Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Zeki Müren'in Ölüm Yıldönümü..

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    hachiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2017
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Piaggio X9 500
    7'den 70'e, genci yaşlısı, aşığı dertlisi hemen hemen her kesime hitap eden eserleriyle, pikapların, müzik çalarların, hatta akıllı telefonların hoparlörlerinde sesinin tüm duruluguyla güzel tınılara imkan tanıyan Zeki Müren, bugün ölümünün 21. yılında anılıyor.
    06 Aralık 1931 tarihinde Bursa'da dünyaya gelen Zeki Müren, doğduğu şehirde başladığı orta öğrenimini İstanbul Boğaziçi Lisesi'nde noktaladı. İstanbul'da eğitim hayatına devam ederek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atolyesinden mezun olan Müren, desen çalışmalarını öğrencilik yılları itibariyle pek çok kez sergilemiştir.



    Zeki Müren, tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle hayatına çok farklı bir yön verecek o adımı atmıştır. O artık öğrendiği bilgilerle Türk Sanat Müziği'nin en değerli sesi olma yolculuğuna çıkmıştır. 1949 yılında, henüz 18 yaşındayken gönül verdiği musiki dersleri, Boğaziçi Lisesi yıllarında sanata gönül vermiş Agopos Efendi ile udi kirkor eğitimi ile devam etmiştir. Bu eğitimlerin bir sonraki ayağı ise fasıl musikisinin piri Şerif İçli ile devam etmiştir. Bu eğitimler Müren'in repertuvarına birçok eser kazanmıştır.



    İSTANBUL RADYOSU VE İLK KONSER
    1950 yılında İstanbul Radyosu'nun açmış olduğu sınava giren Zeki Müren, radyonun canlı yayınlarından birisine katılmış ve orada ilk konserini vermiştir. Bu konser geniş kitleler tarafından beğenilince, radyo programlarındaki bu konserler 15 yıl boyunca sürmüştür.



    İstanbul Radyosu konserlerinin ardından kendisini plak çıkarma çalışmalarına adayan Müren, 600 civarında plak, kaset doldurmuştur. Plakta yer alan ilk şarkısı ise Şükrü Tunar'ın eseri olan "Bir Muhabbet Kuşu"dur. 1955'te çıkarmış olduğu "Manolyam" isimli eseriyle Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazanmıştır. Zeki Müren Türkiye'nin en çok konser veren ses sanatçısı olmuştur.

    İKİ YÜZ CİVARINDA ESER BESTELEDİ
    Bir yılda yüz civarı konser verdiği dönemler olan Müren, iki yüz civarında eser bestelemiştir.
    On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir demet yasemen" (nihavend), "Gözlerinin içine başka hayal girmesin" (nihavend) güfteli şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır.



    Zeki Müren 1954'te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticari başarı kazanan bu filmden sonra şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği on sekiz filmde daha oynadı. 1955'te de Arena Tiyatrosu'nca sahneye koyulan Çay ve Sempati adlı oyunda da baş roldeki oyuncuydu. Ayrıca 'Bıldırcın Yağmuru' isimli bir şiir kitabı da vardır.



    RAHATSIZLIĞI YÜZÜNDEN MUSİKİDEN UZAKLAŞTI
    Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı yüzünden 1980'den sonra sahne hayatından ve musikiden uzaklaştı. Bodrum'daki evine kapandı, münzevi bir hayat yaşadı.



    24 Eylül 1996 Çarşamba günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Müren'in mezarı, doğum yeri olan Bursa'da, Emir Sultan Mezarlığındadır.



    Son yıllarını Bodrum'daki evinde geçiren ve TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Türk sanat müziğinin efsane ismi, sanat güneşi Zeki Müren, ölümünün 21'nci yılında anılacak.


    ZEKİ MÜREN'İN ALBÜMLERİ

    Senede Bir Gün (1970)
    Pırlanta 1 (1973)
    Pırlanta 2 (1973)
    Pırlanta 3 (1973)
    Pırlanta 4 (1973)
    Hatıra (1973)
    Anılarım (1974)
    Mücevher (1975)
    Güneşin Oğlu (1976)
    Nazar Boncuğu (1977)
    Sükse (1978)
    Kahır Mektubu (1981)
    Eskimeyen Dost (1982)
    Hayat Öpücüğü (1984)
    Masal (1985)
    Helal Olsun(1986)
    Aşk Kurbanı (1987)
    Gözlerin Doğuyor Gecelerime (1988)
    Ayrıldık İşte (1989)
    Karanlıklar Güneşi (1989)
    Zirvedeki Şarkılar (1989)
    Dilek Çeşmesi (1989)
    Bir Tatlı Tebessüm (1990)
    Doruktaki Nağmeler (1991)
    Sorma (1992)


    100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    22 Eylül 2016
    Motosikleti
    .
    Sadece müzik ve ses ile değil görsel anlamdada kıyafet,yüz ve saç görünüşüne verdiği önem ile sanatı icra ettiği insanlara gösterdiği saygıyı görebiliyoruz.
    Bu sebeplede sanat güneşi olarak anılır.
    hachiko bunu beğendi.

  3. #3

    Üyelik
    13 Haziran 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    falcon flash 100
    Eserlerini hala büyük bir zevkle dinliyorum. Kendisine rahmet diliyorum. Size de (hachiko)bu değerli sanatçının ölüm yıl dönümünü hatırlattığınız için teşekkür ederim.
    hachiko bunu beğendi.

  4. #4
    hachiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2017
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Piaggio X9 500
    Zeki Müren, vefatından 6 ay önce kayda alınan ve 18'inci ölüm yıldönümünde yayımlanan ses kaydında, bir gece gördüğü rüya üzerine mirasını Mehmetçik Vakfı'na bağışlama kararı aldığını anlatıyor

    Türkiye'nin Sanat Güneşi Zeki Müren'in vasiyetiyle ilgili ses kaydı, mirasını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından 18'inci ölüm yıldönümünde yayınlandı. Zeki Müren'in vefatından 6 ay önce yapılan kayıtta ilginç ifadeler dikkat çekiyor. Müren, kendisinden "Zekicik" diye bahsettiği kayıtta, 26 Mart 1996 sabaha karşı bir rüya gördüğünü ve böylece mirasını Mehmetçik Vakfı'na bırakmaya karar verdiğini anlatıyor. Ses kaydında Zeki Müren şunları söylüyor:

    BÜYÜK RUHLARIYLA NÖBETTE

    "Türk Eğitim Vakfı'nın ve de Mehmetçik Vakfı'nın vefakâr dostları var. 26 Mart 1996 sabaha karşı gördüğüm bir rüyanın, rüya değil hakikatti galiba, etkisiyle yıllarca ciğerimde, kalbimde, kanımda, beynimde, böbrek taşımı sahnede düşüren, müspet, menfi bin türlü insanı yola getirmeye çalışan Zekicik, o an bir karara varmıştı. Sınır boylarımızda vatanımız için, bizim için, seve seve can vermeye yüce yürekleriyle, büyük ruhlarıyla nöbet bekleyen ve düşmana karşı yurdumuzu koruyan Türk askerlerinin bir armağan mahiyetinde, candan dualarımla birlikte Mehmetçik Vakfı'na miras olarak bırakışım. Bu tarih henüz yeni sayılır... 26.3.1996 sabahı Bodrum'daki vasiyetimi imzalattıktan sonra kendimi hür bir martının denizi yalayarak uçuşu gibi hissettim hem de beyaz kanatlar üstünde. Duygularımı anlatacak kelimeyi bulamıyorum. Ama sizlerin hissettiğine inanıyorum."

    BİR DE VİDEO YAYIMLANDI

    Zeki Müren, aynı ses kaydında, Türk Eğitim Vakfı'nın naçiz bir üyesi olmanın şerefini taşıdığını da belirtiyor. Müren, ses kaydını "Size daima saygı duyacak Zeki Müren'iniz" diyerek bitiriyor. TEV, ayrıca, Zeki Müren'in daha önce yayımlanmamış fotoğraflarından oluşan bir de video yayımladı. Videoda, Müren, kendi hayatından bir kesidi kendi üslubuyla anlatıyor. Ünlü sanatçı, 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. TEV ve Mehmetçik Vakfı, Zeki Müren'i ölümünün 18'inci yılında 27 Eylül günü Bodrum'da anmıştı.

    18 YILDA 2 BİN 452 ÖĞRENCİYE BURS

    Sanat Güneşi'nin vefatının ardından oluşturulan Zeki Müren Fonu'ndan bugüne kadar 2 bin 452 öğrenciye burs verildi. 2014- 2015 öğretim yılında da TEV Zeki Müren Burs Fonu ile 210 öğrenciye ayda 400 TL burs sağlanacak. Zeki Müren mal varlığının yarısını da TSK Mehmetçik Vakfı'na bağışladı. TSK Mehmetçik Vakfı bu bağışlar sayesinde şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden bir Mehmetçik'in ailesine bir defaya mahsus olmak üzere 40 bin TL, birinci derece bir gaziye aylık 1060 TL, üniversite öğrencisi Mehmetçik çocuğuna ise ayda 700 TL yardımda bulunuyor. TEV bağışçısı olan Safiye Ayla Targan ile TEV ve Mehmetçik Vakfı bağışçısı Zeki Müren'in hatıralarının yaşatılması ve Türk musikisine genç sesler kazandırılması amacıyla her 3 yılda bir de ses yarışması düzenleniyor.
    100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)