Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Ana Dilimiz

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Özer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    V STROM DL 650 Esmeralda
    Arkadaşlar merhaba,

    Konu Ana Dilimiz ve ifade şeklimiz.

    Aslında bu konuya değime ya da değimeme hakkında bir hayli düşündüm
    Mutlaka '' ukalalıkla '' yargılayanlar da olacaktır.

    Konuşma, Aksan , Yazı ve bunlarla ilgili olarak ben de herkes gibi kusurları olan bir insanım! Kendimi ifade ederken herkesin rahatlıkla anlayabileceği şekilde olmasına gayret gösteriyorum.

    Beni rahatsız eden ve de üzen. Çok güzel ve ifade yönünden dünyada çok az lisanda bulunan imkan ve alternatifleri olan bir Türkçe Dilimiz var! Ama bir çok arkadaş izlediğim kadarı ile bunu kullanırken pek özen göstermiyor! Bakıyorum da. Geliyorum '' geliorum'' olmuş. Gidiyorum da '' gidiorum '' ya da bir kelimenin içerisinde büyük harfler var! Neden bu kısaltmaları kullanma ihtiyacı duyuluyorki? Zaman mı yok yazmaya? ya da bizlerin öğrendilkleri yanlış ta uygulama'mı doğru? Bence izahatı maalesef '' tembellik ''.

    Arkadaşlar, Ben bu konuya değime ihtiyacı duydum çünkü, binlerce üye ve misafir Motosiklet.Net'i izlemekte ve okumakta!
    Üyeler ve misafirler arasında daha çok genç olanları da var! Yani Klonlanmaya çok müsait bir toplum.
    Dürüst olmak gerekirse, Ben bu tarz yazıları asla dikkate almıyorum ve gelecekte almayacağım da.

    Herkesin hür iradesine saygım sonsuzdur ama yinede rica etmek istiyorum.
    Lütfen Satırlarımızın şekillendirilmesi, Dilimizden dökülen kelimelerin aynı olsun.

    Umarım kimsenin kalbini kırmamışımdır

    Selamlar,
    Özer


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ninya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Mayıs 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    sym joymax 250 z plus
    Sonuna kadar katılıyorum. Tebrikler.

  3. #3
    muvattali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Nisan 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    cbf 600sa
    Yazık! Bu konu hiç taraftar bulamamış, ninya dışında. Türkçeyi düzgün kullanmak pek hoşumuza gitmiyor anlaşılan.

    Alıntı Özer adlı üyeden alıntı
    ya da bir kelimenin içerisinde büyük harfler var!
    O da birşey mi? Bazı kelimelerin içinde Türkçemizde kullanılmayan harfler bile var. Örnek: var yerine war yazmak gibi.
    İnnova 125, nx4 falcon, xt660r, CBF 600s diyerek devam ediyor hayat

  4. #4
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    30 Haziran 2006
    türküz.ulusal bir kimliğimiz var.doğal olarak da tuğla gibi bir anadilimiz var tabi ki türkçe konuşucaz..ama yapı olarak fazla sosyal ve dışa açık bir toplum olduğumuzdan dolayı dış etkilere fazla açığız ve etki altında kalıyoruz. atalarımız özellikle müslüman olduktan sonra yüzyıllarca arap ve iran toplumlarına özendiler ve türkçede karşığı olmasına rağmen binlerce arapça ve farsça kelimeyi dilmize soktular. bunlar zenginlik diye yutturulmaya çalışılsa da sadece hamallıktır.osmanlıların son döneminden itibaren de fransız özentisine girildi ve dilimize arşante, monşer falan gibi komik ötesi kelimeler girdi.neyseki onlar artık unutuluyor.son 30 yılda da amerikan özentisi ile ingilizceler girdi.kardeşim dilmizde karşılığı olan kelimeyi sokuyorsak bu özentidir. karşılığını yaratamazsak sokmamız normal.dinci kesim arapça farsça kelimelere tapar,ingilizce hatta öztürkçe olanlara bile antipati duyar.batı özentisindeki kesim de arapça farsçalara alerji duyar ama onlar da ingizlicelere sempati duyar. çünkü iki taraf da ulusal kimlik bilincinden yoksun yoz tiplerdir.bu kafalarla türkçe tabi ki yozlaşı.r ayrıca bizde bölgecilik, hemşericilik hatta mahallecilik vardır.15 sene önce istanbula gelmiş adam bile hala "senlan gidelim" "benlan gel" diye konuşuyorsa bu benim kültürüm ben istanbul tükçesini tanımıyorum diyorsa bu dil tabi ki ölmeye mahkumdur.

  5. #5
    BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Ah kardeşim ah, yarama tuz bastın. Sana sonuna kadar destek verdiğimi ve ''hebele, hübele'' konuşan insanları, gençleri, cahilleri, özentileri, hainleri vs. hiç dikkate almadığımı bilmeni isterim. Artık uyarmıyorum sadece dalga geçiyorum çünkü uyardığımda daha bir saygısızlık, küstahlık görüyorum. Her zaman dediğim gibi bu ülkede Türkçe yapılacak kaliteli temel eğitim şart daha sonra isteyen istediği dil eğitimini alır. Ayrıca özgürlük diye bağrışan cahil ve/veya hain gürûha inat marka, dükkan, bina isimlerinin sadece Türkçe'lerine izin verilmesi gerek. Ben bu kadar katıyım ama bu gittiğimiz yol sömürgecilik yoludur bunu da kimse inkar edemez. Eskisi gibi soru işareti dahi aklımızda kalmadı bu en büyük düşmanlarımızın etkisinden kurtulmaya inşallah gücümüz kalır. Tüm A.b.d hayranı dinci! kesimin üstünde Allah'ın laneti olsun.
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

  6. #6

    Üyelik
    11 Mayıs 2006
    Şehir
    abd
    Motosikleti
    gz250
    Dilde, isde, fikirde birlik.

  7. #7
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    30 Haziran 2006
    bir zamanlar dinci kanallardan birinde yavuz bülent bakiler diye bir adam çıkar, türkçede ne kadar türkçe kelime varsa hepsini aşşalar , ne kadar arapça farsça sözcük varsa hepsini de göklere çıkarırdı.(neymiş "il" kelimesi kısa ve kabaymış da "şehir" kelimesi daha estetik ve soylu bir kelimeymiş.öl be adam!) bu adamı bir gün üniversitede gördüm ve yüzüne türkürmemek için kendimi zor tuttum.edebiyat fakültesinde okudum.istanbula 10 yıl -önce gelmiş orta okulu liseyi istanbulda okumuş adamlara niye hala şiveli konuştuklarını sorduğumda "bu benim kültürüm ve böyle konuşarak kültürümü koruyorum itirazın mı var, beni anlıyorsan sorun yok"tarzında küstahça cevaplar alırdım. bunu da genelde kürtlerle lazlar yapardı.adamların bütün hayatları bölgecilik, hemşericilik ve hatta mahallecilik üzerine kurulu. böyle taş kafalı herifleri vatandaş olarak tanımıyorum.. türkiyenin resmi ve standart türkçesi istanbul türkçesidir.anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.çocuklarına aleyna,büşra falan gibi aşırı arap özentisi isimlerle melisa,yasmin gibi batı özentisi isimler koyanlara da sinir oluyorum.senin kimliğin türkse türkçe isim koy yani. bu nasıl bir aşşalık kompleksidir bu nasıl bir sömürge kafasıdır ya.

  8. #8
    Özer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    V STROM DL 650 Esmeralda
    Arkadaşlar,

    18 yaşında bir oğlum var ve İzmir dışında.
    Ban SMS de atar mail de ve tüm gençlerde olduğu gibi şu acaip kısaltmaları kullanırdı! Benim yanıt vermediğimi görünce uygun dilde yazması gerektiğini öğrendi ve uyguluyuor. gelecekte uygulayacakta.

    Bizler her ne kadar vurdum duymaz, Keyifçi, Kopyacı, ve her herşyin en güzelini en ucuza ( mümkünse bedava ) almaya alışmış, Tenkid ve yargılamaya katlananbilmeyen, Kendini konuşarak ifade etmek yerine haklılığını kaba kuvvetle kabul ettirmeye çalışan bir toplum da olsak, Bizim bir Öz'ümüz var ve bu gerçek asla kimse tarafından ne inkar ne de ret edilebilir.

    Yabancılar ile konuşurken bu tarz kısaltmaları kullansın bakalım aynı arkadaşlar nasıl bir tepki ile karşılaşacaklar! denesinler ve görsünler.

    Yüzde olara belki %3-5 kabul eder ve kullanır bu kısaltmaları ama kalan %97 - 95 yanıt bile vermez belki uyarır tepkili bir şekilde.

    Ben Bu Vatanı ve sorunlarını tek başıma gideremem bu mümkün değil ama bizler hepimiz önce Öz kişilğimizi ortaya çıkarır ve bizleri yadırgayan ve her fırsatta ÖN yargı ile cezalandıran TÜM Dünya ülkelerine kendimizi anlatmak ve kabul ettirmek yoluna gidersek bir sonuç elde edebiliriz.[COLOR="red"][B]Bir Türk'ün asla bir Türk'ten başka dostu yoktur ve olmayacakta.Gerisi yaklan ve ÇIKAR.
    Bir Söz vardır '' komşunun kapısı önündeki çöp'e laf edeceğine önce kendi
    kapının önündekine bak''
    Önce kendimizi en doğru şekle sokacağız daha sonra diğer toplumların uyguladığı ve bizlerin de geleceğinde fayda gödüğümüz husuları kendimize ve çocuklarımıza aşılayacağız.

    Raflar kardeş, Saaydığın isimler her ne kadar Batılı izlenimi verse de, Aslında sadece hepimizin de sevdiği güzel Çiçekleri isimleridir! Araplar çiçek isimlerini çok sıkça kullanırlar mesela! Bunda pek yadırganacak bir şey yok am diğer değindiğin konulara tamamenkatılıyorum.

    Evet, Öncelikjle kendimizi ve çevremizdeki '' sevdiğimiz ve sevmediğimiz '' tüm
    insanları bu konulara dikkat etmeye davet etmeliyiz! Gerisi sadece formalite.

    Selamlar,
    Özer

  9. #9
    mindtrap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Temmuz 2006
    Şehir
    Ankara&Istanbul
    Motosikleti
    Freelander,Mulhacen
    Oss sinavina giren her Turk genci kendi dilinden nefret eder cozumu yoktur. Cabalar nafiledir Ama bilginin toplumun en alt tabakasina yayilmasi icin turkcelestirme gerektigine de inaniyorum. Devlet Turk Dil Kurumu'nu toplamali ve Amazon'daki kitaplari turkcelestirmeli ancak ozaman bilgi en alt tabakaya kadar yayilir ama bunu yapmadigi gibi yaptigi sacmaliklarla kendine gulduren insanlardan olusan bir kurum olma ozelligini korumakta bence, sekile odaklanmis insanciklar umarim bir gun kudret benim elime gecerde sistemi degistiririm. Ogune kadar sistemin carki olmaya devam edecegim...

  10. #10
    kuvva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2005
    Şehir
    Karşıyaka/İZMİR
    bu konu hakkında çok şeyler zaman zaman yazıldı tek arr gündeme gelmesi çok iyi oldu teşekkürler dostum

  11. #11
    BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Alıntı mindtrap adlı üyeden alıntı
    Oss sinavina giren her Turk genci kendi dilinden nefret eder cozumu yoktur. Cabalar nafiledir Ama bilginin toplumun en alt tabakasina yayilmasi icin turkcelestirme gerektigine de inaniyorum. Devlet Turk Dil Kurumu'nu toplamali ve Amazon'daki kitaplari turkcelestirmeli ancak ozaman bilgi en alt tabakaya kadar yayilir ama bunu yapmadigi gibi yaptigi sacmaliklarla kendine gulduren insanlardan olusan bir kurum olma ozelligini korumakta bence, sekile odaklanmis insanciklar umarim bir gun kudret benim elime gecerde sistemi degistiririm. Ogune kadar sistemin carki olmaya devam edecegim...
    Öss mağduru gençlerimiz dillerinden değil bu saçma sapan eğitim sisteminden nefret etmeliler. Türk dil kurumu aslında kendine güldürmüyor bir zaman komik, saçma kelime türeten yönetimi tarih oldu. Açın bakın sitesine ''ittirgeçli götürgeç'' diye bir kelime bulamazsınız. Açıkca söylüyorum TDK'nın içine düştüğü bu durum özellikle birileri tarafından kasıtlı yapılmıştır. Bunu göremeceyek kadar saf olmayın bakın araştırın, kurum çalışmıyorsa çalışmasını sağlayın ama ben sistemin çarkıyım dilimi kirletmeye devam edeceğim demeyin. Çünkü sen bu düşünceyle eline o kudreti geçirsen yine aynı tas aynı hamam devam edersin. Dilimizi konuşmak, kollamak bireysel olarak hepimizin elinde, dilimizi kirletmenin mazereti yok!
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

  12. #12
    nautilus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    GRAND EAGLE 250
    Aslında çok doğru söylüyorsun,sonuna kadar katılıyorum.Ancak tembelliğin dışında biraz da dikkatsizlik var gibi geliyor bana.Dikkatsizlik olmasa bu konudan şikayetçi olan birisinin yazdıklarında bile bir sürü yanlış olmazdı.Biraz dikkat yeterli diye düşünüyorum.

  13. #13
    BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Dikkatsizlik değil vurdum duymazlık, kanıksama, ilgisizlik artık ne derseniz deyin. Çünkü dikkatsizlik bir olur iki olur sürekli olursa adı başka olur. Sözüm meclisten dışarı özellikle kısaltmalar, yeni yabancı kelimeler ve benim ''böğürmeler'' dediğim türden yazılar yazmaya çalışan bir yeni kuşak var. Bu kuşak açıkca söylüyorum istisnaları dışında bizim utancımızdır. Bu gençleri gördükçe kahroluyorum.
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

  14. #14
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    30 Haziran 2006
    Alıntı Özer adlı üyeden alıntı

    Raflar kardeş, Saaydığın isimler her ne kadar Batılı izlenimi verse de, Aslında sadece hepimizin de sevdiği güzel Çiçekleri isimleridir! Araplar çiçek isimlerini çok sıkça kullanırlar mesela!
    türkler orta asyalı bir halktır ve o kurak coğrayada sebze meyve,çiçek ve balık pek bulunmaz. dilimizde bu kavramlar genelde farsça,arapça, kısmen de rumca kelimelerle ifade edilir.ancak çiçek isimlerinden YASMİN(arapçası yesemeyn olması lazım) VE MELİSA arapçadan batı dillerine geçmiştir ve bizde batı özentisinden dolayı tercih edilen isimlerdir.tercihtir saygı duymak lazımdır ama sorun tercihler değil özentidir.

    valla ben türküm ve oğlum olursa koray koyuciim, kızım olursa da bilge koyuciim.arapça farsça isim benim kimliğimi temsil etmez. arap koyuyor mu çocuğuna türkçe isim yani. bizdeki kültür alışverişi değil düpedüz özenti ve asimilasyondur.+


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler