Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Yeni Model Motosikletlerdeki Gösterge Paneli Aldatmacası

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    19 Nisan 2018
    Merhabalar ben elektronik sistemlerde gösterge, ekran ve kullanıcı arayüzü tasarımını 1980lerin teknolojisinden günümüz teknolojine kadar her seviyede yapıyorum. Tasarladığım projelerde kullanıcı arayüzü diğer her özelliğin önüne geçiyor. Mesela bir hesap makinesi yapmak istesem içindeki devre kartı ne kadar iyi olursa olsun yazılımı ne kadar başarılı olursa olsun almak isteyen adam önce ekranına bakıyor. Ekranı biraz cılız kalırsa ne kadar iyi olursa olsun daha iyi ekranlı rakip firmanın modeli her zaman tercih ediliyor.

    Eski teknoloji olduğu için telli sistem mekanik olarak çalışıp hata payı yüksektir. Kopma gibi durumları saymıyorum. Günümüzden çoktan beridir araçlarda analog göstergeler bile yalancı analog gösterge şeklinde çalışıyor. Bu nasıl derseniz, analog göstergeye alışkın sürücüler için mikroişlemci kontrolündeki step motorlarla dijital veri analog gibi gösteriliyor. Bunun için ekstradan motor ve motor sürücü devresi gerekiyor. Yüksek gerilim ve akımı kontrol eden yarı iletkenler dijital bir sistemden daha çok arıza vermeye meyillidir. Dijital göstergenin arıza yapması dış nedenlere ve üretim hatasına bağlıdır. Telli sistemlerdeki gibi hareketten dolayı kendinden bir arıza vermez.

    Altın Elbiseli Adam bir motoru incelediğinde gösterge paneline vurgu yapması firmaların bilmediği bir durum değil. Firmalar gösterge ekranında olmayan bir özelliği koyamamış veya unutmuş değildir muhakkak. Çünkü koca motosikleti üreten firma bir mühendisin yapabileceği işi yapmaktan aciz değildir. Ducati belgeselinde gösterge panelini ve yazılımını tek bir mühendis yapıyordu. Bazen motosiklet incelemelerinde hava sıcaklığı yok olması lazım diye eleştiriler yapılıyor fakat istenirse rakım, hava basıncı, nem oranı gibi şeyler birkaç dolarlık sensörlerle eklenebilir.

    Bu motorun değerini kaç bin tl artırabilir acaba?
    tommygun bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    tyrung - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Haziran 2014
    Motosikleti
    Monster 696, Vespa Primavera
    Analog göstergeler yer kaybı yarattığı için artık miladı doldu. Gereksiz sensör koymanın manası yok, ne kadar az sensör o kadar az arıza. Nem ölçeri motosiklete koymanın bi manası yok. Herkes zaten motora binmeden önce bakıyor.

    Açı ve ivme ölçerler spor araçlarda konmaya başlandı ve insanların hoşuna gidiyor. Diğer yandan bluetooth artık araçlarda olmazsa olmaz. Renkli ekranların gelişip ucuzlamasıyla giriş seviyesi motorlarda bile navigasyonu görmemiz mümkün. Yinede çok kırılgan ve hassas bi durum. Motor bu düşüyor kalkıyor, yağmurda kalıyor. 1 yan yatırmayla kimse 1.000EU ya gösterge almak istemiyor.

    İlerleyen yıllarda opsiyonel olarak ekran alınabilineceğini düşünüyorum. Bu da satış avantajı getirecektir.

  3. #3
    simurgg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Şubat 2016
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Yamaha MT-07
    Pusula mutlaka olmalı, nereye gittiğimizi bilelim
    Sele altında tartı olabilir, kilomuzu takip ederiz
    Elciklere birer kamera, tırnağımız uzamışsa uyarı versin
    Yine elcikte küçük bir iğne ile kan şekerimizi ölçmek kolaylaşır
    Geiger sayaçları da ucuzladı, nükleer serpinti vs. durumlarda erken uyarı olur
    EmirŞengezer bunu beğendi.

  4. #4
    ozan1991 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Kasım 2017
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    tvs apache/Bajaj dominar 400/yamaha mt07
    hava durumunu napıcan yahu ben vites göstergesi bile hiç aramadım ilk motorumdada yoktu şuanda da yok hiçte lazım olmadı ayrıca fazladan ıvır zıvırın dikkat dağıtıcağını düşünüyorum yeri geliyor 2-3 saniye göstergeye bakalım derken tehlike atlatabiliyoruz bence olmasın bu şekilde daha iyi

  5. #5

    Üyelik
    11 Eylül 2012
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    Digital göstergelerden hoşlanmıyorum, seçme şansım varsa mutlaka analog gösterge seçerim.Ufak bir ekranda gerekli bilgiler olabilir, ona bir şey demiyorum. Orada da yazılım önemli, en fazla 2 tuşa basarak istediğim bilgiye ulaşabilmem lazım.

  6. #6
    gitaristgkn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ağustos 2016
    Şehir
    Tekirdağ
    Motosikleti
    yamaha xt 600 e
    Bende bi türlü digital göstergelere alışamadım.Fazla ayrıntı olması harbiden dikkat dağıtıyor ki çoğu zaman bakmıyorum bile göstergeye
    fz6_fazer bunu beğendi.

  7. #7

    Üyelik
    17 Aralık 2017
    Şehir
    bursa
    Motosikleti
    Honda CBF150
    Hani son çıkan lüks alman arabalarında dijital olupta analog gibi görünen göstergeler varya. Kontak kapalıyken ekran karanlık kontak açılınca tıpkı analog ben onları begeniyorum. Valla doğru anlatabildimmi bilmiyorum.

  8. #8

    Üyelik
    11 Eylül 2012
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    evet anlattınız, işte ben de tam onlardan nefret ediyorum

  9. #9

    Üyelik
    26 Kasım 2017
    Şehir
    Sin City
    Motosikleti
    MT-07
    Optitronic göstergeler


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)