Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Suzuki Inazuma vs. Hyosung GT250

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    heia2654 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Aralık 2011
    Herkese merhaba arkadaşlar,

    GT250'den Inazuma'ya geçmiş biri olarak yardımcı olur ümidiyle tecrübelerimi paylaşmak istedim. Öncelikle hatılatmak gerekir ki GT250 naked, Inazuma ise commuter. Yani aslında karşılaştırmak tam da doğru değil ancak 250 sınıfında racingler harici seçenek malum çok az. CBR, Ninja vs. kullanım amacıyla bambaşka motosikletler olduğu için konu dışındadır.

    2006 model karbüratörlü Hyosung'u 15.000de alıp 20.000 km kullandım. Inazuma'yı ise 10.500'de alıp 1500 km kullandım.

    MOTOR, PERFORMANS, YAKIT TÜKETİMİ:

    Farklılık buradan başlıyor. Hyosung 4000 devir altında varlığı belli olmayıp, 7500 sonrasında coşarken Inazuma daha orta devirlere yönelik bir motor tasarımına sahip. GT250'den ~30hp çıkartmak için 10.500d/d bandına çıkmanız gerekiyor. Inazuma daha makul bir seviye olan 8500d/d'de 24hp ile yetiniyor. Aynı olan 22Nm maksimum tork Hyosung'da 7000d/d, Inazuma'da 6500d/d. Ancak zannediyorum ki Inazumanın tork grafiği 22Nm seviyesini daha geniş bir aralığa yaymış durumda. İkisinin de redline 11.000d/d. Alt devirlerden itibaren gaza bastığınızda Hyosung hafifliğinin avantajıyla biraz zıplar gibi oluyor, 6000 devire kadar görece yavaşça hızlanıp 7500'den sonra 250cc için ipi kopmuş gibi devirleniyor diyebiliriz. Inazuma ise 4000 devir civarından başlayıp 6500 devirde tavan yapan bir ivmeye kavuşuyor ve 9000 devir üzerinde yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Bu çalışma şekliyle turbo dizel motorları andırıyor. Benim kullanım şeklim itibariyle daha hoşuma giden bir yapı. Elimde olsa NC700’ümle 2000-3000 devirde gezerim Inazuma'nın aksesuarlarla birlikte 200kg’ı geçen ağırlığı nedeniyle 4000 altı devirlerde vites düşürmeniz ya da hafif bir ara gazıyla desteklemeniz gerekebilir. 153kg'lık Hyosung bu konuda daha bıçkın. Hızlanıp da rüzgar etkisi daha baskın olmaya başladıkça fark kapanıyor tabi.

    Hyosung'un motor kalitesinin düşüklüğüyle ilgili bir takım olumsuz görüşler var. Meşhur krank kırma/çıkarma sorunu 2008 öncesi modellerde devir kesici olmadığı için bilinçsiz kullanıcı elinde harap olan motorlardan kaynaklanmakta. Bir de yağına vs. dikkat edilmeyen motorlarda yine aynı modellerde egzantrik zinciri gergisi sorunu var, çözülemez bir şey değil. Castrol Power 1 Racing yağını zamanında değiştirerek her türlü koşulda kullanıp usta görmeden 35.000km'ye geldi motorum satarken ve sattığım arkadaşın yarın benden kaynaklı bir sorun yaşamayacağını bilmenin rahatlığı içindeyim. Inazuma'nın km ve yaşı düşük olduğu için motor sağlamlığı için bir şey söylemek zor. Suzuki kalitesinin bir sürpriz çıkaracağı da pek insanın aklına gelmiyor açıkçası. Suzuki’nin üstten tek egzantrikli olması konusunda eski motor teknolojisi diyenler var. Bu konu tamamen üreticinin karar verdiği tasarım seçeneğidir, Inazuma motoru bu motosiklet için özellikle tasarlanmış son teknoloji bir motordur. Hyosung’un üstten çift egzantrikli ve sekiz subaplı V2 motoru cazip olsa da bu Suzuki’nin masraftan kaçındığı anlamına gelmez.

    GT250’de yakıt tüketimi kendi kilometre saatiyle yaptığım ölçümlerde 3,6lt/100km civarındaydı. Başkalarından genelde 4lt civarı duyuyordum ama kullandığım yağın ve aksatmadığım bakımların, bunun yanı sıra bilinçli kullanımın da etkisi var zannedersem. Inazuma’nın aksesuarlarla 200kg’ı geçen ağırlığının ve arka çantanın rüzgar direncinin neden olduğunu düşündüğüm 3,8-4lt/100km’lik bir tüketime sahip. Kış şartlarının ne kadar etkisi var bilinmez, yazın göreceğiz. GT250’de tam sentetik yağ kullandığım için de olabilir kış etkisini pek görmedim, gerçi Inazuma’yı kullandığım kadar soğuk havada kullanmıyordum. 3,7lt’ye belki çıkıyordu.

    FRENLER, YOL TUTUŞ, SÜRÜŞ DİNAMİĞİ

    Frenleme her iki motosiklette de yeterli seviyede. Her ikisinde de artçılıyken dahi hem ön hem arka tekerlekleri kitleyebilecek kadar fren gücü mevcut. Hyosung’un ön fren diski az da olsa büyük olduğundan dolayı kaliteli balata kullanırsanız daha kuvvetli. Suzuki’de fren koluna biraz daha fazla basmak gerekiyor. Arka frenlere gelince Hyosung maliyetten kısmak için ön ile aynı çift pistonlu kaliperi kullandığından özellikle tek kişilik sürüşlerde biraz dikkat gerektiriyor. Ben organik balata kullanıp bir nebze olsun hafifletmiştim. Inazuma’nın tek pistonlu kaliperi artçı olduğunda dahi frenleme için son derece yeterli.

    Yol tutuşuna gelince; pürüzsüz viraj dönüşleri ile ilgili pek yardımcı olamayacağım. Zaten viraj performansını şimdiye kadar %60-70’e kadar bile zorlamamış biri olarak (Dolayısıyla korkulu rüya olan viraj içinde acil bir durumla karşılaşmamış biri olarak!!!) ve sürekli dönüşlerde asıl etken lastik kalitesi olduğundan dolayı ne söylesem pek yerinde olmaz. Ancak görece ani ağırlık değişimlerinde Hyosung’un daha dinamik bir sürüşe müsait olduğunu söyleyebilirim. Inazuma şu anda konfor şampiyonu olmasını sağlayan yumuşak amortisörleri ve yine şampiyon ağırlığı nedeniyle sağ-sol ve gaz-fren sonucu ağırlık değişimlerinde çok dinamik tepki vermiyor. Ancak unutmamak gerekir ki Inazuma bir commuter, zaten ani hareketler için tasarlanmış bir motosiklet değil. Ben kıvrak adamım diyorsanız GT250, yok düz yolumda giderim rahatıma bakarım diyorsanız açık ara Inazuma. GT250’nin üst sınıf özelliği olan ters ön çatalını da unutmamak gerekir, yoldaki çukur-dalgalanmaların gidona ilettiği tepki bile daha kaliteli bir hissiyat veriyor. Yüksek hızlarda düz gidişte Inazuma yola çok güzel oturuyor, manevra yapma konusunda yukarıdaki yorumlarım geçerli. Hyosung 100km/s üzerinde ağırlığı düşük bir naked olduğunu hatırlatırcasına türbülans ve yan rüzgar sallantılarını hissettiriyor.

    Hyosung standart olarak Shinko lastiklerle geliyor. Çok şükür ki bu lastiklerle binmeye nail olamadım  Aldığımda üzerinde Metzeler M3 vardı, sonrasında Michelin Pilot Activ taktırdım. Suzuki’nin CBR250’de de kullanılan standart IRC lastikleri yol tutuş açısından üzmüyor, gayet yeterli. Ancak yapısının bias olmasından dolayı manevra ve yol bozukluğu tepkileri radyal Michelin ya da Metzeler gibi değil. Gidişinize paralel çukurlarda da sıkıntılı. Değişiminde radyal lastik almakta fayda var. Özellikle gidon kontrolünde faydası olacağını düşünüyorum.

    Şehir içi ve düşük hız kontrolünde üstünlük sağlayan yok, Hyosung hafif, Suzuki’nin ise ağırlık merkezi daha alçak. Hyosung’da kullandığım 150lik radyal arka lastik (Suzuki: 140 bias) artçılı düşük hız dengesinde bir tık öne çıkmasını sağlıyor. Oturuş pozisyonu Hyosung’da çok az daha dik.

    KONFOR

    Hyosung: 4500-6000 devir arası bariz titreme. Ön süspansiyon başarılı, bilek-kol ağrısı yok. Arka vasat (ortalama)

    Suzuki: Bellona ve İstikbal onaylı konfor! Abartmak gerekirse motor çalıştığını bile zorla anlıyorsunuz. Yoldaki ufak çukurlar hafif bir rüzgar etkisi kadar bile bozmuyor rahatınızı. 8000 üzeri devirlerde titreşim ufaktan belli oluyor. Tabii o devre çıkıyorsanız konfor beklentisi kalkmış demek.

    İki motosikleti de aynaların hizasına kadar gelen ön camla kullandım. Camları çıkarınca 80km/s üzerinde rüzgar nedeniyle ağzınız yüzünüz dağılıyor malum. Camla kullanımda ise Hyosung daha iyi diyebilirim. Cam zaten göğsünüze gelen rüzgarı direk atıyor. Deponun büyüklüğü ve genel olarak ön kısmın yüksekliğinden dolayı çamurluğün üstünden akan hava yanlara yönelerek bacaklarınızın üzerinden ve motor bölümünden geçiyor. Motor hava ve yağ soğutmalı olduğu için, motor bölümünden geçen hava ısınıp özellikle sağ ayağınıza vuruyor. Kışın ve baharda iyi, 28-30°C üzeri biraz sıkıntı. Suzuki’de beni tek rahatsız eden konu, depo alçak olduğundan da kaynaklı, çamurluktan yükselen havanın radyatör kısmına çarpıp aynen yukarı çıkması ve göbeğime gelmesi, oradan da göğüs bölgeme yayılıp sonra yanlardan çıkması. Camla kullansanız dahi rüzgardan kurtulamıyorsunuz yani. Yanlara yönlendirilmiş olmasını tercih ederim. Yine de aşırı bir rahatsızlık değil.

    Suzuki’nin aynaları çok kısa. Zayıf değilseniz tam arkanızı göremiyorsunuz. Niye bu şekilde yapılmış bilmiyorum. Ben biraz geniş olduğumdan da kaynaklı arkamdaki minibüsü bile ilk bakışta görmediğim oldu. Önemli bir sorun değil. Çözüm olarak 3er cm’lik uzun somun alıp uzatmayı düşündüm. Montajını henüz yapmadım. Hyosung’un aynaları yeterli. Köşesine küçük bir geniş açılı ayna da koyularak otobüs aynası niyetine kullanılabiliyor. Aynı anda hem arkamı hem de yandaki aracı gözümün ucuyla ve aynadan bu şekilde görebiliyordum, kör noktanız kalmıyor neredeyse.

    GÖRÜNÜM, SES, MALZEME KALİTESİ VS.

    Görünüm herkesin zevkine kalmış. Şahsi zevkime ikisi de farklı noktalardan hitap ediyor. Suzuki’nin ön kısımda biraz ciddileşen zarif çizgileri ayrı, Hyosung’un her an sıçramaya hazır atılgan hali de insanı ayrı çekiyor (Yuvarlak farla!!! ). Inazuma çamurluğunun kaba durduğu doğru ancak bu tasarım aerodinamik iyileştirme amaçlı yapıldığı için fonksiyon ön planda tutulmuş diyebiliriz. Bir süre sonra gözünüz alışıyor zaten.

    Motor sesi konusunda Suzuki rölantide bariz bir commuter, biraz da çift silindirli enduroları anımsatır bir ses çıkarıyor, 6000 devir üzerindeyse ergenlik çağındaki bir 4 silindirliyi andırıyor, kulağa hoş geliyor. Hyosung rölantiden itibaren “250liğim abi ben takılıyoruz işte” havasında. Üst devirlerde kendisinden beklenir güzel bir bağırınma içinde. Su soğutmalı olmadığı için egzozun yanı sıra direk silindirden gelen ses de baskın. İlk aldığımda üzerinde fazla değil ama tok ses çıkaran bir egzoz vardı ve özellikle düşük devirlerde son derece tatmin ediciydi.

    Hyosung’um 2006 modeldi ve plastik işçiliği kötüydü desem yeridir. Bildiğim kadarıyla sonraki modellerde bu durum değişti. Kontrol kollarının kapakları bile düzgün oturmuyordu. Analog göstergeyi sevdiğim için göz ardı ediyordum ama özellikle sonraki dijital göstergeye uzak durmayı tercih ederim. Bunun dışında metal parçalarla ilgili hiçbir sorun yaşamadım, motor yağmurda da kalmasına rağmen hiçbir paslanma vs. belirtisi yoktu. Ancak motor sıcakken bloğu özellikle basınçlı suyla yıkamamak gerek, motor boyası zayıf. 2013 model olan Suzuki’ye gelince haliyle malzeme kalitesinde en ufak bir pürüz bile yok, hele ki o gösterge yok mu, insanın yol yerine göstergeye bakası geliyor sürekli, güvenlik açığı oluşturmuş

    SONUÇ

    Hyosung kalitesinin düşük olduğu yönündeki görüşlere katılmıyorum. Otomotiv AR-GEsinde çalışmış bir makine mühendisi olarak, özellikle E-5 ve TEM’de artçılı kullanacağım motosiklet konusunda zaten hassas davranırım. İlk modellerde bir takım tamamlanmamış noktalar var ancak genel kalite olarak yeterli. Sonraki senelerde bu sorunlar da giderildi zaten. Unutmayın ki Hyosung markası Suzuki’nin eski tedarikçilerinin kurduğu bir Kore markasıdır, Çin değil. Bakımını eksik tutmayın yeter. “Abi ben çanglı çunglu şey kullanmam” deyip telefonu Samsung, arabası Hyundai/Kia, televizyonu LG olanların lafına itibar etmenizi önermem. Çok zorlamadan kıvrak kıvrak giderim diyorsanız ideal. Daha makul fiyatlara da bulunabiliyor. İkinci el konusunda çok dikkatli olmanız gerek, maalesef bilinçsiz kullanıcı çok. Hyosung 250lerden iyi anlayan biri mutlaka olsun yanınızda. Benim motosikleti sattığım arkadaş 5inci sahibi olmasına rağmen 36.000 km’de henüz ciddi bir sorun yaşanmadı. Eski model alırken dikkat etmeniz noktalar başlıca: Egzantrik gergisi, arka amortisör, statör/konjektör voltajı/akımı ve de devir kesici olmayan modellerde 12-13.000d/d’ya kadar zorlanmış mı diye bilmek lazım. İyi bir usta bunları kolaylıkla anlayabilir. BayMoto’yu tavsiye ederim. Bu arada Hyosung’un yeni 250liği X5’i de hatırlatmak gerekir. Tasarımı daha sert KTM tadında ve anladığım kadarıyla yeni bir motora sahip. Zaten Inazuma’nın damgasını vurduğu 250lik piyasasında radikal bir değişikliğe gitmeden ayakta durması da imkansızdı.

    Suzuki’ye gelince, sakin kullanacağım diyor ve de bütçenizi denkleştirebiliyorsanız, bir dakika düşünmeyin. Fiyatının bir miktar fazla olduğu aşikar ama sınfında beklentilerinizi karşılayacak evladiyelik bir motor aldığınızı unutmayın.
    Sam@, Ahmet Abi, sailor33 ve 19 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    motorcu48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Temmuz 2007
    Şehir
    marmaris ve muğla
    Motosikleti
    İNAZUMA keyfiii :DD
    inazuma ..................

  3. #3
    gazo0202 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ocak 2013
    Şehir
    ADANA
    Motosikleti
    2015 BMW 1.16d
    Elinize saglik faydali bilgiler.
    Bu yazinin SYM WOLF Vs. SUZUKI INAZUMA,
    SYM WOLF Vs. CBR 250 ,
    SUZUKI INAZUMA Vs. CBR 250
    Versiyonlarini deneyimli motosiklek kullanicilarindan bekliyoruz

  4. #4
    Ufuk ARSLAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ağustos 2013
    Şehir
    İstanbul - Sefaköy
    Motosikleti
    GT250R
    hyosung u nu şekilde degerlendiren ve sorunlarının kullanıcı kaynaklı oldugunu belirten gördügüm ilk kişisiniz tebrikler

  5. #5
    Redmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Aralık 2011
    Şehir
    Van
    Motosikleti
    CBF 500
    Çok güzel bir yazı olmuş, böyle önyargısız insanlara ihtiyacımız var, SYM Wolf ün de kalite olarak gayet yeterli bir motor olduğunu söyleyebilirim, karşılaştırması ise farklı platformlarda bol bol yapılıyor zaten, keşke herkes bu kadar nesnel olabilse

  6. #6
    Green Arrow - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Nisan 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Moto Guzzi v7 850 Special + Kymco People S 200
    Alıntı motorcu48 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    inazuma ..................
    Koskoca yazıdan bunu mu çıkardınız ?

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 14:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:15 ----------

    Alıntı Redmoon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel bir yazı olmuş, böyle önyargısız insanlara ihtiyacımız var, SYM Wolf ün de kalite olarak gayet yeterli bir motor olduğunu söyleyebilirim, karşılaştırması ise farklı platformlarda bol bol yapılıyor zaten, keşke herkes bu kadar nesnel olabilse
    Sym Wolfda Hyosung gt250 de bu sınıfta çok güzel ve kaliteli motorlar.Ben belli başlı çin motorlarına da saygı duyuyorum ama işte insan eğri olursa karşısında doğru kalmıyor ağzı olunca da anca konuşuyor.

  7. #7

    Üyelik
    21 Ağustos 2013
    Şehir
    Yalova
    Motosikleti
    Piaggio X9 500 ABS & Honda VTX 1300
    Geçekten çok güzel bir inceleme yazısı olmuş,bir inazuma kullanıcısı olarak size katılıyorum," ah o aynalar , bence adamlar kendilerine göre yapmışlar, ""hele ki o gösterge yok mu, insanın yol yerine göstergeye bakası geliyor sürekli, güvenlik açığı oluşturmuş"" süper tespit benim için rahatlık keyif önplanda diyorsanız şiddetle tavsiye ederim, ama bir 400cc lik inazuma olsa tadından yenmez,insan rahata alıştımı böylee.. ))

  8. #8
    İzmir İl Temsilcisi CEM. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2010
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Fazer 600 Ve Wr 125 R
    Güzel bir yazı olmuş hyo vs inazuma kararsızım ne yapıcam gibi açılan konularda bu konuyu linkleyecegim

  9. #9
    hisvarlar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ekim 2012
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900
    Böyle tarafsız kullanıcıların yorumlarını okumak ayrı bir keyif. Bu iki motoruda kullanmış biri olarak ne hyosung itin g.tune sokulacak kadar kotu ne de inazuma abartıldığı kadar iyi bir motor. Her ikiside parasının karşılığı.

  10. #10
    heia2654 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Aralık 2011
    Alıntı sunset77 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Geçekten çok güzel bir inceleme yazısı olmuş,bir inazuma kullanıcısı olarak size katılıyorum," ah o aynalar , bence adamlar kendilerine göre yapmışlar, ""hele ki o gösterge yok mu, insanın yol yerine göstergeye bakası geliyor sürekli, güvenlik açığı oluşturmuş"" süper tespit benim için rahatlık keyif önplanda diyorsanız şiddetle tavsiye ederim, ama bir 400cc lik inazuma olsa tadından yenmez,insan rahata alıştımı böylee.. ))
    Inazuma + 400cc + ABS: 200.000'den önce satarsam adam değilim
    sdirer, cesur509 ve ...garip... bunu beğendiler.

  11. #11
    cesur509 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Aralık 2008
    Şehir
    Muğla
    Motosikleti
    Çok yakında...
    Güzel değerlendirme , yüreğinize sağlık

  12. #12
    ebola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mart 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    2006 Suzuki GSXR1000
    Ah suzuki şu motoru biraz daha ucuz biraz daha hafif biraz daha güzel görünüşlü yapsaydın keşke :D

    Bu haliyle bile 250cc de lider benim gözümde.

  13. #13
    Panther38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Kasım 2013
    Şehir
    KAYSERİ
    Motosikleti
    YAMAHA R25 MİDNİGHT BLACK
    Yazı için elinize sağlık öncelikle. Geçen gün gördüm çarşıda dükkanların aralarda geziniyordu inazuma ve sürücüsü. Arkadaş çalışmıyor gibi gidiyor yakından geçti gitti önceden farkedemedim durdururdum olmadı. honda Cb125e var bende ya cbr250 (beyaz tricolor) ye geçerim ya suzuki inazuma meziyetsiz suzuki benim Motor ondan fazla gürültü yapıyor sanki kararsızım ama 2 motordan güzel birer tane almak lazım Hyosung düşündüm ama cbr250 biraz daha sakin. servis işine bakarsak honda iyi. Konu dışına çıktık cıbırla herkese iyi gazlamalar...

  14. #14
    adem80 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Aralık 2011
    Şehir
    muğla bodrum
    Motosikleti
    Yamaha x-city 250
    İyi bir değerlendirme. Bunca yıllık motorcuyum. Şu housung makinalara hiç içimi çekerek bakmadım. İnazuma nın fotolarını ilk incelediğimde resmen vurulmuştum. İstedim oldu. Bir hayo, cbr, ninja falanda alabilirim. Tercihim inazuma oldu. İnazuma çıkmasaydı tercihim Cbr250R olurdu.

  15. #15
    slyman_b - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Ağustos 2011
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Bajaj Boxer 150
    Tebrikler çok güzel bir inceleme/karşılaştırma olmuş, umarım böyle faydalı yazılardan daha fazla görürüz.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler