Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Tmmob'dan Açıklama: Türkiye'de denetlenen asansörlerin %68'inin kullanımı sakıncalı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Ahmet Abi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Aralık 2013
    Motosikleti
    Subaru Xv


    MMO yönetim kurulu tarafından İstanbul ve İzmir'deki asansör kazalarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerinin artırılması gerektiği ifade edildi. Asansörlerin tasarım, imalat, montaj, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin özel eğitim almış mühendislerce yürütülmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Bu kapsamda oluşturduğumuz Asansör Kontrol Merkezi Türkiye'deki ilk yerli onaylanmış kuruluştur. Asansör firmalarına yönelik son muayene, tasarım ve montaj kuralları, iş güvenliği, risk değerlendirmesi ve kalite yönetim sistemi eğitimleri de odamızca yapılmaktadır. Periyodik kontrol yapan tek kuruluş MMO değildir, bu alanda yüzlerce firma bulunmaktadır. Ancak MMO akredite bir kuruluştur ve kontrolleri tekniğe, bilime uygun bir şekilde yapmaktadır."

    Açıklamada, asansör firmalarında mühendis istihdamının ve firmaların denetiminin dışlandığı savunularak, kamusal denetim ve kamusal hizmet perspektifinin benimsenmesi gerektiği vurgulandı. Elektrik ve makina mühendisleri odalarının, üyelerinin eğitilmesi ve mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi hizmeti verdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Asansör projelerinin teknik esas ve usullere uygunluğunun denetiminde etkin görev alacak bilgi ve deneyime sahip en yaygın örgütlü kuruluşlar olan odalarımız, meslek alanlarımızın kamu ve toplum yararına etkin denetimini yapmak üzere daha fazla sorumluluk ve görev üstlenmeye hazırdır. Yeter ki kamu kurum ve kuruluşları duyarlılıklarını piyasa süreçlerine değil kamusal denetim yönünde geliştirsinler ve gereken önemi versinler. Piyasaya hizmet etmeyen kamusal hizmet ve kamusal denetim perspektifi ve uygulamaları, asansörler ve iş ekipmanları kapsamındaki kaldırma-iletme makinalarıyla ilgili iş kazalarını en aza indirebilecektir."

    Asansörler üretim, montaj, periyodik bakım safhalarında yeterli denetimden geçmediğinin belirtildiği açıklamada son yıllardaki denetimlerin sonuçları da paylaşıldı:

    "Belediyeler, 01.01.2012 tarihinden itibaren, sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez Odamız gibi bir A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır. Bu kapsamda duyarlı az sayıda belediye ile Odamız arasında yapılan protokollere bağlı olarak 2012 yılında denetimleri yapılan 44 bin 333 asansörün yüzde 77,77'sinin, 2013 yılında denetimleri yapılan 59 bin 706 asansörün yüzde 63,30'unun, 2014'ün ilk sekiz ayı itibarıyla da denetimi yapılan 35 bin 575 asansörün yüzde 68,38'ünün kullanımı sakıncalı bulunmuştur. Bu sonuçlar, asansörlerin üretiminden montajına ve periyodik bakımlarına kadar yeterli denetimden geçmediğini açıkça göstermektedir. "


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    DoLPHiN2306 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2011
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    cbr250r-R6-ktmrc200-ktmduke390
    İnşaat Mühendisiyim. Yeni taşındığım blokta Asansör bakım süresinin çoktan geçtiğini gördüm. Bi sabah işe giderken gene aynı bakım kağıdı gözüme ilişmişti. Öğlen eve yemek için geldiğimde Asansörün kontrol edildiğini ve yeni tarihli bakım kağıdının asılı olduğunu gördüm. yaklaşık 3 saatte nasıl tamamlanıyor bütün kontrol çok merak ediyorum.

  3. #3
    shooter1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Temmuz 2013
    Şehir
    Manisa
    zeminde oturuyoruz asansörle işim olmuyor fakat ne biçim asansörse kapısı yamuk üstten tam oturuyor alt tarafı dışarıda kalıyor

  4. #4
    İzmir İl Temsilcisi CEM. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2010
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Fazer 600 Ve Wr 125 R
    Babam makine mühendisi ve eski bir asansör şirketi olan biri olarak konuşuyorum aynı zamanda bir dönem asansör işinde çalışmıştım kısaca anlatayım.

    Bi kere yukarda yazılanlara hem katılıp hem katılmıyorum. Türkiyede ne sorunlar var be ahmet abi bula bula bu konuyumu buldun diyede içimden geçirmiyor degilim

    Neyse yorumumu yapıyım.

    Asansör bakımı kişiseldir ve apartmana aittir eger asansör bakım ücreti verip bir firmayla anlaştıysanız ve bakım tarihini firma geciktiriyorsa kesinlikle şikayet edebilirsiniz.

    2nci'si 3 saat bir bakım için yeterli. hatta açıkca söyliyim büyük ihtimal 1 saat bakım yapıp 2 saat makine dairesinde makara yapıyorlardır

    Raylar yaglanır. makinanın yagı kontrol edilir ve temizligi yapılır. katlar eşitmi degilmi kontrol edilir . asasnsör boşlugu temizlenir ve elektirik panosu gözden geçirilir. İstenirse kapıların kapanıp kapanmamasıda her katta kontrol edilir.

    Dileyen bir kişi bunu 1 saate yapabilir.

    Şimdi diger mevzulara gelelim. ASANSÖR İŞİNDE FELAKET RÜŞVET dönüyor arkadaşlar AŞIRI derece hemde.

    Bina yapılıyor ruhsatlar ve oturma raporu gerekir satış için. fakat müteahhitler sagolsun sabırsız ve apartmanı daha bitmeden onay alıp satma peşindeneler.

    Fen işlerinde çalışan makine mühendisi elektronik mühendisi ve inşaat mühendisi arkadaşa 1-er lira basıyor parayı. Adam 400 milyardan daire satıcak koyarmı 1er lira ?

    Al sana taş gibi raporu.

    Ama asansörünüzde ölüm yada yaralanma olursa o oturma raporunu veren imza atan mühendisleri bulup bir bir hesabını sorun .

    Burda sadece rüşvet alan fen işleri degil belediye başkanıda göz göre göre rüşver alıyor. Örnek izmir karşıyaka belediye başkanı cevat durak. Şimdi gönderdiler fakat iş işten geçti.

    Bu sektörde bi ara adımız çok geçti fakat rüşvetçi şerefsizler yüzünden kimse işini yapmaz oldu.

    Dogru ve düzgün işini yapan makine mhendislerinide belediye başkanları görevden aldı. Neden ? adam imza atıyor sorumluluk üstünde 1 lira için insan hayatıyla oynamaya degermi ? Türkiye böyle bir yer işte. Asansörde bile rüşvet var. !!


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)