Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

“Türk Boris”ten Londralı motorculara sürpriz / Menderes Özel

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer

    Londra’nın Türk asıllı Belediye Başkanı Boris Johnson, otobüs şeridini 5 Ocak’tan itibaren motosikletlere açtı

    Türk kökeni (1922’de İzmit’te linç edilen gazeteci Ali Kemal’in torunu) nedeniyle buralarda “Türk Boris” diye anılan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, otobüsler için ayrılan şeridin deneme amacıyla motosikletlere de kullanımına açıldığını ilan etti. Gönül isterdi ki biz de bir hafta Vietnam’dan, bir hafta Londra’dan veya İsveç’ten değil de her hafta Türkiye’den bu tip haberler verelim. Mesela bir belediye başkanı da motosiklet parkı açmış olsun da gidip haber yapalım.

    Londra’da, şehir içi ulaşım sağlayan kentin kırmızı otobüslerinin kullandığı bir otobüs yolu vardır. Bu yolun sınırları sadece şeritlerle belirlenmiştir. Toplu ulaşımın hızlı akması için belirlenen yolu bazen taksiler de kullanır.
    Buradaki otobüs yolunun önemli bir özelliği de bisikletçilere de açık olmasıdır. Böylece trafiğin en kırılgan üyeleri yolculuklarını güvenli bir şekilde yapabilir.
    Londra belediyesinin ulaştırmadan sorumlu birimi, üç yıllık bir çalışmanın ardından motosikletçilerin yol güvenliğinin iyileştirilmesinin zaruri olduğu sonucuna vardı. Yapılacak düzenlemelerin bisikletçiler ve yayalar üzerinde olumsuz etkisi olmaması gerekiyordu. Şimdi Johnson, otobüs yolunu bir süre motosikletlere de ayırarak, sonuca bakacak. Eğer motosikletlerin bisikletlileri tehdit etmediği görülürse, motosikletler yolu daimi olarak kullanabilecek.
    Yol, 5 Ocak’tan beri motosikletlerin hizmetinde. Motosiklet Endüstrisi Birliği (MCI) de Londra polisi ile bir çalışma yaparak bir davranış kuralları kılavuzu hazırladı. Kılavuz bu yolun nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanılacağını motosikletçilere izah ediyor. Ne yazık ki bizim memlekette trafikte motosikletçi veya bisikletçilerin güvenliğini düşünen idari bir irade henüz yok.

    Harley yine kaslarını gösterdi

    Amerikan efsanesi Harley Davidson, kaslarını Türkiye’de de gösterdi. Markanın en kaslı modeli V-Rod Muscle, Hilton Convention Center’da düzenlenen A Plus Lüks Markalar Fuarı’nda huzura çıktı. Daha önce motosikletten bu köşede bahsetmiştim. Bahsetmediğim şey, bu maçonun Türkiye’deki satış fiyatıydı. 123 beygir gücündeki bu motosiklete sahip olmak isteyenler 28 bin avro ödeyecek.

    Harley-Davidson Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tanay tasarım harikası diye tanımladığı V-Rod Muscle’ı şöyle anlatıyor: “Yeni çift taraflı egzos sistemi ve daha kaslı gösteren yeni hava kanallarıyla adını hak eden gerçek bir canavar. Harley Davidson ile Porsche işbirliği sonucu geliştirilen bu modelin, 2003’ten bu yana piyasaya sürelen V-ROD ve Night Rod Special versiyonlarımız gibi ilgi göreceğine inanıyoruz.”

    İki çekişli dizel motosiklet
    Daha önce Kanuni’nin bir dizel motosiklet üzerinde çalıştığını haber vermiştim; sonucu henüz bilmiyorum. Bu haberi de motoaktuel.com’da (bence en iyi online motosiklet dergisi) gördüm: Aralık 2006’da FasterAndFaster tarafından duyurulan 800cc motor hacimli, üç silindirli common-rail turbo dizel motora sahip T800 CDI o zamandan bu yana biraz daha geliştirildi. 50 beygir ve 130Nm tork üretebilen araç Hollandalı EVA firmasının bir çalışması. Sürüş kolaylığı ve yakıt ekonomisine katkı sağlayan sürekli değişken şanzıman sistemi eklenen Track T800 CDI’ın dikkat çeken diğer bir özelliği ise opsiyonel olarak sunulan iki tekerlekten çekiş sistemi.

    2WD sisteminin detayları net olarak bilinmemekle beraber ön tekere güç aktarmanın yanı sıra iki teker arasında çekişi kontrol etmek amacıyla kullanılan ayarlanabilir bir hidrolik sistem, tekerlekler arasında otomatik olarak güç dağılımı yapabiliyor.

    Düşük maliyetli şaft tahrik sistemi, dizel, biyodizel gibi yakıtlarla çalışabilmesi, Track T800’ün BMW R1200GS segmentinde yeni bir alternatif olması yolunu açıyor. Aracın yurtdışı sayış fiyatı 17 bin
    500 avro.

    Jim Carrey Los Angeles’i Hypermotard ile turlayacak

    Amerikalı film yıldızı Jim Carrey, yeni filmi “Bay Evet”te (Yes Man) Ducati Hypermotard 1100S kullanıyor. Carrey filmde kendi kendine yardım programına yazılan Carl Allen isminde bir karakteri canlandırıyor, bu yardım programının ilkesi ise her şeye “evet” demek. Filmde hep “evet” demenin karakterde yarattığı değişim anlatılırken, Carl (Jim Carrey) herhangi bir sürüş deneyimi olmamasına rağmen Los Angeles sokaklarına Ducati Hypermotard S ile çıkıyor.
    Tipine hasta olduğum bu motosikletin 1078 cc hacmindeki çift silindirli motoru 95 beygir gücüne sahip; ağırlığıysa 179 kilo ki, bu güçteki bir motosiklet için hafif sayılabilir.


    Menderes ÖZEL
    mozel@milliyet.com.tr
    Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    23 Temmuz 2007
    Londranın"Türk asıllı"olduğu iddia edilen Belediye Başkanı kendini Türk hissediyor mu acaba?.
    İnsanları dedelerinin suçları yüzünden yargılamak yaftalamak doğru değilse de Malum kendisi gazeteci Ali Kemal'in torunudur.Hani Milli Mücadele aleyhindeki yazıları yüzünden Ankaraya yargılanmak üzere götürülürken İzmit İstasyonunda linç edilen hain Ali Kemal'in torunu.
    Hala kendini Türk hissediyorsa o zaman hakikaten Türktür.

  3. #3

    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    Konuyu saptırmadan yazayım. Bütün herşey zihniyetle çözülüyor ve Eskişehir'imizin Belediye Başkanı Şehrimizin köprülerini ve tramvay ağını kendisi çiziyor akşam boş vaktini ayırarak. Tüm imkanlar kısıtlı,tüm engellemelere rağmen bile olsa nelerin başarılabileceğini gösteriyor. Önce işe yarayan ne,faydalı ve ileriye yönelik birinci öncelikler ne onları bilmesi gerekir bu zihniyetin...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)