Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Kuru Temizleme İşaretleri ve Anlamları

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    08 Nisan 2020
    Merhaba arkadaşlar. Kıyafetlerimin etiketinde farklı işaretler olduğunu gördüm. Kuru temizleme de yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bir şeymiş meğer. Belki bilmeyenler vardır diye hem sizinle de paylaşayım hem de kuru temizleme nedir kısaca açıklayayım dedim. Umarım işinize yarar, keyifli okumalar...

    Kuru temizleme, 1930'larda sentetik solventin kullanılmaya başlamasıyla birlikte tüm dünyada yaygınlaşmış, özellikle hassas kıyafetlerde etkili temizlik için sıkça tercih edilen bir yönteme dönüşmüştür. Sentetik solventten önce gaz yağı, benzin gibi yanıcı ve yüksek düzeyde zararlı malzemelerin kullanıldığı bu sektör, oldukça tehlikeli bir iş olarak görülürdü. Günümüzde ise modern makineler, gelişmiş formüllü temizleyiciler ile özel alanlarda yapılan kuru temizleme özellikle şehir hayatının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
    Kuru temizleme yapılacak kıyafetlerde kolay zarar görebilecek kısımlar varsa bu kısımlar işlemin ardından tekrar dikilmek üzere sökülebilir. Eğer sökülemiyorsa üzerine kapitone koruyucular koymak uygun olacaktır.

    Kuru Temizleme Nedir?
    İsmi kuru temizleme olduğu için genellikle kuru şekilde herhangi bir sıvı kullanılmadan yapıldığı düşünülen bu temizleme türünde, leke çıkarma amaçlı çeşitli solüsyonlar kullanılmaktadır. Bu işleme kuru temizleme denmesinin sebebi ise temizleme esnasında su değil, yalnızca leke çıkarıcı solüsyonlar kullanıldığı içindir.
    Tüylü, püsküllü giysiler, yorganlar ve yastıklar ancak delikli bir torbaya koyulduktan sonra kuru temizleme yapılabilir. Kıyafetler, kurutma işlemine geçmeden önce, arıtılmış temiz solüsyonla son bir kez daha işlemden geçirilir. Böylece temiz kıyafetler, eğer varsa akmış boyalardan arındırılmış olur. Kurutma işleminin ardından bir de havalandırma çevrimi yapılır. Böylece kıyafetlerde oluşabilecek kimyasal kokusu tamamen giderilir.

    Kuru Temizleme İşaretleri ve Anlamları
    Kıyafetlerdeki uyarı etiketlerinde bazen "A, F, P" gibi büyük harflerle yazılmış işaretlere rastlanır. Tümü kuru temizleme işareti olan bu simgeler, ilgili kıyafetlerin kuru temizleme içeriklerine ve işlemlerine uygunluk derecesini belirtir. Örneğin:

    Daire içine alınmış "A" harfi: Tüm kuru temizleme kimyasallarına uygundur.
    Daire içine alınmış "F" harfi: Saf alkol ve RI13 ile temizleme yapılabilir.
    Daire içine alınmış "P" harfi: TriklorEtilen hariç kuru temizleme kimyasalları kullanılır.
    Üstünde çarpı olan daire işareti: Kuru temizleme yapılamaz anlamına gelmektedir.
    Kuru temizleme esnasında kullanılan kimyasalların yaklaşık %99'u kuru temizleme makinesi tarafından geri dönüştürülür. Leke çıkarıcıların geri dönüştürme işlemi, hem maliyet hem de insan ve çevre sağlığı açısından oldukça önemlidir.

    Kuru Temizleme Nasıl Yapılır? Kuru Temizleme Püf Noktaları Nelerdir?
    Kuru temizleme işlemleri, özel üretim leke masaları ve çamaşır yıkama makinesi ile kurutma makinesinin karışımını andıran kuru temizleme makineleri ile gerçekleştirilir. İçerik olarak da perkloretilen ve hidrokarbon gibi, bu iş için özel olarak geliştirilmiş solventlerden ve solüsyonlardan yararlanılır.

    Kuru temizlemede en önemli kısım, temizleme işleminin kendisi kadar hassas bir safha olan ön müdahale aşamasıdır. online kuru temizleme hizmeti alacaksanız dikkat edilmesi gerekenler önceden belirtmeniz gerekir. Ön temizleme işleminde, kıyafetler makineye atılmadan önce kabinli leke masalarında özel leke çıkarıcılarla temizlenir ve kıyafetlere göre kuru temizleme için ayrılır. Bu esnada giysiler tıpkı teslim alınırken olduğu gibi bir kez daha kontrol edilir. Kıyafette gözden kaçmış bir leke ya da deformasyon varsa bu durum müşteriye bildirilir ve duruma göre işlem yapılır.
    Son kontrolün ardından kıyafetler genellikle 10 ile 40 kg kapasiteli büyük tamburlardan oluşan kuru temizleme makinelerine koyulur ve tamburun üçte biri solventle doldurulur. Ardından çalıştırılan kuru temizleme makinesi, içerideki kıyafetlerle solventi alt üst etmeye başlar. Bu işlem esnasında tambur içindeki çözücünün sıcaklığı yaklaşık 30 derece olmalıdır.
    Kuru temizleme işlemi, perkloretilen çözücü ile yapılıyorsa makinenin çalışma süresi ortalama 8 ile 15 dakika, hidrokarbon çözücü ile yapılıyorsa kirler daha yavaş çözündüğü için yaklaşık 25 dakika sürer.
    Kuru temizleme makinesi, solventle temizleme işleminin ardından içindeki solüsyonu damıtıp temiz kısımlarını temiz tankına ayırır ve kıyafetleri sıcak hava ile kurutma aşamasına geçer. Buradaki amaç, hem kıyafetin kuruması hem de kimyasallardan arınmasını sağlamaktır. Bu işlem esnasında açığa çıkan solvent kalıntıları da yine makine tarafından soğutulup, yoğunlaştırılarak temiz tankına aktarılır.
    Son adımda ise ütü işlemi gerçekleştirilir ve kuru temizleme süreci tamamlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Ağustos 2006
    Şehir
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    Aslında uzunca bir cevap yazmıştım.
    Ama bu bir reklam.
    Burada pek çok esnaf ve şirketin para vererek aldığı hizmeti, ince zeka ile(!) bedavata getirmeye çalışarak ince hesapların peşinde olan kişi/firmanın buradan hak yemeye başladığını görünce güvenilirliği tartışılır diye düşündüm.
    Herkes aş-ekmek derdinde,
    Ama herkes adil, dürüst olmak derdinde olmayabiliyor.
    Üslup yanlış, taktik zekice
    Kınayarak tebrik ediyorum.

    Bana kızabilirsiniz ama, düşündürttüğünüzü düşündüğümden, bu düşündürtüşten kendiniz mesulsünüz..

    Yiine de hayırlı işler..

  3. #3

    Üyelik
    16 Kasım 2017
    hoş geldin

  4. #4
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Hoş gittin.
    Gietti17 bunu beğendi.

  5. #5
    mavzer-i - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Kasım 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    hypermotard 796 / vulcan s / versys 650
    vibrasyondan ekmek çıkmadı sanırım

  6. #6

    Üyelik
    10 Şubat 2020


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)