Dubai Hava Motosikleti projesinin sahibi Hoversurf, bu sefer uçan otomobil ile karşımıza çıkıyor. İşte detaylar...



Bu tip arabaları filmlerde, özellikle de bilim kurgu filmlerinde rastlamışızdır. 20 yılı aşkın süredir sinemaya sürekli konu olan uçan arabalara olması imkansız gözüyle baktık. Şimdi ise Hoversurf firması konsept hava aracını gösterdi. Hoversurf’u geçen haftalarda Dubai Polis Departmanı için uçan motosiklet yapmasından hatırlayabiliriz.

Bu ve bunun gibi şirketlerin asıl hedefi çoğalan nüfus ve aynı oranda artan arabalar yüzünden, yeryüzü trafiğini biraz olsun rahatlatmak. Belki şu an çok uzun ve imkansız gelebilir ancak geçmiş senelerde böyle haberlerin fazlasıyla saçma olduğunu düşünüyorduk. Açıkçası o kadar da uzak değil.

Project Formula’da yapılmak istenen; aynı zamanda kara şartlarına da uygun olmasıdır.



Yapı olarak kompakt ve araca katlanabilir kanatlar geliştirilmiş. Ve bu kanatlarda kaldırma kuvvetini sağlayan 52 adet Venturi türbin motor yer alıyor.



Motor sayısının bu denli çok kullanılmasının nedeni de güvenliğe bağlanıyor. Arza durumunda takviye olarak düşünebiliriz.



Kusursuz tasarımından dolayı çok yönlü iniş ve kalkışlar yapabilecek.



Açıkçası şu anda tam bir oluşum yok. Rus firma sanırım gelecek büyük bir yatırım bekliyor.



Gerçekleşme ihtimali şu anda mümkün. Tabi Project Formula’nın maliyeti ne olur kestirilmiş bir şey yok. Bana göre bu proje dünya trafiği açısından iyi yönlü bir gelişim olacaktır. Gerçi kara taşıtlarıyla olan kuralları tam olarak oturtamadık ama..

Hava otomobilleri ve araçları her yönden avantajlı olur. A noktasından B noktasına olan mesafe ve süre açısından bakarsak, Formula Project özellikle ulaşım sıkıntısı çekenlerin gözdesi olacaktır. Üretim süreci bakımından biraz daha gerçekçi konuşmak gerekirse; tamamı elektrikli araçların herkes tarafından kullanılması 2030 yılını geçecektir. Bu gibi hava taşıtlarının da Ar-Ge, uygulama ve üretim süreçlerini hesaplarsak bence 2060 yılına kadar uzayabilir. Benim yaptığım sadece biraz tahmin! Bakalım ileri tarihlerde başka ne gibi hava aracı projeleri gösterilecek.


Alıntı