Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

Orijinal mühürlü app plakaya ceza

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21

    Üyelik
    26 Haziran 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Dominar D400
    Alıntı patpop adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar en güzeli bi tenekeciye gidin plaka ebadına uygun bi teneke yapsın teneke içine oturtsun plakayı ayrıca teneke arkadan motora vidalanacak şekilde olduğu taş gibi olur. Motoru sıfır alınca arkadaşın babasına götürdüm verdim 15 TL on numara yaptı. Taşla vur 300 le git düşmez(he motor 300 yapmaz ayrı konu)
    Plakayı bastırmak için gittiğim şoförler odası plakacısının yanında plakalık yapan ve takan envai çeşit ve sayıda yer vardı, birine sordum, 25tl çerçeveli(plakayı içine vidasız geçirebileceğiniz) metal plakalık(parlak metal ve o kadar da çirkin gözüktü ki gözüme, chopper vs olsa yakışırdı belki ama naked motora hiç olmazdı), 15 tl de işçilik(takması plakayı silikonlaması vs falan) demişti, plakayı 20 tl'ye alıyorum 40 tl takmasına mı vericem?!!
    Motoru aldığım bayii 2 tane plastik plakalık verdi bedavaya(biri de yedek dursun diye), onu motora vidaladım 5 dakkada, plakayı da plakalığa geçirdim, arkasında güçlü çift taraflı silikon bant ile. Zımba gibi oldu, bayram haftası 2bin küsür km yol yaptım, birşey olmadı. Bir ara da sıcak silikon ya da normal silikon sıkar tam emniyete alırım.
    Yani anlayacağınız 15 dakkada 40 tl kazandım/cebimde kaldı. Tavsiyedir.
    artemis99 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22
    rollcycle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Haziran 2015
    Şehir
    İstanbul City
    Motosikleti
    R1250GS ADV
    Alıntı viperking adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Emniyet App plaka vermez,

    Bunun disinda vida yasak degil. Plaka uzerindeki harf ve rakamlarin okunmasini engelleyecek veya bu karakterlerin farkli.okunmasina neden olacak sekilde vida kullanmak yasak

    artık yasak daha geçen hafta kaç motoru geri çevirdiler

  3. #23

    Üyelik
    11 Haziran 2014
    Şehir
    Ordu
    Motosikleti
    Aprilia RSV 1000
    Dyson Marka Özellikle Siyah silikon İle yapıştırın

    Araç rüzgarlıkları üst bagajlar gibi rüzgara mukavemet gösterecek yerlerde kullanıyorlar genelde çok sağlam okadar sağlamki biraz fazla uygularsanız
    plakayı sökmeniz gerektiğinde parçalamadan sökemezsiniz bile.

  4. #24

    Üyelik
    03 Ekim 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Ironmax 2019
    Küçük ebatlı standart dışı plaka kullanan o kadar çokken gelip benim 3 tane vida atılmış plakaya ceza yazmaya kalkar bunlar. Olur mu olur.

  5. #25
    okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul Kartal
    Motosikleti
    Benelli TRK 502
    Bizim motoruda sıfır alırken servis vida ile bağlamış.Vidayı söksek bu sefer delik diye geçmeyecek.Anlaşılan yeni plaka almak gerekecek muayene zamanı.

  6. #26
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    15 Haziran 2014
    Şehir
    59
    Motosikleti
    Mobylette Bionik 52
    Alıntı okanbagiscan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bizim motoruda sıfır alırken servis vida ile bağlamış.Vidayı söksek bu sefer delik diye geçmeyecek.Anlaşılan yeni plaka almak gerekecek muayene zamanı.
    biz dün arabayı bakıma götürdük.usta,böyle delikli plaka artık muayneden geçmiyor bilginiz olsun dedi.
    şans eseri karşı dükkanda kaportacı vardı.ver abi ben hallederim dedi.aldı plakayı macunlayıp boyamış.ücret vs almadı bile,çokta güzel oldu.

  7. #27

    Üyelik
    30 Kasım 2013
    Şehir
    beylikdüzü
    Motosikleti
    mondial rx3i
    Simdi ne yapicaz. Yeni plakami cikaricaz? Ruhsatla sofirler odasina gitsek basarlar mi?

  8. #28
    Greenut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2009
    Şehir
    Ankara
    Madem hukuk ülkesiyiz madem kanunlar uygulanıyor, o zaman neden bu plakalar toplatılmıyor, neden internette satışına izin veriliyor, neden site yetkilileri bu ilanları yayınlıyor, neden böyle bir piyasa oluşuyor, neden trafikte plakaları sorgulayacak ayrı bir birim görevlendirilmiyor?

    Hayır madem yasak madem yasa böyle söylüyor niye bu yasaya uyulmuyor. Geçin bu işleri, devlet her zamanki gibi geçirebildiğine geçiriyor. Ya tutarsa aq. Göstermelik yasalarla yaşıyoruz.
    maktama bunu beğendi.

  9. #29

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Bunlar yine para sıkıştı herhalde. Memlekette satacak bir şey kalmadığından nereye sardıracaklarını şaşırdılar. Diğer yandan plaka ile ilgili her türlü kanunsuzluğa ceza verilmesini destekliyorum. Öncelikle plakasız gezenlerin, plakasını kasten silikleştirenlerin, plakayı katlayarak gezen apaçilerin, plakayı camın altında aracın içinde taşıyanların tümünün cezalarla canına okumak gerekir. Sonra diğerlerine bakarız.
    birbilent bunu beğendi.

  10. #30
    okanbagiscan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Eylül 2016
    Şehir
    İstanbul Kartal
    Motosikleti
    Benelli TRK 502
    Fikir için teşekkürler.Gerçi benim muayeneye çok var daha.Polis yolda çevirmezse kullanırız muayeneye kadar.Boyalıyada bir şey demezler inşallah.

  11. #31
    olcaytoshow - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Eylül 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Varadero
    Alıntı astrofizik adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    3 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlandı,
    Emniyetten alınmış orijinal app plakaya 427 TL ve trafikten men cezası veriliyor,
    Ayrıca app olmasa bile plaka üzerinde vida varsa veya plakanın kenarları kesik ise ceza gene yazılıyor.
    Motor bağlandığında motoru ne şartlarda götürecekleri otoparkta ise başına ne geleceği belli değil...
    Haberi olmayanlara ufak bir uyarı...
    Saf mısın devlet kurumu sana sahte plaka mı verecek.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Tescil Plakaları

    Nitelik ve Ölçüleri
    Madde 53- (Değişik:RG-9/9/2011-28049)
    Tescil plakalarının niteliklerine ve ölçülerine ait esaslar aşağıda gösterilmiştir.
    a) Nitelikleri
    Tescil plakaları, 0.97 mm. kalınlığında DIN 1745 standardına uygun AL 99,5 F11 ½ sertlikte, gerilme kuvveti 100-150 N/mm, % 0.2 akıcılık sınırı, en az 90 N/mm, uzama direnci en az % 6 (a 10) standardında dikdörtgen biçiminde alüminyumdan yapılır.
    Harf ve rakamlar ile plaka kenarları preste en az 1, en çok 3 milimetre kabartılır ve köşeleri 1 santimetre yarıçapla yuvarlatılır. Plaka kenarları (bordürü) genişliği 5 milimetre olur.
    Geçici plakalardan gümrük plakaları ile altı güne kadar verilen plakalar, plastik veya karton kâğıttan yapılabilir. Bunların üzerinde ayrıca sol üst köşeden sağ alt köşeye doğru 2 santimetre genişlikte beyaz renkli bir bant bulunur.
    b) Ölçüleri
    1) Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde 15x24 santimetre,
    2) (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde ön plaka 11x52, arka plaka 11x52 veya 21x32 santimetre; plaka yerlerinin bu ölçülere uymaması halinde ölçüler 15x30 santimetre,
    en ve boyda olur.
    3) (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Harf ve rakam gruplarının plaka üzerindeki yerleri ile genişlik, yükseklik, çizgi kalınlığı ve aralıklarına ait ölçüler; 12, 12/A, 12/A-1, 12/B, 12/B-1, 12/C, 12/C-1, 12/G, 12/G-1, 12/H, 12/H-1, 12/J, 12/J-1, 12/N, 12/N-1, 12/N-2, 12/P, 12/P-1, 12/P-2, 12/R, 12/R-1, 12/R-2, 12/S, 12/S-1, 12/S-2, 12/T, 12/U, 12/V eklerdeki şekillerde gösterilmiştir.
    (Değişik fıkra:RG-17/4/2015-29329) Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:
    a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
    ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
    d) Engelliler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
    e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
    f) Engellilere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.
    (Değişik fıkra:RG-17/4/2015-29329) Talep halinde, trafik denetleme kuruluşları tarafından engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, engellilere ve gazilere örneği Ek: 47’de yer alan park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.
    Tescil plakalarının takılma yerleri ve sayıları
    MADDE 54 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-21/3/2012-28240)
    Tescil plakaları araçlara aşağıda gösterildiği şekilde ve sayıda takılır.
    a) Motorlu bisiklet ve motosikletlere; yerden 20 ila 150 santimetre yükseklikte araç arka kısmında ve araç boyuna eksenine dik olacak şekilde bir adet,
    b) Römork ve yarı römorklara arkada yerden 30 ila 120 santimetre yükseklikte römork boyuna eksenine dik olacak şekilde bir adet,
    c) Yük motosikletleri ile diğer motorlu araçlara; biri ön, diğeri arkada yerden 30 ila 120 santimetre yükseklikte araç boyuna eksenine dik olacak şekilde iki adet,
    ç) Traktörlerde; biri ön, diğeri arkada yerden 30 ila 400 santimetre yükseklikte araç boyuna eksenine dik olacak şekilde iki adet,
    Tescil plakaları, aracın boyuna ekseninde veya sol tarafında, alt kenarı aracın tampon alt seviyesinin üstünde kalacak, yanlarından taşmayacak, sallanmayacak, düşmeyecek ve kolayca okunabilecek şekilde takılır.
    d) Takılacak yerlerin uygun olmaması halinde tescil kuruluşunun izni ile;
    1) 11x52 santimetre en ve boyundaki ön plaka arkaya,
    2) Araç ekseni üzerine yerleştirilecek olanlar sol tarafa,
    3) Arka plakaların üst kenarı 200 santimetreye kadar,
    taktırılabilir.
    Ayrıca plaka için özel yeri bulunanlara küçük ölçüde plaka takılmasına izin verilebilir.
    e) Lastik tekerlekli traktör römorklarına, traktöre verilen numarayı taşıyan plaka, diğer araçlarla çekilen römork ve yarı römorklara kendileri için verilen plakalar takılır.
    Tescile tabi olmamakla beraber, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır veya resmedilir.
    f) İş makinelerine de bu Yönetmelikte gösterilen ölçü ve esaslara uygun plaka takılır. Plaka takılacak yeri olmayanların uygun kısımlarına aynı ölçülerde yazılarak resmedilir. Bu araçlar üzerinde ayrıca ilgili kuruluşu tanıtan tam veya kısaltılmış yazılar bulunur (Ek-13).
    Kartondan yapılmış geçici plakalar, araçların ön ve arka camı üzerine ya da önden veya arkadan görülebilecek uygun yerine, görüşü engellemeyecek şekilde iliştirilir veya yapıştırılır.
    Harf ve Rakam Grupları
    Madde 55- (Değişik:RG-19/2/2014-28918)(7)
    Tescil plakalarında; il kod numarasından sonra ikili harf üçlü rakam, tekli harf dörtlü rakam ve üçlü harf ikili rakam ile ikili harf dörtlü rakam, tekli harf beşli rakam ve üçlü harf üçlü rakamdan oluşan harf ve rakam grupları bulunur.
    Tescil plaka numarası, Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenecek listelerdeki il kod numaraları, harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre tahsis edilir.
    Her plakada, il kod numarasından önce gelmek üzere (ek:12/V)’te gösterilen ve ülkemizin uluslararası tanıtım işaretini taşıyan ve 56 ncı madde ile belirlenen renge uygun nitelikleri haiz (TR) rumuzu bulunur. (TR) rumuzu, 4x10 cm’lik mavi bir dikdörtgen kutu içine yerleşmiş reflektif tabakanın imalat aşamasında işlenmiş, fiziksel veya kimyasal yolla plakaya zarar vermeden çıkarılamayacak niteliktedir.
    Plaka numarası;
    a) 237 sayılı Taşıt Kanununun (2) sayılı cetvelinde makam hizmetlerine tahsis edilen araçlar ile emniyet araçlarına A-AA-AAA harf,
    b) Diplomatik ve konsüler muafiyeti bulunan kişilerin araçlarına CC, CD, CG ve CM harf,
    c) Çeşitli nedenlerle yurdumuzda bulunan yabancı kişilerin araçlarına, “MA”dan “MZ”ye kadar harf,
    ç) Geçici trafik belgesi alınan araçlardan tecrübe ve gösterisi yapılacak olanlara takılmak üzere (T), diğerlerine (G) harf ve dörtlü rakam,
    d) Geçici gümrük plakalarına GMR harf ve üçlü rakam,
    e) (Ek:RG-31/3/2017-30024) Jandarma Genel Komutanlığına ait araçlara, “JAA”dan “JZZ”ye kadar harf ve üçlü rakam,
    f) (Ek:RG-31/3/2017-30024) Sahil Güvenlik Komutanlığına ait araçlara, “SGH” harf ve üçlü rakam,

    gruplarından plaka sıra numarası verilir.
    Gerekli görülen yerlerde, ticari amaçla çalışan araçlara trafik komisyonlarından karar almak şartıyla belirlenecek harf gruplarından plaka verilebilir.
    Plaka Zeminleri İle Harf Ve Rakam Gruplarının Renkleri
    Madde 56 - Plaka zeminleri ile harf ve rakam gruplarının renkleri (Tablo 1,2,3,4);
    a) Resmi araçlara takılacak plakalarda, zemin siyah, harf ve rakamlar beyaz,
    b)Resmi olmayan araçlara takılacak plakalarda, zemin beyaz, harf ve rakamlar siyah,
    c) Emniyet (Ek ibare:RG-31/3/2017-30024) ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı araçlarına takılacak plakalarda, zemin mavi harf ve rakamlar beyaz,
    d) (Değişik: RG-18/05/2007-26526) Büyükelçiliklerde görevli ve diplomatik muafiyeti olan kişilere ait araçlara takılacak plakalarda (CD ve CM grupları) zemin beyaz, harf ve rakamlar yeşil; Başkonsolosluklarda görevli kişilere ait araçlara takılacak plakalarda (CC ve CG grupları) zemin yeşil, harf ve rakamlar beyaz,
    e) (Değişik: RG-02/11/2000-24218) Asıl ikametgahları yabancı memlekette olan (Türk turistler hariç) ve Türkiye’ye geçici bir süre için çalışmak, tetkik ve tahsilde bulunmak gayesiyle ve turistik amaçla veya çeşitli nedenlerle gelen yabancı kişiler ile yabancı şirketlerin Ülkemizde bulundukları sürece, ithal işlemine tabi olmayan ve yurt dışından getirdikleri araçları ile Ülkemizde edinecekleri araçlarına verilen “MA”-“MZ” grubu plakalar, beyaz zemin üzerine, siyah harf ve rakamlardan oluşur.
    (Mülga ikinci paragraf: RG-18/05/2007-26526)
    f) Geçici plakalardan, zemin sarı, harf ve rakamlar siyah,
    g) Geçici gümrük plakalarında zemin yeşil, harf ve rakamlar kırmızı oluşur.
    Plastik ve karton dışındaki plakalar, tabakasında 10x10 mm’lik bir alana sığacak şekilde (Ek:12/U)’da gösterildiği şekilde yatay 100 mm ve dikey 50 mm aralıkla tekrar eden kare kutucuklar içinde ay ve yıldız ve TR güvenlik işaretleri bulunan yansıtıcılı folyo ile kaplanır. Güvenlik işaretleri, tescil plakalarının sahtelerinin veya kopyalarının yapılmasına engel olmak amacıyla reflektif üst tabakanın imalatı aşamasında reflektif tabakanın içinde ayrılmaz bir bütün olarak imal edilir. Güvenlik işaretleri; fiziksel ve kimyasal yollarla çıkarılamayacak, fotoğraf, fotokopi, baskı, hologram ve diğer görüntü işlemleri ile benzer şekilde üretilemeyecek, güvenlik işaretleri takılı tescil plakası üzerinde aracın yaklaşık 1.8 m. önünde veya arkasında ayakta durulduğunda ve 30 derecelik bir açı ile bakıldığında görülebilir. 1 m.’den fazla yaklaşıldığında ya da 4 m’den fazla uzaklaşıldığında (Ek:12/Y)’de şema ile gösterildiği şekilde görülemeyecek nitelikte olacaktır.
    Tescil Plaka Sıra Numarası Verilmesi ve Bu Numarayı Taşıyan Tescil Plakalarının Kullanılması
    Madde 57- Tescil plakası sıra numarasının verilmesi ve tahsisi hakkındaki aşağıdaki esas ve usuller uygulanır.
    a) Tescili zorunlu bütün araçlar için tescili yapan kuruluşlarca bu Yönetmelikte gösterilen şartlara uygun olarak tescili yapılan her araca bir tescil plakası sıra numarası tahsisi mecburidir.
    Bu numaralar araç ayrımı yapılmaksızın sıra esasına göre verilir.
    Ancak, aynı ilde plaka basılması mümkün olmayan hallerde, değişik ölçülerdeki plakaların her birinden yeteri kadar kontenjan ayrılabilir.
    b) Karayolları Trafik Kanununun 5 inci maddesi ve “Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Merkez ve Taşra Trafik Kuruluşları Görev ve Çalışma Yönetmeliği” hükümleri uyarınca tescil kuruluşu faaliyete geçirilen ilçelere tahsis edilecek olan tescil plaka grupları, aşağıdaki esaslara göre belirlenir.
    1) (Değişik:RG-19/2/2014-28918)(7) İl emniyet müdürünün teklifi, valinin onayı ile her ilçeye nüfus ve araç yoğunluğu dikkate alınarak Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve gruplarından yeterli miktarda plaka sıra numarası verilir.
    2) İlçelere ayrılacak plakalar ayrı ayrı harf gruplarından seçilir ve bu ilçeye tahsis edilen harf grubu bir başka ilçeye verilemez.
    3) İlçelere tahsis edilen harf gruplarının bitmesi halinde yeni bir harf grubu tahsis edilir.
    4) İlçelere tahsis edilen plaka grupları bilgi işlem merkezine ve Milli Savunma Bakanlığı Seferberlik Dairesi Başkanlığına bildirilir.
    Özel Tahsisli Plaka Verilecekler
    MADDE 58- (Değişik:RG-16/5/2013-28649)
    Aşağıda belirtilen araçlarda, açıklanan usul ve esaslara uyulmak şartıyla tescil plakası yerine değişik renk ve şekilde özel tahsisli plakalar kullanılır.
    a) Cumhurbaşkanlığı araçları:
    1) Cumhurbaşkanına tahsis edilen araçların plakalarında sadece Cumhurbaşkanı forsu bulunur.
    2) Cumhurbaşkanlığına ait diğer araçlara, koyu kırmızı zemin üzerine sarı madeni CB harfleri ile üçlü rakam grubu bulunan plakalar takılır (Ek–15). Bu plakaların zeminleri yeşil renkte de olabilir.
    b) TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri ile Komisyon Başkanları ve Grup Başkan Vekillerine tahsis edilen araçlara, kırmızı zemin üzerine sarı madeni TBMM amblemi ile sarı madeni TBMM harfleri ve üçlü rakam bulunan plakalar verilir. Bu plakaların numaralandırılması işlemleri ile sıralamasına dair düzenlemeler TBMM Başkanlığınca yerine getirilir.
    c) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Kanuna göre zata ve emre tahsis edilen araçların plakaları da koyu kırmızı zemin üzerine sarı madeni dörtlü rakam grubundan (Ek–16) oluşur. Bunlardan il valilerine ait plakalarda dörtlü rakam grubunun önüne ilin sıra numarasını gösteren ikili rakam grubu gelir (Ek-16/a il valileri).
    1) 237 sayılı Kanuna ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde yer alan araçlara tahsis edilecek plaka sıra numaraları, Başbakanlık tarafından belirlenen protokol sırası esas alınarak İçişleri Bakanlığınca düzenlenir.
    2) Emre ve zata birden fazla araç tahsis edilmiş ise birinci araca verilen numaradan sonra gelen veya uygun görülen bir başka sıra numarasını taşıyan plaka tahsis edilir.
    3) Birden fazla araca aynı sıra numarası bulunan özel tahsisli plaka takılamaz.
    ç) 237 sayılı Kanunun (2) sayılı cetveline göre kişilerin makam hizmetlerine tahsis edilen araçlara A-AA-AAA grubundaki plakalardan verilir. Ancak, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları, Kamu Başdenetçisi ile Emniyet Genel Müdürüne verilecek plakalar beyaz zemin üzerine kırmızı kabartma dörtlü rakam grubundan oluşur. Bu araçlara 12x36 santimetre ebadında plaka takılır.
    d) Diplomatik muafiyeti haiz kişilerle, misyonlarda görevli diplomatik statüye sahip olan personelin ülkemizde özel veya tüzel kişilerden ya da finansal kiralama yoluyla kiralayacakları araçlarına, mütekabiliyet esasları da göz önünde bulundurularak, noterlerce tanzim edilen kira sözleşmesiyle birlikte, Dışişleri Bakanlığının yazılı teklifi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici olarak CC 0001'den CC 9999'a, CD 0001'den CD 9999'a, CG 0001'den CG 9999'a ve CM 0001'den CM 9999'a kadar olan plakalardan verilebilir. Sürenin bitiminde, tahsis edilen plakalar hiçbir tebligata gerek olmadan ilgililerce trafik kuruluşlarına iade edilir.
    e) Emniyet teşkilatına ait araçlardan;
    1) Resmî plakalı olarak görev yapan emniyet araçlarına kayıtlı oldukları trafik birimlerince, o aracın telsiz kod numarasını karşılayan resmî plaka verilir.
    2) Özel tahsisli plaka verilen araçların tahsis amacının değişmesi halinde, özel tahsisli plakaları yerine tescil plakaları takılır.
    3) Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez birimleri ile doğrudan merkeze bağlı taşra birimlerinde kullanılanlara, Emniyet Genel Müdürünün onayı ile sivil plaka tahsis edilir.
    4) İl emniyet müdürlüklerine bağlı birimlerde kullanılanlara, il emniyet müdürünün, başka bir il trafik tescil kuruluşundan sivil plaka talep edilmesi halinde ise talep edilen il valisinin onayı ile sivil plaka tahsis edilir.
    f) Devletin istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerinde kullanılan araçlarına, ilgili kurum veya kuruluşun yapacağı yazılı talep üzerine bu maddedeki usul ve esaslar doğrultusunda 56 ncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen plakalardan sivil plaka tahsisi yapılır.
    g) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, (Ek ibare:RG-24/8/2017-30164) Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının merkez ve taşra teşkilatlarının istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerinde kullanılanlara, aracın kayıtlı bulunduğu birimin en üst amirinin il valiliklerine yapacağı yazılı talep üzerine, aracın tescil kaydının bulunduğu il emniyet müdürünün teklifi ve valinin onayı ile, görev gereği herhangi bir başka il trafik tescil kuruluşundan sivil plaka talep edilmesi halinde, İçişleri Bakanlığının onayı ile sivil plaka tahsis edilir. Askeri plakalı araçların kuvvesine kayıtlı olduğu askeri birliğin bulunduğu il, tescil kaydının bulunduğu il olarak değerlendirilir.
    ğ) Kamu kurum veya kuruluşlarınca kullanılan araçlara ilgili bakanlığın, haklarında koruma kararı bulunanların kullanımındaki araçlara ise ilgililerin yazılı talebi üzerine güvenlik gerekçesiyle İçişleri Bakanlığının onayıyla sivil plaka tahsisi yapılabilir.
    h) 237 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı cetvel uyarınca emir ve zatlarına, (2) sayılı cetvel uyarınca makam hizmetlerine tahsis edilmiş olan araçlara, tescil plakası yerine güvenlik gerekçesiyle sivil plaka takılmasının talep edilmesi halinde, İçişleri Bakanlığının onayı ile sivil plaka tahsis edilebilir.
    ı) Diplomatik muafiyeti olan kişiler, misyonlarda görevli diplomatik statüye haiz olan idari ve teknik personel ile asıl ikametgâhları yabancı memlekette olan (Türk ve yabancı turistler hariç) ve Türkiye'de geçici ve belirli bir süre için çalışmak, tetkik ve tahsilde bulunmak veya çeşitli nedenlerle gelen yabancı kişilerin araçlarına, güvenlik mülahazaları çerçevesinde, mütekabiliyet esasları da göz önünde bulundurularak, Dışişleri Bakanlığının yazılı teklifi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici olarak sivil plaka verilebilir. Sürenin bitiminde, tahsis edilen sivil plakalar hiçbir tebligata gerek olmadan ilgililerce trafik tescil kuruluşlarına iade edilir.
    Sivil plaka tahsisi talebe bağlı olarak aracın tescil kaydının bulunduğu veya başka bir trafik tescil kuruluşundan yapılabilir. Sivil plakalar, aracın tescilli olduğu trafik tescil kuruluşunca en fazla iki adet, başka bir tescil kuruluşunca ise bir adet olmak üzere tahsis edilir.
    Sivil plakaların tahsisine ait bilgiler Ek-17'de yer alan deftere kaydedilir ve bilgisayar kayıtlarına işlenir.
    Tahsis olunan plakalar talep halinde başka bir plaka numarası ile değiştirilebilir. Bu durumda daha önce tahsis edilmiş olan sivil plakalar, geri alınarak iptal edilir.
    Tahsis edilen plakaların hizmet amacı sona erdikten sonra iade edilmesi zorunludur. Bu şekilde iade edilen plakalar bir yıl süreyle başka araçlara verilmez. (Ek cümle:RG-24/8/2017-30164) Tahsis edilen sivil plakanın başka bir araçta kullanıldığının tespiti halinde tahsis edilen sivil plaka geri alınarak iptal edilir.
    Sivil plakaların tahsisi işlemlerine ilişkin bilgi ve belgelerin gizliliği korunur.
    Bu maddede sayılanlar dışında hiçbir kişi, kurum veya kuruluş aracına özel tahsisli veya sivil plaka verilemez.
    Ad, Soyad veya Ticari Ünvana Göre Verilecek Plakalar
    Madde 59- Özel veya tüzel kişiliğe haiz motorlu taşıt sahiplerinin üzerine, taşıtlarına, kendi isim ve/veya soyadları veya şahısları adına tescili yapılmış ticari ünvanlarını ihtiva eden tescil plakaları verilebilir.
    Her plakada il kod numarası, isim ve/veya soyadları ticari ünvan ifade eden harfler veya kelimeler ile sıra numarasını ihtiva eden rakam grubu bulunur.
    Özel veya tüzel kişiler adına tahsis edilecek tescil plakalarında kullanılacak olan isim ve ünvanlar, anayasal rejimimize, cumhuriyete, Atatürk İlke ve İnkılaplarına, milli ve manevi değerlere, dine, ahlaka ve adaba aykırı olamayacağı gibi, demokratik rejimimize ve milletin ve devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olarak her türlü yıkıcı ve bölücü nitelik ve mahiyet arzeden harfler veya kelimeler kullanılamaz.
    Bu plakalar İçişleri Bakanlığınca belirlenecek miktar üzerinden belirli bir ücret mukabilinde verilir. (Mülga ikinci cümle: RG-18/05/2007-26526)
    Bu plakaların; nitelikleri, ölçüleri, harf ve rakam gruplarının boyutları, isim ve ünvan bölümüne yazılacak ifade ve kelimelerin azami sayı ve sınırı ile plaka zemini ve harf ve rakam gruplarının renkleri ile alınacak ücretlerin tespiti, tahsili ve diğer husus ve esaslar İçişleri Bakanlığınca belirlenir.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 15:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:30 ----------

    Kısaca özet geçeyim...

    APP plaka diye bişey yoktur sahte plakanın halk ağzıyla söyleniş şeklidir. Bunları ise sanayide ustalar yapar satar. Mevzuat ve yönetmelikte plakanın harf grubu, yazı tipi ve boyutu belirtilmiştir.

    Son dönemde bu sahte plakalı araçlarla yapılan bombalı saldırılar sahte plakalar üzerinde daha çok denetim yapılmasını sağladı. Caydırıcı olması açısından ise ceza miktarları arttırıldı.
    Osm@n bunu beğendi.

  12. #32

    Üyelik
    23 Ağustos 2015
    Şehir
    İstanbul / Pendik
    Motosikleti
    Bajaj Pulsar 150 NS
    Selam arkadaşlar,

    Motoru aldığımda servis 2 vida ile tutturmuş. Şimdi ne yapmak gerekiyor? Plaka yenilemeli miyiz?
    Yenileyeceksek neler yapmamız gerekiyor?

  13. #33
    astrofizik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Nisan 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Piaggio beverly 350
    Yukarda bir arkadaş saf mısın diye lafa başlamış ama durum şu;
    Bakırköy emniyete plaka çıkarmaya gittim 2 sene önce, bir fiş verdiler bu fiş ile plaka bastırılıyor, fişi alırken görevliye nereden bastırabilirim diye sordum ,
    Yandaki pasaj git orda soforler odasi cemiyetine bağlı plaka basım yeri var,
    Gittim pasajın alt katında kocaman soforler odasi cemiyeti falan diye yazıyor,
    10tl fark ile harfleri kalın yapabiliriz dedi bende tamam dedim,
    Üzerinde T.Ş.O.F sağuk damgası
    Alt kısımda dalgalı reflektörler,
    Yer yerde ışıkta parlayan tr yazısı var.
    Plaka orijinal, kaç defa çevirmeye girdim hiçbir polis bu sahte demedi zaten ama yazılar kalın yani app.
    Serviste öğrendim,vida yüzünden muayeneden geçemeyen motor gördüm,
    Vida deliklerini doldurmuşlar,
    Benim plakayı sordum "hemen bunu değiştir kaç motoru bağladılar" dedi,
    Benim plakada çerçevede yoktu, kestirmiştim oda yasakmış, en ufak işlem polisin ceza yazması için bahane anlayacağınız.
    Bende dün nihayet plakamı değiştirdim, artık içim rahat..
    Münakaşa için değil,
    Faydası olur diye paylaşmak istedim.

  14. #34

    Üyelik
    23 Ağustos 2015
    Şehir
    İstanbul / Pendik
    Motosikleti
    Bajaj Pulsar 150 NS
    Alıntı astrofizik adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yukarda bir arkadaş saf mısın diye lafa başlamış ama durum şu;
    Bakırköy emniyete plaka çıkarmaya gittim 2 sene önce, bir fiş verdiler bu fiş ile plaka bastırılıyor, fişi alırken görevliye nereden bastırabilirim diye sordum ,
    Yandaki pasaj git orda soforler odasi cemiyetine bağlı plaka basım yeri var,
    Gittim pasajın alt katında kocaman soforler odasi cemiyeti falan diye yazıyor,
    10tl fark ile harfleri kalın yapabiliriz dedi bende tamam dedim,
    Üzerinde T.Ş.O.F sağuk damgası
    Alt kısımda dalgalı reflektörler,
    Yer yerde ışıkta parlayan tr yazısı var.
    Plaka orijinal, kaç defa çevirmeye girdim hiçbir polis bu sahte demedi zaten ama yazılar kalın yani app.
    Serviste öğrendim,vida yüzünden muayeneden geçemeyen motor gördüm,
    Vida deliklerini doldurmuşlar,
    Benim plakayı sordum "hemen bunu değiştir kaç motoru bağladılar" dedi,
    Benim plakada çerçevede yoktu, kestirmiştim oda yasakmış, en ufak işlem polisin ceza yazması için bahane anlayacağınız.
    Bende dün nihayet plakamı değiştirdim, artık içim rahat..
    Münakaşa için değil,
    Faydası olur diye paylaşmak istedim.
    Plaka değiştirmek için neler yaptığınızı anlatabilir misiniz?

  15. #35
    blue4XL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Temmuz 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Önce MCT250, şimdi Yamaha
    Muayene öncesinde vidalamadan ötürü delinmiş plakayı emniyete götürüp deforme olduğunu göstermek, sonrasında yeni plaka için (15 TL sanırım) makbuz bedeli ile şoförler odasından yenilemek ve bu plakayı çift taraflı 3M yada güçlü silikon yapıştırıcılarla plakalığıa sabitlemek gerekecek.


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)