Ülkemizde yaklaşık olarak 23 milyon sürücü belgesi bulunmaktadır. Uzun zamandır yapılan çalışmaların ardından ve pilot illerde yapılan denemelerin ardından vatandaşlar yeni çipli ehliyetlerine kavuşuyorlar. Ancak vatandaşlar yeni çipli sürücü belgeleri hakkında halen çok az bilgiye sahipler.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Yeni tip sürücü belgesi almak değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün http://surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alabilecekler. Maliye Bakanlığı tebliği kapsamında yeni ehliyetlerin fiyatları belirlendi. Değerli kağıtların oranları belirlendi ve bu oran kapsamında ehliyetlere zam gelip gelmeyeceği de belli oldu. Son günlerde en çok gündeme gelen konulardan biri de ehliyet yenileme başvuru süreci ve bu süreç gerçekleştirirken yapılması gerekenler oldu. Eski tip sürücü belgeleri, 2020’ya yenileriyle değiştirebiliyor. Ehliyet yenilemenin ilk adımı başvuru süreciyle başlıyor. Ehliyet yenilemesinin yapılması için bazı gereklilikler vardır. Bunların yerine getirilmesi ile ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Ehliyetini yenilemek isteyenler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'den online randevu alacak. Son günlerde en çok gündeme gelen konulardan biri de ehliyet yenileme başvuru süreci ve bu süreç gerçekleştirirken yapılması gerekenler oldu. Eski tip sürücü belgeleri, 2020’ya yenileriyle değiştirebiliyor. Ehliyet yenilemenin ilk adımı başvuru süreciyle başlıyor. Ehliyet yenilemesinin yapılması için bazı gereklilikler vardır. Bunların yerine getirilmesi ile ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Ehliyetini yenilemek isteyenler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'den online randevu alacak.

Sürücü belgesi diğer adıyla ehliyet her türlü aracı kullanmamızı sağlayan belgedir. Ehliyet almak için önce kursa gidilir ardından yazılı ve uygulamalı sınava girilir. Sınavda başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır. Ehliyet belgesini yenilemek isteyenler için son gün 31 Aralık 2020. Uzmanlar, yenilemeyi son güne, yani 31 Aralık’a bırakılmama konusunda vatandaşları uyarıyor. Son günde yığma olma durumundan ötürü, sistem ve teknik konularda sıkıntı yaşanabileceğinden ötürü birçok vatandaş mağdur olabilir. Yeni ehliyet sınıflarındaki en önemli değişiklik, araçlara takılan ek yüklerle ilgili yeni düzenlemelerin yapılmış olmasıdır. Belli sınırlar dahilden takılacak römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlenmiştir. Bu kadar ehliyet sınıfı çeşidi olmasının temel sebebi budur.

Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiştir. Bazı ehliyet sınıflarına ise deneyim şartı getirilmiştir. Eskiden B sınıfı sürücüler minibüs sürebiliyordu. İlk defa ehliyet alacaklar direk minibüs kullanamayacak ve deneyim şartı aranacak.
- MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16'ya düşürülmüştür ve tüm sınıflar MOPED kullanabilecekler. (M sınıfı)

- Motorsiklet grubu eskiden A1, A2 iken yeni düzene göre M, A1, A2 ve A ehliyet sınıfları getirilmiştir.

- H sınıfı ehliyet kaldırılmış olup, kişinin engel durumu ehliyetinde belirtilecektir.

- Otomatik vites ehliyeti getirildi. Böylece ilk defa ehliyet alacaklar dilerlerse otomatik vites ehliyet için başvuru yapabilecek.

Ehliyet yenileme için ne kadar ücret ödenir?

2017 yılında ehliyet yenileme ücreti 15 TL(13 TL Değerli kağıt bedeli+2 TL Hizmet Bedeli)'dir. Bu ücreti bankaya ödeyebiliyorsunuz. Ödemeleri internet bankacılığı yoluyla ödeyeceklerin işlem yaptığı bankanın ilgili şubesinden "Tahsil Edilmiştir." kaseşi basılmasıyla ilgili EGM tarafından duyuru yapılmıştır.

Yeni Ehliyet Almak İçin Gerekli Evraklar

1) Eski Sürücü Belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı) (Aile Hekimi)
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan