Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Ybr ile yerin tadını bir güzel aldım

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Yaşım 17 A1 ehliyetim var ve motosikletim ybr125 esd. Daha 300 km ya yapmışımdır ya yapmamışımdır , anayola daha hiç çıkmadım. İlk başladığımda bu iş olmayacak falan diyordum , biraz da korku vardı. Fakat sonradan kendime biraz güven geldi , virajlarda yatırmalar , ani hızlanıp ani fren yapmalar falan klasik ergen sürüşü .
    Motosiklet fuarına bir abimin yzf600 ü ile gitmiştik cuma günü. O yolu 600 lük motosiklet ile yapınca benimde o akşam motora binme hevesim geldi eve gider gitmez de zaten arkadaşlar aradı gel sahile oturuyoruz diye. Hazır full ekipmanım zaten atladım yıbıra indim sahile. Oturduk 2 saat falan , sonra bir arkadaş dedi ki 10 tl lik benzin atayım yukarılarda gezelim. Dedim olmaz olum , köpek fırlar yatırırım motoru kafayı vurursun bir yere vicdan azabını ben çekerim. 15 dakika boyunca ısrar ettim almam diye. 15 dakika. Arkadaş da öyle bir ikna etmeye çalışıyor ki biz tartışırken çoktan motora oturuyor bile. Öyle bir arkadaş. Dedim neyse hadi gidelim madem attık benzini , geziyoruz. Çünkü gerizekalıyız Arkadaşım 80 kilo 1.80 boyunda. Ben 75 kiloyum 1.75 boyum var. Ybr ye böyle birisi artçı olunca kontrolün ne kadar zorlaştığını herkes biliyordur. Hem kontrol zor diye en ufak bir şeyde motosiklet yatar diye korkumdan ne doğru dürüst fren yapabiliyorum ne de motoru yatırabiliyorum. Fakat gezdiğimiz yerlerde hep yokuş. Yokuşta öyle böyle değil sağlam yokuşlar. Zaten bir kere yokuşta kalıp yatırdım motosikleti de bu hafif olandı. Tam arkadaşı evine bırakacağım yokuş indik , 90 derece sola dönüş var. Virajın dönüş kısmı klasik kavşak gibi değil , U harfinin alttan tekrar uzamadığını hayal edin aynı o şekilde. Tam viraj çıkışı bayır , ybr ile bir kere yokuşta kaldığım için de 15-20 ile girmek istemedim. 40 ile falan dı sanırım , tam girdim viraja baktım dönmeyecek motosiklet. En büyük hatayı yaptım : Bakışı kaçırdım. Kaldırıma odaklandım. Yerler de şansımıza kamyonla mıcır dökülmüş gibi küçük taş kaynıyordu. Zaten kaldırıma odak yaptıktan sonra ne yaptığımı bilmiyorum büyük ihitmal panik fren yaptım yattı motosiklet. O düşüş anı 3-4 saniye sürdüyse bana 1 saat gibi geldi. Ulan dedim ya artçıya bir şey olduysa. Allahtan benden önce o fırlatı yerden bir şey yok diye. Bende full ekipman olmama rağmen korumalı botun yanı delinmiş hafif , normal ayakkabı olsaydı hala ağrısını çekiyordum büyük ihtimal. Dirseğimin üstüne düştüm , mont yüzünden bir şey olmadı. Tek eksiğim eldivendi , düşeceğimi farkettiğim zaman da zaten ellerimi yere koymadım bilerek. Eller sabunluyken nasıl kapı açılırsa aynı o şekilde bıraktım kendimi (eldiven kışlık eldiven , yokuşta motosiklete daha hakim olayım diye almadım , çok saçma bir düşünüş tarzı farkındayım keşke alsaymışım)

    Özet olarak :
    1-) Acemi olan arkadaşlar , abiler : Kesinlikle grenajsız bir motosiklet alın. Bunun garantisini veririm size düşeceksiniz. Bu benim ilk büyük demeyelim de kaza sayılabilecek kazamdı. Fakat bundan önce 3-4 kere daha motosikleti yatırdım ki bunlar ani fren çalışmaları yaparken olsun , yokuş çıkarken olsun her türlü senaryoda olabilir.

    2-)İlk kaç bin km bilmiyorum fakat en azından ilk 5000 km gibi bir süre artçı almayın sözü doğru. Alacaksanız da ekipmanlı alın yoksa almayın , ben bunu acı yoldan tadıyordum az kalsın. En çok hasarı ben almama rağmen hala kendime değil arkamdaki kişiye üzülüyorum.

    3-)Lastikleri değiştirin , büyük ihtimal IRC lastik yerine pilot street olsa da yeri öpecektik ama bir keresinde arka yanlaması yüzünden bir kere daha yerle buluşmuştum düşük hızla da olsa.

    Şimdi hondadan eğitim almaya bakıyorum para biriktirerek. Fakat pek güvenim kalmadı kendime , motosikleti alıp gezesim gelmiyor şu olaydan sonra. Sonra aklımda ileride ki geziler , yeni motosikletler hevesi geliyor ama diyorum bu halinle sürmeye devam edersen o günleri görmen konusunda emin değilim. 2 hafta önce Pilot Street lastiklerini de sipariş etmiştim daha gidip almadık. Acaba yeni lastiklerle yine güvenir miyim kendime , çok büyük fark olur mu diyorum da. Sonra aklıma eğitim almadan sürme bir daha gibi şeyler geliyor. Bilmiyorum ne yapsam. Bu konuyuda biraz cesaret almak , içimde kalmamasını sağlamak için açtım. Okuyan varsa teşekkür ederim


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Grumpy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Aralık 2016
    Şehir
    İstanbul
    Gecmıs olsun.

    Okumaya usenenler ıcın ozet: Sokaga hızlı donus yaptıgı ıcın artcısıyla beraber dusmus.

    Ben motosıklette artcı almaya da artcı olmaya da karsıyım.
    efendy06, Graywolf ve aonal bunu beğendiler.

  3. #3

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Alıntı Grumpy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gecmıs olsun.

    Okumaya usenenler ıcın ozet: Sokaga hızlı donus yaptıgı ıcın artcısıyla beraber dusmus.

    Ben motosıklette artcı almaya da artcı olmaya da karsıyım.
    İlk kaza olduğu için biraz içimdekileri de dökmek istedim ondan uzun oldu. Teşekkür ederim hocam. Gördüğüm kadarıyla artçı ile sürüş çok büyük sorumluluk ve tecrübe gerektiriyor. Bir daha asla . Üstte de yazdığım gibi az kalsın en kötü yoldan tadıyordum artçı almanın sonuçlarını. Kendim kolumu kırayım , bacağımı sakatlayayım ama kendime yapayım. Birisine sebep olunca insan uzun zamanlar unutamaz o acıyı. Ben hala düşündükçe elim ayağım titriyor ya bir şey olsaydı diye.

  4. #4

    Üyelik
    19 Kasım 2016
    Şehir
    Afyonkarahisar
    Grenajlı motorla zaten mıcırlı yola kimse girmez heralde
    Graywolf bunu beğendi.

  5. #5

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Alıntı Zabitatak adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Grenajlı motorla zaten mıcırlı yola kimse girmez heralde
    Hocam düştüğümüz yol asvalttı. Parlak asvalt olsada asvalttı. Mıcırları sanki kamyon getirip dökmüş gibi , yolun hiçbir yerinde yoktu sadece 4 metre genişliğindeki yolun 1 metresinde vardı. Oda tam virajın çıkışına denk geldiği için zaten kaldırıma doğru giden motosiklet anında kaydı. Cbr olsa altımda ağlıyor olurdum şu an büyük ihtimal. Fakat mıcır falan hikaye o viraja daha kontrollü girmeliydim , düştükten sonra bir sefer daha geçtik zaten nasıl virajı alamadığıma hala şaşırıyorum. Benim aptallığıma düştük ama sonuçta olan oldu. Ben en azından ilk kez bir araç sürdüğüm için ve aşırı tecrübesiz olduğum için benim gibi olanlara asla grenajlı bir motosiklet önermem.

  6. #6

    Üyelik
    19 Kasım 2016
    Şehir
    Afyonkarahisar
    Asıl hatanız tecrübesizken artçı almanız
    Graywolf bunu beğendi.

  7. #7

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Alıntı Zabitatak adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Asıl hatanız tecrübesizken artçı almanız
    Kesinlikle. Kendi hatamı çok iyi biliyorum zaten. Yola , viraja , lastiklere kesinlikle suç atmıyorum bunlar sadece benim hatamı telafi edecek etkenlerdi. Asıl mesele o hatayı hiç yapmamak.

  8. #8
    whitedeamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2013
    Şehir
    Dünya
    Motosikleti
    MTT Y2K
    Hocam ben hata falan aramadım.Gayet olağan birşey olmuş.Çok takmayın.Bu olaya eksiklik olarak değilde tecrübe olarak bakın.Eğitim alma fikrini tuttum iyi düşünmüşsünüz.
    Graywolf bunu beğendi.

  9. #9

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Alıntı whitedeamon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam ben hata falan aramadım.Gayet olağan birşey olmuş.Çok takmayın.Bu olaya eksiklik olarak değilde tecrübe olarak bakın.Eğitim alma fikrini tuttum iyi düşünmüşsünüz.
    Teşekkür ederim hocam. Burada ki asıl vicdan azabı çektiren etken ya arkadaşıma bir şey olsaydı düşüncesi. Mesela bir keresinde ışıklarda beklerken yeşil yandı , sağa dönecektim. Lastikler biraz kalitesiz , asvalt rezalet olduğu için arka çok fena kaydı. Zor toparladım. Fakat 2-3 saniye sonra ki düşüncelerim "keşke düşseydin de bir daha aynı hatayı yapmasaydın" oldu. O akşam kendim olsaydım %90 düşmeyecektim , fakat düştüm diyelim. Oturur gülerdim kendime 2-3 dakika. "mal herif burada da düşülür mü?" diye.

    Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için Bu bana baya iyi bir ders oldu. Eğitimi de kesin alacağım tekrardan teşekkürler.

  10. #10

    Üyelik
    30 Ocak 2017
    Gecmis olsun öncelikle, önemli olan senin ve arkadaşına birşey olmamış, bir yerin sakatlanabilirdi ve haftalarcada yatabilirdin, canını sıkma, uzun yazdığın iyi olmuş hepsini okudum usenmeden, kendine güvenini kaybetme, dediğin gibi arkaya iri birini alınca ve dolaştığınız yer duz asfaltta olmayınca böyle bir kaza yapmışsın. Lastiklerini değiştir, ve sürmeye devam et ama skin sürmeye calis. Kal sağlıcakla.

  11. #11

    Üyelik
    24 Eylül 2016
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    WR125R
    Tesekkur ederim önerileriniz için hocam. İlk aldığımda motosikleti deli gibi suruyordum zaten. Sonradan dedim ben ne yapıyorum ? 2 gün önce oldu bu olay. Ancak şimdi yazma cesareti bulabildim. Dediğiniz gibi bu aralar sakin kullanmam en hayırlısı olacak. Acemilikte saçma hata yapacağım diye binesim gelmiyor motosiklete. Kapının önünde duruyor , diyorum al benzinini , aç telefondan GPS yı kaybol kocaeli yollarında. Sonra içime bir gereksiz stres/korku geliyor gözümde büyüyor. Bu korkuyu aşmanın tek yolu dediklerinizi yapmak sanırım. Tekrar tesekkur ederim önerileriniz için.

  12. #12
    Salurbey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Nisan 2016
    Motosikleti
    Triumph Streettriple 765
    Geçmiş olsun. Aramızda 18 yıl fark var,senin yaşında bu tarz hatalarin yapılabilme oranı daha yüksek ,önemli olan bu olaydan ders çıkarman. Dersini almış gibi görünüyorsun ama bunu zaman gösterecek. Motordan soğuma,eğitimlerini al ve bol pratik yap. Artçı konusu ise ayrıca eğitimleri olan ve sadece motoru kullanan kişinin aldığı değil artçı olacak kişiye bile en azından belli bilgilerin verildiği önemli bir durum. Artçı ile sürüş adı altında egitimler var. Tabi güzel ülkemde ne ciddiye alınıyor ki artçı meselesi ciddiye alınsın! Geçmiş olsun tekrar.

  13. #13
    Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Bunlar hep panikten olan şeyler.

  14. #14

    Üyelik
    10 Ocak 2016
    Şehir
    İzmit
    Motosikleti
    Ybr 125 Esd-Pulsar 200 NS(<3)
    Yokuş niye çıkamıyosun dişliyle mi oynadın?
    Üstündeli lastik çöp alır almaz değiştir. Bi de artçı alcaksan önce 50-60 kilo bandında minik kızlarla başla 👏 Motosiklete ilk başladığımda arkama kız bindirme imkanım vardı fakat duygularımla hareket edip ikimizi de riske atmadım mantıkla hareket ettim almadım 3-4 ay 😀

  15. #15
    arda4 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2014
    Şehir
    Çankırı
    Alıntı Graywolf adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam düştüğümüz yol asvalttı. Parlak asvalt olsada asvalttı. Mıcırları sanki kamyon getirip dökmüş gibi , yolun hiçbir yerinde yoktu sadece 4 metre genişliğindeki yolun 1 metresinde vardı. Oda tam virajın çıkışına denk geldiği için zaten kaldırıma doğru giden motosiklet anında kaydı. Cbr olsa altımda ağlıyor olurdum şu an büyük ihtimal. Fakat mıcır falan hikaye o viraja daha kontrollü girmeliydim , düştükten sonra bir sefer daha geçtik zaten nasıl virajı alamadığıma hala şaşırıyorum. Benim aptallığıma düştük ama sonuçta olan oldu. Ben en azından ilk kez bir araç sürdüğüm için ve aşırı tecrübesiz olduğum için benim gibi olanlara asla grenajlı bir motosiklet önermem.
    Kardeşim geçmiş olsun. Asfaltta mıcır olmasa da kolayca kayman mümkün. Özellikle de eski ve parlak asfaltta. Yapabileceğin iki şey var. Biri iyi lastik ki gerçekten çok çok fark yaratıyor, ikinisi daima yolun kaygan olabileceğini düşünüp ona göre temkinli sürmek. 10 üzerinden 10luk sürücüysen 4 veya 5 puanlık sürüş yap 5-6 puan cebinde kalsın der Devrim Sirmen hoca.

    Emin ol arabada da aynısı geçerli. Nerede ne olacağı belli olmaz temkinli ve öngörülü sürmek her zaman candır

  16. #16

    Üyelik
    19 Kasım 2016
    Şehir
    Afyonkarahisar
    neyse hocam geçmiş olsun yinede aynı hatayı tekrar yapmamanız dileğiyle
    tekerin düz bassın :D

  17. #17
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    21 Ağustos 2016
    Eeee hacıabi geçmiş olsun Haftasonu gezme planı iptal o zaman :D
    Graywolf bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)