Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Evde şarap yapımı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Sevgili MT müdavimleri,

    Hobi olarak evde şarap yapımı ile ilgilenen veya ilgilenmek isteyen arkadaşlarıma faydalı olacağını umduğum, benim denizcilik yaparken Gürcü bir arkadaşımdan öğrendiğim, uzun zamandır kullandığım bir metodu yazayım dedim. Metot tamamen sadık kalınarak uygulanırsa garantilidir ve piyasada asla bulamayacağınız şarap kalitesine ulaşırsınız.

    Hazırlık. Şarabı 1 Lt den 1000 Lt ye kadar yapabilirsiniz, ben buraya 35 kg üzümden bir senelik bir tarif yazacağım. Bu kadar üzümden ilk fermantasyonda 35-36 Litre şarap elde edilecektir. Oran orantı kullanarak istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.

    50 Lt lik bir kapaklı kova (büyük çöp kovası iş görür ama kaynar su ile temizleyin), mixer blander denen mutfak aleti (tercihen düşük devirlerde çalıştırılabilinen cinsten) 7 Kg toz şeker. 1 adet yumurta (Akar su altında sünger ile iyice yıkanmış, temizlenmiş) 35 Kg bu mevsimde rahatlıkla bulabileceğiniz en kaliteli ve muhakkak en tatlı-şekerli siyah üzüm (kaliteli üzüm kaliteli şarap demektir.) 2-3 adet büyük damacana ya da bu cibreyi alacak sayıda 10 lt lik pet şişe. Pamuklu bir masa örtüsü. 40 adet 1 lt lik ve ya 80 adet 500ml lik kapaklı pet şişe.

    Sıkma ve fermantasyon başlangıcı: Arkadaşlar, şarap yapımında, parfüm, kolonya, deterjan kokularından uzak durun, aksi halde şarabınız da kokar. Kullanacağınız bütün nesnelerde böylesi kokulardan uzak olmalıdır. Üzümleri salkımlarından ayırıp dilerseniz yıkayınız. Yıkadıktan sonra çok ıslak kalmaması için çok iyi süzün. Blander denen soğan falan doğradığımız aleti çok iyi temizleyin ve çelik bıçaklarına çok kaliteli elektrik bantını 2-3 kat olacak kadar sarın. Bu işlem çok önemlidir, üzümleri blander da çekerken çekirdeklerinin kırılmaması şarttır. Çekirdekler kırılır ise Tanen dediğimiz bir nevi yağ çıkar ve aslında fazlaca kaçırdığımız şaraplı gecelerden sonra ki başağrımızın asıl sebebidir. Üzümleri blanderda düşük devirde parçalayın ve kovaya doldurun (ilk seferinde posayı bir tepsiye dökerek çekirdeklerin kırılmadığına ve yeterli derecede şıra haline gelmiş olmasına emin olun). Her defasında blander aletinin çelik bıçaklarına sardığınız bantı kontrol edin, tahminen düşük devirde 2 kez sıkma işi yapınca bant parçalanabiliyor, bu bant parçaları asla cibreye karışmasın amman dikkat. Bütün üzümleri posa (Cibre) dediğimiz hale getirip kovaya doldurun. Kovanın içinden sadece üzüm suyunun bir kısmını denemek amaçlı olarak, süzgeç kullanarak bir tasa doldurun. Temiz yumurtayı bu tasın içine şıraya bırakın. yumurta dibe çökerse şeker miktarı azdır. yumurtanın neredeyse yüzme pozisyonunda yani sıranın yüzeyinden ufacık bir kısmı çıkacak kadar yüzecek durumda olması gerekir. Kovaya önce 4 kg şeker katarak karıştırın. Aynı yumurta testini yapın. Taaa ki şıranın şeker oranı yumurtayı azıcık da olsa yüzdürecek seviyeye gelene kadar bu işlemi tekrarlayın. Bu şeker oranını yakaladığınızda kovanın kapağını kapatın ve temiz masa örtüsü ile sarın ki küçük sinekler cibre ye girerek yumurta bırakmasınlar, aksi taktirde bu şarabınızın felaketidir. Kovanın kapağı kilitlenen cinsten olmamalıdır ki çok yoğun olarak çıkacak CO2 gazı rahatça ortamdan uzaklaşsın. Kovayı güneş almayacak, çok soğuk ya da sıcak olmayacak bir köşeye koyun. her gün bir kez cibreyi karıştırın ama kovanın kapağını çok da açıkta bırakmayın, oksijen şarabın düşmanıdır. 1 gün sonra cibreden keskin bir alkol kokusu gelmeye başlayacaktır.

    4 gün sonra, 8-10 lt temiz içme suyuna şeker katın ve başta yaptığınız yumurta testi ile yeterli şeker oranını sağlayın. kabaca 8 lt su için 2-3 kg şeker gerekir. Bu suyu da kovaya ekleyin. Bu durumda da 4 gün bekletin.

    Toplam 7-8 gün sonra, kalın ve ince delikli süzgeçleri kullanarak posaları süzüp şırayı damacanalara doldurun. Yumurta deneyini tekrarlayarak, şeker oranı az ise tarif ettiğim biçimde şeker ekleyin. Bu işlemi bir ertesi güne de bırakabilirsiniz çünkü şeker fazla olursa baygın derecede tatlı bir şarap elde edebilirsiniz. Bu yüzden varolan şırayı damacanaya doldurduktan sonra saate bakmaca, 6 saat sonra sızdırmazlık şişesinde gaz çıkışı (yarım yumurta büyüklüğünde ve 2 saniyede bir...) görürseniz herşey normaldir. Ama gaz çıkışı daha az ise, damacanaya sırasıyla 1 çaybardağı, 2 saat sonra yine gaz yoksa 2 çay bardağı şeker eklenebilir. Damacanaların kapaklarını delerek, 1 metrelik akvaryum hortumunu sıkıca takın. Bu sifon dediğimiz şey damacanaya hava girmemesini ama çıkacak CO2 gazının rahatlıkla çıkmasını sağlayacak biçimde olmalıdır. hortumun diğer ucunu 1 lt lik ve su ile doldurulmuş bir pet şişeye daldırın. Hatta sifon şişeden ayrılmasın diye bant ile yapıştırarak sabitleyin. Şiddetli fermantasyonu ve gaz çıkışını bu sifon-pet şişe düzeneğinden görebileceksiniz. Bu damacanalar ve şıra 20 gün bu şekilde bekletilecek ve sifonlar hep kontrol edilecektir.

    20 gün sonra, sifonun pet şişesini kontrol edin. Gaz kabarcığı çıkışı bitmiş olmalıdır ve en fazla 10 dakikada bir ufak kabarcık görülmelidir. artık taze bir şarabınız var. damacanaların dibine un kıvamında üzüm posası dolmuş olacaktır. Süzmeye gerek yok çünki çok zahmetli olur. Bunun yerine damacanayı yüksek bir yere kaldırın (mutfak tezgahı), bir hortumu şişenin dibine deymeyecek biçimde daldırın ve hüüp diye hortumu vakumlayın ve sifon etkisi ile şarabınızı, dipteki tortuyu çekmeden şişelere doldurun. Kapakları hemen kapatın, oksijenin zararını hatırlatırım. Şişeleri ilk günlerde sık kontrol edin, şöyle: kapağını çok az gevşetin ve kulağınızı şişenin ağzına iyice yaklaştırın. Fıst diye CO2 sesini duyduğunuz an da tekrar kapağı sıkın. Bir kaç gün sonra zaten gaz çıkışının neredeyse hiç kalmadığını göreceksiniz. Şişeler bu halde, güneş ışığından uzak ortamda durmalıdır. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde (üzümün cinsine bağlı) açık kırmızı renkli şarabınız bir anda kararmaya ve çok koyu bir renk almaya başlayacaktır Bekletikçe lezzeti artacaktır unutmayın. ama tüm şarap yapma işlemibden 1 ay sonra dahi tatlı bir taze şarap olarak içilebilir.

    Geldik işin pek kimse tarafından bilinmeyen kısmına. hatırlarsanız posaları süzerek ayırmıştık. İşte bu posaları yine kovamıza doldururuz. İçine 18 Lt şerbet hazırlayarak ekleriz (Şerbet yapımında yine şeker miktarı 1100gr/cm3 olmalıdır, Yumurta testi buradada geçerli bir metottur.) Kovadaki karışımı iyice karıştırarak ilk başta anlattığımız gibi kovanın kapağını kapatarak bir bez ile sararak fermantasyona bırakın. Her akşam posaları karıştırın. 1 hafta sonra ikinci fermantasyon ürünü ancak birincisinin yarısı kadar bir şıra elde etmiş oluruz. Yukarıda anlattığım yollarla süzüp bir başka damacanaya doldurarak, Sifon Tapasını kapatıp aynı metot ile 21 gün bekletilir. 21 gün sonra yine aynı metotları uygulayarak 2. fermantasyon ürününüzü de şişeleyebilirsiniz. Posadan bir kez daha şarap elde etmeyi pek kimse bilmez dediğim gibi ama çok iyi üzümlerden 3. fermantasyon ürününü de yapabilirsiniz. Ben hiç denemedim.

    Gelelim tekrar elimizde kalan Posaya (Yaavv ne posaymış kardeşim=)). Hacim olarak Posa miktarı kadar suyu posa ile karıştırın. Hatta daha az su kullanabilirsiniz. Şeker artık kullanılmayacaktır. Bu karışımı kapağı tam kapatılmamış ve gaz çıkışına müsaade eden bir bidona doldurun (yaklaşık 10 lt lik bir su bidonu). En az 1 ay bekletin, ne kadar beklerse o kadar iyi. Sonra süzerek başka bir şişeye doldurunuz. 1 hafta kadar sonra ince bir toz şeklindeki posa dibe çökecektir. Şişedeki sıvıyı yine bir hortum ile vakumlayarak dipteki posadan kurtulun (dikkat vakumlama yaparken sıvıyı yutmayın) İşte şimdide çok kaliteli bir SİRKE elde ettiniz. Bu sirkeden nefis acı biber turşuları yapabilirsiniz)

    Meraklılarına kolay gelsin ve afiyet olsun. Ancak sezon 2 hafta sonra tamamen bitecek. O yüzden elinizi çabuk tutun. Aynı metot beyaz şarap içinde geçerlidir.

    Son olarak bir hatırlatma yapmama gerek var mı bilmiyorum. Alkol var ise motor yok, motor var ise alkol yok, her ikisi olduğunda artık sen yoksun

    Şunu da ekleyeyim arkadaşlar: eğer şekerli su katmadan yapacağım derseniz çok kaliteli bir şarap elde edersiniz. Yalnız o zaman 4 günlük kovada bekletme sürecinden sonra damacanaya basarak bekletme (Hortumlu bölüm) yapmalısınız. Ancak önemli nokta, damacanaya basarken süzdüğünüz şıranın şeker miktarını muhakkak yumurta metodu ile ölçün. Az şekerli şıra ile şahane sirke yaparsınız. Bu yüzden şeker az ise azar azar katıp ölçüp tamamlayın. Bir de bu yumurta metodunun bilimsel açılımını yazalım. eğer sıvı yoğunluğunu ölçebilecek genelde akü Bome testlerinde kullanılan aletten bulursanız, özgül ağırlık 1100gr/cm3 olmalıdır
    kovboy03, fz6_fazer, kurubuz ve 3 diğerleri bunu beğendiler..
    Poturdak


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    09 Temmuz 2008
    Allah razı olsun birader. İş için Libya'ya gitme ihtimalim var, içki yasak ülke valla bu tarif çok işime yarar. Tarifi beceremeyip sirke yaparsam kulaklarını çınlatırım ama ona göre

  3. #3

    Üyelik
    01 Eylül 2008
    Şehir
    İst/Tuzla
    Paylasım için tesekkurler Muzaffer abi

  4. #4

    Üyelik
    16 Eylül 2008
    Şehir
    MersiN
    Motosikleti
    F5SS&CBR125
    Alıntı dibaK adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Allah razı olsun birader. İş için Libya'ya gitme ihtimalim var, içki yasak ülke valla bu tarif çok işime yarar. Tarifi beceremeyip sirke yaparsam kulaklarını çınlatırım ama ona göre
    eet bence razı olur

  5. #5

    Üyelik
    09 Temmuz 2008
    Hayyam kimdir bilirmisen gurban...

  6. #6

    Üyelik
    16 Eylül 2008
    Şehir
    MersiN
    Motosikleti
    F5SS&CBR125
    Alıntı dibaK adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hayyam kimdir bilirmisen gurban...
    iyi bilirim

  7. #7

    Üyelik
    09 Temmuz 2008
    İyi ozaman


  8. #8
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Muzaffer abi 40 litre değil de 4 litre yapmak istiyorum, aynı yöntem uygundur değil mi?

  9. #9
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Muzaffer abi 40 litre değil de 4 litre yapmak istiyorum, aynı yöntem uygundur değil mi?
    Khutuck arkadaş,

    Oran orantı metodu ile istediğin miktarda yapabilirsin Püf noktası şeker miktarının iyi kontrolüdür o kadar
    Poturdak

  10. #10

    Üyelik
    25 Haziran 2006
    Vayy be tam aradığım şey, ellerine , emeğine sağlık.
    Sezon bitiyor demişsiniz. Bağ sezonunu kastediyorsunuz herhalde.
    İstanbul civarında ucuz kırmızı üzüm nereden temin edilir?
    Tecrübenizi paylaşırsanız çok sevinirim. Hatta yaparken çektiğim fotolarla başlığa katkı da yapmak isterim.

    Tekrar teşekkürler.

  11. #11
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Ne güzel arkadaşlarım var bu forumda yahu..
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  12. #12
    Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Stockholm
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Eline, fikrine sağlık Muzaffer abi, ilk fırsatta bir denemek lazım... Şu yıllık 40L'nin aslında kaç aylık olduğunu da test etmek lazım sanki
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

  13. #13
    ExTReMa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2007
    Şehir
    Lüleburgaz..
    Babam her sene yapıyo sağolsun
    вιкє мє αρяιℓια 'яѕ 250'
    tuem

  14. #14
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Alıntı tufanbaydemir adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Vayy be tam aradığım şey, ellerine , emeğine sağlık.
    Sezon bitiyor demişsiniz. Bağ sezonunu kastediyorsunuz herhalde.
    İstanbul civarında ucuz kırmızı üzüm nereden temin edilir?
    Tecrübenizi paylaşırsanız çok sevinirim. Hatta yaparken çektiğim fotolarla başlığa katkı da yapmak isterim.

    Tekrar teşekkürler.
    ilgilenenlere teşekkürler. Tufanbaydemir arkadaş, mevsim geçiyor ve bağ bozumu başladı, o yüzden üzüm haftaya artık bulamayabiliriz, bir de her üzümden iyi şarap olmuyor, en şekerlisini seçmek gerekiyor. En ucuz olarak sabah 5 de Hale gitmek gerekli, saat 6-7 gibi halde birşey kalmıyor. Akşam pazarlarında 2 YTL gibi fiyattan bulabilirseniz çok iyi olur. Bu sene Erzincan Efe üzümü çok şahaneymiş gerçekten, tavsiye ederim

    Alıntı olcan138 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Eline, fikrine sağlık Muzaffer abi, ilk fırsatta bir denemek lazım... Şu yıllık 40L'nin aslında kaç aylık olduğunu da test etmek lazım sanki
    Olcan Arkadaş 40 lt bir yıl yetmez dediğin gibi ama, bu metot ile çok iyi şarap yapıldığından insan kıyıpta açamıyor zati Bir kere giriştikten sonra, bir pazar günümün yarısı feda olsun derseniz 150 Kg kadar yapılabilir (tecrübeylşe sabittir)

    Yalnız benim tarifi yaparken ne olur çevreden gelebilecek abuk sabuk yorumlar ile kesinlikle kafanıza göre değişiklik yapmayın

    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ne güzel arkadaşlarım var bu forumda yahu..
    Ne zaman güzelleştik yaavv Coq Daha şırayı yeni bastım fıçıya yaavv


    Arkadaşlar, eksik anlaşılmaması için şu Blander-Mixer ile sıkma işine bir daha dikkat çekelim. Yüksek devirde çelik bıçaklar üzümün çekirdeklerini kırıyorlar ve bu şarabın kalitesinin bir anda bitiriyor. Bu yüzden aslında mümkün olsa da plastik bıçaklı bir alet icat etsek. Ama yazdığım bıçakları kaliteli elektrik bantı ile sarmak ve her sıkma işinde kontrolünü yapmak çok önemli.

    Yumurta testini de bir daha açıklayayım. İçme suyuna yumurtayı bırakırsanız dibe batar. Yaklaşık 1 Lt suya tahminen 200Gr şeker katıp eritirseniz yumurta suyun orta seviyesine yükselir ama yüzmez. Şekeri yavaş yavaş ilave edip her seferinde deneyi yaparsanız yumurta, her şeker kattığınızda biraz daha su yüzeyine doğru yaklaşacaktır. Özgül ağırlık (dolayısı ile şeker miktarı) 1090 Gr/cm3 olduğunda yumurta çok az yüzecektir, yani kabuğu hafiften su üzerine çıkacaktır. Biraz daha şeker kattığınızda, yumurtanın kabuğu 1,5 Cm çapında bir daire oluşturacak kadar suyun yüzeyine çıkacak kadar yüzecektir. Fazla endişelenmeyiniz, bu ayar çok hassa değildir. Eskiler sadece tadına bakarak ayarlarmışlar. Sizde aslında iyi bir şarap imalatçısı olmak istiyorsanız, bu işlemin her aşamasında tadına bakarak, en sonunda 1100Gr/cm3 değerindeki şekerli suyun ya da şıranın tadını ezberlerseniz, dünyanın en hassas özgül ağırlık ölçme aletine dönebilirsiniz. Şekerin şıra içerisinde çok az olması sirkeleşmeye sebep olur. Şeker düşündüğünüzden çok ise sadece tatlı bir şarap yapmış olursunuz ki bunu tercih edeceklerde bulunabilir.
    Poturdak

  15. #15
    efendy_iso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mayıs 2007
    Şehir
    Güneşin doğduğu yer ( Adana )
    Motosikleti
    R1_8
    İlk fırsatta denemek lazım,merak ettim vallaha,hoş şarap sevmem ama olsun,elde yapınca ,içilir belki...
    [I]315 ile uzaklaştım,aynamda görünmüyorsun...I]

  16. #16

    Üyelik
    19 Eylül 2008
    Şehir
    Gaziantep
    Motosikleti
    Hysoung 250 gt R alacam Sağlam tmiz vrsa alarim :)
    Vay be sarapci oldu
    Ölüm, ölü için bir çözüm değildir.!

  17. #17
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı denizcimuzaffer adlı üyeden alıntı Mesajı göster

    Ne zaman güzelleştik yaavv Coq Daha şırayı yeni bastım fıçıya yaavv

    [/COLOR]


    Valla ben okurken güzelleştim.

    Müsadenle bir kaç sorum olacak.

    Üzümü cibre haline getirirken,hepimizin bildiği gibi genellikle ayakla ezme yolunu tercih ediyorlar.
    Çıplak ayağın üzüm çekirdeğini kırması imkansız.
    Bu nedenle bu eski yöntemi kullansak,senin tarife ayıp etmiş olurmuyuz.

    Bir diğer konu da şu.
    Şekerli suyu şarabı çoğaltmak için mi ekliyorsun?
    Yani kullanmasak daha iyi değil mi?

    Son bir soru daha.
    Bildiğin gibi şarap memleketinde yaşıyorum.
    Bu nedenle bu iş için özel yapılmış malzemeleri bulmak benim için sorun değil.
    Bu malzemelerden en önemlisi de(bana göre) herhangi bir ışık tesirine önlem olarak, renkli şişeler kullanabilecek olmam.
    Fakat bu şişeleri bir kez kapattınmı bir daha açma imkanı yok.
    Yani sen tarifte,şişeleri sık sık kontrol edin,kapağı hafifçe gevşetip,fısst sesini duyunca kapatın demişsin ama şişelersem bu imkanım olmayacak.
    Bu durumda ne yapmamı öneririsin?
    Tekrar teşekkürler.

    (Bu arada Allah Razı olsun yazan arkadaşı tebrik ediyorum.Dibak yazmış sanırım. Gözümden yaş geldi gülerken.)
    fz6_fazer bunu beğendi.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  18. #18
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    5 kilo üzüm 1 kilo şeker bulur bulmaz yapıyorum


    Bu arada, elinizde katı meyve sıkacağı varsa onunla da üzüm sıkılabilir.Aklıma gelen bir diğer yöntem de bisiklet pompası kullanmak Daha nasıl olacağını ayrıntılı düşünmedim yalnız

    @coq
    20 gün yerine 35 gün sifonlu damacanada bekletip, sonra şişelersen CO2 sorunun olmaz sanırım. 20 gün bekletip şişeye koyarsak da şampanya elde ederiz

  19. #19
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır.
    Nahl
    (67)
    Alkollü araç kullanmayın, alkol bütün kötülüklerin anasıdır.
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  20. #20
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster


    Valla ben okurken güzelleştim.

    Müsadenle bir kaç sorum olacak.

    Üzümü cibre haline getirirken,hepimizin bildiği gibi genellikle ayakla ezme yolunu tercih ediyorlar.
    Çıplak ayağın üzüm çekirdeğini kırması imkansız.
    Bu nedenle bu eski yöntemi kullansak,senin tarife ayıp etmiş olurmuyuz.

    Bir diğer konu da şu.
    Şekerli suyu şarabı çoğaltmak için mi ekliyorsun?
    Yani kullanmasak daha iyi değil mi?

    Son bir soru daha.
    Bildiğin gibi şarap memleketinde yaşıyorum.
    Bu nedenle bu iş için özel yapılmış malzemeleri bulmak benim için sorun değil.
    Bu malzemelerden en önemlisi de(bana göre) herhangi bir ışık tesirine önlem olarak, renkli şişeler kullanabilecek olmam.
    Fakat bu şişeleri bir kez kapattınmı bir daha açma imkanı yok.
    Yani sen tarifte,şişeleri sık sık kontrol edin,kapağı hafifçe gevşetip,fısst sesini duyunca kapatın demişsin ama şişelersem bu imkanım olmayacak.
    Bu durumda ne yapmamı öneririsin?
    Tekrar teşekkürler.

    (Bu arada Allah Razı olsun yazan arkadaşı tebrik ediyorum.Dibak yazmış sanırım. Gözümden yaş geldi gülerken.)
    Coq arkadaş,
    Ayakla ezmek en sağlam metot aslında Ayakla ezmek için temiz pamuklu bir çuval gibi bir şey kullanmalısın ya da sağlam bir Tül gibi. Çünki üzümler ayağının altında gel beni ez diye beklemiyor ve çok uzun sürüyor Az miktarda yapacaklar için el ile mıncırma da geçerlidir
    Suyu şarabı çoğaltmak için kullanıyoruz doğrudur Ama su eklemeden de çok koyu çok aromalı inanılmaz şaraplar yapabiliriz. Su eklediğimiz halde ortaya çıkan piyasada kolay kolay bulamayacağınız bir şarap

    Renkli şişeler en güzelleri dediğin gibi, ancak şişeler 1 er Lt den fazla olursa sıkıntı yaratabiliyor, çünki açınca 2-3 günde tüketmek gerekli. Damacanalara şırayı bastıktan sonra, gaz çıkışı tamamen ortadan kalkana kadar beklersen şişelemende bir zarar yok. Ama acaba gaz kalmışmı diye sifonu daldırdığın şişeye (sızdırmazlık şişesi) 10-15 dakika baktığında adamın gözleri şaşıyor yaavv O arada da aha acaba demin bir kabarcık mı çıktıydı da ben kaçırdım gibi olaylar oluyor ve şişenin başında uzun saatler geçirmek zorunda kalınılıyor. Damacanalardan bir an evvel şişelemeye geçmek istememizin nedeni oksijen ile temas ihtimali? bir de dipte oluşan un kıvamındaki tortu, zamanla şaraba pek iyi olmayan buruk tatlar bırakmaya başlıyor. Biz bu tortudan uzaklaştırarak, saf alkollü şarap sıvısını depoluyoruz, çünki tortu alkollü değil, bir nevi posa Damacanalardan süzerek özel Check Valve' li şişelerde de bekletilebiliniyor daha sonra (2 ay mesela şişelenebiliniyor. Oralarda bu özel kapaklı şişeler (3-10Lt lik) kolaylıkla bulunabilir.

    Herkese sağlıklı günler

    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    5 kilo üzüm 1 kilo şeker bulur bulmaz yapıyorum


    Bu arada, elinizde katı meyve sıkacağı varsa onunla da üzüm sıkılabilir.Aklıma gelen bir diğer yöntem de bisiklet pompası kullanmak Daha nasıl olacağını ayrıntılı düşünmedim yalnız

    @coq
    20 gün yerine 35 gün sifonlu damacanada bekletip, sonra şişelersen CO2 sorunun olmaz sanırım. 20 gün bekletip şişeye koyarsak da şampanya elde ederiz
    Piskilet Ponpası metodunu ben de denedim ama sonuç alamadım Şimdi çelik bir tencere ve devri ayarlanabilen bir Matkap ile bir üzüm sıkma şeysi yapıyorum, bir defasında 5 kilo sıkmayı hedeflemekteyim
    Poturdak


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)