Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Depremin yarattığı psikolojik sendromlar?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    26 Ağustos 2016
    Selam,

    Az önce gemlik körfezinde bir deprem oldu. Ondan bir kaç saat önce yine ve geçmişe yönelik tekrar, tekrar. Bir Yalova açıkları bir Silivri açıkları derken sonrası Gemlik Körfezi.
    Deprem yüzyılına girdik diyorlar her gün farklı, farklı yerlerde sarsıntılar oluyor. Bazende mal bazen can kayıplarına yol açan. Sanırım en kötülerinden biride oluşturduğu korku.

    Eskiden ofiste otururken karşımda ki ekranda ya bir haber kanalı yada finansla alakalı bazı şeyler yer alırdı. Şimdi bir gözüm sismik hareketler de. Anlayacağınız, istemsizce bu deprem yüzyılı bende rahatsızlığa neden oluyor.

    Sorsanız bana elbette bir garantisi yok ama, benim oturduğum ev yıkılıyorsa İstanbul'un vay haline. Yinede yatmadan önce ettiğim dualar da bile net olamıyorum. Desem ki Allah'm sen beni ve sevdikleri mi koru. Boşuna ölecek bir çok insan var, binalar ortada. Öyle bir noktaya geldim ki dua ederken m kelimesi kullanırsam kendimi bencil bir varlık gibi hissediyorum.

    Şuan oturmuş ofiste bu yazıları yazıyorum. Tam şuan deprem olsa, 7.2 7.6... Aramızdan kaç kişi hayatını kaybedecek. Hayatta her şey imkanlar dahilinde, kaderci biri değilim ama tercihlere inanıyorum.

    Çevrem de olacak olan Marmara Depremini hiç umursamayan insanlar var. Bence önemli bir konu bu. Üzerinde durulmalı ve gerekli önlemler alınmalı.

    Hiç umursamayan bir kitle olduğu gibi bir çok tanıdığım insanda evlerini değiştirerek daha güvenli olduğuna inandığı yerlere, taşınmayı tercih ediyor.

    Sizde durumlar nasıl? Psikolojiniz nasıl?

    Belki de ben fazla evham yapıyorumdur.?.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    İstanbul gibi bir şehirde depremde bulunduğumuz bina sağlam kalsa bile ortalık Mad Max filmlerindeki gibi olacağı için sonumuz yine de hiç iyi olmayacak.
    Çok fena çok.

  3. #3
    tayfunley - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2019
    Motosikleti
    CB125F
    Istanbul'daki en son depremden sonra bu durum bende de sıkıntı yarattı. Oturduğum bina eski, depreme dayanıklı değil ama dış kapıya çok yakınım. 5 saniye içinde binadan çıkabiliyorum. Bizimkileri de uyandırmayı falan eklesek 15 saniye olsun. Zaten deprem başladığı gibi yıkılmaz heralde bina. Bu şekilde kendimi rahatlattım ben

  4. #4
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    26 Ağustos 2016
    Alıntı tayfunley adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Istanbul'daki en son depremden sonra bu durum bende de sıkıntı yarattı. Oturduğum bina eski, depreme dayanıklı değil ama dış kapıya çok yakınım. 5 saniye içinde binadan çıkabiliyorum. Bizimkileri de uyandırmayı falan eklesek 15 saniye olsun. Zaten deprem başladığı gibi yıkılmaz heralde bina. Bu şekilde kendimi rahatlattım ben
    Seni üzmek istemem ama o işler tam olarak o şekilde olmuyor ne yazık ki. Lavaboda olabilirsin, duşta veya uyuyor. Halsiz olabilirsin belki hasta o gün bir kırgın. Ulusal araştırma derneklerini verilerine göre deprem sırasında kaçmaya çalışanlar ile güvenli bir yerde saklananlar arasında ciddi bir yaşama şansı farklılığı yer alıyor. Anlayacağın ağırlıklı olarak insanlar kaçmaya çalışırken ölüyor. Güçlü bir sarsıntı hareket kabiliyetini minimum hale getirirken, kapıları kitliyor, önüne engeller çıkartıyor. Gözünün önünde olan kapıdan bile çıkamama şansın var. Birde bak evde ailen var. Onları bırakıp çıksan olmaz, organize olup kaçma süresi zaten deprem süresine denk gelir. Zor yani anlayacağın.

    Ben dua ediyorum ara sıra olmasın diye ama saçma yani, olacağı kesin. Minimum zararla atlatılmasını dilesem o da saçma. Zemin çalışması yapılmamış binalar kalite yoksunu demir ve beton kullanımı. Denetimsiz inşaatlar. ( Her ne kadar yeni bir binada olsa. ) Tabi hepsini göz önüne alınca. İnsan geriliyor ister istemez.

    Benim ev müstakil. Betonarme bir yapıda değil. Ölmem yani, ölmemem lazım. Ama gel gelelim. Tanıdığım bir çok kişi öldükten sonra ben neyine yaşayacağım.

  5. #5
    uzay gemisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ocak 2017
    Şehir
    İstanblue
    Motosikleti
    09
    Bu tür konuları ben düşünmek bile istemiyorum. Ataşehir'de 24 katlı bir sitede arkadaşımla kalıyoruz. Deprem olursa ve bina yıkılırsa yapılabilecek hiçbir şey yok. Şiddetli bir deprem olursa sanırım motosiklet montumu ve kaskımı giyip en yakın dolaba girmeyi düşünüyorum tabi 5-6 saniyeye bina çökmezse

  6. #6
    Mucit23 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ağustos 2012
    Şehir
    ELAZIĞ
    Motosikleti
    Tracer 900 & KTM450EXC & BWS100
    6.8 lik Elazığ depremini yaşadım. Buradaki insanların artık psikolojisi bozulmuş durumda. Koltukta otururken birisi koltuğu hafiften oynatsa hemen panik oluyor insanlar. Yinemi başlayacak yinemi aynı olacak diye. Allah bir daha yaşatmasın. O sarsıntıda emin olun adım atamıyorsunuz. Ben kendi teslim olmuştum yani yapacak hiç bir şey yok. Şu Elazığ depremi biraz uzun sürseydi yada en basitinden 7.0 şiddetinde olsaydı 8000 küsür ağır hasarlı binanın %70'i emin olun yıkılırdı. 6.8'lik deprem ile 7.0 deprem arasında 2 kat güç farkı var. Siz düşünün. Hasar alan binaların hepsi 25-30 yaşından büyük. Kentsel dönüşümün önemi ortada.

  7. #7
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Yapacak bir şey yok. Allah akıl vermiş, bilim vermiş. Biz kullanmamışız, elin Japon'u kullanmış, deprem hasarını azaltmayı başarmış. Biz yapılmış olanı da almayı becerememişiz. Yani, ne oluyorsa sorumlusu biziz.
    espresso bunu beğendi.

  8. #8
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    psikolojik olarak kendimizi germememiz lazım.

    Eğer deprem için ekstra güvenlikli bir evde yaşamıyor isek büyük bir depremde evin yıkalacağını ve ölebileceğimizi bilmemiz ve bu kabul edip hayatımıza relax mod devam etmemiz gerektiğini anlamamız lazım.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)