Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Trafik kazalarında tedavi masrafları hakkında önemli bilgi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Değerli forum ahalisi,
    Malumunuz üzere emekli adamın vakti bol oluyor, zamanımın büyük çoğunluğunu internette geçiriyorum.
    Dolayısıyla karşılaştığım köşe yazısını sizlerle paylaşmak istedim, kimsenin başına gelmesini istemeyiz ancak bu da hayatın gerçeği.

    Tedavi giderini SGK’dan alamayan kazazede hakkını mahkemede arıyor

    Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), trafik kazalarında tedavi giderlerini üstlenmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti.

    Gelin isterseniz, bu bir yılda nelerin değiştiğine, uygulamanın kime, ne fayda getirdiğine birlikte bakalım.

    Malumunuz, geçen seneye kadar trafik kazalarında tedavi giderleri, trafik sigortasının kapsamındaydı ve sigorta şirketleri tarafından kazadaki kusur oranına göre ödeniyordu. SGK, geçen sene aldığı bir kararla; kusur oranından dolayı vatandaşın mağdur edildiğini, kaza geçirenlerin tedavi masraflarını cebinde ödemek durumun kaldığını gerekçe gösterip; tedavi giderlerini üstlendi... Hal böyle olunca da sigorta şirketlerinin bu alandaki sorumluluğu ortadan kalktı. Yani, kaza geçirenlerin tüm sağlık harcamalarını artık sigorta şirketleri değil, SGK karşılıyor. Peki, uygulama başladı da ne oldu?

    Önce, bir seneye yakındır okuyuculardan aldığım şikayetlerden sadece bir tanesini paylaşayım... “Kimliği belirsiz bir kişi tarafından kaza geçirdim. Sigorta şirketine başvurdum, SGK’ya müracaat etmemi söylediler. 3 bin liraya yakın faturamı SGK’ya gönderdim, ama 395 lira ödediler. Ne yapabilirim?”

    İşte, olan bu... Konuyu biraz daha açayım... Bugün, trafik kazası geçirdiğinizde, acil olarak kamu-özel ayrımı olmaksızın istediğiniz hastaneye gitme hakkınız var.
    Hastanenin de sizi kabul etme mecburiyeti var. Acil müdahalede yani, yoğun bakım sırasında da hiçbir para ödemiyorsunuz... Tüm masrafları SGK karşılıyor. Tedaviniz acil müdahaleyle bitiyorsa, hastaneden beş kuruş ödemeden çıkıyorsunuz Ama yok... Tedaviniz sürecekse, sorun da başlıyor.

    VATANDAŞ CEBİNDEN ÖDÜYOR

    Bulunduğunuz hastane özelse ve SGK ile de anlaşması yoksa, geri kalan tedaviniz için o hastanenin uyguladığı fiyatı cepten ödemek durumundasınız. Ya da SGK’nın anlaşmalı olduğu hastaneye gideceksiniz. Burada da başka bir sorun karşınıza çıkıyor. SGK, anlaşmalı olduğu hastanelere SUT adı verilen, Sağlık Uygulama Tebliği üzerinden para ödüyor. Diyelim ki, tedavi ücretiniz 10 bin lira tuttu... SGK, sadece 2 ya da 3 bin lirasını karşılıyor, kalanı cepten ödemek zorundasınız. Anlayacağınız, yeni uygulamada her şart altında para ödeyeceksiniz.

    Peki, geçen seneye kadar durum neydi? Trafik kazası geçirdiğinizde, kamu-özel hastane ayrımı olmaksızın, trafik sigortasının limitleri içindeki, bugün için bu limit kişi başına 225 bin TL’dir- tedavi giderleri, sigorta şirketleri tarafından karşılanıyordu. Doğru... Kusur oranına göre karşılanıyordu... Yüzde 100 kusurlu olanın masrafları ödenmiyordu. Ama ödendi mi de vatandaş istediği yerde tedavi görüyor, cebinden de beş kuruş çıkmıyordu. Daha açık şöyle anlatayım... Kusurunuz olmadığı halde trafikte bir araç size çarptı ve ciddi yaralanmanıza neden oldu... SGK’nın uygulaması yüzünden, sağlığınıza kavuşabilmeniz için cebinizden bavul yüküyle para ödemek zorundasınız.
    Böyle rezalet olur mu?

    DAVALAR ARTMAYA BAŞLADI

    İşte, bu uygulama nedeniyle bir yıldır, binlerce vatandaş mağdur durumda ve mahkemelerde hakkını aramaya çalışıyor. Kimileri sigorta şirketine dava açıyor, kimileri de SGK’ya... İşin daha ilginç tarafı da var. SGK, bir sene önce kanunla bu uygulamayı başlattı ya... Yine aynı kanunla, sigorta şirketlerine de sattıkları trafik poliçelerinden belli bir miktarı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. 2012’nin 9 aylık döneminde de sigortacılar, 240 milyon TL SGK’ya para aktardılar. Komediye bakın siz... SGK’ya, tedavi giderlerini ödesin diye milyonlarca lira aktarılıyor... SGK, doğru dürüst tedavi giderini bile karşılamıyor... Vatandaş cebinden para ödemek zorunda kalıyor ve kimi bulursa ona dava açıyor.

    Lafı fazla uzatmayacağım... SGK’nın bir yıl önce, “kardeşim vatandaş mağdur oluyor” diyerek, başlattığı uygulama nedeniyle; bugün, kusurlu kusursuz herkes daha da mağdur hale geldi. Diyeceğim odur ki, bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Vatandaşa da bir önerim var... Aman, trafikte kaza geçirmemeye bakın.

    Noyan DOĞAN

    Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...7&hid=22067314
    DALGIC_800 ve YUCETAYFUN bunu beğendiler.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Esp Explorer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Nisan 2011
    Şehir
    Antalya
    Bu ülkede zaten devlete işin düşmesin.Not : Sadece cenaze işleri düzgün yürüyor.O da öldükten sonra gelecek hayrın...

  3. #3
    Tolga Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2010
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Kymco Xciting 250i
    Allah Belasını versin bunların. Bir kanun çıkartıyorlar. Bir karar veriyorlar ki akıllara zarar. Bakırköyden 3-5 kişiyi alıp meclise soksan bunlardan daha hayırlı işlere el atarlar.
    Bu ülkede ölürken bile düşüneceksin. Bunlar benim cesede bir şey yapar mı ? Aileme ne gibi yük olurlar. Meclisi komple yıkacaksın. içindekilerle birlikte enkaz olarak kalacak.
    Padişah dönemine geçiş olacak. En azından bir kişi yesin. adam mı yesin. bizde rahat edelim. herkes ayrı yiyince yetişemiyoruz halk olarak
    2006 Peugot -2010Kenbo125 - 2011Racer 200s- 2012GT250R -2014Xtreme Max- 2015: Snappy x Cub
    2016 Asya Shark 150- 2017Cbf150 -2018 BMW F650GS / Snapyy x- 2019 Kymco Xciting250i

  4. #4
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Trafik sigortasındaki ani ve aşırı fiyat yükselmelerinin sebebi devletin bu fondan haraç kesmesi anlaşılan.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  5. #5
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Bu konuyu doktor bir arkadaşla görüştüm gerçekten durum böyle.

    Kaza sonrası acile gidince kırık alçısı röntgeni serumu MR filan tamam ama servise veya yoğun bakıma geçip yatarsanız veya pansuman için sonra hastahaneye giderseniz para alınıyor dedi.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  6. #6
    Ufuk İnkaya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Eylül 2011
    Şehir
    Bursa/Osmangazi
    Motosikleti
    Repsol 2006 / Cbr 125 R ( 2011 ) Hyosung Gt 250 R.
    Hastaneye gidince de 1 torba kömür versinler onlar eve dönerler
    4 Teker bedenimi, 2 Teker ruhumu taşır
    Yanlamak biz de ata sporu!

  7. #7

    Üyelik
    03 Mayıs 2012
    Şehir
    ANTALYA
    Motosikleti
    YAMAHA TENERE XT660Z
    zaten bu devlet ne zaman vatandaşın yararına bir kanun bir uygulama yaptı ki
    çıkan bütün kanunlar zenginler için yapılan bütün uygulamalar zenginlerin yararına ne de olsa para var zengin değilsen yaşama bu memlekette
    DEMİR AT'A YOLLAR DAYANMAZ

  8. #8

    Üyelik
    05 Aralık 2012
    TrajiKomik denıyor sanırım buna yatınca para verıyosun vay be.
    Hayır Yani illa Romantik olalım diyorsan...
    ::cheeeeer GeL mum Işığında Lastik Yakalımm ::cheeeeer


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)