kullanıcıların da bastıra bastıra belirttiği üzere, mağdur olan kullanıcıların mağduriyetlerini hızlıca giderip, gönül almaları gerekli. Bu imajı hızlıca temizlemeli. Keşke iyi bir reklamcıyla, halkla ilişkilerciyle çalışsalar da, bu gelişmeleri biz de takip edebilsek. Fakat selçuk Bey bu noktada hiç üstüne vazife olmamasına rağmen, problemini çözemeyen bana yazsın demiş. Bu noktada yaptığı işin arkasında duran bir tavır sergilediği için, küfürü haketmemeli diye düşünüyorum. Firmanın yapması gereken kriz yönetimini neden Selçuk Bey yapıyor, bunu da ayrıca düşünmek lazım.
    Su noktadan sonra bir cok kisinin gozunde Volta'nin imajini duzeltebilecek babayigit yok bence, Ali Taran'i mi cagirirsiniz yoksa Ali Atif Bir'i bilemem.

    Benim en buyuk elestirim motosiklet dunyasindan ayri olarak Volta'ya ve onu "yerli ve milli" sloganiyla savunanlaradir. Reklamci ya da halkla iliskiler uzmani olsaniz dahi gercek olamayacak kadar acik olan bu bilgiyi savunur musunuz? Ben savunmazdim diyebiliyorum cunku ben bastan buna karsi cikardim, "Hayir ben bunu takipcilerime soyleyemem" derdim.

    Yayini yapan kanal ve sahibi ilgili firma ile nasil bir anlasma yapmis bilemeyiz, o yuzden de elini neden tasin altina koyuyor anlayamayiz. Reklam mi halkla iliskiler anlasmasi mi yapildi, ne kadar sure ile yapildi, tek 1 cekim/yayin icin mi anlasildi?
    espresso ve birbilent bunu beğendiler.

  6. #46
    hasmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı cemdogu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Topgear'ın kemik kadrosuyla başka format olarak internette devam eden bir prodüksiyonun ise reklamsız, desteksiz dönmesi imkansız. Amazon gibi bir çatı altına girse dahi imkansız. Abonelikler, o tarz bir prodüksiyonun fonlanması için yeterli olmaz.
    Amazon'un prime aboneliğinin geliriyle ilgili herhangi bir veri sahibi değilim. Ancak en yakın rakibi olan Netflix'in sadece Amerika'da 75 milyon abonesi var. Bu, sadece Amerika'dan, her ay 1 milyar dolar gelir demek... Netflix bir çok orijinal ve yüksek bütçeli yapımı reklamla mi, yoksa abonelik ile mi fonluyor? Diyeceğim o ki mesele zannettiğinizden farklı işliyor muhtemelen.

    Tabii ki Selçuk Bey'in ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmesin. Dediğiniz gibi "Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta", ama bununla yetinmeyip, üzerine dürüstlüğünü ve iş ahlakını sorgulayıp tepkisini belirtebilir de... Bunda yanlış bir şey görmüyorum şahsen.

    Alıntı logaritma adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şimdi en başta gizli reklam yasaktır...
    Emin misiniz? Peki ürün yerleştirme suç mu o zaman?

    Yeni James Bond filminin ürün yerleştirmeden elde ettiği gelir yaklaşık 45 milyon dolarmış, filmin bütçesinin üçte biri...

    Savcılar iş başına!
    espresso ve birbilent bunu beğendiler.

  7. #47
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Ne zaman sosyal mecralara bir bakayım desem ilgim olmayan bir çok konuda reklam bombardımanına maruz kalıyorum. Hadi Youtube konusunu "reklamların görünmesini engelleyen eklenti" ile çözüyoruz da Facebook ve Instagram tam leş, hep sponsorlu içerikler. Tamam, reklamcılık mesleğine ve insanların ürünlerini tanıtma gereksinimlerine saygı duyuyorum da az bir soluklanın ağalar, biz de arada bir reklam dışında birşeyler görelim.
    espresso bunu beğendi.

  8. #48
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ne zaman sosyal mecralara bir bakayım desem ilgim olmayan bir çok konuda reklam bombardımanına maruz kalıyorum. Hadi Youtube konusunu "reklamların görünmesini engelleyen eklenti" ile çözüyoruz da Facebook ve Instagram tam leş, hep sponsorlu içerikler. Tamam, reklamcılık mesleğine ve insanların ürünlerini tanıtma gereksinimlerine saygı duyuyorum da az bir soluklanın ağalar, biz de arada bir reklam dışında birşeyler görelim.
    Reklam gormemek icin her seyi yapiyorum desem yeridir. Youtube Premium kullaniyorum, Facebook yok, Instagram icin Instander kullaniyorum, kullandigim bilgisayarlarda da hem gizlilik saglayabilen (privacy-friendly) hem de reklam engelleyen uygulamalar kullanmaya ozen gosteriyorum. Android kullaniyorsaniz FOSS (Free and Open Source) uygulamalar kullanabilirsiniz telefonunuzda, cogunda reklam olmaz. iPhone kullanicilari icin uzulmek disinda bir sey yapamam.
    tommygun ve espresso bunu beğendiler.

  9. #49
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Reklam gormemek icin her seyi yapiyorum desem yeridir. Youtube Premium kullaniyorum, Facebook yok, Instagram icin Instander kullaniyorum, kullandigim bilgisayarlarda da hem gizlilik saglayabilen (privacy-friendly) hem de reklam engelleyen uygulamalar kullanmaya ozen gosteriyorum. Android kullaniyorsaniz FOSS (Free and Open Source) uygulamalar kullanabilirsiniz telefonunuzda, cogunda reklam olmaz. iPhone kullanicilari icin uzulmek disinda bir sey yapamam.
    Maalesef eski eşimden yürüttüğüm Iphone 6'yı kullanıyorum hala yüzsüzce. 6 S bile değil, boru gibi düz 6, güncelleme bile almıyor artık .

  10. #50
    cemdogu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Eylül 2020
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    BMW F650 GS 2Spark (2004)
    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Amazon'un prime aboneliğinin geliriyle ilgili herhangi bir veri sahibi değilim. Ancak en yakın rakibi olan Netflix'in sadece Amerika'da 75 milyon abonesi var. Bu, sadece Amerika'dan, her ay 1 milyar dolar gelir demek... Netflix bir çok orijinal ve yüksek bütçeli yapımı reklamla mi, yoksa abonelik ile mi fonluyor? Diyeceğim o ki mesele zannettiğinizden farklı işliyor muhtemelen.

    Tabii ki Selçuk Bey'in ailesine çoluğuna çocuğuna küfür edilmesin. Dediğiniz gibi "Beğenmeyen izlemeyebilir sonuçta", ama bununla yetinmeyip, üzerine dürüstlüğünü ve iş ahlakını sorgulayıp tepkisini belirtebilir de... Bunda yanlış bir şey görmüyorum şahsen.


    Emin misiniz? Peki ürün yerleştirme suç mu o zaman?

    Yeni James Bond filminin ürün yerleştirmeden elde ettiği gelir yaklaşık 45 milyon dolarmış, filmin bütçesinin üçte biri...

    Savcılar iş başına!
    1 Milyar dolar gelir, inanın çok yapımlı bir medya firması için kayda değer bir gelir değil. Türk lirası hesabı yaparsak deli para tabii ama. Yurtdışındaki insanların prodüksiyonlara çok ciddi para harcadıkları malumunuz. Özellikle Grandtour gibi, geçmişte her bölümünde farklı ülkelerde yayın yapan, prodüksiyona ciddi para harcayan yapımlar belki de o paranın yarısını bölüm başına harcıyorlardır.

    Netflix özelinde de, aslında Netflix'te de algılanabilen yerleştirilen reklamlar söz konusu. Oradan elde edilen gelir tam bir muamma, zira ürün kullanılsa ve o ürünün hangi marka olduğu anlaşılsa dahi, malesef bu tanıtım için ne ücret ödendiğini bilme şansınız yok

    Mesleklerle alakalı tüyoları içeren filmleri izlemeyi seven bir kitle var ise burda. The Joneses, Thank You For Smoking, Wag the Dog gibi filmleri izlemelerini öneririm. Durumla alakalı tespit yapmaya yardımcı olacaktır mutlaka

  11. #51
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Eskiden blog denen şeyler yaygındı. Kimi konuda bilgisi olan ya da yazıp anlatacağı şeyler olanlar uzun uzun yazarlardı ne güzel okurduk. Arada konuyu destekleyen fotolar, çizimler, çok kısa videolar da olurdu ama ana medya yazıydı.
    Sonradan iki satır okumaya üşenen kitlenin çok büyümesi ile video yaygınlaştı. Yazarak anlatmayı sevmeyen, ya da yazmaya üşenenler kamera karşısına geçip birşeyler anlatır oldular. Zaten dünya genelinde okumaya üşenen izlemeyi seven çok, yayıldı böyle.
    Yaa altı üstü iki paragrafla anlatılacak konu için 5 dakika vide mu izlenirmiş? Bakmakla öğrenilseydi kediler kasap olurdu.

    Bilmiyorum, belki ben çok dinozor kaldım.
    Pandemi öncesi ofiste çalışırken bir stajyer arkadaşa iş verdik, şu serverd aşu kurulacak bak burada da dokumanı var onu okusan zaten öğrenirsin dedik ve o dokuman da sahiden çok detaylı ve güzel hazırlanmıştı. Yarım saat sonra baktım yutube'dan konu ile ilgili video izliyor. Yaa dokumanı okudun mu dedim 3-4 sayfa okumak zor gelmiş. Malesef genç nesil okuyarak değil anlatılarak öğreneniyor. Benim gibi donozorlar da böyle kendi kendimize huysuz huysuz söyleniriz artık.
    tommygun, cemdogu, emenyasin ve 5 diğerleri bunu beğendiler..

  12. #52
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Eskiden blog denen şeyler yaygındı. Kimi konuda bilgisi olan ya da yazıp anlatacağı şeyler olanlar uzun uzun yazarlardı ne güzel okurduk. Arada konuyu destekleyen fotolar, çizimler, çok kısa videolar da olurdu ama ana medya yazıydı.
    Sonradan iki satır okumaya üşenen kitlenin çok büyümesi ile video yaygınlaştı. Yazarak anlatmayı sevmeyen, ya da yazmaya üşenenler kamera karşısına geçip birşeyler anlatır oldular. Zaten dünya genelinde okumaya üşenen izlemeyi seven çok, yayıldı böyle.
    Yaa altı üstü iki paragrafla anlatılacak konu için 5 dakika vide mu izlenirmiş? Bakmakla öğrenilseydi kediler kasap olurdu.

    Bilmiyorum, belki ben çok dinozor kaldım.
    Pandemi öncesi ofiste çalışırken bir stajyer arkadaşa iş verdik, şu serverd aşu kurulacak bak burada da dokumanı var onu okusan zaten öğrenirsin dedik ve o dokuman da sahiden çok detaylı ve güzel hazırlanmıştı. Yarım saat sonra baktım yutube'dan konu ile ilgili video izliyor. Yaa dokumanı okudun mu dedim 3-4 sayfa okumak zor gelmiş. Malesef genç nesil okuyarak değil anlatılarak öğreneniyor. Benim gibi donozorlar da böyle kendi kendimize huysuz huysuz söyleniriz artık.
    Sadece sen degilsin hocam dinozor olan, ben de oyleyim

    Ancak bunun birkac sebebi var. Bazi insanlar (ben de oyleyim mesela) gorerek ogrenir, fotografik hafizalarina guvenirler. Ben de yazili olani degil de gordugum seyi kolay hatirlarim, 2. seferde izlemeden yaparim isin niteligine gore. Sekil/sema/harita uzerinde anlatin seyleri daha kolay anliyorum, anlatirken de daha rahat anlattigimi dusunuyorum. Bir de soru sorma var, sirkette dokuman yaziyorum veriyorum, sekil cizmisim vs. adam gelmis bana diyor ki "sunu bir anlatir misin tekrar sorun nasil olusmus?" Okudun mu yazdigim mortem dokumanini diyorum hayir diyor, git oku gel diyorum yas ve tecrubenin verdigi ozguvenle


    Ama dedigin dogru, gunumuz teknolojileri okumayi ikinci plana atmis durumda egitim/ogretim icin. Minicik cocuklarin eline telefon/tablet veriyoruz, okumak yerine izlemeye sevk ediyoruz, yakinda ders notu, ders kitabi diye bir sey kalmayacak.

    Youtube konusunda da herkes biliyordur, aslinda kitaplardan, wikipedia'dan veya herhangi bir web sayfasindan okunabilecek bilgileri sirf ingilizce ceviri yapabiliyor diye anlatan vloggerlar cikti, isim vermeyeyim, cogu genc bunlarin cok sey bildigini zannediyor

    Cok uzattim belki motosiklet konusunda da cok fazla okumayan kisi var, aslinda telefonunda 3 saniye icinde arama yapip bulabilecegi konuyu sormak daha kolayina geliyor insanlarin.
    espresso, Cyan ve Osm@n bunu beğendiler.

  13. #53
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sadece sen degilsin hocam dinozor olan, ben de oyleyim

    Ancak bunun birkac sebebi var. Bazi insanlar (ben de oyleyim mesela) gorerek ogrenir, fotografik hafizalarina guvenirler. Ben de yazili olani degil de gordugum seyi kolay hatirlarim, 2. seferde izlemeden yaparim isin niteligine gore. Sekil/sema/harita uzerinde anlatin seyleri daha kolay anliyorum, anlatirken de daha rahat anlattigimi dusunuyorum. Bir de soru sorma var, sirkette dokuman yaziyorum veriyorum, sekil cizmisim vs. adam gelmis bana diyor ki "sunu bir anlatir misin tekrar sorun nasil olusmus?" Okudun mu yazdigim mortem dokumanini diyorum hayir diyor, git oku gel diyorum yas ve tecrubenin verdigi ozguvenle


    Ama dedigin dogru, gunumuz teknolojileri okumayi ikinci plana atmis durumda egitim/ogretim icin. Minicik cocuklarin eline telefon/tablet veriyoruz, okumak yerine izlemeye sevk ediyoruz, yakinda ders notu, ders kitabi diye bir sey kalmayacak.

    Youtube konusunda da herkes biliyordur, aslinda kitaplardan, wikipedia'dan veya herhangi bir web sayfasindan okunabilecek bilgileri sirf ingilizce ceviri yapabiliyor diye anlatan vloggerlar cikti, isim vermeyeyim, cogu genc bunlarin cok sey bildigini zannediyor

    Cok uzattim belki motosiklet konusunda da cok fazla okumayan kisi var, aslinda telefonunda 3 saniye icinde arama yapip bulabilecegi konuyu sormak daha kolayina geliyor insanlarin.
    Hocam bizim jenerasyon ve bizden sonrakilerde ekrandan okuma hadisesi pek yok, sabredemiyor insanlar. Ben normal kitap okumayı çok seven adamım, pdf'den e-book okumaya kalktığımda 10 sayfa okuyamadan bunalıyorum.
    espresso ve gurcanozturk bunu beğendiler.

  14. #54
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam bizim jenerasyon ve bizden sonrakilerde ekrandan okuma hadisesi pek yok, sabredemiyor insanlar. Ben normal kitap okumayı çok seven adamım, pdf'den e-book okumaya kalktığımda 10 sayfa okuyamadan bunalıyorum.
    pdf'den ebook okumuyorum, ebook olayı için kindle cihazı aldım ekrandan okumak gibi değil kağıttan okumak gibi, aylardır TV'den dizi izlemiyorum o kadar sevdim.

    işimle ilgili konuları ekrandan 10-15 sayfalık dokumanları bol bol okumak durumunda kalıyorum. eskiden daha çok yazılı kaynak çıkardı ama şimdi 10-15 sayfa dokumanla anlatılacak konuyu yutube'da anlatım görünce arama sonuçlarında sinir oluyorum. okumaya üşenmem ama izlemem. izleyince kafama girmiyor, ille yazılı olacak kendim kendi hızımda okuyacağım.
    gurcanozturk ve Osm@n bunu beğendiler.

  15. #55
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    pdf'den ebook okumuyorum, ebook olayı için kindle cihazı aldım ekrandan okumak gibi değil kağıttan okumak gibi, aylardır TV'den dizi izlemiyorum o kadar sevdim.

    işimle ilgili konuları ekrandan 10-15 sayfalık dokumanları bol bol okumak durumunda kalıyorum. eskiden daha çok yazılı kaynak çıkardı ama şimdi 10-15 sayfa dokumanla anlatılacak konuyu yutube'da anlatım görünce arama sonuçlarında sinir oluyorum. okumaya üşenmem ama izlemem. izleyince kafama girmiyor, ille yazılı olacak kendim kendi hızımda okuyacağım.
    Üstadım sen T-Rex ol, ben Brontosaurus. Lakin yeni jenerasyon okumayı sevmiyor, hele ekrandan asla. "Özet geç p.ç" diye bir tabir türedi yakın zamanda forum, sözlük kültüründe.
    espresso bunu beğendi.

  16. #56
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam bizim jenerasyon ve bizden sonrakilerde ekrandan okuma hadisesi pek yok, sabredemiyor insanlar. Ben normal kitap okumayı çok seven adamım, pdf'den e-book okumaya kalktığımda 10 sayfa okuyamadan bunalıyorum.
    PDF'ten okumanin tek artisi "Search/Ara" butonu olmasi.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 19:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:10 ----------

    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Üstadım sen T-Rex ol, ben Brontosaurus. Lakin yeni jenerasyon okumayı sevmiyor, hele ekrandan asla. "Özet geç p.ç" diye bir tabir türedi yakın zamanda forum, sözlük kültüründe.
    Konuyu caliyoruz ama, cafeler acildiginda ucumuz bir kahve icelim derim, hatta 4. dinozor olarak @okanbagiscan 'i da aliriz.
    espresso ve tommygun bunu beğendiler.

  17. #57

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Bu okumamama işinden ben de çok muzdarip oldum; ERP projesi yapıyoruz, ek geliştirme teknik dokümanı hazırlıyorum ama öyle bir detayda ki tablo yapısından algoritmasına kadar her şey en ince detayına kadar mevcut, teknik kaynağın yapacağı tek şey dökümandaki cümleleri tek tek bilgisayar diline çevirmek.

    Teslim ediyorum, tonla soru geliyor, hepsinin cevabı dokümanda var. Öyle dönüyorum hep sonra patlıyorum neden dokümanda yazılmış şeyleri soruyorsunuz diye, cevap çok uzun okuyamıyoruz. Hay senin programcı olmuş beynini ...

    Valla son 5-10 yılda mesleğimden soğudum, ortalık o kadar mal doldu ki artık bu memlekette ERP vb. analitik zekâ gerektiren akıllı işler yapma imkânı pek kalmadı. Müşteriler de mal çünkü.

    Neyse... Keşke babamız zamanında ticarete yönlendirseymiş; bu kadar malın aptalın olduğu ortamda ne güzel ve kolay para kazanırmışız. Ama öğrenemedik, içimizde de milleti kandırmak dolandırmak yok, böyle sinir olup kalıyoruz.
    espresso bunu beğendi.

  18. #58
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu okumamama işinden ben de çok muzdarip oldum; ERP projesi yapıyoruz, ek geliştirme teknik dokümanı hazırlıyorum ama öyle bir detayda ki tablo yapısından algoritmasına kadar her şey en ince detayına kadar mevcut, teknik kaynağın yapacağı tek şey dökümandaki cümleleri tek tek bilgisayar diline çevirmek. Teslim ediyorum, tonla soru geliyor, hepsinin cevabı dokümanda var. Öyle dönüyorum hep sonra patlıyorum neden dokümanda yazılmış şeyleri soruyorsunuz diye, cevap çok uzun okuyamıyoruz. Hay senin programcı olmuş beynini ... Valla son 5-10 yılda mesleğimden soğudum, ortalık o kadar mal doldu ki artık bu memlekette ERP vb. analitik zekâ gerektiren akıllı işler yapma imkânı pek kalmadı. Müşteriler de mal çünkü. Neyse... Keşke babamız zamanında ticarete yönlendirseymiş...
    ERP adi uzerinde planlama gerektirir hocam, bizim kulturumuzde plan yoktur, plan yapmayin plan. Biz kervani yolda duzmeyi seven bir toplumuz. ERP deyince gelecegi gormen gerekir, dusunmen gerekir, planlaman gerekir, kotu olasiliklari hesaplaman gerekir, disiplin gerekir kisaca, alman disiplini diye bosuna demiyorlar, SAP ornegi onumuzde
    espresso bunu beğendi.

  19. #59
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    PDF'ten okumanin tek artisi "Search/Ara" butonu olmasi.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 19:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:10 ----------



    Konuyu caliyoruz ama, cafeler acildiginda ucumuz bir kahve icelim derim, hatta 4. dinozor olarak @okanbagiscan 'i da aliriz.
    Kahve ile kurtulabileceğini mi sandın. Meşhur kitleri merak ediyoruz.
    tommygun ve gurcanozturk bunu beğendiler.

  20. #60
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı gurcanozturk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    PDF'ten okumanin tek artisi "Search/Ara" butonu olmasi.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 19:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:10 ----------



    Konuyu caliyoruz ama, cafeler acildiginda ucumuz bir kahve icelim derim, hatta 4. dinozor olarak @okanbagiscan 'i da aliriz.
    Kahveye,çaya beni çağırırsanız bir kolpayla son dakika ekerim sizi. Beni biraya,rakıya çağırın. Pub'a gidek, meyhaneye gidek.
    espresso bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)