Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Boğulma

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Böyle bir durumda sudan çıkarılan şahsın, yapay solunumla oksijenasyonu sağlanmaya çalışılmalı ve zaman kaybdilmeden hasteneye kaldırılmalıdır.



    Boğulma yüzme bilenlerin bile başına gelebilir. Suda boğulanların yalnızca yüzde 50sinin hiç yüzme bilmediği düşünülürse, yüzme bilenlerin de bazı önlemlere uymaları gerektiği anlaşılır. Ozellikle sualtında yüzenlerde duyu kaybı görülebilir.Boğulmalarda ölüm nedeninin akciğerlere su dolması olduğu varsayıldığından yardım etmek için suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilir. Oysa boğulmanın ilk evresinde, kazaya uğrayan kişi soluğunu tutacak durumda olmadığından, istenci dışında bir miktar su yutar. Ama kısa bir süre sonra gırtlakta, suyun solunum yollarına ve akciğerlere girmesini engelleyen bir kasılma gerçekleşir. Ancak kişi duyularını yitirdiğinde, gırtlak gevşer, mideye ve akciğerlere yeniden su gider. Boğulan pek çok kişinin (yaklaşık yüzde 10-15) akciğerlerde fazla su olmadan, oksijensiz kalarak ölmesi boğulmanın ilk evresinde gerçekleşir. Dolayısıyla yardıma koşanların, akciğerlerdeki az miktardaki suyu çıkarmaya çalışarak zaman kaybetmeden, yapay solunuma başlaması gerekir. Boğulma sonucunda solunum yetmezliğine yol açan mekanizmalar kazanın tatlı ya da tuzlu suda olmasına göre değişir.

    Yapılması Gerekenler;

    Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır; ilkyardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanmalıdır. Kazazede sudan çıkarılır çıkanlmaz, ağzında protez varsa alınmalı ve boğazındaki salgı-lar temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak, altçenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada başparmaklar ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır.
    Yapay solunum uygulamak için kazazedenin başı arkaya eğilir, ensesinin altına bir el ya da katlanmış giysiler sokulur. Oteki el ise kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar bumu kapatacak biçimde yerleştirilir. Yardım eden kişi derin bir soluk aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarının üstüne yerleştirir ve soluğunu güçle verir. Kazazede çocuksa soluk verme fazla güçlü olmamalıdır. Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesine izin vermek amacıyla ağzı açık tutulur.
    Bu işlem iki kez daha yinelendikten sonra göğüs kafesine bastırarak kalp masajına başlanır. Bunun için kazazedenin yanı başına diz çökerek bir el göğüs kemiğinin alt bölümüne, öteki el ise bu elin sırtına yerleştirilir. Göğüs kemiğine omzun ve vücudun ağırlığı gelecek ve 30-40 kg'lik bir güç oluşturacak biçimde güçle bastırıldıktan sonra hızla bırakılır. İki soluk verdikten sonra göğse 15 bası uygulanır.
    Ağızdan ağza solunumun mümkün olmadığı durumlarda Halger-Nielsen ya da Silvester yöntemine başvurulabilir.
    Halger-Nielsen yöntemi kazazedeyi sırtüstü yatırmanın mümkün olmadığı zamanlarda yararlıdır. Yardım eden kişi avuçlarını kazazedenin kürek kemiklerinin hemen altına koyar; kazazede bu arada olanaklıysa ayakları başından daha alçakta ve kolları yüzünün altında birbirine kavuşmuş olarak yatınlır. Yardım eden kişi kollanyla kazazedenin sırtına bastırarak, havanın dışarı çıkmasını, daha sonra kazazedenin dirseklerini tutarak kendisine ve yukanya doğru çekip göğsün genişlemesini ve akciğerlere hava girmesini sağlar. Daha sonra kollar özenle yere konur, bası manevrası yinelenir. Bu manevra dakikada 12-15 kez yinelenmelidir.
    Silvester yönteminde, kazazede sırtüstü yatınlır; omuzlannın altına kalın bir şey konur. Yardım eden kazazedenin başucunda, bacakları başın her iki yanında olacak biçimde oturur.
    Kazazedenin kolları bileğin hemen üstünden sıkıca yakalandıktan sonra, son kaburgaların düzeyinde göğsün üstüne doğru dirençle karşılaşana değin bükülür. Bu anda hava akciğerlerden çıkar. Daha sonra kollar başın üstünde dışa yukarıya ve geriye kaldınlarak göğsün genişlemesi ve havanın pasif yolla akciğerlere girmesi sağlanır, kollar yavaşça göğse geri getirilir. Bu manevra dakikada 10-12 kez yinelenir.















    Copyright © Motosiklet.Net Tüm hakları saklıdır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    İzmir
    Çok Muhteşem Bir Bilgi... Eklendiğiz İçin Teşekkürler.
    [B][CENTER]Sevgi, Saygı ve Barış'ın Kalmadığı Şu Dünyada Sevgi, Saygı ve Barışla Kalın.[/CENTER][/B]

  3. #3
    Cyberm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Temmuz 2006
    Şehir
    Samsun
    Hem merak ederim neden yeniler eskileri hortlatır
    Her Lafa Verecek Cevabım Var, Ama Bir Lafa Bakarım Lafmı Diye, Birde Lafı Söyleyene Bakarım ADAM'mı Diye...

  4. #4
    jeansatar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Kasım 2005
    Şehir
    ist. / TURKEY
    Motosikleti
    kocaoglan
    eklenme tarihine bakılırsa yine zombi topikteyiz..........

    Boğulma - 12-12-2005, 20:27 PM
    “Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  5. #5
    ExTReMa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2007
    Şehir
    Lüleburgaz..
    Bu topic hortlamaz ki..
    Sonuçta faydalı bir bilgi aslında böyle şeyler hortlatırsa daha iyi olur millet bilinçlensin..
    вιкє мє αρяιℓια 'яѕ 250'
    tuem

  6. #6

    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    İzmir
    Arkadaşlar Çok Özürdilerim Ama... Ben Sitenize 1 yıl 8 ay Önce Kayıt Olmuştum Ama Aktif Değildim Şimdi İzin Verirseniz Yeni Yeni Akitff Olmaya Çalışıyorum ve Bu Bilgiler Çok Hoşuma Gitti ve Bu Bilgileri Ekleyene Teşekkür Ettim Yoksa Motosiklet.net te benim Böyle Birşey Yapmam Yanlışmı ???"Cyberm "Hem merak ederim neden yeniler eskileri hortlatır" Sanırım Gerekli Olan Cevabı Verdim.. Kardeşşşş. ŞÜKRAN ETMEK İÇİN ZAMAN KAVRAMINI İZLEMEK GEREKMEZ..... Raremc ;)
    [B][CENTER]Sevgi, Saygı ve Barış'ın Kalmadığı Şu Dünyada Sevgi, Saygı ve Barışla Kalın.[/CENTER][/B]

  7. #7
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Arkadaşlar,
    eski falan ama iyi topiklermiş
    suni solunum ile ilgili çok önemli uyarı: Boğulan kişi, derin soluma peryoduna girdiğinde susyun içinde bulunan dal parçaları gibi yabancı cisimler boğaza ağıza kaçabilir, önce bunlar temizlenmelidir.
    ağız bölgesinin yaralandığı ve ya felç durumu ile ağzın açılamadığı durumlarda suni solunum burundan yapılabilir. Aslında, acil yardım doktorlaro her zaman burundan solunumu mümkün ise önerirler. Burada teknik aynıdır. Ensenin altına el sokulur ve baş geri mümkün oldukça geriye atılır, sırtüstü yatan kazazede sanki başının üzerinde arkalarda bir yere bakıyormuş gibi. Çene elimiz ile kapalı duruma gelecek biçimde bastırılır ve gerekirse avuç ile ağız muhakkak sıkıca kapatılır. yaralının Burnundan kuvvetle 3 saniye üflenir, gözümüz muhakkak yaralının göğsünde olmalıdır ki göğüsün şiştiği gözlenmelidir. göğüsün inmesi beklenir, dakikada 10-12 kez nefes verme işlemi uygulanmalıdır, ilk başta sık yapılabilir ama unutulmamalıdır ki, tek amacımız kişiye hava sağlamak değildir. Düzenli nefes alma refleksini uyarmaktır
    Herkese kazasız belasız sağlıklı günler dilerim
    Poturdak

  8. #8
    babaçi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Eylül 2006
    Şehir
    İST
    Motosikleti
    Comet
    faydalı bilgilerin arasıra hortlatılması iyi bence adı üstünde faydalı bilgi,

    konuyu biliyor olsak bile aklımıza iyice yerleşir
    Ne irfandır veren ahlâka yükseklik nede vicdandır, Fazilet hissi insanlarda, Allah korkusundandır

  9. #9

    Üyelik
    27 Nisan 2008

    Acil!!!!!!!!!!!

    28/04/08 Tarihine Kadar Acil ((( B Rh ( - ) ))) Kana Ihtiyaç Vardır...

    Siyami Ersek Hastanesinde Yatan Hastamız Için Acil 03:00 A Kadar Kan Ihtiyacımız Vardır Yakında Olanların Lütfen Ilgilenmesini Rica Ediyoruz

    Kız çocuğu Yaş 7 .... Duyarlı Vatandaşlarımız Lütfen....

    Tel: 0537 880 40 65 - 0546 511 10 12

    Numaralarından Bize Ulaşabilirsiniz şimdiden Teşekkürler...]

  10. #10
    ExTReMa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2007
    Şehir
    Lüleburgaz..
    Buraya değilde yeni bir konu acsaydın daha cok kısıye ulasabılırdın modlarımız birşeyler yapar umarım..
    Allahacil şifalar versin
    вιкє мє αρяιℓια 'яѕ 250'
    tuem


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler