Asya Tur: İflas etmedik


Asya Tur müşterilerinin mağdur olması 'iflas' yorumlarına neden oldu. Genel müdür Bezci ise 'Ayaktayız' dedi

07/07/2005

İSTANBUL - Türk turizmi Asya Tur şokuyla sarsılırken olayın taraflarının yaptığı farklı açıklamalar kafaları karıştırdı. Bir yıldır ekonomik sıkıntı yaşayaşan seyahat acentesi Asya Tur'un otobüslerine icra gelmesi, tatil rezervasyonu yaptıran müşterilerinin bazı otellerden geri çevrilmesi, şirketin iflas ettiği yorumlarına neden olurken, Asya Tur'dan "İflas etmedik. Ayaktayız" açıklaması geldi.
Daha önce satış yapılan müşterilerin otellere gittiklerinde sorunlarla karşılaştığı belirtilirken otellerin ancak parası peşin ödenen ya da teminat mektubu verilen rezervasyonları kabul ettiği açıklandı. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Karşımızda iflas etmiş bir acente var. Bu acenteden tur satın alıp mağdur olan varsa dava açarak paralarını geri alabilir" dedi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, "Asya Tur'un iflas ettiğine dair ortada bir mahkeme kararı yok. Dolayısıyla şirket iflas etmiş diyemeyiz. Adam ayakta kalmaya çalışıyor. TÜRSAB'a topu topu beş tane tüketici şikâyeti gelmiş. Benim tatil için rezervasyon yaptıran insanlara tavsiyem 'sigorta güvence paketi' satın almaları yönünde olacaktır" diye konuştu.
43 yıldan bu yana turizm sektöründe faaliyet gösteren Asya Tur'un yılda 150-170 bin kişiye hizmet verdiğini söyleyen turizmciler de, "Şirketin batması iç turizmin küçülmesine neden olur" dedi. Asya Tur'un bir yıldan bu yana ekonomik açıdan sıkıntı yaşadığını ve görevlerini yerine getirmediğini ifade eden turizmciler, "Müşterilerinden pek çok şikâyet vardı. Şirketin otelcilere yaklaşık 10-15 milyon dolar borcu olmasına rağmen hiç kimse icra işlemi başlatmadı. Herkes elinden geldiği kadar şirkete destek olmaya çalıştı. Çünkü böylesi büyük bir şirket battığında müşteriler başka bir kuruluşa kaymıyor. Aksine müşteri başka bir kuruluşa gitmediği için de turizm pazarı küçülüyor. Otelciler de pazarın küçülmesini istemedikleri için alacakları konusunda bastırmıyorlardı. Ama Albaraka Türk'ün icra işlemlerini başlatması piyasayı harekete geçirdi" yorumunda bulundu.

Borcu 100 milyon dolar
Yıllık cirosu 150 trilyon lira olan Asya Tur'un piyasada otelcilere 10-15 milyon dolar borcu olduğunu belirten turizmciler, "Şirketin toplam 110 otobüsü var. Bunların birçoğu leasing yoluyla alındığı için bankalara da borçları bulunuyor. Asya Tur'un toplam borcu yaklaşık 100 milyon dolar civarındadır" açıklamasını yaptı. Söz konusu borç nedeniyle ilk olarak Albaraka Türk'ün icra işlemlerine başladığını ifade eden yetkililer, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu tür durumlarda olduğu gibi arkası çorap söküğü gibi geldi. Taksim Otelcilik'de alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle haciz kararı aldırdı. Bu iki kuruluşu diğer firmalar da takip eder."
Turizm Bakanlığı yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı. "Şu ana kadar Asya Tur'la ilgili olarak bakanlığa gelmiş resmi bir belge veya başvuru yok. Bu konuda bakanlık yetkisini resmi başvurudan sonra kullanabiliyor. Yetkisi de turizm seyahat acenteliği belgesinin iptal edilerek, yatırılan teminata el konulmasından ibaret. Başvuru TÜRSAB ya da TÜROB tarafından yapılmalı. Ancak, şu ana kadar yapılmış bir başvuru yok."



'Özür dileriz'
Asya Tur Genel Müdürü Haldun Bezci, "İflas etmedik, üzdüğümüz müşterilerden özür dileriz. Şirket olarak kimseyi mağdur etmek istemeyiz. Mağdur olan müşterilerimizi kendi otellerimizde konaklatabiliriz. Kuşadası, Bodrum, Didim'de insanları en iyi şekilde ağırlıyoruz. Bu süreci bir an önce bitirmek istiyoruz. Asya Tur büroları açıktır. Sistemden kaynaklanan sorunların en kısa zamanda hallolacağını düşünüyoruz. İstediği otele gidemeyen müşteriler için bankalarla görüşmelerimiz de sürüyor. Kredi kartı ve taksit kartlardan ödeme yapann müşteriler bankalara müracaat ederek paralarını geri alabilir" diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=157988