Değerli bilgiler içerdiğini düşündüğüm bir makaleyi Türkçe'ye çevirdim.

Yeni araştırmaya göre kask takmak omurga yaralanmalarını kayda değer miktarda azaltıyor.

Winsconsin Üniversitesinin yaptığı yeni bir araştırma motosiklet kasklarının omurga yaralanmalarını %50 azalttığını ortaya koydu.




Winsconsin Üniversitesinin araştırmasına göre motosiklet kaskı takmayan sürücüler omurga ve boyun yaralanmalarına iki kat daha fazla maruz kalıyor. Araştırma 2010-2015 yılları arasında UW Travma merkezindeki binin üzerindeki hasta verisiyle yapıldı. Bu hastaların %75’i kask takmıyordu.

Araştırma özellikle full face (tam kapalı) kask modellerinin; zorunlu kask yasalarına karşı çıkan motosikletçiler tarafından sürekli olarak tekrarlanan ağırlık ve hacminin kullanıcının daha çok yaralanmasına sebep olduğu teorisi üzerinden yapıldı. Son zamanlarda kask teknolojisi güvenlikle ilgili ciddi atılımlar yaparken, 1986-2011 yılları arasında yapılan eski araştırmalar kaskların bazı durumlarda boyuna gelen daha fazla eğilmeden dolayı boyun yaralanma riskini artırdığını kabul ediyordu. Yeni veriler bunun tam tersine, kaskların omurga yaralanmalarını %50 oranda azalttığını iddia ediyor. Araştırma bu ayın başında Journal of Neurosurgery (Sinir Cerrahisi Dergisi)’de yayımlandı.

UW Tıp Fakültesi ve Halk Sağlığında çalışan yardımcı Profesör ve bu araştırmanın bir yürütücüsü olan Dr. Nathanial Brooks: Kaskların bu tür yaralanmalarda koruyucu olduğunun görüldüğünü ve bu araştırmanın amacının laboratuvar sonuçlarından ziyade gerçek hayat sonuçlarını incelemek olduğunu dile getirdi.

Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi kask takmanın kafa yaralanmalarını %70 oranında azalttığını ve hayati yaralanmaları %40 azalttığını ortaya koymuştu. Ulaşım Bakanlığı’na göre Winsconsin’de her yıl ortalama 2297 motosiklet kazası meydana geliyor ve bunların 84’ü yani 27’de 1’i hayati risk taşıyor. Devlet kask yasasına göre sadece 18 yaşın altındaki sürücü ve yolcunun kask takması zorunluluğu bulunuyor.

Ayrıca, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği Yönetimine göre kask takmak 2016 yılında 1859 motosiklet sürücüsünün hayatını kurtardı ve 802 motosiklet sürücüsünün daha kurtarılabilirdi eğer kask takıyor olsalardı. UW’nun araştırması için kullandığı hasta(denek) sayısı nispeten az olsa da, araştırmacılar sonucun açık olduğunu dile getiriyor.

Dr. Brooks: Bizim araştırmamıza göre, motosiklet kazalarında motosiklet kaskı takıyor olmak omurga yaralanmalarını kayda değer miktarda azaltıyor. Bahsi geçen bulgulara ve güvenilir devlet kurumlarının raporlarına rağmen, hala ABATE gibi bazı gruplar yetişkinler için kask yasasına ve lobilere karşı mücadele etmeye devam ediyor.

ABATE yöneticisi Dave Charlebois: Kask takıp takmamaya yetişkin birey kendi vermelidir diyor.

Karayolları Güvenliği Sigorta Enstitüsüne göre, Winconsin 18 yaş altı kullanıcının kask takmasını zorunlu kılan yasaya sahip 30 eyaletten sadece biri. 19 eyalet is tüm kullanıcıların kask takmasını zorunlu kılıyor. Bunun yanında New Hampshire, Illiois ve Iowa’nın herhangi bir kask yasası bulunmuyor.

https://rideapart.com/articles/motor...jury-reduction