Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
3. sayfa BirinciBirinci 123

Türk Lirası neden değer kaybeder?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41

    Üyelik
    09 Eylül 2014
    Şehir
    ankara
    cevaplarınızın hepsi için teşekkür ederim. gayet açıklayıcı cevaplar olmuş. anlaşılan bu eknomi kolay kolay düzelmicek devletin elinde bişey kalmamışken (satabilecek bile..). bu başlık altında terbiye sınırlarında, birbirimizi kırmadan dökmeden tartışmaya devam edelim.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42
    polo34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mayıs 2006
    Şehir
    istanbul-beşiktaş
    Motosikleti
    RKS Cruiser 250
    ulan serbest piyasa diye sade vatandaşı çalıştırıp duruyorlar, her dönem köşeyi dönenler oldu, oluyor, hırsız dolu bu memleket hırsız ...

    8 senedir Bangkok'a aralıklarla iş icabı gidip geliyorum, orada benzin artmıyor, döviz sabit, fiyatlar artmıyor, bizim ahlakımız bozuk bir kere, paradan para kazanma saçmalıkları, kapitalist düzenin kölesi olmak, nerede halkçılık nerede devletçilik, hepsi tukaka di mi?

    yurt dışını görmesek benzin, döviz artışlarının kader olduğuna inanıcaz, inanmış milyonlar var ülkede ...

    maden patlıyor, 1930larda da şurada olmuştu, takdiri ilahi diye laf ediliyor, cahillik diz boyu, böyle topluluk avcılar kahvesinde yok, ne dersen gidiyor, alayına gidiyor

  3. #43
    Sinan Er - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2006
    Şehir
    Türkmenistan
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    Alıntı zealous adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaşım dolar euronun yükselmesi tamamen arz talep dengesidir. talep arttıkça değeri artar. ithalat arttıkça onlara verecek para bulmamız gerekecek onlara verecek paranın miktarı arttıkça (talebimiz artar) bizden daha fazla TL istemeye başlarlar. Altı ay önce biz 1 dolar istediğimizde bizden karşılık olarak 1.5 TL istiyorlardı.
    şimdi 1 dolar istediğimizde bizden 2,5TL istiyorlar.

    mesela benim şirketim makina alacak 50.000 avro diyor adam. şirketim diyor ki: oooo avro yüksek düşsün öyle alalım. bunu diyen ithalat firmaları çoğaldıkça avro düşmeye başlıyor.

    gelişmiş ülkelerde merkez bankası dövizlere çok müdahale etmezler diye biliyorum. özel sektör kendisi dizginleri ele alır.

    yav çok uzun bir konu:(

    kurtuluşumuz: MİLLİ AĞIR SANAYİİ kurmaktan geçer... O değilde bir kaç örnek vereyim dedim aklıma düzgün şirket gelmedi.

    Sen konuyu kavrayamamışsın.
    Kuş olup uçmak isterken uzaklara, Ağaç olup kök salıyorum buralarda.........

  4. #44

    Üyelik
    09 Eylül 2014
    Şehir
    ankara
    Alıntı Sinan Er adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sen konuyu kavrayamamışsın.
    o mesajın tek katıldığım yanı milli sanayi kurmak.. gemicik alıp filo kurmakla bu iş yürümez....
    polo34 bunu beğendi.

  5. #45
    MkD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Ekim 2009
    Motosikleti
    92 301 98 vstar
    Konu içerisinde;
    her yerde araba var nasıl ekonomi kötü
    kısmı John perkins'in 3. dünya ülkeleri ve araba hakkındaki sözlerini aklıma getirdi.

    Ayrıca kendi ismine açılan başlıkta huleyn isimli yazarın girdisi;
    " belki de en sık kullanılanı, öncelikle şirketlerimize uygun kaynakları olan ülkeleri bulur ve gözümüzü üstlerine dikeriz, petrol gibi.ardından dünya bankası veya onun kardeşi başka bir organizasyondan o ülkeye büyük bir kredi ayarlarız, fakat para asla gerçekte o ülkeye gitmez.ülke yerine o ülkede projeler yapan kendi şirketlerimize gider. enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar...

    bizim şirketlere ilaveten, birkaç zengin insanın kar sağlayacağı şeyler. bunlar toplumun çoğunluğuna yaramaz. yine de o insanlar, yani bütün ülke bu borcun altına sokulur. bu borç ödeyemeyecekleri kadar büyüktür ve bu da planın bir parçasıdır... geri ödeyemezler.
    ardından, biz ekonomik tetikçiler gidip onlara deriz : "dinleyin, bize bir sürü borcunuz var. borcu ödeyemiyorsunuz. o zaman petrolünüzü petrol şirketlerimiz için oldukça ucuza satın. ülkenizde askeri üs kurmamıza izin verin, veya askerlerimizi desteklemek için dünyanın bir yerine asker gönderin -irak gibi-, veya bir dahaki bm seçiminde bizimle oy verin"

    elektrik şirketlerini özelleştiririz.sularını ve kanalizasyon sistemlerini özelleştiririz ve abd şirketlerine veya diğer çok uluslu şirketlere satarız. bu, mantar gibi biten bir şey ve çok tipik, imf ve dünya bankası bu şekilde çalışır. ülkeyi borca sokarlar ve bu öyle büyük bir borçtur ki ödenemez. ardından yeniden borç teklif edersiniz ve daha fazla faiz öderler. koşullara bağlı veya iyi yönetim talep edersiniz. aslında bu onların kaynaklarını satmalarını sağlar. buna sosyal hizmetleri, teknik şirketleri, bazen eğitim sistemleri de dahildir. adli sistemlerini, sigorta sistemlerini yabancı şirketlere satarız.
    kaynak : https://eksisozluk.com/john-perkins--1277146

    Bunca şeyin üzerine benim eklemek istediğim ise, bugün ekonomik dengesizlik ve düzensizliğin en önemli nedenlerinden biri bence, iktidarın bağımsızlık düşüncesi bir yana, küresel güçler ile severek işbirliği yapması bu anlaşmalar için can atıyor olması geliyor.
    banro, fazil, polo34 ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)