Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motosikletci Bilge - Reşat Arbaş - Donald Duck / Kadir Ecevit Özoğlu

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
     
    Motosiklet Teorisi kitabıyla Türkiye’de motosiklet kültürünün gelişmesine katkıda bulunan Reşat Arbaş, tecrübesiyle derlediği ilginç ve hayati bilgileri motorcularla paylaşmaya devam ediyor.

    ABD’de yaşayan mimar Reşat Arbaş, motosiklet hayali kuranlar ve acemi motosikletçilerin yanı sıra 40 yıllık sürücülere de hitap eden kitabıyla Türkiye’de motosiklet camiasının çok sevdiği bir isim oldu. Motosiklet içerikli forum sitelerindeki keyifli ve bilgilendirici yazılarıyla, benim de aralarında yer aldığım on binlerce motosiklet tutkununun bilinçli sürücü olmasında katkısı olan Reşat Arbaş, kendisiyle ve kitabıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı…



    Motosiklet Teorisi kitabı nasıl ortaya çıktı?
    İşim gereği taşındığım ABD’de, motosiklet ehliyeti almak üzere girdiğim kursta bir bilgi deryasına düştüm. Bunu paylaşmak, Türkiye’de bu konudaki büyük cehaletle savaşmak gerektiğini düşündüm ve internet aracılığıyla öğrendiklerimi aktarmaya başladım. Daha çok kursa-seminere katıldım, daha çok kitap okudum ve motosiklet kullanmaya başladım. Bu dönemde beni en çok zorlayan Türkiye’de edindiğim kötü alışkanlıklar ve yanlış inanışlardan kurtulma çabaları olmuştur. Bu bilgi aktarımını Motosiklet Teorisi 1, 2 diye bölümler haline getirdim ve daha anlaşılır, kolay okunur bir hale soktum. Çok beğenildi, tartışıldı, kopya dendi, tercüme dendi, yeni sorular yeni teoriler doğurdu ve ortaya koca bir bilgi yığını çıktı.

    Hemen “donald.hypermart.net”i kurdum ve öğrenmek isteyenlere buradan bilgi aktarmaya devam ettim. Bu bilgilerin siber uzayda kaybolmasına izin veremeyeceğim için de Motosiklet Teorisi kitabını hazırladım. Kitabı Türk motosiklet camiasına gönüllü olarak hediye etmiş oldum. Kitabın oldukça detaylı bir özeti web sitemde hala ücretsiz olarak bulunuyor ve kopyalanıp paylaşılmasına sınırsız izin veriyorum. Hatta kopyalayıp, ciltleyip eşe dosta dağıtanlar bile var.

    Kitap kimlere hitap ediyor, okur tepkileri nasıl?
    Özellikle motosiklete yeni adım atacak olanlara… Gönlüm istiyor ki bu makineye heveslenen herkes bu kitabı bir okusun. Teoriden haberi olmadan pratiğe geçmesin. Okurların neredeyse yüzde 60’ı bana bir e-mail atıp beğenisini ve kitaptan nasıl yararlandığını anlatıyor.

    Motosiklet sürüşünün ömür boyu sürecek bir öğreti olduğuna inanıyorsunuz. Bu uzun öğrenimde kendinize 1-10 arasında kaç puan verirsiniz?
    Herhalde ortanın biraz üstündeyimdir. 6 nasıl?

    Neden 6?
    Sanırım motosikletli hayatımın yüzde 60’ını geride bıraktığım için…

    Motosiklet sürüşünün yüzde 90’ının neden mental olduğunu düşünüyorsunuz?
    Öncelikle motosikletin kendi başına ayakta durması imkansız bir makine olduğunu kavramak lazım. Vücudunuz da asfalttan iki karış yukarıda kendiliğinden uçamaz. İşte bu makine ile insan vücudunun birleşiminden ortaya çıkan bu biyonik organizmanın güvenle seyahatini sağlayan şey insan beynidir.

    Ne tür bir motosiklet kullanıyorsunuz?
    Şehir içinde scooter, şehir dışında sport-turing ya da enduro-turing motosiklet kullanımını seviyorum. Bunların içinde favorim enduro-turing’dir.

    Eşiniz motosikletle ilgili ne düşünüyor?
    Eşim motosiklet gezilerinden çok hoşlanıyor. Tek hoşlanmadığı şey, benim bu konuya özellikle internette büyük zaman harcamam olmuştur. Gerçekten büyük fedakarlık gösterdi.

    Lakabınız Donald Duck değil mi?
    Donald Duck, motosiklet tutkumdan daha eskilere dayanan bir isim. Bu da çizgi roman karakteriyle uyuşan pek çok özelliğimden kaynaklanıyor. Sürekli macera arayışı, çabuk öfkelenip çabuk yatışmam, kırgınlıkları kolay unutmam, biraz dobra, biraz patavatsız, ukala, sevecen, huysuz biriyim. Tanıyanlar bu özelliklerimi benden daha iyi biliyor.

    Motosiklet kullanıcılarının hangi davranışları sizi öfkelendiriyor?
    Bu olayın ciddiyetine ve öğretisine vakıf olmaksızın motosiklete atlayıp resmen ölümü arayan adrenalin tutsakları, serseri motorcular, başkalarının haklarına saygısız olanlar, kötü kullanımla çevreyi rahatsız edenler var… Bunları biliyoruz, inşallah onlar da kendilerini bilir ve bu çerçeveden çıkarlar.

    BAŞINIZA NE GELİRSE SORUMLUSU SİZSİNİZ

    “Motosiklet değildir kaza yapan, cehalettir?” derken neye dikkat çekmek istiyorsunuz?
    Motosiklet kazalarında sürücü suçludur. Kafanıza bu düşünceyi yerleştirin ve bunu kabul ederek motor kullanın. Bu düşünce tarzı trafiğe bakışınızı tamamen değiştirecektir. Aynı kavram dağcılıkta, tüplü dalışta, yelkencilikte, bütün macera sporlarında var. Dağda, denizde başınıza ne gelirse sorumlusu sizsiniz. Sizi sağ salim götürüp getiren eğitiminiz, ekipmanınız, bilginiz ve tecrübenizdir. Başkalarından hiçbir beklentiniz olmamalı. “Ölü ve haklı olmak” hiçbir işe yaramaz. Kimsenin sizi görmediğini (tuhaf ve gerçek bir fenomendir) kabul edip sinirlenmeyeceksiniz.

    Özellikle viraj alırken “gülümseyin” hatta “sırıtın” diye ısrar etmenizin sebebi nedir?
    Gülümsemek vücudu rahatlatır ve gevşetir. Bu yolla beyin vücudu çok daha kolay kontrol eder. Vücut ne kadar kasılırsa, katılaşırsa, aldığı komutları o kadar zor yerine getirir. Hatta hiç yerine getiremeyebilir.

    KİMLİK KARTI
    1953’te İstanbul Laleli’de doğdu, İdealtepe Bostancı arasında büyüdü. Şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan DGSA-MYO’dan mimar olarak mezun oldu. Arbaş, halen 12 yıldır çalıştığı New York’ta yaşıyor. Balıkçılık, fotoğrafçılık, motosiklet, bisiklet, trekking, şnorkel gibi sportif hobilerine devam ediyor. Martial arts’la ilgileniyor, Aikido Shodan derecesi var. Seyahatlerinde gittiği yerleri didik didik incelemekten hoşlanıyor ve anılarını yazıyor. İleride seyahat anılarını da derlemeyi planlıyor.

    KİTAPTA NELER VAR?
    Motosiklet Teorisi’nde ilk motosiklet nasıl seçilir, nasıl antrenman yapılır, motosikletin üstüne nasıl oturulur gibi en temel soruların cevaplarına yer veriliyor. Ayrıca fren, viraj alma, kıvırmaca gibi sürüş tekniklerinden, mental hazırlık, fizik ve giyim kuşam hakkında önerilere ve motosikletçinin ailesiyle ilişkilerine kadar hemen her konuda kapsamlı bilgi bulunuyor.

    BİLGİSİNİ PAYLAŞMAYI GÖREV EDİNMİŞ



    Kemal Merkit – Dakar Fatihi
    Motosiklet kullanım tekniğiyle ilgili Türkiye’de ilk kitabı olan insan Reşat Arbaş, yani namı diğer Donald Duck’tır… Bilinçli motosiklet sürücülerine faydalarının yanı sıra Dakar Rallisi’nde de bana müthiş destek veriyor. 4-5 senedir motosikletimin üzerinde Donald Duck logosunu taşıyorum.

    Rauf Gerz – Superevariders’ın eski başkanı - Onurair İletişim Direktörü
    Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Reşat Arbaş olmasaydı, sayısını “Allah bilir” diye
    açıklayabileceğim kadar çok kişi, en hafifinden sağını solunu kırmış veya hayatını kaybetmiş olacaktı. Bilgiyi alıp bilgeliği dışlayan bir kesimin hedefi bile oldu. Hem de bunları Amerika’dan yaptı. Ne yaptığını bilen motosikletçilerin okyanus ötesine teşekkür edeceği yegane insandır.

    Rahmi Barutçu – Motosiklet Eğitmeni
    Reşat Arbaş, Türkiye’de çok çok büyük bir açığı doldurdu. Çok uzun zaman ve emek harcayarak bir sürü bilgiyi kendi tecrübesiyle birleştirip bir kitap çıkardı. Reşat Ağabey, Amerika’da yaşamasına rağmen Türkiye’deki sürücülerle bilgisini paylaşmayı görev edinmiş bir motosiklet tutkunudur.

    Levent Vardar – Turizmci
    Epeydir motora binmeme rağmen bir sorun olduğunu hissediyor, ne yapacağımı bilemediğim için de motosikletten keyif alamıyordum. İşte o zamanlar Motosiklet Teorisi’yle ve ardından sanal alemde Donald Duck ile tanıştım. Sonradan öğrendim ki; ta uzaklardan motorculara bir şeyler öğretmeye çalışan, zor bulunacak bilgi, belge ve fotoğraf dolu yol raporlarıyla tüm ülkeye canlı yayın yapan Reşat Arbaş ile Walt Disney karakteri aynı kişilermiş.














    http://www.haberturk.com/yazarlar/56...sikletci-bilge

    Kadir Ecevit Özoğlu
    kozoglu@htgazete.com.tr
    MOTO HABER - Kadir Ecevit Özoğlu’nun yazıları cumartesi günleri Habertürk Gazetesi’nin hafta sonu eki HT Cumartesi’de yayımlanır…


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    23 Temmuz 2007
    Reşat abinin kitabı,hiç değilse paylaşımları her zaman okunmalıdır.
    doğru bildiğimiz yanlışlar üzerinde son derece mantıklı açıklamaları var.

  3. #3
    siyahatmaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mart 2009
    Şehir
    İstanbul-Üsküdar
    Motosikleti
    SYM HD 200 EVO
    Güzel...
    Yollar size, sizler Allah'a emanet.....

  4. #4

    Üyelik
    29 Aralık 2009
    Şehir
    Blacksea

    DD üstada teşekkürler..

    Reşat Arbaş' ı ailemizden birisi olarak görüyorum.

    Abartıya ve böbürlenmeye kaçmadan yalın,mantıklı

    ve sevecen anlatımıyla motorseverlerin kalbinde taht

    kurmuştur.

    Reşat Arbaş'ın verdiği bilgiler; motosiklet sürücüsünü

    hayata bağlayan bilgilerdir.
    [B][COLOR="Purple"] Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok..[/COLOR][/B][B][COLOR="RoyalBlue"][COLOR="Blue"]Ne elbiseler gördüm içinde insan yok[/COLOR]..[/COLOR][/B]

  5. #5
    extrem_015 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2010
    Şehir
    ☺ ßƲRĐƲR ☻
    Motosikleti
    EŞŞİZ TR'DE TEK CBR600F PC35 4 CİĞERLİ EŞEK ARISI
    sonunda güzel bi konu açıldı teşekkürler

  6. #6
    Sinan Aksu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Kasım 2009
    Motosikleti
    DL1000-Nmax155
    Donalt amcanın ''Motosiklet Teorisi'' serisini baştan sona okudum neredeyse..
    Fırsatım oldukça tekrar okuyacagim.
    Eğitimin yanı sıra okurken yüzde tebessümde oluşturan bi karakter...
    İç sesim dışardan duyulsa beni kurşuna dizersiniz..

  7. #7
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Ah su gazeteciler!!!
    Sen git Motosiklet aleminin ghostrider ve hizliimam'dan sonraki en önemli kisisi ile söylesi yap, en önemli sorulari sorma.

    Mesela E-5 de makas videosu var mi?
    300 kilit videosu varmi?
    5. viteste tekere alabiliyormu?
    Niyork'da bes minare'nin tasarimi ona mi ait?
    Arka lastigini kalinlastirsak ne olur?
    ve en önemlisi R1 mi CBR mi?

    eksik olmus.

    Sayin Donald Hocam artik Türkiye'ye dönebilirsiniz.
    Hooters Turkiye'de de açiliyor.
    Artik gurbet ellerde dolanmanin geregi kalmadi.
    Ben bavulu topluyorum.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  8. #8
    smao - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Eylül 2010
    Şehir
    Gaziantep
    Motosikleti
    CBR
    Eğer bir gün bir otomobil bizi sollarken diğer şeridide kulanmayı öğrenirse , ışıklarda sağımıza solumuza sıkışmadan arkada sakince ışığın yanmasını beklerse, otoparklarda bu motoru biraz öne alırsak bizim arabada şura sığar demezse, gerçekten bu adamın etkisiyle olacaktır çünkü biz kurallara uydukça kendimize saygımız artacaktır polis memurları görünce motosiklet üzerinde küçülmediğimiz zaman yani kurallara uyarak bilinçli bir şekilde sürdüğümüz zaman kendi saygımızı hakkettiğimiz zaman başkalarıda bize saygı duyacaktır motosikletçi kimliği bir övünç kaynağı olacaktır.
    ümitli bir şekilde o günlerin gelmesi için çabalayan yarınından daha acemi olduğunu bilen bir sürücüden sevgilerle smao



    teşekkürler Donald Duck camiaya katkından dolayı.

  9. #9
    KeoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Temmuz 2005
    Şehir
    TRABZON - AĞRI
    Motosikleti
    KTM EXC 300
    motosiklet surmeye baslamadan once herkesin en az iki kere okumasi gereken bir kitap gercek isin temelini ogretiyor ve insani ilerde karsilasabilecegi cogu olumsuz duruma karsi belli bir seviyeye getiriyor

  10. #10
    Osbourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Var
    DD her zaman bu alemde örnek alığım kişi olmuştur. Kafama yatmayan, aklımın almadığı, saçma gelen hiçbir anlatımına tek bir cümle dahi olsa rast gelmedim..

    Motosikleti almadan önce de hatmettiğim kitabını canım sıkıldıkça okurum..
    O kitabı ve diğer yazılarını okumadan "Ben bu işi biliyorum!" diyenlere de gülerim sadece..
    Başka güzel yazılar ve kişiler de var elbette ama DD'nin benim kalbimde yeri ayrıdır

    Vesileyle bir kez daha selam ederim değerli insana, sitemizin de güzide bir üyesidir bildiğiniz üzere

  11. #11
    Levsy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mart 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    NX 400
    Motosiklet ile birbirlerine ne kadar da yakışmışlar
    Allah bir selede kocatsın

    Kültürümüzün gelişmesinde Sn. Arbaş'ın katkıları çok önemli orandadır. İçten teşekkürlerimizle.

  12. #12
    volkanix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Nisan 2009
    Motosikleti
    Ford Fiesta 1.5 2013
    çok iyi tanımamakla birlikte yazılarının bir kısmını okudum, okumaya da devam ediyorum
    gerçekten iyi bir rehber kendisi
    dileğim bir gün yollarda karşılaşmam ve sohbetinde bulunmam
    saygılar
    motosiklet.net üyesiyim..

  13. #13
    hattat_hasan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Temmuz 2010
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Honda ANF 125İ İnnova & honda sh 300i
    bahsedilen kitabı hemen okumalıyım
    Göz nereye bakar, gönül oraya akar,Gönül nereye akar, ayak oraya koşar...(Hz Mevlana) Özgürlük iki tekerleklidir... Hasan Derviş

  14. #14

    Üyelik
    10 Nisan 2010
    Şehir
    İstanbul
    seri derken...
    birden fazla mı kitap var?
    ben mi yanlış anlıyorum.

  15. #15
    rasta07 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Haziran 2008
    Şehir
    antalya
    Motosikleti
    NT700 v Deauville
    Daha motor sahibi olmadan keyifle okumuştum , teorik olarak birçok şeyin bünyede yerleşmesine yardımcı olmuştu. Motor aldıktan sonra uygulaması da ayrı bir keyifliydi , umarım herkes okuma şansı bulur , daha doğrusu burnu büyük davranmayarak kitaba bir şans verir ....
    Köpeğe atılan bir kemik yardımseverlik değildir. Yardımseverlik, en az köpek kadar aç olduğunda etini onunla paylaşmaktır. Jack London

  16. #16
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
    Okumaktan bıkmadıgım tek kitabın yazarı olur kendileri
    Gerçekten motosiklete gönül vermişseniz ve bu işi temelden ögrenmek istiyorsanız bu DD'nin kitabını okumaya başlamaktan geçiyor.

    Kitabın içindeki bilgileri belki başka yerlerde bulabilirsiniz fakat bu kitapdaki kadar eglenceli ve anlaşılır bir anlatım olabilir mi bilmiyorum. Kitap birşeyleri ögretirken hukuk fakültesinin ders kitabı gibi insanı baymadan hatta eglendirerek anlatıyor.

    Kitabı 2 defa okuduktan sonra bir tanıdıga bahsetmiştim istedi verdim tabi ve hala getirdigi yok. Canım sıkıldıkça okuyordum şimdi eksikligini hisseder oldum

    Kitabı tekrar satın almayı düşünüyorum fakat bulmak biraz sorun olacak sanırım.Bu sefer akıllandım bulabilirsem 2 tane alacagım.

  17. #17

    Üyelik
    10 Nisan 2010
    Şehir
    İstanbul
    Alıntı ELINT adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kitabı tekrar satın almayı düşünüyorum fakat bulmak biraz sorun olacak sanırım.Bu sefer akıllandım bulabilirsem 2 tane alacagım.
    Aklımdaydı ne zamandır, erteliyordum bugün-yarın diye.
    Konuyu okur okumaz hemen sipariş verdim https://www.sahafium.com'dan.
    Reşat Arbaş kendi sitesinden link vermiş bu sahafium'a. Güvenilir bir sitedir sanırım bu durumda.

  18. #18
    turkmath - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Ağustos 2009
    Motosikleti
    Kawasaki Versys 650 - Kawasaki z250sl
    d&r'den de sipariş verebilirsiniz. Aynı fiyata geliyor. Hem de bir kaç kitap daha ekleyip 12'ye kadar taksitte yapabilirsiniz...

  19. #19

    Üyelik
    31 Ocak 2006
    Motosikletimi alır almaz koruyucu ekipmanla birlikte "Motosiklet Teorisi" kitabını da aldım ve iyi ki de almışım. Sayın Arbaş'a bu kitap ve forumlardaki paylaşımları için teşekkür ederim. Bu vesileyle bir kere daha okuyayım da bilgilerim tazelensin... Zaten okuması çok keyifli bir kitap... Okumamış olanlara şiddetle öneririm...

  20. #20
    Jubaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Kasım 2008
    Şehir
    Amerika,CA
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ah su gazeteciler!!!
    Sen git Motosiklet aleminin ghostrider ve hizliimam'dan sonraki en önemli kisisi ile söylesi yap, en önemli sorulari sorma.

    Mesela E-5 de makas videosu var mi?
    300 kilit videosu varmi?
    5. viteste tekere alabiliyormu?
    Niyork'da bes minare'nin tasarimi ona mi ait?
    Arka lastigini kalinlastirsak ne olur?
    ve en önemlisi R1 mi CBR mi?

    eksik olmus.

    Sayin Donald Hocam artik Türkiye'ye dönebilirsiniz.
    Hooters Turkiye'de de açiliyor.
    Artik gurbet ellerde dolanmanin geregi kalmadi.
    Ben bavulu topluyorum.
    Abi yapma bu kadar yolu ben bosuna mi geldim simdi.
    We are many...


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)