Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

F1 pistinde 20 milyon dolar usulsüzlük.

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    30 Ocak 2005
    Şehir
    İst/TR
    Formula-1 pistinde yaklaşık 20 milyon dolarlık usulsüzlük yapıldı.

    "İnşaatı 120 milyon dolara malolması beklenen Formula-1 pistinde yaklaşık 20 milyon dolarlık usulsüzlük yapıldı".

    İSTANBUL Ticaret Odası'nca Kurtköy'de yaptırılan Formula-1 pistiyle ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri ile bilirkişinin hazırladığı raporlarda pek çok işin usulüne uygun yapılmadığı belirtildi:

    1- PİSTİN ihalesi için, ilan verilmeden sadece üç firmadan teklif alındı.
    2- İHALE, en fazla tenzilat öneren Tekyol yerine Evren İnşaat'a verildi.
    3- EVREN İnşaat'ın az kırım yapması 14.5 trilyonluk zarara neden oldu.
    4- EVREN İnşaat'a işe başladıktan sonra 11 trilyon fazla ödeme yapıldı.
    5- FAZLA ödeme "kaya zemin" ya da "dolgu gerekli" bahanesiyle yapıldı.
    6- İHALE öncesinde uygulama projesi hazır ve onaylı değildi.

    Formula pistinde Rapor Kazası
    İstanbul Kurtköy'de yapımı devam eden Formula 1 yarış pisti inşaatı hakkındaki iddiaları inceleyen Sanayi Bakanlığı'na bağlı müfettişler, 25 trilyon 500 milyar liralık usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

    İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul Kurtköy'de yapımı gerçekleştirilen ve yaklaşık 120 milyon dolara mal olması beklenen Formula 1 pisti hakkındaki iddiaları araştıran Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu Müfettişleri, son derece çarpıcı sonuçlara ulaştı. Müfettişler, pek çok işin usulüne uygun yapılmadığını ve ihale aşamasında 14 trilyon lira, yapım aşamasında ise 11.5 trilyon lira olmak üzere, toplamda yaklaşık 25 trilyon 500 milyar lira (20 milyon dolar) usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

    İHALE AŞAMASI
    Rapora göre yapım ihalesi, pistin yatırımcısı İTO ve İTO Vakfı tarafından kurulan Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) tarafından, gerekli araştırmalar yapılmadan Evren Mühendislik ve İnşaat Şirketi'ne verildi. Raporda ayrıca, Formula 1 pisti alt ve üst yapı işlerinin yapımına ilişkin ihalenin, daha önce de İTO'nun çeşitli inşaat işlerini yapan Evren İnşaat'tan çok daha fazla indirim veren Tekyol Firması'na verilmemesi sebebiyle, 27 trilyon 229 milyarlık bir tassarrufun ortadan kalktığı ve raporun düzenlendiği 07.10.2004 tarihi itibariyle, Evren İnşaat tercihinin, "ihale aşamasında yol açtığı zararın" 14 trilyon 574 milyar lirayı bulduğu belirtildi.

    YAPIM AŞAMASI
    Raporda ayrıca, İTO yetkilileri ve FİYAŞ Genel Müdürü tarafından, Tekyol Firması'nın bu işi yapacak teknik yeterliliğe sahip olduğu İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'a yazılı ve sözlü olarak bildirilmesine rağmen, Başkan'ın kararını değiştirmeyip işi Evren İnşaat'a verdiğine dikkat çekiliyor. Evren İnşaat'a, ihale aşamasını takiben, pistin inşaatı başladıktan

    sonra, 2003'te yaklaşık 450 milyar, 2004 'te ise 11 trilyon liranın üzerinde "haddinden fazla ödeme" yapıldığı, böylelikle ihale aşamasındaki 14 trilyonun yanısıra 11 trilyon 450 milyarlık yeni bir zararın oluştuğu kaydediliyor. Müfettiş raporlarının paralelinde hazırlanan bilirkişi raporunda, İTO yetkililerinin üzerlerine düşen görevi yerine getirmediklerine dikkat çekiliyor. Bilirkişi raporunda, ihale öncesinde uygulama projesinin hazır ve onaylı olmadığı, ihale sözleşmesinin ekinde yer aldığı belirtilen sözleşme eklerinin bulunmadığı ve uygulama projelerinin üzerindeki tarihin de bu eksiği ortaya koyduğu vurgulanıyor. Buna bağlı olarak, ihale öncesi proje hazır olmadığından, keşifler ve metrajların ancak 'yaklaşık' olarak düzenlenebildiği belirtiliyor.

    İLAN VERİLMEDİ
    FİYAŞ Yönetim Kurulu'nun, Formula 1 pistinin ihalesi için hiçbir duyuru yapılmaksızın sadece üç firmadan teklif aldığı belirtiliyor. Bu firmaların, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 2003 rakamlarına göre önerdikleri indirimler ise şöyle: Sistem Yapı; yüzde 4.30, Turan Hazinedaroğlu; yüzde 7.34 ve Evren İnşaat; yüzde 9.8. Teklif verdiği ve bu işi yapma kapasitesi diğer firmalardan daha iyi olduğu halde devre dışı bırakılan Tekyol İnşaat'ın indirim teklifi ise yüzde 41.50. Müfettişler, normalde bu tür işlerdeki indirim oranlarının, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın birim fiyatları üzerinden yüzde 40 ila 60 arasında değiştiğine dikkat çekerek, şu hususları belirtiyorlar: "İhale ilanının verilmeyerek bu konuda deneyimli firmaların ihaleye katılımının sağlanmamasının, bu kadar düşük oranda tenzilatla ihalenin sonuçlanmasına neden olduğu düşünülmektedir.''

    http://www.sabah.com.tr/2005/02/06/gnd101.html
    Faramarz Azar
    [url]http://www.motorturk.net[/url]
    0216 476 1558 - 0542 314 9559
    İst/TR


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    25 Mart 2004
    Şehir
    antalya
    zaten şu pist olayında bitek usülsüzlük eksikti o da tamam oldu rahatladık
    Sen likor gibi tatli, Tekila gibi carpici, Viski gibi asil, Konyak gibi sicak, sampanya gibi ozel, sarap gibi tutkulu, Malibu gibi egzotik, Kokteyl gibi muhtesemsin.(Bir barmaid den )

  3. #3
    citronium - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Mart 2004
    Şehir
    Ankara_Bahçeli_7
    Motosikleti
    '06 YZF R6
    Bunlar basında bu şekilde yer alan haberlerdir sürekli, bende inşaat sektöründeyim bi açıklama yapmak istedim. Arkadaşlar yeni ihale yasasına göre yapılan ihalelerde idare çok düşük tenzilat atan müteahhitlere vermeyebilir işi. Bunun sebebi de şudur. Siz bir motosiklet yaptırmak istiyosunuz kendinize özel diyelim. Honda firması 100 lira diyor buna, sanayideki mehmet emmi de 40 liraya yaparım diyor aynı projeye sahip motosiklet için. Hangisi daha kaliteli yapar siz karar verin! Türkiyede malesef bakkala çakkala müteahhitlik yetkisi verildiğinden bu sorunlar ortaya çıkıyo. Adam hesapsız kitapsız %60 tenizlat atıyo yani100 liralık işi 40 liraya yapıcam diyo, yaparken de bakıyo ki altından kalkılamıyo, çalmanın yollarını araştırıyo, zaten bu tenzilattaki bi iş çalmadan para kazanamaz! Ülkemizin yolları neden her sene boulur sanıyosunuz, ucuza yapana iş verildiği için! Diğer konular ise başka konular ama bu işte suçlu çıkacak birisi olduğunu sanmıyorum.

  4. #4

    Üyelik
    25 Mart 2004
    Şehir
    antalya
    hmmm
    Sen likor gibi tatli, Tekila gibi carpici, Viski gibi asil, Konyak gibi sicak, sampanya gibi ozel, sarap gibi tutkulu, Malibu gibi egzotik, Kokteyl gibi muhtesemsin.(Bir barmaid den )

  5. #5

    Üyelik
    22 Haziran 2004
    Böyle bir işin içinden bir usulsüz+rezillik+kepazelik çıkmasa cidden şaşırırdım.. Artık bana doğal geliyor.. Şaşırmıyorum? Utanıyorum! Yaşadığımız.. veya şöyle söyleyeyim yaşamak zorunda bırakıldığımız şartlardan dolayı bir şeyi nasıl kopyalarız + nasıl ucuza maal ederiz + neresini söküp maaliyet kısarız + kimi nasıl kandırırız düşünmeden 1 dk'mız geçmiyor mu ''bizim''? Evrende Türk insanı kadar Kurnaz bir başka ırk varmı gerçekten merak ediyorum yahu..

    (Has Türküm!Ne kurnazlığını gördün diyen çıkarsa hiç çekinmem açarım tarihin tozlu sayfaların binlerce örnek veririm apıştırıp bırakırım adamı ona göre.Belirtmeden geçmeyeyim )

  6. #6
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Formula 1 pisti inşaatında 25,5 trilyon lira usulsüzlük yapıldığı tespit edildi... 5 kişi hakkında suç duyurunda bulunuldu

    Formula 1 yarış pistiyle ilgili raporun tamamlanmasıyla birlikte aralarında Formula İstanbul Yatırım AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Mehmet Yıldırım’ın da bulunduğu 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

    Şirketi, yaklaşık 25 trilyon lira zarara uğrattıkları öne sürülen şahısların ‘emniyeti suiistimal’ suçlarından yargılanmaları talep edildi.

    İstanbul Kurtköy’de yapımı süren ve 120 milyon dolara malolması beklenen pist hakkında iddiaları araştıran müfettişler, pistin ihale aşamasında 14 trilyon lira, yapım aşamasında ise 11,5 trilyon lira olmak üzere toplam 25,5 trilyon lira usulsüzlük yapıldığını belirtti. Başmüfettiş Tahir Güzel ve müfettiş Kadir Özdemir tarafından hazırlanan 4 klasörlük rapora göre F-1 yarış pisti inşaatı ile ilgili olarak gerekli araştırma yapılmadan pistin yapım ihalesinin Evren Müteahhitlik Şirketi’ne verildiği daha fazla indirim veren Tekyol Firması’na verilmemesi sebebiyle 27 trilyonluk bir tasarrufun ortadan kalktığı yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekli incelemenin ardından 5 kişi hakkında ‘emniyeti suiistimal’ suçlamasıyla dava açabilecek.

  7. #7
    iNfiNite - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Ağustos 2004
    Motosikleti
    No Moto No Cry
    Hortumcu Ziyniyet varoldukça bu ülkede adam gibi bir uygulama göremeyeceğiz....

    The Power of Dreams


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler