Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Türk Lirası neden değer kaybeder?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    09 Eylül 2014
    Şehir
    ankara
    arkadaşlar sorum bu. Türk Lirası neden değer kaybeder? son zamanlarda zamlara tepki koyduk çoğu firmaya.( yamaha olsun honda olsun) benim gibi marka fanatikleride kendi markalarını savundular. ama nedir bu işin aslı, astarı. neder kur bu kadar yükseliyo. bundan çok değil birkaç sene önce dolar 1.5 tl iken şimdi neden 2.50 lere dayandı? iktisat olsun bu işlerle ilgilenen forum üyelerimizden cevap bekliyorum. mümkünse anlayabileceğimiz dilden olsun. eminim bir çok üyemiz benim gibi merak ediyordur.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    banro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2003
    Şehir
    MUGLA
    Motosikleti
    CGL125-CBX250-XL700-CBF150-GW250
    Gelir-Gider= + değer ve refah
    Gelir-Gider= - değer ve fukaralaşma.

    Ali Babacan'ın açıklamalarına göre yanlış hatırlamıyorsam 2015 yılında döviz ihtiyacımız 225 milyar dolar. Dış borç ödemeleri, kar transferleri, cari açığı kapama v.s. Bulduk bulduk bulamadık dolar roket.Parayı kim verecek, Batılı para babaları yani Yahudi sermayesi ve Arap şeyhleri. Onlarla papaz olmuşuz, niye para versinler.Geriya Çin ve Japonya gibi ülkeler var, onlarda bu kadar büyük parayı niye versin.Türk ekonomisi uçurumun kenarında çiftetelli oynuyor.Dış politika sakata gelmiş, herkesle hırlaşıyoruz,iç politika desen daha beter istikrarsızlık artıyor, oy veren vermeyen ayrımı son gaz devam, ülke ikiye bölünmüş. Çözüm süreci denilen sürecin ne olduğu nasıl olduğu belli değil.Bölücülere taviz verseler batıdaki halk çıldıracak, vermese terör azacak. Yeni güvenlik yasası zaten kıyamete gittiğimizin tescili. Kısaca daha iyi günlerimiz.

    Konuyu özetlersek. Gelirimiz az giderimiz çok. Borç parayla yaşamaya mecburuz fakat borç vereceklerle kavgalıyız. 2001 krizi gibi bir kriz gelirse şaşırmayın.Kriz yavaş yavaş gelmez, bir sabah ansızın geliverir.
    Ertugyigit, manofsteel, Shrieker ve 3 diğerleri bunu beğendiler..

  3. #3

    Üyelik
    04 Ocak 2014
    Şehir
    Samsun / Sinop / Şu an Bodrum
    Motosikleti
    Z300, Xtreme Enduro/Süpermoto, XRS700
    dolar lobisi " iş başına " gelmiştir ondan olabilir?

  4. #4

    Üyelik
    17 Haziran 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Z250 Sl (yeşil)
    Aynen gider çok fazla , devletin ve ülkenin kasasından çıkıp belli başlı kişilerin cebine giriyor büyük paralar. Ekstra olarak da üretimimiz gittikçe azalıyor , ithalat'a mecburuz yani. Bu da ekstra gider demek. Bir tarım ülkesi olarak addedilen Türkiye'de şuan kırmızı et fiyatları dudak uçuklatıyor. Tarım gerçekten azaltıldı kasten ve bilerek. Sanayi deseniz montaj sanayi bir yere kadar , üretim olmayıp ürün satamadıktan sonra daha çok değer kaybeder tl. Ve ek olarak da beton inşaat sanayi reel büyüme sağlamaz ülkeye.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 16:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:08 ----------

    Ek olarak şunu söyliyim şuan eğitim amacıyla bir batı Avrupa ülkesindeyim 6 aydır. Kırmızı etin kilosu (dana) 7 buçuk Euro. Ve asgari ücret 1200 Euro. Asgari ücretle çalışan insanlar bile para biriktirip (kredi almadan) 1 buçuk - 2 yıla motosiklet , 4 yıla sıfır , kendi ülkelerinin üretimleri bir otomobil alabiliyorlar. Işte üretim ve alım gücü budur , buradan anlaşılır.
    nemesis-83 bunu beğendi.

  5. #5
    fazil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2014
    Şehir
    kadıkoy
    Motosikleti
    xv250 / fz6
    Tarimla ilgili bkz:

    nemesis-83, GezeGeze, zealous ve 1 diğerleri bunu beğendiler..

  6. #6
    myagdi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul, Göztepe
    Motosikleti
    Honda FES 250 Foresight; CBF 150, NC750S
    öncelikle arz ve talepten başlayalım. üç kişilik bir piyasa düşünelim. aynı marka, aynı model motosikletin 2 satıcısı ve 1 alıcı var. ne olur? alıcı haliyle "birader hanginiz daha ucuza verirseniz onu alırım" yapar. tersi durumda yani 1 satıcı 2 alıcı varsa satıcı bu defa "birader, kim çok para verirse ona satayım" der.

    gelelim dövize... kim dolar almak ister? başta ithalat yapacak herkes, çünkü dünya ticaretinin önemli bölümü dolar üzerinden yürüyor. dolara böyle yüksek bir talep var. sonra tasarruf için dolar alanlar, turistler, vesaire dersek dolara her zaman talep var.

    gelelim tl'ye.. bizim paranın böyle dış ticaret aracı olmak gibi bir durumu yok. kim tl almak ister? türkiyeye gelecek turist, türk çalışanına, tedarikçisine ödeme yapacak yabancı yatırımcı, türk akrabasına para gönderen gurbetçi.... bu insanların talepleri bellidir ve çok da değişmez. esas belirleyici etken ise sıcak para dediğimiz, kısa vadeli finansal piyasa yatırımcısıdır. bir kişi veya bir fon, amerikan, alman, japon bankasına faizle para yatırmak yerine türkiyede tl mevduata para yatırmayı neden ister? elbette daha fazla kazanç için!

    adam bugün dolarını bozacak, tl alıp faize yatıracak, vadesi dolunca faizi ve ana parasıyla dolarını alıp gidecek. faizi yükseltirsen tl'ye talep artar ve tl değerlenir, düşürürsen tersi olur fakat bu hareketler ılımlı dalgalanma şeklindedir.

    ülkenin başkanı çıkıp tuhaf açıklamalar yaparsa, ne bileyim savaş çıkarsa, risk doğarsa ne olur? yabancı yatırımcı ürker. faizden vaz geçip ana parasını kurtarma derdine düşer. vade bozup parasını çeker, dolarını alıp kaçmak için dövize hücum eder. dolayısıyla döviz fırlar.
    TEMBEL ve GezeGeze bunu beğendiler.

  7. #7
    Vmaxxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Aralık 2008
    Şehir
    Hamburg , Denizli
    Motosikleti
    yamaha MT-09 MT-07 WR250r
    Selamlar
    yanlis algilamalarla ,politik görüsünüzü yansitmayi ve hükümeti kötülemeyi ugeastiginiz belli
    sacma sapan yorum degil bilgi ile anlatin bilmiyorsaniz susun
    burasi motosiklet forumu ,siyaset meydani degil.

    dünyada finans savasi var . Rusya ,Türkiye , brezilya vs vs gibi ülkelerin gelismesini engellemek icin borsalarda ve enerjide büyük oyunlar dönüyor kim derdi petrolün fiyati 45 dolara düsecek diye ,altin düsecek diye?? yatirimcilar bu ülkelerden paralarini cekip altina petrole yatirip.3-5 ayda paralarini (trilyon dolarlari) ikiye katliyor.
    Ama bu sekilde zannetmeyin Amerika Avrupa zenginlsiyor , degil .. yanliz zengin zenginlesiyor (batida fakirlesen kisi sayisi inanilmaz cok)
    Zaten politikayi secmen degil büyük sirketler yönetiyor .
    Sirf türkiyede degil dünyanin her tarafinda dolar yükseldi euro/dolar 1,45 den 1,15 geriledi.
    etin kilosu 7,5 euro diyen arkadas o etin %80 nin o devlet tarafindan subvention edildigini yazmasi lazim , o ülkeler fiyat politikasiyla ve sosyal yardimlarla fakir halkini susturuyor (hic calismayan vatandasini rahat ettiriyor) ama nasil .. BORCLA zengin bildigniz almanya 1.7 bilyar
    yani 1milyon 700 milyar borcu var her gün cogaliyor.
    evet o arkadasin dedigi gibi asgari ücret 1200 euro olabilir ama ev kiralarin 800 eurodan basladigini ve ekmegin 2euro oldugunu yazmasi lazimdi karsilastirmak icin. ve o ülkelrde yanliz 4de1 nin ev sahibi oldugunu ev ve arsa fiyatlarinin 300bin eurodan basladigini.
    madem karsilastiriyorsunuz her yönüyle karsilastirin.....
    dünya nufusunu 4de 3 nün aclik sinirinda yasadigini ve yarin ne yiyecegini bilmedigini unutmayalim ve hergün ALLAHA sükredelim.
    ben 45 yasindayim türkiyenin nerelerden geldigini iyi bilirim . Bilmeyenler büyüklerine sorsun ,ama siyasi görüscü olanlara degil ..
    memleketimizde senelerdir savas var , biz bilmemisiz , daha farkina varmayanlar var.
    tabiki fazla know-how ve saniyi- üretimi olmadigi icin bu sicak para olayindan cabuk etileniyoruz.

    standart motosiklet fiyatlarini avrupa fiyatlariyla karsilastirin fiyat farki olmadigini anlayacaksiniz yani yamaha ybr avrupadada ayni fiyat, hatta büyük motesikletlerde ayni fiyat ötv sini cikarirsaniz . (ÖTV =luks vergisi )standart disi olan araclara, bende karsiyim ama devletin bir gelir kaynagi , onuda kazanan kesimin ne dolapalarla vergi vermedigi icin ödüyoruz tipki benzindeki vergi gibi.
    yaza yaza bitmez ... parmaklarim agridi

    ha sunuda yazmam lazim fuara gidenlerin ve büyük motosiklet alanlarin sayisi her yil artiyor ,ve söyle bir 80-90 yillara bakarsam biz fakirlesmiyor aksine......demekki basimizdakiler dogru yolda

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 17:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:08 ----------

    Alıntı fazil adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    he he
    o yillari yasadim
    kasabada yasiyordum denizlide
    koca kasabada belki 5 traktör ancaydi ( o yillarin petrol fiyati kurusla ödeniyormustur bi arastirin )
    yani bütün aile at ve esseklerle tahil üretiyordu ,tam bimem ama 300-400 kg bugday yilda anca üretebiliyordu bunu 1 kisi degil bütün aile coluk cocuk (bu yüzden okula gelemeyen cok cocok vardi) üretiyordu . 2,3 x400 hadi olmadi bin kg diyelim kolay hesap icin 2300 tl yapar
    hadi olmadi bir aile 10 ton bugdag üretir diyelim 23bin tl yapar yilda ve 3-4 kisiyle.
    yasayn bilir yillik kazancla anca gazyagi zeytinyagi sabun ayakkabi biraz elbise vs ihtiyaclar alimirdi. Ekmek peynir sebze ve meyve ne yetisdirdiysen o cogu zaman tarhana bulgur

    siyasetcilerin siyaset yaptigi tabelalarla gecmisi yasanmisi degistiremezsiniz
    mantiksiz sacma yorumlar yazmayin. biraz gercekci olun.
    1970 de bir cifticiye benzin pahali motosiklet pahali deseydiniz size gülerdi , adam yasam savasi veriyordu
    moturmotur ve zealous bunu beğendiler.

  8. #8

    Üyelik
    17 Haziran 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Z250 Sl (yeşil)
    Türkîye fakirleşmiyor diyen kişi nüfusun yarısının asgari ücretle çalıştığını , açlıktan insanların öldüğünü ve kişi başına düşen dış borcun gün geçtikçe arttığını görmüyordur. Daha başka birşey yazmaya gerek yok.
    nemesis-83 bunu beğendi.

  9. #9
    hakikiteker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Eylül 2014
    Şehir
    İzmir-Çiğli
    Motosikleti
    Corsa 1.3 CDTI :(
    Dün halk tv de duyduğuma göre Erdoğan, doların artmasını istiyormuş. Bu şekilde ithalat mecburen azalacak, ihracat ithalata baskın gelecek ve cari açık kapanacakmış. Kağıt üzerinde iyi fikir, zaten vatandaş her şeye razı. Daha da fakirleşmemiz gibi küçücük (!) bir ayrıntı önemsiz tabi...
    nemesis-83 bunu beğendi.

  10. #10
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    İthalatını Euro üzerinden yapan firmalar keyfi ve fırsatçılıktan kaynaklı.

    Euro 2.63 lere düştüğünde kimse indirim yapmadı.

    Ağustos 2013 den beri euro ortalama kuru 2.80 tl 3.10 tl lere çıktığını da unutmamak lazım. 3.10 olduğunda yapılan zamlar geri çekilmedi.

    Şu an kur 2.8 ve firmalar hala zam yapıyor.

    Kawasaki fiyat listeleri euro olmasına karşın 100-500 euro civarında zam yaptı.

    Aslında burada sadece hükümete yüklenmek doğru değil. Satıcılar da en az hükümet kadar kabahatli.



    Şunuda hatırlatayım. Faizleri düşürün Bırakın enflasyonu artsın. Döviz yükselsin diyen bir cumhurbaşkanımız var. Merkez bankasına siyasi baskı yapıyor ki cumhurbaşkanının hiçbir siyasi kimliği yok.

    Bu zam konularını sandığa gittiğinizde hatırlayınız lütfen.
    Ertugyigit ve Shrieker bunu beğendiler.

  11. #11
    idmanyurdu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Mayıs 2014
    Şehir
    Mersin
    Motosikleti
    tvs apache(2007),ybr 125 (2014),(cbr 250 2013)
    fazla uzatmaya gerek yok.cumhur baskanı cıktı türk parasının fazizlerini düsürdü.vatandasta ne yabtı dolara altına yüklendi.dolarda yükselmiş oldu.bizim paramızında değeri gün geçtikce azalıyor

  12. #12

    Üyelik
    27 Temmuz 2005
    Şehir
    ümranie/istanbul
    Motosikleti
    CRF 250 L
    Abd ilk defa petrol ihracatı yapmaya başladı buda dünyada doların değer kazanmasına sebep oldu suriye savaşı bize çok pahalıya mal oluyor ve tek suçlu hükümet demek bence yanlış, zira kuzey ırak petrolünü yumurtalık üzerinden satamazken ışid gibi terör örgütleri gürül gürül petrol satabiliyor ülkemiz büyük devlet olmak istiyor ama bunu bedeli çok ağır, hiç bir güçten izin almaksızın ekonomi işletmek çok zor.

  13. #13
    banro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2003
    Şehir
    MUGLA
    Motosikleti
    CGL125-CBX250-XL700-CBF150-GW250
    Alıntı Vmaxxx adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selamlar
    yanlis algilamalarla ,politik görüsünüzü yansitmayi ve hükümeti kötülemeyi ugeastiginiz belli
    sacma sapan yorum degil bilgi ile anlatin bilmiyorsaniz susun
    burasi motosiklet forumu ,siyaset meydani degil.
    Burası "KONU DIŞI" istediğimizi yazarız.
    Cari açık 50 Milyar dolarlarda gezerken kimseye dayılanma lüksün yoktur. İhracatın İthalatı karşılama oranın %60 lardaysa kimseye dayılanamazsın, Borçlu ülkelerin birde alacak hesabını yazarsan sevinirim. Almanya- Japonya gibi ülkeler aşırı borçlu görülse de o kadarda alacakları var ve Cari fazla veriyorlar.
    Bizim ekonomi
    1- Aşırı dış borç alıp bununla faizi düşürüp, kuru düşük tutup tüketimi artırmayla
    2- Kuru düşük tutup TL yi aşırı değerli hale getirek, sanal bir zenginlik algısı oluşturmaya
    3- Alınan dış borcu, sanayi yatırımları yerine, uçuk kaçık dev inşaat (3. havalimanı- kanal İstanbul v.s.)ve mantar gibi fırlayan mütahitlik yatırımları ve bitmeyen yol inşaatlarına (Muğla'nın yolları 10 yıldır bitmiyor, geçen sene yapılan yolları kazıp yeniden yapmaya başladılar) yatırmaya.
    4-Şehirlerdeki, park, bahçe yeşil alan, sit alanı gibi ticari değeri olmayan yerleri , imara açıp ticari değer yaratıp ardından İnşaat firmalarına havale, edip betona sıvayıp ekonomik büyüklük sağlamaya Dayanıyor.
    5-Neticede yol bitti.Araba duvara doğru tam gaz gidiyor.Frene basmak yerine gaza basıyorlar.

    Borç parayla hovardalık dönemi buraya kadar, Uzatmaları oynuyoruz. Ben de 45 yaşımdayım ve Özal'lı yılları hatırlarım, Aynı ekonomik program ve aynı acı son.
    berkerk, nemesis-83, umuttuna ve 8 diğerleri bunu beğendiler..

  14. #14
    berkerk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2013
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    bajaj ns 200/bmw r nine T
    bazıları bol keseden sallamış, ama kurlar artarken bile türkiye fakirleşmiyor demek resmen utanmazlıktır.


    ülkeyi ayakta tutan ekonomidir. yani gidin en basit strateji oyunu alın ve oynamaya başlayın eğer ekonomiyi halledemiyorsanız, gelirler ve işgal ederler. türkiye'de maalesef marshall yardımı ve o dönemdeki dış sermayenin ülkeye girmesiyle "ekonomi"de çöküş başlamıştır. neyse, ne diyorduk ülkenin her şeyi ekonomi. ekonomiyi de dayandırdığınız noktalar sağlam olmalı. türkiye sanayi ülkesi değil; olmadı olmaya da niyeti yok gibi. ülke ekonomimiz "banro" adlı kullanıcının söylediği gibi inşaat üzerine kurulu. ve böyle devam ettiği sürece tl değer kaybeder.


    o sallayanlara not: petrol fiyatının düşmesi türkiye'nin işine yarar ki öyle olmuştur. petrol düştüğü zaman türkiye dış ticaret dengesini yakalamaya başlar, böylece az da olsa bir ferahlık yaşar yoksa petrol geçtiğimiz yıllardaki gibi 90 olacaktı da faiz indirimi yapılacaktı. o zaman enflasyon yine çift hanelere çıkardı.

  15. #15
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı Vmaxxx adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selamlar
    yanlis algilamalarla ,politik görüsünüzü yansitmayi ve hükümeti kötülemeyi ugeastiginiz belli
    sacma sapan yorum degil bilgi ile anlatin bilmiyorsaniz susun
    burasi motosiklet forumu ,siyaset meydani degil.

    dünyada finans savasi var . Rusya ,Türkiye , brezilya vs vs gibi ülkelerin gelismesini engellemek icin borsalarda ve enerjide büyük oyunlar dönüyor kim derdi petrolün fiyati 45 dolara düsecek diye ,altin düsecek diye?? yatirimcilar bu ülkelerden paralarini cekip altina petrole yatirip.3-5 ayda paralarini (trilyon dolarlari) ikiye katliyor.
    Ama bu sekilde zannetmeyin Amerika Avrupa zenginlsiyor , degil .. yanliz zengin zenginlesiyor (batida fakirlesen kisi sayisi inanilmaz cok)
    Zaten politikayi secmen degil büyük sirketler yönetiyor .
    Sirf türkiyede degil dünyanin her tarafinda dolar yükseldi euro/dolar 1,45 den 1,15 geriledi.
    etin kilosu 7,5 euro diyen arkadas o etin %80 nin o devlet tarafindan subvention edildigini yazmasi lazim , o ülkeler fiyat politikasiyla ve sosyal yardimlarla fakir halkini susturuyor (hic calismayan vatandasini rahat ettiriyor) ama nasil .. BORCLA zengin bildigniz almanya 1.7 bilyar
    yani 1milyon 700 milyar borcu var her gün cogaliyor.
    evet o arkadasin dedigi gibi asgari ücret 1200 euro olabilir ama ev kiralarin 800 eurodan basladigini ve ekmegin 2euro oldugunu yazmasi lazimdi karsilastirmak icin. ve o ülkelrde yanliz 4de1 nin ev sahibi oldugunu ev ve arsa fiyatlarinin 300bin eurodan basladigini.
    madem karsilastiriyorsunuz her yönüyle karsilastirin.....
    dünya nufusunu 4de 3 nün aclik sinirinda yasadigini ve yarin ne yiyecegini bilmedigini unutmayalim ve hergün ALLAHA sükredelim.
    ben 45 yasindayim türkiyenin nerelerden geldigini iyi bilirim . Bilmeyenler büyüklerine sorsun ,ama siyasi görüscü olanlara degil ..
    memleketimizde senelerdir savas var , biz bilmemisiz , daha farkina varmayanlar var.
    tabiki fazla know-how ve saniyi- üretimi olmadigi icin bu sicak para olayindan cabuk etileniyoruz.

    standart motosiklet fiyatlarini avrupa fiyatlariyla karsilastirin fiyat farki olmadigini anlayacaksiniz yani yamaha ybr avrupadada ayni fiyat, hatta büyük motesikletlerde ayni fiyat ötv sini cikarirsaniz . (ÖTV =luks vergisi )standart disi olan araclara, bende karsiyim ama devletin bir gelir kaynagi , onuda kazanan kesimin ne dolapalarla vergi vermedigi icin ödüyoruz tipki benzindeki vergi gibi.
    yaza yaza bitmez ... parmaklarim agridi

    ha sunuda yazmam lazim fuara gidenlerin ve büyük motosiklet alanlarin sayisi her yil artiyor ,ve söyle bir 80-90 yillara bakarsam biz fakirlesmiyor aksine......demekki basimizdakiler dogru yolda

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 17:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:08 ----------



    he he
    o yillari yasadim
    kasabada yasiyordum denizlide
    koca kasabada belki 5 traktör ancaydi ( o yillarin petrol fiyati kurusla ödeniyormustur bi arastirin )
    yani bütün aile at ve esseklerle tahil üretiyordu ,tam bimem ama 300-400 kg bugday yilda anca üretebiliyordu bunu 1 kisi degil bütün aile coluk cocuk (bu yüzden okula gelemeyen cok cocok vardi) üretiyordu . 2,3 x400 hadi olmadi bin kg diyelim kolay hesap icin 2300 tl yapar
    hadi olmadi bir aile 10 ton bugdag üretir diyelim 23bin tl yapar yilda ve 3-4 kisiyle.
    yasayn bilir yillik kazancla anca gazyagi zeytinyagi sabun ayakkabi biraz elbise vs ihtiyaclar alimirdi. Ekmek peynir sebze ve meyve ne yetisdirdiysen o cogu zaman tarhana bulgur

    siyasetcilerin siyaset yaptigi tabelalarla gecmisi yasanmisi degistiremezsiniz
    mantiksiz sacma yorumlar yazmayin. biraz gercekci olun.
    1970 de bir cifticiye benzin pahali motosiklet pahali deseydiniz size gülerdi , adam yasam savasi veriyordu
    sen neyden bahsediyorsun bakalım?
    1970 li yılların üretim teknolojileri, otomasyon, hammadde kaynakları, hammaddeye erişim, globalizasyon vs bu günle bir miydi de kıyasını oradan yapıyorsun?
    neymiş denizlide 5 traktör varmış? şimdi hokumatımız sağolsunmuş
    senin tüm argümanlarını bu gün çin endüstrisi tek başına çökertir
    sanki piyasadaki bolluk, hükümetin bir başarısıymış gibi anlatıyorsun
    bunun adı vahşi kapitalizm, her yerde aynı şey geçerli
    sahte ihtiyaç algısıyla arz talep dengesi kurulmaya çalışılsa da mevcut para akışı üretimi karşılayamayacak düzeyde
    bir bakıyorsun tüm devletler gırtlağına kadar borçlu
    kime? şirketlere
    bu günkü bolluk nasıl oluyor? "kredi" canım benim
    borçlanma yükü gitgide artıyor
    balonun patlama noktasına yaklaşıyoruz
    büyük bir ekonomik buhran geliyor, peşinden piyasayı dengeleyecek büyük bir savaş, hoppaa yönetimler tamamen şirketlerin kontrolüne geçecek
    başka bir büyük plan var burda
    senin büyük ustan o değirmene su taşıyor 12 yıldır
    TEMBEL, nemesis-83, umuttuna ve 6 diğerleri bunu beğendiler..

  16. #16
    TEMBEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2014
    Şehir
    evrende boktan bir gezegen
    Motosikleti
    Mondial 150 mg
    Alıntı myagdi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    öncelikle arz ve talepten başlayalım. üç kişilik bir piyasa düşünelim. aynı marka, aynı model motosikletin 2 satıcısı ve 1 alıcı var. ne olur? alıcı haliyle "birader hanginiz daha ucuza verirseniz onu alırım" yapar. tersi durumda yani 1 satıcı 2 alıcı varsa satıcı bu defa "birader, kim çok para verirse ona satayım" der.

    gelelim dövize... kim dolar almak ister? başta ithalat yapacak herkes, çünkü dünya ticaretinin önemli bölümü dolar üzerinden yürüyor. dolara böyle yüksek bir talep var. sonra tasarruf için dolar alanlar, turistler, vesaire dersek dolara her zaman talep var.

    gelelim tl'ye.. bizim paranın böyle dış ticaret aracı olmak gibi bir durumu yok. kim tl almak ister? türkiyeye gelecek turist, türk çalışanına, tedarikçisine ödeme yapacak yabancı yatırımcı, türk akrabasına para gönderen gurbetçi.... bu insanların talepleri bellidir ve çok da değişmez. esas belirleyici etken ise sıcak para dediğimiz, kısa vadeli finansal piyasa yatırımcısıdır. bir kişi veya bir fon, amerikan, alman, japon bankasına faizle para yatırmak yerine türkiyede tl mevduata para yatırmayı neden ister? elbette daha fazla kazanç için!

    adam bugün dolarını bozacak, tl alıp faize yatıracak, vadesi dolunca faizi ve ana parasıyla dolarını alıp gidecek. faizi yükseltirsen tl'ye talep artar ve tl değerlenir, düşürürsen tersi olur fakat bu hareketler ılımlı dalgalanma şeklindedir.

    ülkenin başkanı çıkıp tuhaf açıklamalar yaparsa, ne bileyim savaş çıkarsa, risk doğarsa ne olur? yabancı yatırımcı ürker. faizden vaz geçip ana parasını kurtarma derdine düşer. vade bozup parasını çeker, dolarını alıp kaçmak için dövize hücum eder. dolayısıyla döviz fırlar.
    en doğru ve kolay anlaşılabilir şekilde bu mesajda anlatılmış başlığı açan arkadaşım. altına imzamı atarım

    Mevcut hükümet ve aynı düşünce yapısı devam ettiği sürece tl daha çoook değer kaybedecek.

  17. #17
    nemesis-83 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Şubat 2007
    Motosikleti
    Yamaha BWs 100
    ellerin dert görmesin kardeş. bu kadar şakşakçılığı anca sirkteki şebekler yapar..
    umuttuna bunu beğendi.
    Yamaha BWs Classic

  18. #18

    Üyelik
    16 Nisan 2013
    Motosikleti
    mondial mg125, mondial 150 mc
    Alıntı Vmaxxx adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selamlar
    yanlis algilamalarla ,politik görüsünüzü yansitmayi ve hükümeti kötülemeyi ugeastiginiz belli
    sacma sapan yorum degil bilgi ile anlatin bilmiyorsaniz susun
    burasi motosiklet forumu ,siyaset meydani degil.

    dünyada finans savasi var . Rusya ,Türkiye , brezilya vs vs gibi ülkelerin gelismesini engellemek icin borsalarda ve enerjide büyük oyunlar dönüyor kim derdi petrolün fiyati 45 dolara düsecek diye ,altin düsecek diye?? yatirimcilar bu ülkelerden paralarini cekip altina petrole yatirip.3-5 ayda paralarini (trilyon dolarlari) ikiye katliyor.
    Ama bu sekilde zannetmeyin Amerika Avrupa zenginlsiyor , degil .. yanliz zengin zenginlesiyor (batida fakirlesen kisi sayisi inanilmaz cok)
    Zaten politikayi secmen degil büyük sirketler yönetiyor .
    Sirf türkiyede degil dünyanin her tarafinda dolar yükseldi euro/dolar 1,45 den 1,15 geriledi.
    etin kilosu 7,5 euro diyen arkadas o etin %80 nin o devlet tarafindan subvention edildigini yazmasi lazim , o ülkeler fiyat politikasiyla ve sosyal yardimlarla fakir halkini susturuyor (hic calismayan vatandasini rahat ettiriyor) ama nasil .. BORCLA zengin bildigniz almanya 1.7 bilyar
    yani 1milyon 700 milyar borcu var her gün cogaliyor.
    evet o arkadasin dedigi gibi asgari ücret 1200 euro olabilir ama ev kiralarin 800 eurodan basladigini ve ekmegin 2euro oldugunu yazmasi lazimdi karsilastirmak icin. ve o ülkelrde yanliz 4de1 nin ev sahibi oldugunu ev ve arsa fiyatlarinin 300bin eurodan basladigini.
    madem karsilastiriyorsunuz her yönüyle karsilastirin.....
    dünya nufusunu 4de 3 nün aclik sinirinda yasadigini ve yarin ne yiyecegini bilmedigini unutmayalim ve hergün ALLAHA sükredelim.
    ben 45 yasindayim türkiyenin nerelerden geldigini iyi bilirim . Bilmeyenler büyüklerine sorsun ,ama siyasi görüscü olanlara degil ..
    memleketimizde senelerdir savas var , biz bilmemisiz , daha farkina varmayanlar var.
    tabiki fazla know-how ve saniyi- üretimi olmadigi icin bu sicak para olayindan cabuk etileniyoruz.

    standart motosiklet fiyatlarini avrupa fiyatlariyla karsilastirin fiyat farki olmadigini anlayacaksiniz yani yamaha ybr avrupadada ayni fiyat, hatta büyük motesikletlerde ayni fiyat ötv sini cikarirsaniz . (ÖTV =luks vergisi )standart disi olan araclara, bende karsiyim ama devletin bir gelir kaynagi , onuda kazanan kesimin ne dolapalarla vergi vermedigi icin ödüyoruz tipki benzindeki vergi gibi.
    yaza yaza bitmez ... parmaklarim agridi

    ha sunuda yazmam lazim fuara gidenlerin ve büyük motosiklet alanlarin sayisi her yil artiyor ,ve söyle bir 80-90 yillara bakarsam biz fakirlesmiyor aksine......demekki basimizdakiler dogru yolda

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 17:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:08 ----------



    he he
    o yillari yasadim
    kasabada yasiyordum denizlide
    koca kasabada belki 5 traktör ancaydi ( o yillarin petrol fiyati kurusla ödeniyormustur bi arastirin )
    yani bütün aile at ve esseklerle tahil üretiyordu ,tam bimem ama 300-400 kg bugday yilda anca üretebiliyordu bunu 1 kisi degil bütün aile coluk cocuk (bu yüzden okula gelemeyen cok cocok vardi) üretiyordu . 2,3 x400 hadi olmadi bin kg diyelim kolay hesap icin 2300 tl yapar
    hadi olmadi bir aile 10 ton bugdag üretir diyelim 23bin tl yapar yilda ve 3-4 kisiyle.
    yasayn bilir yillik kazancla anca gazyagi zeytinyagi sabun ayakkabi biraz elbise vs ihtiyaclar alimirdi. Ekmek peynir sebze ve meyve ne yetisdirdiysen o cogu zaman tarhana bulgur

    siyasetcilerin siyaset yaptigi tabelalarla gecmisi yasanmisi degistiremezsiniz
    mantiksiz sacma yorumlar yazmayin. biraz gercekci olun.
    1970 de bir cifticiye benzin pahali motosiklet pahali deseydiniz size gülerdi , adam yasam savasi veriyordu
    bu Adam yaşadıklarını gördüklerini anlatmış çok doğru tespitler nerdeen nereyee misali geri kalanlar kağıt üzerinden konuşuyor her sokakta 10 larca araba park yeri bulunamıyor herkesin gömlek cebinde sigaralar Türkiyenin refahı acayyip düşük he he biz de yedik su istanbulda su kamyonun peşinden hortum kapma yarışına girdiğimi bilirim siz bizi kandıramazsınız makarna kömürle oy alıyormuşşşşşş ozaman demezlermi bu halkı makarna kömüre kim muhtaç etmiş kapatın tezgahı burdan size iş çıkmaz
    kara_kule bunu beğendi.

  19. #19
    harung - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ağustos 2014
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250
    Herkes ayni şeyi söylüyor sadece renkleriniz farklı ..

  20. #20
    berkerk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2013
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    bajaj ns 200/bmw r nine T
    vay arkadaş ya. sokakta arabalar için insanlar yer bulamıyordan; tl değer kaybetmiyor, türkiye fakirleşmiyor mantığı çıkarmak...
    nemesis-83 ve kittyhawk bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)