Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Öfke kontrolü ve iletişim hakkında beğendiğim bir paylaşım.

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    05 Aralık 2017
    Şehir
    Balıkesir
    Motosikleti
    Kısmetse Medley
    Değerli arkadaşlarım,
    Konusu motor içermese de Dr. David Burns'ün Birlikte İyi Hissetmek adlı kitabından trafikte herkesin yaşayabileceği bir durum hakkında verilen iletişim örneğini paylaştım. Kitap hoşuma gittiği için sizinle de paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz.

    **************
    Dr. David Burns
    BİRLİKTE İYİ HİSSETMEK

    Birkaç yıl önce sevgili köpeğim “Salty” ye kolon kanseri tanısı konuldu. Ailece uzun tartışmalar sonucu gözyaşlarından sonra tümörü çıkarmak içinameliyata karar verdik, ama ameliyat tam başarılı olmadı. Kanser yayıldıkça Zavallı köpek idrar torbasına ve bağırsaklarını kontrol etmekte çok daha fazla zorlanma ya ve neredeyse her gün halımızı kirletmeye başladı soğukta dışarıda bırakmaya ya da banyoda tutmaya gönlümüz el vermedi. Çünkü onu çok seviyorduk. Böylelikle halılarımız giderek daha fazla kötüleşti.

    Bir gün bir mağazada etkileyici görünen kiralık halı yıkama makinesi gördüm. Birini kiraladım ve büyük bir hevesle arabaya koydum. Halı temizleyici ön koltuğun arkasına sıkıştırmak zorunda kaldım çok büyüktü ve dikiz aynasından görüş alanımı daralttı. Yola çıkınca arkamı tam olarak göremediği mi fark ettim.
    Birkaç blok sonra aynayı biraz daha iyi ayarlayabilir miyim diye bir yerde durdum. Aniden yüksek sesle bir bağırış ve küfür duydum. Pencereden sarktım. Arkamda kocaman bir kamyonetin durduğunu gördüm. Kocaman tekerlekleri ve kabinin üzerine monte edilmiş büyük bir projektör vardı. İki güçlü genç adam pencereden sarkmış bana doğru yumruklarını sallayıp bağırarak küfür ediyorlar ve korna çalıyorlardı. Sırtından aşağı bir ürperti hissettim beni geçebilsinler diye hızlıca kavşağa geçip kenara çektim. Yanımda bağırıp hareket çekerek kükrer gibi geçtiler. Bir tanesi arabama boş bira kutusu attı. Besbelli sarhoştular. Yol tek şeritli olduğu için onları takip etmek zorundaydım 1 kilometre ileride trafik ışıklarında yol iki şeride çıktı. Kırmızı ışık yanıyordu Ben de kocaman kamyonun sağında durdum. Yolcu koltuğundaki genç adam elinde bir bira kutusuyla camdan sarktı ve bana kötü kötü baktı. Küfür edip beni zorlayacak gibi duruyordu. BEN-O veya BEN-SEN ilişkilerinin farkını düşündüm ve ona bakıp söyle dedim:
    “Sizi az önce beklettiğim için özür dilemek istedim beyler, Bu halı temizleyiciyi kiraladım. Çünkü köpeğim Salty kanserden ölmek üzere ve sürekli halıları kirletiyor. Bu da gördüğünüz gibi çok büyük sizi aynadan göremedim sizin de galiba aceleniz var Beyler gerçekten çok üzgünüm”
    Özür dilemeye başladılar Onların da bir köpeği olduğunu ve bira isteyip istemediğimi sordular çok utanmış görünüyorlardı. Eğer istesem neredeyse eve gelip halıları temizlemeye yardım edeceklerdi

    Şimdi soruya bir kez daha bakabiliriz. “Biri bana düşmanca ve aşağılık bir şekilde davranırken ona niçin saygılı olmak zorundayım?” Kimseye saygılı davranmak zorunda değilsiniz onlara istediğiniz şekilde karşılık verebilirsiniz Bu sadece ne tür bir ilişki istediğinize bağlı iki genç adam beni savaşa davet ediyordu. Bana olta attılar yem de çok cazipti, çünkü mesele gurur meselesiydi. Kendi mi savunup onlara ne kadar zavallı da olduklarını bildirmek isterdim. Ama onlara saygı ile davranıp tevazu gösterince etkileşimimiz değişiverdi. Paradoksal olarak bu kontrolü bana verdi. Eğer güçlü ve sert olmaya çalışsaydım onların oyunu oynuyor olacaktım Ve muhtemelen kaybedecektim. Artık birilerinin haddini bitirmeyi çok iyi beceremiyorum.
    Etkin iletişim 5 sırrı her zaman böyle işe yarar mı Bu bir çeşit sihir mi Tabii ki değil tüm yaşam sorunlarını çözebilecek sihirli bir formül yoktur.
    Bu yöntemler genellikle işe yarar mı Evet ama sadece ustaca kullanırsanız eğer 5 Sırrı beceriksiz yapmacık ya da çıkarcı bir şekilde kullanırsanız elde edemezsiniz. Ama eğer gerçekçi olup saygıyı elden bırakmazsanız sıklıkta şaşırtıcı sonuçlara ulaşabilirsiniz.



    AÇIKLAMALAR:
    * BEN-O İlişkisi : Sevmediğimiz ötekileştirdiğimiz insanlar için kullanırız. BEN-SEN İlişkisi: daha çok sevdiğimiz ve kırmak istemediğimiz insanlar iin tercih ederiz.
    * Parodoksal olarak kendini doğrulayan kehanet: Motorcunun temel kuralı gibi. Nereye bakarsan oraya gidersin. Adama it derseniz o da size it gibi davranır. Ama başını okşarsanız it bile size iyi davranır.

    * ETKİN İLETİŞİMİN 5 SIRRI kısaca:
    1. Silahsızlanma tekniği: Karşındakine hemen itiraz etme haklı olabileceği durumları belirt. Anlaşılmadığını hissetmemeli.
    2. Düşünce ve duygu empatisi: dünyayı karşındakinin gözlerinden görme, Onun yerine koyma. Bazen hayaller-gerçekler kadar uzak olabiliyor.
    3. Sorgulama: Karşındakini ne düşündüğünü neyle ilgili ne hissettiğini nazikçe anlayabilmek için soru sormak.
    4. Ben dili kullanmak.
    5. Gurur okşama: Kim onaylanmayı, kabul görmeyi sevildiğini duymak istemez ki?
    Voltaren ve erensel bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    12 Ekim 2020
    Hocam motora öyle halı yıkama makinesi hiç sığmaz. Biz uygulayamayız bu sistemi...
    Motorumu bunu beğendi.

  3. #3
    Mamba09 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2013
    Şehir
    Kusadasi
    Motosikleti
    Ducati Scrambler & Suzuki Vanvan
    Köpeğe ne oldu acaba diye düşündüm.

  4. #4
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Kriz anlarında sakin kalmak çok önemli. Öfke kontrolü ve hadiseyi lehimize çevirebilmek ustaca bir profesyonellik gerekiriyor.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)