Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Yurtdışı alışveriş hakkında birkaç söz

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Buradan alışverişim tamamlandığı zaman bilgilendirmemi rica eden birkaç arkadaş vardı, hem onlara hem de ilgilenen diğer kişilere fikir vermesi açısından genel alışverişi ve kendi masraflarımı anlatacağım.

    Öncelikle eskiden bir gümrük minimum değeri vardı. Aldığınız ürün eskiden 25 Euro'nun altındaysa ve yasaklı bir ürün değilse gümrüğe hiç takılmadan direkt olarak evinize geliyordu. Damat döneminden itibaren gümrükteki bu sınır kaldırıldı. Yurt dışından bir tane 10 kuruşluk vida bile alsanız 2 kuruş vergisini ödemek zorundasınız. Sadece bu kadar da değil

    Aldığının ürünün ücreti hiç önemli değil, isterseniz 5 kuruşluk bir ürün alın,

    8 Lira gümrüğe sunma vergisi (gümrük memurlarımız çok yorulup kolileri açıyor, sağını solunu yırtıp, yamuk yumuk bantlayıp kapatırken yoruluyorlar diye verdiğimiz bir ücret kendileri.) Bu ücret yüzünden aliexpress alışverişleri çok azaldı. Türkiyede ürün 20 lira, aliexpress'de 10 liraydı. Acelemiz yokken aliexpress'den alıyorduk, hem de direkt üreticiden geliyordu ama bu vergi yüzünden o seçenek yok oldu düşük fiyatlı ürünlerde

    80 kuruş üzerine yapıştırdıkları stickerin ücreti.

    Kafadan 9 lira bir hizmet bedeli vererek başlıyoruz aldığımız ürün 1 kuruş bile olsa.

    Bundan sonraysa gümrük vergisi için içine giriyor. Avrupa'dan aldığımız ürünler için kargo ücreti hariç, sadece ürün fatura fiyatının %18'i kadar. Avrupa ülkeleri ve özel anlaşmalı olduğumuz bazı ülkeler içinse vergi oranı %20.

    Yani Almanya'dan 1000 liralık bir ürün aldığımız zaman bize toplam masrafı
    180₺ gümrük vergisi
    8.8₺hizmet bedeli ile beraber 1189₺'ye geliyor. Evet bozuk para üstü taşımıyorlar

    Aynı alışverişi Çin'den yapsaydık bize gelişi 1209₺ olacaktı.

    Genel olarak normal kargo ile gönderimlerde Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa gibi ülkelerden ürünün Türkiye' ye gelmesi 10gün kadar sürüyor. Gümrük memuru sahte faturadan vs. işkillenip evinize kağıt göndertmekle uğraşmazsa gümrüğe girdikten sonra İstanbul Anadolu yakasına teslim edilmesi 2-3gün kadar sürüyor. Ortalama 15 günde tamamlanıyor alışveriş.

    Ben kask aldım istediğim kaskın rengi ve bedeni Türkiye'de yoktu. Beden sadece sevmediğim renklerde kalmıştı, beklemek istemedim. kask almak riskli bir mevzu kırılması, hasar alması açısından. İlk aldığım kaskta hem fabrikasyon hata hem de çok çok ufak da olsa taşımadan kaynaklı bir problem vardı. Bu yüzden değişime gönderdim ve maceram başladı. 5 Ocak'ta sipariş verdiğim kask 6 Mart'ta yani tam 2 ay sonra elime ulaştı. Bu sürenin uzamasında Ptt'nin de payı büyük. Türkiye'den Hollanda'ya 20 günde götürdüler bir kutuyu. Min7 maks14 gün denmesine rağmen.

    Dün teslim aldığım kaskın kutusu da şansıma hasar almıştı. Ama bu sefer şanslıymışım ki tam olarak kaskın alt tarafından gelmiş hasar. Yani kaskın içine kafa soktuğunuz yere gelmiş ve kabuğa değmemiş. Kutuda kaskın içine doğru küçük bir ezilme, yırtılma vardı. Görseli ekliyorum. Bu kaskın iç kolisi, bir de dışta aldığınız yerin kargoya verirken koyduğu klasik kahverengi dış koli oluyor. Onun durumu biraz daha kötüydü onu görünce Bi ''hastir ya yine mi, hedef ben miyim tayfun'' demedim değil. Ama açıp kontrol edince bir sıkıntı olmadığını anladım.



    Kask harici diğer ekipmanlarda gönül rahatlığıyla, kask alırken de biraz diken üstünde de olsa aceleniz yoksa değecek şekilde alabilirsiniz.

    Fiyatları şöyle anlatayım, zaten görece uygun bir kask alacaksanız çok fark çıkmıyor, ama aceleniz yoksa, kullanacak kaskınız varsa yine de tercih edilebilir. Ama Shoei, AGV, Arai, Bell gibi biraz daha pahalı kasklarda makas gittikçe açılıyor.

    Ben alışverişimi Champion helmets'den yaptım fakat çok memnun kalamadım. 40 gün gibi bir süre onların hatalarından dolayı kasksız kaldım. Zaten ehliyetimi yükseltmem gerektiği için motosiklet kullanmam sıkıntıydı da bu sayede katlanabildim yoksa ciddi anlamda baya sövebilirdim.

    Araştırdığım ve rahatlıkla alışveriş yapabileceğim siteler şunlar.

    Fcmoto(Tax FREE mevcut) (en güveniliri bu bence)
    Motocard(tax FREE mevcut)
    Moto.inn(tax free mevcut)
    Louis(tax FREE Yok anladığım kadarıyla)
    Champion helmets(tax free var, mağdur da olsam kendilerine bir şans daha vereceğim acelem olmayan bir ürün alarak.)

    Rastgele bir ürün seçip size toplam ödeyeceğiniz ürün fiyatını söyleyeceğim şimdi fcmotoya girip.

    https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ViewAction=View&ObjectID=895396185

    İndirimde olan bir ürün denk geldi rastgele bastığımda. Ya sevilmeyen bir modeldir, ya tarihi eskidir ya da bedeni yoktur muhtelemen.
    Ürün 235 euro+%18+9 TL yaptığımız zaman 280 euro civarlarında bir fiyat çıkıyor karşımıza. Bazen kargo ücretsiz oluyor bazen ücretli oluyor. Duruma göre 20 euro da o masrafı saydığımız zaman bu kaskı toplamda 300 euroya kafamıza takmış oluyoruz.

    Motoard.inn aslında ilk alışveriş yapacağım site buydu fakat yurt dışı forumlarda çok fazla negatif yorum gördüm. Çok büyük bir şirket aslında, tech.inn climbinn trekkinn, swiminn gibi onlarca farklı sektöre hitap eden platformları var. Riske atmak istemedim.

    Bunun dışında amazon, aliexpress gibi kendini kanıtlamış platformlardan da gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Aliexpress'de siparişinizde bir sorun çıkarsa maksimum 90gün içerisinde paranızı geri alırsınız. Geçenlerde sipariş ettiğim bir ürün başka bir kişiye teslim edilmiş Türkiye'de geldiği zaman. 1 hafta içinde geri yattı paramın tamamı.

    Bilerek uzun tuttum, açıklamaya çalıştım. Bazılarımız yurtdışından ürün almaya çok aşina olsa da bazılarımız mesafeli duruyor. Bir problem durumunda İngilizcenizin olmaması sorun yaratabilir ama size yardımcı olacak İngilizce bilen birisini mutlaka bulursunuz çevrenizde. Translate'yi çok fazla önermiyorum, yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor.

    Ekstra olarak bazen ürünlerin Türkiye satış fiyatı çok daha uygun oluyor, her üründe yurt dışı daha avantajlı olacak diye bir durum yok. Montumu yurt dışından alsam neredeyse 2 katı daha pahalıya gelecekti bana. Burada bir kampanya ile ucuza alma şansım oldu. Bir de yurt içinden alınca taksit yaptırıp ödemeyi yayabiliyoruz ama yurtdışı alışverişte pek mümkün değil, faizle sonradan taksitlendirme denenebilir ama fiyat artıyor.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 19:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:11 ----------

    Vergi oranları kısmında bir hata olmuş düzenleme süresi geçmiş. Avrupa ülkeleri hariç diğer ülkeler için %20 vergi alınıyor özel bir anlaşmamız yoksa.
    tommygun, Jeansque, aLoneman ve 3 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ero__ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mart 2005
    Alıntı Kerem34_ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ekstra olarak bazen ürünlerin Türkiye satış fiyatı çok daha uygun oluyor, her üründe yurt dışı daha avantajlı olacak diye bir durum yok. Montumu yurt dışından alsam neredeyse 2 katı daha pahalıya gelecekti bana. Burada bir kampanya ile ucuza alma şansım oldu. Bir de yurt içinden alınca taksit yaptırıp ödemeyi yayabiliyoruz ama yurtdışı alışverişte pek mümkün değil, faizle sonradan taksitlendirme denenebilir ama fiyat artıyor.[COLOR="Silver"]
    Yıllardır şu piyasayı takip ederim, motovento'nun indirimi ve Motomax'ın yıllar önceki %50 ve üstü indirimi hariç böyle bir durum ne duydum ne gördüm. Pek olası değil.

    Ayrıca Aliexpress'te bir ürün 10 TL'iken yurt içinde 20 TL vermek işine girmiyorum. Ali'den alıp +15 = 25 tl'ye malı alıyorum. Genelde bu aldığım ürünler 100 hatta 1000'li paketlerde Alibaba'dan aldığınızda saçma komik (1-2 TL) fiyatlara düşen ürünler. 20 TL olarak fiyatı esnaf genelde aliexpress fiyatı üzerinden belirliyor bence.

    Hele hele bir de "YERLİ ÜRETİM" denilen şeyler olmuyor mu... Hastasıyım

  3. #3
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Montu zaten motovento'dan aldım ama spor modellerde üstüme 2Xl bazen uyabildiği için iyi indirimli ürün bulabiliyorum arada.

    Bir de aldığım zincir. Markanın kendi sitesinde 190 euro olması lazım. Türkiye'de sanırım zincir 2011 yılında ithal edildiğinden olsa gerek 800 liraya aldım. Adamlardan alsam üründü vergiydi kargoydu derken 2000 lirayı geçiyor. Distribütör euro 2'yken tahminim 100 euro'dan falan almış ürünleri atmışlar depoya. Maliyet 200lira olduğu için 800 lira fiyat da iyi geliyordur.

    Bizdeki fiyatların uygunluğu hep distribütörün eline kalıyor. Ben yurtdşındaki bir mağazaya girip ürünü 2500 liraya alabiliyorsam sen taş çatlasın 2000'e alıyosundur o ürünü. E bakıyorum 5000'den aşağı fiyata satan yok. Sorsan dükkan nasıl dönecek, elektrik su der. Yurtdışındaki mağaza hayrına çalışıyor zaten.

  4. #4
    Ercument - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ekim 2005
    Şehir
    İst./Zeytinburnu/K.Çekmece
    Motosikleti
    CBF150
    Ali den gelen ürünlerin vergisinde standart yok.
    Ben 500 liraya aldığım ürüne 125 lira vergi öderken.
    Arkadaş 1.000 liraya aldığı tablete 20 küsür lira verdi ödedi.

  5. #5
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Alıntı Ercument adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ali den gelen ürünlerin vergisinde standart yok.
    Ben 500 liraya aldığım ürüne 125 lira vergi öderken.
    Arkadaş 1.000 liraya aldığı tablete 20 küsür lira verdi ödedi.
    Biraz uyanık olmakta fayda var. Gümrükçüler Çin siparişlerini sallamasyon yapıyor. Beklenilenden ucuz çıktığı zaman çaktırmayın devam edin. Pahalı çıkarsa itiraz hakkınız var. Fatura bedelinin %21'inden fazlası yazılamaz hizmet bedelleri dahil olarak.

  6. #6
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    PTT, ne kadar ücret aldı kaskı Almanya'ya götürmek için?

  7. #7
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    260 lira ama kaskta üretim hatası olduğu için onlar karşıladı. Keyfi bir değişim olsaydı, bedenin uymaması gibi mesela sanırım ben karşılamak zorunda kalıyordum.
    En ucuz seçenek 200 küsür liraydı en pahalısı da 450 liraydı. 450 lira olanla 3 gün içinde kesinlikle hedef ülkeye varma garantisi veriyoruz dendi. Bir daha benden kaynaklı olmayan bir sorunla karşılaşırsam pahalı kargoyla göndereceğim. Bana 30 euroya kadar kargoyu karşılıyoruz zaten 10 günde gelir dendi. Ülkeye varması 20 gün onların teslim alması dahil 26 gün sürdü.

  8. #8
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Malum, kullanmakta olduğum eski model Kawasaki'nin güzel ülkemizde hiç parçası yok. Tesadüfen https://www.pieces-kawa.com diye bir site keşfettim. Önce adamları denemek amacıyla küçük bir sipariş geçtim, 2 haftada elimde oldu, güven duyunca daha yüksek bedelli bir sipariş geçtim, o da tam 2 hafta sonunda kapımdaydı. Kargonuzu rahatlıkla takip edebiliyorsunuz, yabancı dil probleminiz yoksa adamlara "stoğunuzda var mı bu parça?" gibi bir soru sorduğunuzda hemen yanıt veriyorlar. Özellikle Kawa kullanıp parça arayışı olanlar için en ufak civataya bile bu siteden erişip rahatlıkla parça siparişi verebilirsiniz. Geldiğinde güncel Euro kuru üzerinden %18 vergi + 9 TL masrafı PTT hunharca alıyor, bunu da atlamayın.
    espresso ve iptaluyelik02 bunu beğendiler.

  9. #9
    whitedeamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2013
    Şehir
    Dünya
    Motosikleti
    MTT Y2K
    Arkadaşlar aliexpress'ten kaska vizör sipariş ettim. Çinli insan evlatları yanlış vizör göndermiş. Kargo ve gümrük parası bana kaçtı anladığım kadarıyla. Lakin böyle yada benzer durum yaşayıp para iadesi yada yeni ürünü alan oldu mu?

  10. #10
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Alıntı whitedeamon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar aliexpress'ten kaska vizör sipariş ettim. Çinli insan evlatları yanlış vizör göndermiş. Kargo ve gümrük parası bana kaçtı anladığım kadarıyla. Lakin böyle yada benzer durum yaşayıp para iadesi yada yeni ürünü alan oldu mu?
    Geçmiş alışverişleriniz kısmına girip anlaşmazlık açın. Ama adamların hata yaptığını, ürün açıklamasını yanlış yazdığını, gelen vizörün hatalı olduğunu bastıra bastıra yazın. Orada kaç para talep edebileceğiniz yazacak. En fazla kaç talep edebiliyorsanız onu edin.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:31 ----------

    Alıntı whitedeamon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar aliexpress'ten kaska vizör sipariş ettim. Çinli insan evlatları yanlış vizör göndermiş. Kargo ve gümrük parası bana kaçtı anladığım kadarıyla. Lakin böyle yada benzer durum yaşayıp para iadesi yada yeni ürünü alan oldu mu?
    Gümrük %90 size kaçacak ama kargo kaçmayabilir, hatta geri göndermenizi talep de etmeyebilirler. Siz anlaşmazlık açın, ilerledikçe bakarsınız

  11. #11
    whitedeamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2013
    Şehir
    Dünya
    Motosikleti
    MTT Y2K
    Alıntı Kerem34_ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Geçmiş alışverişleriniz kısmına girip anlaşmazlık açın. Ama adamların hata yaptığını, ürün açıklamasını yanlış yazdığını, gelen vizörün hatalı olduğunu bastıra bastıra yazın. Orada kaç para talep edebileceğiniz yazacak. En fazla kaç talep edebiliyorsanız onu edin.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:31 ----------



    Gümrük %90 size kaçacak ama kargo kaçmayabilir, hatta geri göndermenizi talep de etmeyebilirler. Siz anlaşmazlık açın, ilerledikçe bakarsınız
    Hocam sağolun yazmışsınız da zaten siz bana standart prosedürü anlamışsınız. Bunları ve daha fazlasını site kendi yönlendirmeleriyle anlatıyor zaten. Ayrıca adamların suçu açıklamayı yanlış yazmak değil. Diğer müşterilere doğru ürün gitmiş. Fotoğraf atan birçok kişide olmuş. Daha önce bu tarz şeyleri yapmıştım. Çünkü herkes gibi sık sık alışveriş ediyordum. Lakin bazı şeylerin değişmesi ve türkiye'de de çeşitlilik olmasınden dolayı uzun bir süredir tek tük alışveriş yapar oldum. Uzun zamandır da ilk sıkıntı yaşayışım. Onun için yakın zamanda başına gelmiş varmı diye sordum.

  12. #12
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Alıntı whitedeamon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam sağolun yazmışsınız da zaten siz bana standart prosedürü anlamışsınız. Bunları ve daha fazlasını site kendi yönlendirmeleriyle anlatıyor zaten. Ayrıca adamların suçu açıklamayı yanlış yazmak değil. Diğer müşterilere doğru ürün gitmiş. Fotoğraf atan birçok kişide olmuş. Daha önce bu tarz şeyleri yapmıştım. Çünkü herkes gibi sık sık alışveriş ediyordum. Lakin bazı şeylerin değişmesi ve türkiye'de de çeşitlilik olmasınden dolayı uzun bir süredir tek tük alışveriş yapar oldum. Uzun zamandır da ilk sıkıntı yaşayışım. Onun için yakın zamanda başına gelmiş varmı diye sordum.
    Maalesef dediğimin dışında çok yol yok zaten. Çok kullanılan bir modelin vizörü geldiyse, sahibinden letgo gibi yerlere koyup tekrar satın alınabilir farklı bir fikir olarak. Ben siyah gri bir şey sipariş etmiştim, full siyah gelmişti kısmi para iadesi yapmışlardı en son.

  13. #13

    Üyelik
    24 Mart 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MSX-125 & X-Pulse 200 & 790 Adv
    Alıntı Kerem34_ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Geçmiş alışverişleriniz kısmına girip anlaşmazlık açın. Ama adamların hata yaptığını, ürün açıklamasını yanlış yazdığını, gelen vizörün hatalı olduğunu bastıra bastıra yazın. Orada kaç para talep edebileceğiniz yazacak. En fazla kaç talep edebiliyorsanız onu edin.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:31 ----------



    Gümrük %90 size kaçacak ama kargo kaçmayabilir, hatta geri göndermenizi talep de etmeyebilirler. Siz anlaşmazlık açın, ilerledikçe bakarsınız
    Kerem34_ champion'a geri gönderdiğin kask için ödediğin gümrük vergisini alabildin mi?

  14. #14
    Kerem34_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2020
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mt-25 ABS
    Zaten karda olduğum için uğraşmak istemedim, uğraşsam alırdım muhtelemen. Fc tüm ödemeni yaptı mı senin?

  15. #15

    Üyelik
    24 Mart 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MSX-125 & X-Pulse 200 & 790 Adv
    Alıntı Kerem34_ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Zaten karda olduğum için uğraşmak istemedim, uğraşsam alırdım muhtelemen. Fc tüm ödemeni yaptı mı senin?
    Evet. Gümrük ve geri gönderme ücretini ödediler. Alırken ödediğim kargoyu da ödeyecektiler ama ürünlerden birini geri göndermediğim için onun kargosuna denk gelen kısmını ödemediler sadece, haklı olarak.

    Yalnız tekrar vurgulayayım, alıcı arkadaşlar bütün makbuzları PTT'den/kargodan alsınlar, sonra kağıt peşine düşmeyin.
    bdrhngvnc bunu beğendi.

  16. #16

    Üyelik
    10 Ağustos 2020
    Şehir
    Çorum
    Motosikleti
    Fazer 800 ABS
    Yeni düzenlemeyle birlikte 150 Euroyu geçince gümrük müşaviri tutmak gerektiği belirtiliyor konuyla ilgi biilgisi olan var mı acaba? 180 Euro değerinde grenaj aldım şuan ürün gümrükte

  17. #17
    XGAMER - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    N-Max 155
    Alıntı ChopperZ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yeni düzenlemeyle birlikte 150 Euroyu geçince gümrük müşaviri tutmak gerektiği belirtiliyor konuyla ilgi biilgisi olan var mı acaba? 180 Euro değerinde grenaj aldım şuan ürün gümrükte
    Geçmiş olsun, çok büyük ihtimal alamayacaksınız ve geri göndermek zorunda kalacaksınız. En kötü gümrüğe hediye edeceksiniz, bütün paranız boşa gidecek. Yeni Türkiye.

    İlla işlemleri yaptırırım derseniz sanırsam 5bin TL ye yakın ıvır zıvır masraf çıkartıyorlar.

  18. #18
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Kargo hariç 180 avro ise sıkıntı. Müşavir gerekecek (ücretli), gümrük tarife pozisyonuna göre gümrük vergisi, varsa ilave gümrük vergisi, üstüne KDV ödenecek. Tareks bile isteyebilirler.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)