Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

MotoCAP - Test Meraklılarına Duyurulur

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    emenyasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ağustos 2018
    Şehir
    Manisa/Merkez(yazları İstanbul/Ümraniye)
    Motosikleti
    Lifan KP150
    Merhabalar,
    Bugün keşfetmiş olduğum ve belki bazılarınızın çoktan biliyor olduğu bir test organizasyonunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
    Öncelikle adres:https://motocap.com.au/

    MotoCAP(Motorcycle Clothing Assessment Program), türkçeye kabaca çevirisiyle "motosiklet kıyafeti değerlendirme programı yada organizasyonu.

    Nedir? Ne iş yapar?
    https://motocap.com.au/frequently-asked-questions
    Ne kadar yukarıdaki adresten öğrenebilecek olsanızda ben küçük bir açıklama yapayım.

    Avustralya ve Yeni Zelanda pazarında satışta olan motosiklet eldiveni, montu ve pantolonlarının güvenliklerine dair bilimsel temelli bilgi sunmak ve konfor yönlerinden de değerlendirmektedir. Evet sadece güvenlik değil aynı zamanda konfor yönünden de değerlendirmeye tabi tutuyorlar.

    "Peki neden?" diye bir soru haklı olarak aklınıza gelebilir ama aslında bunu da güvenlik sebebi ile yapıyorlar. Şöyle ki: konfor testinde yönden bakılıyor. Biri nefes alabilirliği diğeri ise su geçirmezliği. Ekipmanın nefes alabilir olmasının terin buharlaşmasına izin vermesi bakımından önemli olduğunu, sıcak veyahut soğuk havada terin buharlaşamaması sonucu sıcak havalarda vücut sıcaklığının artması yahut nemin içeride toplanarak soğuk havalarda vücut ısısında düşüşe sebep olabilmesi yüzünden sürücüde idrak yetersizliği, tepki yavaşlığı, yorgunluk gibi durumlara sebep olabileceği belirtilmiş.
    Suyu geçirip geçirmemesi de benzer sebeple güvenlik unsuru sayılabileceği gibi ekipmanın yapılacak sürüşe uygunluğuna anlamak açısından da oldukça önemlidir.

    Organizasyonu oluşturan firmalardan bahsetmeden önce testlerine dair bir kaç kelam yazayım.

    Testler
    Öncelikle kullandıkları testler EN 13595-1:2002, EN 13594: 2002 gibi EN 1621-1:2012 standartlardaki testler ie aynı imiş ve bahsedilen bu avrupa standartları geçti/kaldı olarak sonuç belirlerken bu organizasyon 5 yıldızlı bir puanlama yapıyor.
    Tabi bunun haricinde yukarıda da belirtildiği gibi konfor testi de uyguluyorlar. Lakin komfor testinin Su geçirgenlik kısmı her ekipman için uygulanmamış, sonuçta her ekipman su geçirmez olarak tasarlanmamış. Aynısı ısı komforu(thermal comfort) içinde geçerli.

    Güvenlik testlerinde bakılan noktalar ise şunlar: Aşınma direnci, Darbe Koruması(ekipman içindeki koruyucu çıkarılarak koruyucuyu teste tabi tutuyorlarmış), Patlama yada Yırtılma direnci. Evet dikiş yahut bağ(toka) gibi kısımların patlamasını da test ediyorlarmış.

    Not: Zaten motosiklet ekipmanları için belirli Avrupa standartları var ve bu standartları sağlayan ekipmanlar güvenli kabul edilebilir. Ama burada önemli olan bu standartlara göre kontrolü üreticinin kendisinin değil ayrıca bir firmanın(motocap) sağlamış olması. Sanırım en önemli yönü bu sayılabilir.

    Test esaslarına dair adres:https://motocap.com.au/testing-process

    Bu organizasyon kimlerden oluşuyor?
    MotoCAP, Resmi(kamu) daireleri, özel kuruluşlar ve motosiklet hissedarlarından(!(motorcycle stakeholders(!)) oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetiliyormuş.

    Test edilecek ekipman nasıl seçiliyor?
    Bunun için pazar araştırması yapılıyor ve her koruyucu ekipman türü için listeler hazırlanıyor. Sonra bu ürünler tip ve malzemeerine göre tasnif ediliyor. Daha sonrasında bir bilgisayar programı vasıtası ile her sınıftan bir ürün test etmek için seçiiyor.
    Bundan hariç, üretici ve ithalatçılarda ürünlerinin test edilmesi için sipraişte(commission kelimesi için çeviri bu) bulunabilirlermiş.

    Test yapılan ürünler ile piyasada satışta olan ürünler aynı mı?
    Testlerde kullanılan ürünler dükkan ve yerel online satış yerlerinden anonim şekilde alınıyorlarmış. Ceket ve pantolonlar için 2, eldivenler için ise 3(çift) tane aynı modelden test ediliyormuş. En azından biri dükkan diğeri ise online olarak alınıyormuş ki farklı depolardan geliyor olsun.

    Not:Konfor ve su geçirmezlik testleri ne kadar önemli bilmiyorum, bu konularda kullanıcı yorumları daha önemli kalıyor benim için lakin güvenlik testleri yönünden incelenecek bir organizasyon olabilir.


    Umarım paylaştığım bilgiler faydalı olur.
    tommygun, seyhan125, yigozya ve 2 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    E.Yzr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Şubat 2018
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    R25 Abs, CRF 250L
    Gerçekten iyi. Birkaç ürüne de baktım. Tarafsız değerlendirme yapıyorlar gibi görünüyor. Sadece test edilen ürün çeşidi az

  3. #3
    emenyasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ağustos 2018
    Şehir
    Manisa/Merkez(yazları İstanbul/Ümraniye)
    Motosikleti
    Lifan KP150
    Evet, çeşitlilik az gerçekten. Hani benim de çok ilgilendiğim ürünler değil. Ben daha ucuz markalara bakıyorum daha çok.
    Ama mont, pantolon ve eldiven içinde puanlama yapan bir kurum olması hoşuma gitti.

  4. #4
    emenyasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ağustos 2018
    Şehir
    Manisa/Merkez(yazları İstanbul/Ümraniye)
    Motosikleti
    Lifan KP150
    Denemelerinin sonuçlarını bayağı detaylı açıklamışlar. Buraya bir örnek bırakayım:
    https://motocap.com.au/sites/default...er%20Glove.pdf


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)