Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

İlk Motosikletli Türk Gezgin ...."Osman Gürsoy"

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    ALINTI

    Osman Gürsoy Facebook

    70' lerde vespa motoru ile dunyayi dolasan bir ordulu... haberin tum metni asagida oldugu gibi. onu ziyaret eden iki gencin actigi bir facebook zimbirtisi da var.

    "
    "1960’larda ingiltere’ye çalışmaya giden ordulu osman gürsoy, boş zamanlarında kısa gezilere çıkmak için ikinci el bir vespa motosiklet satın aldı. 1969’da yenilediği motoruyla ordu-londra arasını 19 kez katetti. londra’ya her dönüşünde ayrı bir yoldan giderek, arnavutluk ve finlandiya dışında tüm avrupa’yı gezdi. motorunu uçağa koyup amerika’ya gitti.

    50 günde new york’tan seattle’a abd’yi ve montreal’e kadar kanada’yı dolaştı. bugüne kadar toplam 180 bin kilometre aşıp, dünyanın çevresini beş kez dolaşacak kadar yol yaptı. gezilerinde, 3 bin saat motor üzerinde kaldı. sekiz ton yakıt, 350 kilo yağ harcadı. gürsoy, arizona çölü’nü bile geçtiği 150 cc’lik motoru koç müzesi’ne bağışlamak istiyor.

    dünyayı deniz, kara ve havadan turlayan çoktur. ama bunu yıllık izinlere sığdıran, üstelik altı beygirlik şehir motosikletiyle, profesyonel yardım almadan yapan nadir gezginlerden biri osman gürsoy. 180 bin kilometrelik yolculuğu vespa üreticilerini bile şaşırtmış, ona yepyeni bir motosiklet hediye etmişler. yine de 70 yıllık yaşamının 36 yılında kullandığı eski motoru hálá elinin altında.

    gürsoy’un motor tutkusu 45 yıl öncesine uzanıyor. 1959’da yalova karamürsel’deki nato üssü’nde garson olarak çalışan gürsoy, işe gidiş gelişlerinde kullandığı bisikletine motor takar. bu naif alet ayağını yerden keser. ama öylesine nazik bir motorlu taşıttır ki bir gün rüzgar çıkınca, dayandığı ağaçtan kurtulup yakındaki göle uçar. gürsoy, kurutup kullanmaya devam eder. 1966’da ingiltere’ye giderken satar. ingiltere’deki ilk aylarında eşi ve çocukları yanında olmadığı için çok canı sıkılır. satın aldığı ikinci el vespa’yla çevre gezileri yapar. 1969’da yeni bir vespa alır, türkiye’ye tatile motoruyla gelmeye başlar. bir kez eşini de yanına alır. her tatil önce yalova’daki evlerine sonra da ordu’daki ailelerini ziyarete giderler. tatil dönüşü eşi cevriye’yi trene bindirip her seferinde farklı bir yoldan gider. 1970’li yılların ikinci yarısına gelindiğinde, arnavutluk ve finlandiya hariç tüm avrupa’yı gezmiştir. arnavutluk’a vize alamadığı için gidememiştir. finlandiya’ya ise arkadaşlarının tavsiyesi yüzünden: ‘çok pahalı, sakın deneme!’

    çölde bir vespa

    avrupa’nın her yerini görünce gürsoy’un yine canı sıkılmaya başlar. abd’yi görmeye kafasına koyar. 1978’de işyerinden üç ay izin alır. vespa’sını paketleyip new york’a gönderir. ardından kendi atlar uçağa. motorunu teslim alırken görevlilerin alaylarına muhattap olsa da yılmaz, bir kamyona yükleyip en yakın servis istasyonunun yolunu tutar. colombia, florida-miami, atlanta, tenessee, alabama, arkansas ve dallas’tan sonra teksas’a varır. yolda vespa bayilerine uğrar. çılgın türk’ü gören bayiler ihtiyacı olan parçaları ücretsiz verir. sıcaktan otomobil aksamlarının eridiği teksas çölünü bir günde geçer, los angeles’tan sonra san francisco’ya varır. hayatının en büyük korkularını san fransisco’da yaşar. kent köprülerle doludur ve her birinde yol ızgaralardan oluşmuştur. vespa’nın küçük tekerleklerini zıplarken zaptetmek çok zorlanır. seattle’dan sonra kanada sınırına vardığında hiç de hoş karşılanmaz. ‘nereye?’ diye soran gümrük memuru, ‘ülkenin bir başından öbür başına’ cevabını alınca bir vespa’ya bir de üstündekine bakar. pasaporta damgayı vurur. turunu tamamlayıp new york’a döner. motosikletini teslim etmek için havaalanının kargo bölümüne girdiğinde, 50 gün önce müstehzi ifadeyle karşılayan görevli donup kalır. gürsoy’un motorunu kendi eliyle kargoya hazırlar.

    macera türkiye’de bitti

    osman gürsoy, bir süre daha türkiye’ye motoruyla gelip gitmeyi sürdürür. 1980’de güney avrupa yolundan dönüşü sırasında italya’da vespa fabrikasına uğrar. motoru görüp, macerasını dinleyen yetkililer şaşırır. ona yepyeni bir vespa göndereceklerini söylerler. 1981’de yeni motoru londra’dadır. fabrika geleneklerini bozmayarak, sadece alüminyum parası olan 200 sterlin alarak, gürsoy’a yeni motorunu verir. ama alışkanlıklarından ve sahip olduklarından asla vazgeçmeyen gürsoy, yeni motorunu pek kullanmak istemez. altı ay sonra yenisini satar ve emektar motoruna binmeyi sürdürür. osman gürsoy, 1986’da motorunu, minibüse yükleyerek türkiye’ye getirir. yaşadığı maceraları anlatıp, sadece hatırası için türkiye’ye soktuğunu belirten bir yazıyla gümrük bakanlığı’ndan muafiyet ister. reddedilince 160 bin lira ödeyerek, motorunu yurda sokar. önceleri yalova’daki evinde duran motoru daha sonra ordu’ya getirir. şimdilerde ise boztepe’den şehir merkezine sekiz dakika süren yolculuklar dışında motorunu kullanmıyor. nedeni trafik kurallarına uyulmaması.

    radyolu kayit cihazli motosiklet

    osman gürsoy, motosikletine üç dalgalı bir otomobil teybini modifiye ederek yerleştirmiş. kısa dalga adaptörüyle dünyanın dört bir yanını dinleyebildiği 13 dalgalı radyo ve ses kayıt cihazına bir de mikrofon takmış. gezileri boyunca, hem gezdiği yerleri anlatmış kasetlere, hem de tanıştığı, evlerinde kaldığı kişilerin üşüncelerini kaydetmiş. şimdi elinde maceralardan kalan 60 kaset var.













































































































    DEISIS, erginturhan, waeder ve 59 diğerleri bunu beğendiler..
    Kuş olup uçmak isterken uzaklara, Ağaç olup kök salıyorum buralarda.........


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    muhittinKaplan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Ekim 2007
    Şehir
    Eskişehir
    Motosikleti
    Tracer900
    Süper ya.
    Çılgın Türk.

  3. #3
    DEISIS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Şubat 2013
    Şehir
    KAHİRE
    Motosikleti
    XT 660 R
    woww. Amcama bak hele 250cc lik bi motoru olsaymış

    afrika ve avustralyaya da giderdi ellam.

    Özenilecek bir macera öyküsü

  4. #4
    sailor33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mart 2013
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    VFR 800 (INTERCEPTOR)
    Maşallah güzel gezmiş ya herkese nasip olsun böyle geziler

  5. #5
    Garip - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mart 2012
    Şehir
    Pendik
    Motosikleti
    PCX 125
    zamanında Bizim adamlar yok gazateyle bilmem neyle jawa ya bilmem neye kasksız korumasız binerken, saygıdeğer amcam dünyayı dolaşmış korkusuz + full koruma..

    tüylerim ürperdi.. mükemmel bir paylaşım bu...süper ötesi..

    Teşekkürler
    khayyam bunu beğendi.
    birGarip..

  6. #6
    ferdinandd - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2012
    Şehir
    İstanbul / Yas:29
    Motosikleti
    Honda NC S
    Offf bee, helal olsun helalll

  7. #7
    erginturhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    0-36500 Hyosung GT250R, 0-51000 Honda VFR 800
    Motosikletçilerin Osman Gürsoy'u... Tıpkı Denizcilerin Sadun Boro'su gibi...

    Şu kısım ise gerçekten içler acısı; "osman gürsoy, 1986’da motorunu, minibüse yükleyerek türkiye’ye getirir. yaşadığı maceraları anlatıp, sadece hatırası için türkiye’ye soktuğunu belirten bir yazıyla gümrük bakanlığı’ndan muafiyet ister. reddedilince 160 bin lira ödeyerek, motorunu yurda sokar."

    Osman Gürsoy ismini bugün ilk kez duydum ve açıkçası çok şaşırdım. Kendisine gereken değerin verilmesi dileğiyle, önünde saygıyla eğiliyorum.

  8. #8
    waeder - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Nisan 2012
    Şehir
    Erzincan
    Motosikleti
    Aprilia Sportcity 250ie vardı satıldı :( (2009)
    Gerçekten mükemmel. Bizim bu imkanlarla bile hayal edip yapamadıklarımızı Osman amcam 30 yıl önce yapmış gerçekten saygıyı hakediyor.

  9. #9
    cd0345 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Temmuz 2011
    Şehir
    İSTANBUL-KARTAL
    Motosikleti
    12" CBF 150
    bu bir motosiklet sevdasının aşkının aslında hepimizin içinde yatan ama hiç cesaret edemediğimiz o seyahatin öyküsü

    önünde saygıyla eğiliyorum motosiklet sevdalısıyım diyen herkesin osman gürsoy u ve bu güzel macerasını tanıyıp bilmesi şart bence

    saygılarımla
    ÖzLeMKaYrA, UgurCanSoylu ve Lev3562 bunu beğendiler.

  10. #10
    Tolga Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2010
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Kymco Xciting 250i
    Daha öncede okumuştum ama bu kadar fazla resim yoktu. Paylaşım için teşekkürler.
    Değer bilene bu motor altın değerindedir. Dedemin ellerinden öperim. Saygılar.

  11. #11
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    İlk defa bir yazıyı bu kadar içten okudum. Gözlerim doldu neredeyse müthiş geçen bir ömür. Temmuz ayında Ordu'ya gittiğimde Boztepe'ye Osman amcanın elini öpmeye gidicem. sağol Sinan ağa paylaşım için

  12. #12
    MBHoro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Aralık 2011
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    V-Strom DL 650
    motora biniyorum diyenler (ben dahil) beri gelin.. yol açın..
    ÖzLeMKaYrA ve rs_guven bunu beğendiler.

  13. #13
    toujours09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Mart 2012
    Şehir
    Aydın
    Motosikleti
    CBF150-İNAZUMA-MT9 SP
    The eardh ko...

    Saygılar...

    Ordu/Boztepe/Osman Amca yazdım sizi bi kenara....''Karadeniz ko'' da en önemli ziyaret noktası...

  14. #14
    C@LiMeRO - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Ağustos 2008
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Suzuki V Strom 250
    maceracı ruhununun peşinden giden, gitmek isteyen, gidemeyen, içinde macera tutkusu olan herkese selam, sevgiler, saygılar

  15. #15
    BankerBilo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Eylül 2012
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Mash satıldı, yenisi daha sonra inşallah
    Tebrikler, saygılar ve helal olsun...

    Fakat yazıda dikkatimi çeken birşey oldu Adamcağız tüm dünyayı o motorla dolaşmış ama Türkiye'de trafiğe çıkmıyor artık, sebebi de kurallara uyulmaması... Gelişmiş ülkelerde araç kullanmak gibisi yok, ben Olanda'da, Alemanya'da vs yaşayacam yeminlen heryeri gezerim motorla. Trafikte sonsuz saygı ve kurallar sözkonusu çünkü, buradaki gibi yamyamlık değil...
    arslan26 bunu beğendi.

  16. #16
    TATLIHIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Nisan 2012
    Şehir
    MaNiSa
    Motosikleti
    (14) Yamaha Ybr (16) Yamaha Ybr
    Tüylerim diken diken oldu okurken dahi,Amcam 6 Hp lik motorla dünyayı dolasmıs ,Burada 125 Cc uzun yolda az geliyor diyen var..HELAL OLSUN
    poweranimal ve cece89 bunu beğendiler.

  17. #17
    BLACK TIGER - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Ocak 2013
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    HONDA CBX 250 TWİSTER
    vaybe helal olsun dedeme

  18. #18
    bassturbin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Xj6 Diversion F
    ''Vay be'' kelimesinin tam karşılığı, helal olsun büyük ceraset...

  19. #19
    dreamkiller - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2006
    Şehir
    İstanbul Anadolu Yakası
    Motosikleti
    Honda Silverwing 600
    İstendikten sonra neler yapılabileceğinin en büyük kanıtıdır.. Ellerinden öpesim var bu amcamı!!!
    mete_han bunu beğendi.

  20. #20
    dtahir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Nisan 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    NC 700 S 2013 / Pcx 2019
    Helal olsun hemşehrime..İnşallah bir gün ben de yapacağım böyle bir delilik..
    mete_han bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)