Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Broadcom, 100 milyar dolarlık teklifle bir başka büyük üretici Qualcomm'u satın almak istiyor. Anlaşma gerçekleşirse 200 milyar dolarlık devasa bir şirket doğacak..



Teknoloji devi Broadcom'un başta Apple, Samsung ve LG olmak üzere birçok markaya çip üreten Qualcomm'u satın almak için teklif sunduğu iddia ediliyor.

ABD basınında üç farklı kaynağa dayandırılarak çıkan haberlerde, hisse başına en az 70 dolardan 100 milyar dolar civarındaki teklifin kabul edilmesi halinde tarihin en büyük teknoloji satın almasının gerçekleşeceği belirtildi. Broadcom'un nakit akışı için 5 büyük bankayla birlikte çalıştığı da ifade ediliyor.

Akıllı telefonlar için kablosuz iletişim çipleri üreten dünyanın en büyük firmalarından ikisini aynı çatı altına alabilecek teklifin gerçeğe dönmesi halinde ortaya 200 milyar dolarlık bir dev çıkacak.

Zira Qualcomm ve Broadcom cephesinden resmi yorum gelmese de yatırımcılar gelişmeyi olumlu karşıladı ve iki şirketin hisseleri haber sonrasında uçuşa geçti. Bloomberg'ün aktardığına göre Qualcomm yüzde 13 artışla 91 milyar dolar, Broadcom ise yüzde 5.5 artışla 112 milyar dolar piyasa değerine ulaştı.

Çip sektörünün bir başka büyük oyuncusu olan ve dominant olduğu bilgisayar pazarından mobile doğru genişlemeye çalışan Intel ise haberler sonrasında yüzde 1.6 değer kaybetti.

TRUMP ÇAĞIRMIŞTI

Satın almadaki dikkat çekici noktalardan biri de, ABD Başkanı Donald Trump'ın merkezleri ülke dışında olan Amerikalı şirketleri ülkeye davet etmesinin ardından ilk yanıt verenlerden birinin Broadcom olması.

Broadcom CEO'sun Hock Tan, Beyaz Saray'da düzenlenen bir etkinlikte vergi reformunu memnuniyetle karşılayarak Singapur'daki merkezlerini yeniden California'ya taşımayı planladıklarını açıklamıştı. Tan, on yıl önce sorunlar yaşayan, ortalama bir üretici olan Broadcom'u milyarlarca dolarlık bir firmaya dönüştürmesiyle biliniyor.

Öte yandan, Hollandalı yarı iletken ve çip üreticisi NXP'nin satın alınması için Qualcomm'un sunduğu 38 milyar dolarlık teklifin akıbetinin ne olacağı merak konusu.

Araçlar için yonga setleri üreten ve sürücüsüz teknoloji doğrultusunda büyüme adımları atan NXP için Broadcom da devredeydi. Avrupa Komisyonu bünyesindeki Rekabet Kurulu bu satın alma hakkında geçtiğimiz haziran ayında her yönüyle soruşturma açmıştı. Qualcomm, şu sıralar Apple ile davalık.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:33 ----------

Şimcik arkadaşlar bu iki firma ne diyenler olursa kullandığımız akıllı telefonların ve dizüstülerin çoğunda bu iki firmanın çipleri mevcut ve benim asıl aklıma takılan meblalar..100 milyar dolar gibi bir mebla...Ya biz ülkecek neler kaçırmışız...