anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Köşe Yazıları > Menderes Özel

Trafikte çıldıracağınıza kışın da motosiklete binin / Menderes ÖZEL

Bu konuya 38 cevap yazıldı 2414 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
komtan
100 Oktan Moderatör

komtan - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Fazer
Kan Grubu: A Rh+
Post Trafikte çıldıracağınıza kışın da motosiklete binin / Menderes ÖZEL - 11-11-2006, 09:02 AM

Trafikte çıldıracağınıza kışın da motosiklete binin

Kış geldi; birçok kişi motosikletlerinin son bakımını yapıp onları şubat-martta çıkarmak üzere bir güzel garajladı. Ben kışın da motosiklet kullanıyorum. Çünkü biliyorsunuz, berbat İstanbul trafiği kış mevsiminde hiç çekilmez. Vatan Caddesi'nde bir otomobil koltuğunda 90 dakika mahsur kalmış şekilde, çarpışan arabaların yoldan kaldırılmasını bekleyince (ondan iki gün önce de Haliç Köprüsü'nde, aynı neden, 75 dakika) bu görüşüm iyice pekişti.
Trafikte çıldırmak istemiyorsanız motosiklete binin, kışın da motosiklet kullanın. Motosikletler yollarda çoğalsın, asfaltı cruiser'lar, scooter'lar, super sport'lar, çıplaklar (naked) doldursun. Trafik de rahatlar, biz de...

Başkan da motosiklet alacak
Bu arada İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bir motosiklet edinmeye karar verdiğini açıkladı. Topbaş "Bu kentin sorumlusu olarak her an kontrol merkezi veya kriz masasına ulaşabilmek için motosiklet almaya karar verdim... Birkaç kez motosiklet kullandım ama daha çalışmam lazım" dedi. Kayda değer bir not. "Aklın yolu birdir" diyelim.
Yolunuz açık olsun...

At hırsızı gibiler!

Motosiklet hırsızlığı vakaları gün geçtikçe artıyor. Çalınan motosikletlerin bir bölümünün son nefesini parça tezgahlarında vermesi de ayrı bir üzüntü kaynağı

Vahşi Batı'da at hırsızlarını gözlerinin yaşına bakmadan asarlardı. Bu ağır ceza, atlara olan sevgiden çok, o döneminin tek ulaşım aracı olan atın hayati öneminden kaynaklanırdı. Bugünse motosiklet forumlarında, motosiklet hırsızlarının Vahşi Batı yöntemleriyle cezalandırılması, birkaçının "Taksim Meydanı'nda sallandırılması" bile isteniyor (bkz motordelisi.com, motosiklet.net forumları). Neydi motosikletçileri bu hale getiren?

Motosiklet, sahip olunmasından çok önce başlayan bir tutkudur. Ve edinilmesinden bir süre sonra binici, motorunu bedeninin mekanik parçası, uzantısı olarak algılamaya başlar. Bazıları da atı gibi sever, makinesini bir güzel süsler; o olmadığı zaman bedenine hapsolmuş hisseder.
Hal böyleyken, motosiklet hırsızlıklarına da her gün onlarca yenisi ekleniyor; sahiplerinin belki de aylarca para biriktirerek, düşleyerek aldığı motosiklet, hırsızların ağına düşüyor. Çalınan motosikletlerin birçoğunun son nefesini parça tezgahlarında vermesi de ayrı bir keder konusu.
Hırsızların motosikletçinin tutkusuna duyarlı olmasını bekleyemeyiz ancak ihtisasını özellikle motosiklet çalma üzerine yapan çetelerin varlığına güvenlik güçlerinin duyarlılığını beklemek hakkımız.

Motoruna aşıksan...
"Motoruna aşıksan, onu çift disk kilitsiz bırakmayacaksın, tenha yerlere park etmeyeceksin" diyerek motosikleti çalınan tedbirsiz arkadaşları uyaralım ve "hırsızlık" konusunun öznesi olan 37 yaşındaki Gürkan Arıcı'ya geçelim.
Gürkan Arıcı motosikleti Honda CBR125'in Dudullu'da bir iş görüşmesi için gittiği TET Tekstil'in önünden çalındığını bana birkaç gün önce bildirdi.
İki hırsızın büyük soğukkanlılıkla motosikleti daha tenha bir yere götürüp orada çalıştırmaları ve üzerine binip (diğerinin "bir olasılık çalıntı" scooter'ı var) gözlerden kaybolması üç ayrı güvenlik kamerasına takılmıştı. Motosiklet hırsızlığı konulu bir belgesel yapılsa kullanılabilecek kalitede olan görüntülerde hırsızların üç farklı açıdan çekilen yüzleri apaçık ortadaydı.

Korku filmi gibi!
CBR 125'in (önce gidon kilidini kırdılar, daha sonra tenha bir yerde düz kontak yaptılar) çalınmasını Gürkan Arıcı gibi ben ve binlerce motosikletçi dehşet içinde sonunda da buğulu gözlerle izledi. Forumlarda birçoğu hırsızları lanetledi, beddualar okudu, "Birkaçını asalım, gör bak yapıyorlar mı bi daha" diyenler bile oldu. Ve en çok yüzleri apaçık ortada olan hırsızların nasıl olup da motosikleti çalmalarının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hâlâ yakalanamadıklarına, makinenin bulunamamasına hayret edildi.

Hırsızlar yakalanırlarsa Vahşi Batı yöntemlerine ihtiyacımız yok ama yakalanamazlarsa "Büyük Birader Herkesi Gözetliyor Çağı da büyük bir palavraymış" derim o zaman... Nerede güvenlik?

Menderes ÖZEL
mozel@milliyet.com.tr
Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Her Cumartesi Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.

Eski
  (#2)
yürekçe

yürekçe - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: suuuuuZUuukiiiiiiiiii GS 500
11-11-2006, 10:14 AM

sonunda her aklıbaşında olan kişi doğruyu bulacaktır....

HAYATIN GERÇEKLERİNDEN ASLA KAÇMAYACAKSIN... YOKSA YORGUN ÖLÜRSÜN!!!...
ANCAK GERÇEK BİR APTAL KARŞISINDAKİNİ APTAL ZANNEDERMİŞ
KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK
Eski
  (#3)
DARKDIAMOND

DARKDIAMOND - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Kanuni/Storm
Kan Grubu: O Rh+
11-11-2006, 10:18 AM

Ben bu yaratıkların yakalanamamasının hiç bir geçerli sebebi olduğunu düşünmüyorum.Bunun adı İhmal'den başka birşey olamaz.En kısa zamanda suçluların adalet önüne çıkarılıp hakkettikleri cezayı almalarını bekliyorum.Sorumluların gereğini yapacağını biliyorum.

Tek koruyucumuz var.O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
Oğuz
Eski
  (#4)
st_erdogan

st_erdogan - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Hyosung GT 250 & Honda CBF 150
Kan Grubu: A Rh-
11-11-2006, 10:25 AM

Alıntı:
komtan´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Bugünse motosiklet forumlarında, motosiklet hırsızlarının Vahşi Batı yöntemleriyle cezalandırılması, birkaçının "Taksim Meydanı'nda sallandırılması" bile isteniyor (bkz motordelisi.com, motosiklet.net forumları). Neydi motosikletçileri bu hale getiren?

Forumlarda birçoğu hırsızları lanetledi, beddualar okudu, "Birkaçını asalım, gör bak yapıyorlar mı bi daha" diyenler bile oldu.

Menderes ÖZEL
mozel@milliyet.com.tr
Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Her Cumartesi Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.
Menderes bey benim mesajlarıma fazla denk gelmiş anlaşılan Paylaşım için teşekkürler komtan.
Bu arada kışın motosiklet kullanmak fikri gayet güzel dursa da ne kadar mantıklı olduğu tartışılır. Buzu geçtim, varsayalım kar yağarken iki teker ne derece sağlıklı sonuç verir? Denge ve kaymama sorunu, bir yandan soğuk havayla birebir temas halinde olma, vs, vs. Her neyse bu konuyla ilgili tartışmalar daha önce yapılmış, kışın motora binilebilir diyenler olmuştu bolca. Deneyip görmek lazım

Vuuuu diye aşarım dağları, enginlere sığmam taşarım
Eski
  (#5)
Eyong
Süper Moderatör

Eyong - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: '06 FZ6 Fazer
Kan Grubu: B Rh+
11-11-2006, 10:59 AM

Kışın motosiklete binilir, hatta İstanbul da yaşıyor iseniz özellikle kışın binilir

Ömrünüzü trafikde harcamayın
Eski
  (#6)
Starsailor

Starsailor - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Sattım gitti,gelsin yenisi:)
11-11-2006, 11:07 AM

Bir de benim gibi ömrünü hastanede harcamak istemeyenler var ,onlara ne olacak peki

Ducatista olma yolunda
Eski
  (#7)
Eyong
Süper Moderatör

Eyong - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: '06 FZ6 Fazer
11-11-2006, 11:21 AM

starsailor , canım ciğerim. Artis gibi binersen hasta olursun tabi, beni bi görsen nasıl giyniom, 20 dakka sürüo giyinmem

Tabi ben mecburi olarak TEM i kullanıyorum, ve 110-120 km/h altına düşmüyorum. Şehir içinde kullanılsa normal kıyafet üstüne kaliteli bi kışlık motor montu yeter.

Bu arada sen zaten akşama kadar hastanede değilmisin , ne farkeder

Konu Eyong tarafından (11-11-2006 Saat 11:23 AM ) de değiştirilmiştir..
Eski
  (#8)
tubis

tubis - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha Cygnus,Honda Nx4 Falcon,Honda Today
11-11-2006, 11:24 AM

Amaan diyim hasta olmayın,olursanız söyleyin kargoyla yollarım ilaçları

Tugba Aykan (tubis) Okan Ekin (knkn07)
SONSUZA KADAR SÜREN TEK AŞK MOTOSİKLET AŞKIDIR !!!!
Eski
  (#9)
Hammer

Hammer - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: CBF 250
11-11-2006, 11:26 AM

Yaz boyu kullanmadığım arabamı kışın da olduğu yerde bırakıp motor kullanmak benim de ciddi ciddi düşünmeye başladığım bir durum.Son 10 gündür E-5 Harem -Bostancı arası takıldığım yoğunluk beni de bezdirdi.

Lakin kafama takılan birinci konu kapalı garajım olmadığı için motorumun tüm kış şartlarıyla üzerinde sadece bir branda ile nasıl başa çıkabileceği.

İkinci konu da kışlık doğru giyim tarzı ve ortaya çıkaracağı masraf.Tüm kılık kıyafetim yazlık.

"Efendiler, muhterem milletime tavsiye ederim ki; sinesinden yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanlarında ve vicdanlarındaki asil cevheri tahlil etmek dikkatinden bir an bile feragat etmesinler.”Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Eski
  (#10)
Starsailor

Starsailor - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Sattım gitti,gelsin yenisi:)
11-11-2006, 11:50 AM

Alıntı:
Eyong´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
starsailor , canım ciğerim. Artis gibi binersen hasta olursun tabi, beni bi görsen nasıl giyniom, 20 dakka sürüo giyinmem

Tabi ben mecburi olarak TEM i kullanıyorum, ve 110-120 km/h altına düşmüyorum. Şehir içinde kullanılsa normal kıyafet üstüne kaliteli bi kışlık motor montu yeter.

Bu arada sen zaten akşama kadar hastanede değilmisin , ne farkeder
Kim artis gibi giyiniyor ben mi??
Sen beni ekimde görmedin sanırım motosiklete binerken(gerçi o kadar az ki görmemiş olman doğal ),üstümden çıkanları toplamak için eve yardımcı tuttum
Açıkçası ben eylülden sonraki aylarda,çobanların giydiği şu kalın KEPENEKlerden bile giysem üşürüm ,doğuştan kanım soğuk benim..
O nedenle kışın bana motosiklet yasak...

Ducatista olma yolunda
Eski
  (#11)
Cyberm

Cyberm - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda
11-11-2006, 11:51 AM

Alıntı:
dishy´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Amaan diyim hasta olmayın,olursanız söyleyin kargoyla yollarım ilaçları
İlaçlar bedavamı Ben grip iğnesi alim mümkünse hasta olmadan

Her Lafa Verecek Cevabım Var, Ama Bir Lafa Bakarım Lafmı Diye, Birde Lafı Söyleyene Bakarım ADAM'mı Diye...
Eski
  (#12)
GorkeM

GorkeM - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
11-11-2006, 12:05 PM

Ben hayret ediyorum , bir parca yagmur yagsin en az 6 arac birbirine vuruyor. Ben de gulerek geçiyorum... Bir de kısın motora binilmez derler. Asıl arabaya binilmez.
Şayet ben her hava koşulunda motora binenlerdenim. (kar hariç) Kuru,hafif yağışlı, sağanak yağışlı, fırtına... hiç farketmez. Önemli olan dikkatli olmak. Hava şartlarından korkmak anlamsız. Virajlara yavaş girersen , mümkün olduğunca motor freniyle durursan, takip mesafesini korursan , buğu önleyici kask ve seni üşütmeyen ekipman alırsan hiçbir sorunun kalmaz Kışın da binin motorlara arkadaşlar Trafik çilesine katlanmayın... hele bir motorcu olarak hiç çekilmez Kar zaten 2-3 hafta yağıyor , o zaman da sabredin derim...

Heyecandan daha ötesi, bir yaşam biçimi...
Eski
  (#13)
ozaktasi

ozaktasi - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: SuzukiGS500-Honda CBR125-Yamaha YBR125-YamahaRS125
11-11-2006, 13:32 PM

Soğuk oluyor ,,üşüyoruz o sebeple az biniyoruz...Arabada işe yarıyor yani,,yabana atmamak lazım ..

KİLİSLİ MOTORCU..................KAYBETME KORKUSUYLA YAŞAYANLAR HER ZAMAN KAYBEDER
Eski
  (#14)
GorkeM

GorkeM - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
11-11-2006, 13:39 PM

Araba? Istanbulda yaramıyor

Heyecandan daha ötesi, bir yaşam biçimi...
Eski
  (#15)
ylmzzz

ylmzzz - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBX250 Twister
11-11-2006, 13:52 PM

istanbulda yaşamadığım için kışın araba derim. zaten konyanın soğuğunda ne kadar sıkı giyinirseniz giyinin binmek mantıksızlık. birkaç kere bindim geçen sene resmen eldiven buz tutuyor. konyada trafik sorunu pek olmadığı için açarım arabada kaloriferi giderim rahat rahat. bu kadar da araba düşmanı olmayalım. bi hastamız olsa motorla mı götüreceğiz trafiğe takılmayalım diye.

Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin