Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet Zincir Yağlama Konusu

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    22 Mart 2016
    Motosikleti
    nc750x
    Motosiklet zincir yağı konusunda özellikle yeni başlayan ve kafası iyiden iyiye karışan kardeşlerimiz için konuyu açmayı uygun gördüm. En iyi zincir yağı hangisidir? Zincir nasıl yağlanır? Zincirdeki yağın sıçramasına nasıl engel oluruz gibi sorulara başlık altından bilgimin yettiği kadar yanıt vermeye çalışacağım. Umarım faydalı olur.

    YANIK (ÇIKMA) YAĞ ZİNCİRE SÜRÜLMEZ

    Öncelikle kesin olarak motordan çıkma kullanılmış yanık yağ kullanmamanızı öneriyorum. Çünkü bu yağlar yağlama özelliğini neredeyse tamamen kaybetmiş ve ömürlerini tamamlamış yağlardır. İş görmesine görür ama zor zamanlarda. Bunun dışında hiç yoksa litresi 15 tl yi geçmeyen SAE 90 yağ kullanmanız zincir sağlığı ve ömrğ açısından çok daha faydalı olacak ve hesaplı bir çözüm sunacaktır.

    HANGİ YAĞ İLE ZİNCİRİMİZİ YAĞLAYALIM

    Herkesin kişisel tecrübelerine göre değişmekle birlikte sprey yağlar pratik olması, zincire yapışması nedeniyle en iyi tercihlerdir. Ancak en iyi zincir yağı demek değildir. Zira bu yağlar saf yağ olmayıp bir takım kimyasal katkı ve işlemlerle yapışkanlık özelliği kazandırılmış yağlardır. Tam olarak YAĞ değillerdir. Yağlama özelliğine sahiptirler. Metal zincir yüzeyinde düşük dirence sahip kaygan bir alan oluşturmak ve uzun süre zincir üzerinde (yüksek devir, ısı, çamur, yağmur gibi durumlara dayanıklı olması) kalması için geliştirilmiş teknolojik çözümlerdir.

    Süper Suport ve Naked gibi yüksek devirlerde çalışan zincirler için sprey yağlar iyi bir çözüm olabilirler.

    EN İYİ ZİNCİR YAĞI HANGİSİDİR?

    En iyi yağlar gerçek saf metal makine yağlarıdır. Çoğu motosiklet üreticisinin önerdiği SAE 90 tipi dişli yağları aslında motosiklet zinciriniz için en sağlıklı en etkili ve gerçek yağlama yöntemidir. Ancak sıklıkla hatalı yağlama sonucunda lastiklere, fren balatalarına ve disklere sıçrayarak sürüş açısından tehlike arz ettiklerinden, ve bundan ötürü motosiklet üreticileri kullanıcılara yağlama konusunda eğitim veremeyeceklerinden ötürü riski olmayan ve ayrı bir piyasa haline gelen sprey yağları önermektedirler.

    HANGİ SPREY ZİNCİR YAĞI EN İYİSİDİR?

    Ülkemizde satışta bulunan motülün C2 zincir yağı, kullandıklarım içerisinde en iyi sonucu elde ettiğim zincir yağı oldu. Sıçrama oranı çok az ve sıçrayan yağ sıvısı kayganlıktan ziyade yapışkan bir yapıda olduğundan tehlike yaratmıyor. Ancak kararında abartmadan sürülürse sıçrama derdi yok.

    Beyaz renki olan sprey yağlarında ekstra renklendirici olduğu unutulmamalıdır. Çünkü kullanacağımız yağ ne kadar saf makine yağı olursa o derecede yararlı olacaktır. Ayrıca motül dışında ki kuru yağlama yapan yağlarda tam verim zincirin ısınmasıyla eriyen yağın işlemesiyle başlamakta ancak bu ilk ısınma evresinde yağın bir kısmı aşınarak kaybolmaktadır.

    Bunu anlamak amacıyla beyaz sprey yağ uyguladığınız zincirin bir kaç km sonra kontrolünü silindir kısımları üzerinde zincirin iç kısmından yaptığınızda zincirin yağsız kaldığını görebilirsiniz. Ancak dışarıdan bakıldığında zincir yağlı görünmektedir. İç kısmı yani zincirin asıl sürtünen yüzeyinde ise yağ neredeyse kalmamaktadır.

    Motülün C2 ürünü beyaz renkli olmayıp daha verimli olmaktadır. Gördüğüm kadarıyla motül C2 (yarış motorları için C4) sprey yağ zincir üzerinde daha kalıcı olmaktadır. ANcak yağımsı değil yapışkanımsı bir alan oluşturarak çalışması dikkat çekmektedir.

    Yani benim önerim eğer masraftan çekinmiyor ve uğraşmak istemiyor ve pratik olsun istiyorsanız motül C2 kensin önerimdir. 45 TL civarında fiyatı bulunan bu sprey ile 4-6 kez zincirinizi yağlayabilirsiniz.


    EN İYİ ZİNCİR YAĞLAMA NASIL OLMALI?

    Halen tüm dünyada ağır şartlar altında çalışan tüm sistemlerde ve şaftlı motosiklerde zincir dişli yağı tercih edilmektedir? Peki NEDEN?

    Çünkü gerçek zincir yağı zinciri besler. Üzerinde çöp toplamaz. Her yağlama başlı başına bir temizlikte sağlar. Tam yayılım sağlar. Zincire iyice yedirilebilir. Sprey yağları zincire yediremezsiniz. Çoğu kullanıcı doğrudan sıkıp bırakır ki benim önerim bir fırçayla bir tur zincire uygulanan sprey yağın temiz bir fırça yardımıyla zincirin içinden yedirilmesidir. Bu işlem sonrasında bir tur daha sprey uygulandığında yağlama işlemi en güzel biçimde tamamlanmış olurken fırça ile yedirme sırasında biriken toz ve kirleride temizlemiş olursunuz. Ancak yapışkan sprey bir süre sonra tozlarıda topladığından zincirin komple temizlenmesini gerektirecektir.

    Dişli yağı ise yedirirken yapışmaz fazla yağ akarak gider. Ayrıca dişli yağı ucuz olduğunda yağdanlıkla içeriden ve dışarından bolca uygulanırken hem spreyin aksine zincirin her noktasına iyice ulaşarak TAM KORUMA sağlar hemde zinciri her yağlamada iyice temizlemiş olursunuz.

    Ama asıl sorun burada ortaya çıkıyor;

    ZİNCİRDEKİ YAĞIN SIÇRAMASINI NASIL ENGELLERİZ? ENGELLEYEBİLİR MİYİZ?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    IRau - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Kasım 2014
    Şehir
    şarköy
    Motosikleti
    Xmax
    gaz yağı ile temizlenip iyice uçması beklenip

    castrol zincir yağlama spreyiyle güzelce yağlandımı yeterli

  3. #3
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    11 Kasım 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    xmax_250 ABS 2015 + Sepetli 52 litre
    Dogru yaglamak cok onemli ben canim did zinciri yanlis yaglayip mahfetmistim yag vs gibi konularda ucuza kacmamaliyiz hareketli parcalari bozabiliyor

  4. #4

    Üyelik
    22 Mart 2016
    Motosikleti
    nc750x
    EN GÜZEL ZİNCİR YAĞLAMA METODU NEDİR? YAĞIN SIÇRAMASINA NASIL ENGEL OLURUZ?

    Motosiklet zinciri en iyi şekilde SAE 80-90 türü dişli yağlarıyla yağlanır. Şimdi uygulama nasıl olmalı ona bakalım.

    Kısa ve pratik yöntemde bir adet temiz kaliteli yağlı boya fırçası alınır. 2 baklaya 1 damla olacak şekilde fırçanın ucu kadar yağ kullanarak görünen zincir iç yüzeyden yedire yedire yağlanır.

    Birkaç denemeden sonra ideal oranı kolayca öğrenirsiniz. Eğer jantta çok çok az yağ sıçraması varsa (eser miktarda ve sadece jantta) ve lastik yüzeyine yağ hiç sıçramıyorsa o kullandığınız yağ miktarı ideal demektir.

    Ama zincirinize bakıyorsanız en iyi yöntem;

    EN İYİ MOTOSİKLET ZİNCİR YAĞLAMA YÖNTEMİ

    Önce bir yağdanlıkla zinciri içeriden ve dışarından her tarafına ulaşacak şekilde bol bol yağlarız İçi dışı o ring x ring neresi varsa yağlarız. Sonrasında temiz kaliteli yağlı boya fırçasıyla bu yağı iyice zincire yediririz.

    En son temiz toz iz bırakmayan bir bezle zinciri sıkıca tutarak fazla yağın tamamını beze aktarırırız. Ne kadar silerseniz silin zincir yeterince yağlı kalacaktır. Yağı temizlemek bezle mümkün değildir. Ancak fazla yağın tamamı beze geçecektir.

    Sonuçta hem yağlanmış, hem pırıl pırıl olmuş hemde her yeri yağlanmış bakımlı 10 numara zincire sahip olmuş oluruz. Üstelik bu durum sıçramada yapmayacaktır.

    Konuyu daha iyi anlamak için aşağıdaki videoya bakabilirsiniz. Ancak siz videodaki gibi zinciri sadece arkada dişliden değil iç kısmındanda yağlamayı ve fırçayla iyice yedirmeyi ve motosikletin altına biraz gazete açmayı unutmayın. Fazla yağı bezle iyice temizleyin.

    tinerci, polemos ve freesea77 bunu beğendiler.

  5. #5
    tugrulbora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2018
    Şehir
    Bodrum
    Motosikleti
    Honda CB250R

  6. #6

    Üyelik
    20 Mart 2017
    Kışın ilkbahar sonbahar da motor kullanmıyor iseniz 140 numara yag tavsiye ederim . Yaz için 90 numara çok ince kalıyor ama , baharda kullanıyor iseniz 110 numara daha iyi olur .

  7. #7
    Ahmet Turan Peker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    honda nc 750 x dct vstrom dl 650 xmax 250
    90-140 no yağ ile yapılan yağlama en sağlıklı olanıdır. Bunu devamlı hale getirdiğinizde zincir ve dişlinizin ömrünü 2-3 katına kadar çıkartabilirsiniz. Fotoğraftaki motor 30 km stablize yolda gitti. Sonra zincir motora göre dikkat çekecek kadar temiz kalmasını da 90 no yağa ve düzenli yağlamaya borçlu






  8. #8
    Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    BMW R1200GS / Piaggio Medley / Peugeot Tweet
    Alıntı tugrulbora adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    zinciriniz tertemiz görünüyor ama ömrünü tamamlamış gibi , gerdirme sona dayanmış bu aşamada yenilemenizi tavsiye ederim..

  9. #9
    tugrulbora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2018
    Şehir
    Bodrum
    Motosikleti
    Honda CB250R
    Motoru saha yeni aldım sayılır.Bir yanlışlık olmasın?

  10. #10
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    dün bir çılgınlık yaptım. benzinlikten 20-50 yağ aldım. yağı zincire boca ettim. vites pedalını ve ayaklıkları yağ içinde bıraktım. evet yaptım bunu.

  11. #11

    Üyelik
    05 Temmuz 2019
    Motosiklet içinde doğru olur mu bilmiyorum ama yağsız kontak sprey dediğimiz balata spreyi ile önce eski yağı kiri pisi temizleyip sonra yağlasak sanki daha mı iyi olur?


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)