Merhaba arkadaşlar bu foruma ve motosiklet dünyasına yeni giren birisi olarak ilk motorumu seçme konusunda sizden yardım istiyorum. Fazla uzatmadan başlayayım, toplam 5000 tl bütçe ayırabildim üzerine çıkma imkanım yok. A1 ehliyet alacağım ortalama 1250 tl tutuyormuş. 750 tl civarı ekipmana ayırmayı düşünüyorum bu da motoru almak için geriye 3000 tl gibi bir bütçe bırakıyor. Aslında scooter tarzı motorların tipini beğenmiyorum fakat hem başlangıç için iyi hem de fiyatları ucuz olduğu için buna yöneldim. Motoru dershaneye gitmek için kullanacağım. Evim ile dershane arası 10 km dönüşü ile birlikte 20 km, haftada 4 gün dershaneye gidip geleceğim. Otobüste vakit kaybetmek yerine motor almayı daha mantıklı buluyorum. Neyse benim istediğim motorda aradığım özellikler şu şekilde:
- Ben motoru bir sene boyunca yaz kış kullanacağım, kışın çalışma sıknıtısı yapmaması lazım (Karbüratörlü motorlar kışın sıkıntı oluyormuş)

- Motorun sürekli arıza çıkaran bir model olmasını istemiyorum çünkü motor arıza yapar da bir ay serviste kalırsa benim için anlamı yok.

- 17 yaşındayım a1 ehliyet alacağım dolayısıyla 125 cc yi geçemez.

- Yakıtta tasarruflu olursa iyi olur.

- 2.el piyasası da önemli, bir sene sonunda satmayı düşünüyorum.

- Sıfır veya temiz 2. el olabilir 2. el almam diye bir düşüncem yok
Bütçem kısıtlı, bu bütçeye hepsinin olamayacağının farkındayım fakat önerilerinizi bekliyorum. Bir de komşumuzun 2016 model falcon dolphin km100t-2 model motoru var motor ortalama 1,5 yıl kapalı yerde yattı çok az kullanıldı tahminen 3000 tl civarına verir bana. O motoru almamı tavsiye eder misiniz, başıma dert açar mı? Eğer diğer benzer modellerden büyük bir eksiği yoksa onu almayı daha mantıklı buluyorum çünkü sıkıntı çıkarma ihtimalini çok az görüyorum. Bir de tanıdık olduğu için biraz ucuza kapatabilirim. 3000 tl ye senin istediğin ayarda motor yok derseniz 3000 tl nin üzerine çıkmak için ekipman parasından yemek zorunda kalacağım. Açıkçası ekipman olarak sadece bir kaskı yeterli görüyorum çünkü evim ile dershane arasında trafiğe kapalı bir bisiklet yolu var yolun %80 ini oradan gidebilirim. Her ne kadar motosiklet girmesi yasak olsa da sürekli motorlar ile giriliyor. Sizce ne yapmalıyım? Falcon dolphin alınır mı? Hiç bulaşma derseniz ne almalıyım? Sadece kask yeter mi? Önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.