Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Elin Gaza Takılması

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    GB79 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2014
    Şehir
    İstanbul, Kadıköy
    Motosikleti
    Honda NC750X
    Acemiyim daha 400 km oldu. Scooter kullanıyorum ve sonuç olarak ellerimden başka motoru tutma şansım yok. Acemilerin başına sık geldiği söylenen bir durumdan muzdaribim. Ani gaz açtığımda (tehlikeden kaçmak için) ve ön freni sıkarken elim gaza takılmaya başladı son birkaç gündür. Herhalde kendime güvenim geldi diye gevşedim son zamanlarda. Birkaç tehlike geçirdim ve özellikle scooter kullanmış arkadaşlara soracağım şudur. Siz acemilik zamanlarınızda böyle bir durumla karşılaştıysanız bunu nasıl aştınız? Kendimi eğitmek için ne yapmam lazım, sağ elime ve önümdeki trafiğe pür dikkat kesilirsem bu zamanla kendiliğinden oturacak mı yoksa özel bir teknik kullanarak bunu boş bir alanda mı çalışacağım? İkinci sorum elimiz gazdayken parmaklarımızın ön frenin üstünde olması doğru bir teknik midir yoksa yanlış mı? GİS Temel Motosiklet Eğitimi'ne gitmiştim ama daha önce böyle bir olayla karşılaşmadığım için eğitmenlere sorma şansı bulamadım. Sonuçta zaten vitesli motorun tekniği farklı ama en azından hocaların fikrini alabilirdim. Bu konuda sizin nacizane düşüncelerinizi almak isterim sevgili dostlar. Sağolun.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Adventure58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Temmuz 2014
    Şehir
    Zeytinburnu
    Motosikleti
    haojue 135S
    Ben u dönüşlerinde yada kısa dönüşlerde vitesli ile elimi gazdan bırakmadan frene asılıyorum. Bi kaç gündür kalkarken dönerken açımı iyice daralttım arka freni kullanıyrm. Ama sende o durum olamaz.
    Reflex olana kadar böyle şeyler yaşanacak.

  3. #3
    Being - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Mart 2014
    Şehir
    İstanbul/Tekirdağ
    Motosikleti
    Honda CBF 150
    Bu konuyu vakti zamanında bir ingilizce veya Almanca kitapta fren yapma başlığı altında okumuştum orada derdi ki mesela eleman; ön fren uygulamadan önce debriyaj sıkmayı refleks edinin çünkü böylece elimiz gazda takılı kalsa dahi hız artışı olmayacaktır. Fakat takdir edersiniz ki bu durum vitesli motosikletler için geçerlidir. Scooter durumunda ne yapılabileceği hakkında maalesef bir fikrim yok.

  4. #4

    Üyelik
    17 Ocak 2014
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Kymco Agility 200i
    kardeşim bende scooter kullanıyorum mesela motorla seyir halindeyken ben fren manetlerinde sol el yani arka freni 2 parmağımla sağ elide sadece işaret parmağımı manete koyuyorum. malum sağ el gaz oldğu için orta yüzük ve serçe ve baş parmakla gazı veriyorum işaret parmağım sürekli manette oluyor fren yapacağım zamanda aynı sol el de oldğu gibi orta parmak ve işaret parmağıyla sıkıyorum. ancak ve ancak çok dik yokuşlar inerken ve ani frenlerde 4 parmağımla sıkıyorum fren manetlerini
    Ozanonur bunu beğendi.

  5. #5
    emre186 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Haziran 2014
    Şehir
    Mersin
    Motosikleti
    Kanuni BS125
    Arka fren solda olduğunu var sayarak söylüyorum, dönerken gazı bırak ve asla ön frene basma teker kayarsa asfalt veya çakıllarla karşılıklı çifte telli oynarsın döneceğin zaman gazı kes ve arka frene senin dönüş açını aldıracak kadar bas. freni kökler isen dönemezsin ve gazı açınca sapıtır sın tabi ki. Ayrıca ön freni motor düz giderken sıkmalı sın ve gazı temelli bırakarak freni yavaş yavaş sıkarsan sorun çıkmaz, ama cart! diye sıkarsan hele de disk fren ise arka havalanır, çakıllı bir yoldaysan sonucunu hiç düşünemiyorum bile... Ben iki haftalık motor kullanıcısıyım ama benim ki başıma bela bir vitesli motosiklet (profilimde ki) ön fren disk bastın mı lak diye tutuyordu biraz gevşettim iyice abanmazsan fren koluna lak diye tutmaz oldu bu alışmaya bağlı güzel bir şey ama arka frenim çok sağlam dır, çünkü ön freni sadece duracağım zaman hani iyice yavaşlarsın da ayağını yere koyacak olursun ya o zaman kullanıyorum, genelde hep arka fren ki böylesi daha güvenli kayarsa arka kayıyor bu da eskiden bisikletlerimiz de bile alışık olduğumuz bir şey olduğu için de toparlaması alışık olmasan bile kolay oluyor. Yazın sıcağında hız kesici kasise 40 km hızla yaklaşıyorum o halde bile arka teker kayabiliyor, peki ya ön kayarsa o kaygan yolda...
    mortingen şıtraze olmamak için koruyucu ekipmansız yola çıkmayın..

  6. #6
    Sadık1453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mayıs 2007
    Şehir
    İstanbul
    İki parmakla fren yapıyorsundur.

    Freni dört parmakla yaparsan bu sorunun ortadan kalkar.


    "KAZASIZ SÜRÜŞLER"
    ahmetersoz1 ve GB79 bunu beğendiler.

  7. #7
    Tİme_shİft42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Kasım 2012
    Motosikleti
    Var
    2 parmak ön fren üzerinde gitmeyi nasıl beceriyorsunuz

  8. #8
    Darkcity2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mayıs 2014
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    HONDA NC 750X
    eller fren manetinde beklemeyecek, ustalar derki eller fren ustunde olursa ani refkeksle birden cekebilirsin ve dusebilirsin, eller gazda olursa ani refleks gudusunu kontrol edecek gazi kapatacak freni limon gibi sikacak vakti bulursun.. bu yuzden takip mesafesi onemlidir ve hep bakislarin ileride olacaktir..
    Sadık1453 ve ahmetersoz1 bunu beğendiler.

  9. #9
    hsk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Ağustos 2014
    Şehir
    ESENYURT
    Motosikleti
    DAELİM S2 250 SUZUKİ AN 125 HK MONDİAL MASH
    acemi isen arka freni kullan ön freni fazla kullanma ben öyle yapıyorum birden gaz açma bende de çok oluyor özellikle önde ki araç durunca kalkış yaparken elim arka frende gaz veriyorum gaz verirken freni o esnada hafif bırakarak gaza orantılı olarak kalkıyorum.Arka frene debryaj görevi veriyorum kısmen.

  10. #10
    ersinisdj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Temmuz 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha FJR 1300 AE / Honda NSS Forza 300 Abs
    Dostum gidonu tutarken bileklerin aşağıda kalsın; aynı bir kuşun dala tutunurken asılı kalması gibi.. Eğer bileğin gidonu tutarken yukarıda olursa hem gazı bırakmada, hem de frenlemede bileğini daha da aşağıya indirmen gerekeceğinden elciği sıktığın için mecbur gaz açık kalacaktır. Aman dikkat.
    Kazasız sürüşler..
    GB79 bunu beğendi.

  11. #11
    Pekbipicadam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda CB 600 Hornet ( Geçmiş : Piaggio X9 250 ,)
    Bence zaman içersinde kendiliğinden düzelecektir, daha çok yenisin ufak tefek sorunlar olması normal, ayrıca şu elin fren üstünde olmayacağını söyleyen arkadaşlara da katılmıyorum istanbul da tepki süren ne kadar kısaysa o kadar iyi bence.

  12. #12
    Sadık1453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mayıs 2007
    Şehir
    İstanbul
    Alıntı Pekbipicadam adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bence zaman içersinde kendiliğinden düzelecektir, daha çok yenisin ufak tefek sorunlar olması normal, ayrıca şu elin fren üstünde olmayacağını söyleyen arkadaşlara da katılmıyorum istanbul da tepki süren ne kadar kısaysa o kadar iyi bence.
    Bu bir fikir yada bize göre böyle anlamında söylenmiş sözler değil.

    Değil İstanbul' da Hindistan da bile kullanıyorsan elin fren ve debriyaj maneti üzerinde olmayacak. Bu yıllarca süren testler ve eğitim dokümanları sonucunda elde edilmiş tecrübeler ile bizlere aktarılmıştır.

    Yarışçı değilseniz pist dışında eliniz gidonu tutacak ihtiyacınız olduğunda manetlere gidecek.

    Eğer elcikten manete kadar giden süre size yeterli gelmiyorsa bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Ya fazla yakın takip yada gereksiz riskler alıyorsunuz demektir. İki parmağın freni sıkmaya çalışırken, diğer iki parmak gazı çevirmeye çoğu zaman devam eder.

    Bu arada, bu kadar motosiklet eğitmeni ve otoritesinin kesinlikle yapılması gerektiği savunduğu dört parmak fren yerine elin neden manet üzerinde durması gerektiği konusunda beni ikna edersen alınan tüm eğitimleri unutup sana tabii olurum.


    "KAZASIZ SÜRÜŞLER"
    serotizm bunu beğendi.
    GÖZÜ PEK MOTORCULAR VARDIR, BİRDE YAŞLI MOTORCULAR...
    HEM GÖZÜ PEK HEMDE YAŞLI MOTORCU YOKTUR...

  13. #13
    Mamba09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2013
    Şehir
    Kusadasi
    Motosikleti
    Ducati Scrambler & Suzuki Vanvan
    dostum bence kask içinde konuşarak bunu çözebilirsin.
    "Evet şimdi frene basıyorum. Gazı bıraktım." gibi.
    GB79 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler