Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Yanıklar

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Yanık, vücudun bir bölgesindeki dokuların yüksek ısıdan zarar görmesidir. Hastanın yaşamını tehdit etmesinin yanı sıra, oluşan nedbe dokusu estetik açıdan sorun yarattığından her zaman acil olarak tedavi edilmelidir.




    NEDENLERİ

    Yanık, alev ya da sıvı, katı ve buhar halindeki sıcak cisimlerin doğrudan etkisiyle oluşur. Bunların yanında, elektrik çarpması ya da sülfürik asit gibi kimyasal maddelerle temas sonucunda da yanığa benzer lezyonlar oluşabilir. Dokunun gördüğü zarar, ısının yüksekliği ve dokunun ısıya maruz kaldığı süre ile doğru orantılıdır. Dokunun 550C'lik ısı-ya 30 saniye süreyle maruz kalması sonucunda yalnız o bölgede kızarıklıkla (eritem) ortaya çıkan hafif düzeyde bir reaksiyon oluşur. Isının 650C'ye çıkması, aynı sürede, o bölgedeki derinin zedelenmesine yol açar. Yanık, ne kadar derine inmişse ve ne kadar geniş bir yüzeye yayılmışsa o kadar ağırdır.

    SINIFLANDIRMA
    Yanıklar derecesine ve yaygınlığına göre sınıflandırılır. Yanık derecesinin artması, o bölgedeki doku hasarının arttığını gösterir.
    -Birinci derece yanıklar: Yanık bölgesinde deride kızanklık (eritem) dışında bulgu yoktur.
    -İkinci derece yanıklar: Bölgesel kızarıklığa ek olarak derinin yüzeysel katmanlan ve küçük kan damarlarının zarar görmesi sonucu içi berrak sıvı dolu kesecekler (bül) oluşur.
    -Üçüncü derece yanık]ar: Yanık bölgesindeki deride doku ölümü de (nekroz) vardır; derinin bütün katmanlarının yanı sıra bazen derinin altındaki dokular da zedelenmiştir.
    -Yanık bölgesinde kömürleşme varsa ve yağ dokusu, kas ya da kemik gibi derindeki yapılar da etkilenmişse dördüncü derece yanıktan söz edilir.
    Yanıkların Değerlendirilmesi;
    Yanıkların değerlendirilmesinde ele alınan bir ölçüt de vücudun yanıktan etkilenen yüzeyinin genişliğidir. Yaygınlık derecesi tüm vücut yüzeyine oranla yüzde olarak belirtilir. Bu amaçla vücuttaki çeşitli bölgeler, kapladığı alanın büyüklüğüne göre derecelenmiştir. Örneğin, kafa derisi, tüm vücut yüzeyinin yaklaşık yüzde 9'luk bölümünü oluşturur. Kollann her birinin kapladığı alan tüm vücut yüzeyinin yüzde 9'u, gövde-nin ön ve arka yüzeylerinin her biri yüzde 18, bacaklann her biri yüzde 18 ve cinsel organlann bulunduğu bölge yüzde 1 olarak kabul edilir.
    Vücutta yanıktan etkilenen toplam alan erişkinde yüzde 20'nin, çocukta yüzde 12-15'in altında kalırsa yamğın bölgesel olduğu kabul edilir. Bunun tersine, yanıktan etkilenen yüzey bu olgulardan genişse, geniş yanıktan söz edilir; bu yanıkiann bütün vücudu etkileyen değişikliklere neden olması beklenir. Çok geniş alana yayılan yanıklar aşın sıvı kaybına yol açar; bunun sonucunda akut böbrek yetmezliği gelişebilir ve hasta ölebilir.
    Bölgesel yanıkların gidişi de yanığın dereeesiyle ilişkilidir: Birinci ve ikinci derece yanıklar genellikle çok kötü sonuçlanmaz ve herhangi bir nedbe dokusu oluşumuna yol açmadan birkaç gün içinde iyileşir.
    Uçüncü derece yanıklarda ise ölü doku artıklarının uzaklaştınlması iki-üçhaftayı bulur; doku ölümü olan bölgede normal deriye benzer doku yerine nedbe dokusu oluşur. Derideki herhangi bir lezyonun iz bırakmadan iyileşmesi ya da zedelenen dokunun tıpatıp aynının oluşabilmesi için bu bölgedeki derinin en alt katmanının sağlam kalmış olması gerekir. Yoksa, özgün dokunun yerine sadece açık kalan bölgeyi kapatmak için basit bağdoku yapısında bir örtücü katman oluşur. Nedbe dokusu adı verilen bu doku vücudun herhangi bir organında oluşabilir. Nedbe dokusu derininkilere benzemeyen özellikleri nedeniyle hem estetik bozukluk yaratır, hem de esnekliği olmadığından çevresindeki deriyi çekerek bölgenin gerginleşmesine ve büzülmesine yol açar. Uçüncü derece yanıklarda görülen başka bir sorun da bu bölgedeki savunma öğelerinin yitirilmesine bağlı olarak bölgenin her türlü enfeksiyon etkenimne açık olmasıdır. Bu yüzden bu bölgenin enfeksiyonlardan iyi korunması gerekir. Yanık çok ileri derecede ve yaygınsa, hastada ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık, hipoproteinemi (kan proteinlerinde düşüklük), böbrek işlevlerinin bozulmasına bağlı belirtiler, bazen akciğer enfeksiyonlan ve septisemiden (mikrobun kana kanşması) şoka varabilen çeşitli belirtiler görülebilir.

    İlk Alınacak Önlemler

    Yanıkların mutlaka bu konuda uzmanlaşmış hastanelerde tedavi edilmesi gerekir. Bununla birlikte, çoğu durumda yanıklı hastaya ilk girişim, kazanın olduğu bölgede yapılmalıdır. Bu yüzden yanan hastaya yaklaşımda şu temel kurallara uyulmalıdır:
    -Ilk iş olarak yanığa neden olan ısı kaynağı hemen uzaklaştınlmalı ve etkisiz hale getirilmelidir.
    -Bu amaçla hastanın vücudunun üstündeki alev hemen bir battaniye ya da örtüyle söndürülmelidir.
    -Hastanın üstündeki giysiler hemen soğutulmalı, zararlı bir kimyasal maddeye bulaşmışsa çıkartılmalıdır. Hastanın giysileri dikkatle üstünden çıkanImalıdır. Bu işlem aceleyle ve dikkatsizce yapılırsa, yanık bölgesine yapışmış olan giysilerin çıkanlması bölgenin daha fazla zarar görmesine yol açabilir. Özellikle vücuda değen ve alev olmadan da yanma özelliği olan plastik gibi maddelerin deriyi zedelemesini engellemek gerekir.

    -Bulunduğu bölgeye zarar vermeyen giysileri çıkarmak gereksizdir; yanık bölgeleri sterll (mikroptan anndınlmış) gazlı bezlerle örtülmelidir.
    -Bölgeyi dezenfekte etmemek ve bölgeye pomat sürmemek gerekir.
    -Hasta bir an önce hastaneye götürülmelidir.
    Ufak yanıklar evde de tedavi edilebilir. 'ıbölgesine herhangi bir pomat sürülmemelidir. Aynca bölgede içi berrak sıvı dolu olan keseciklerin oluşumuna neden olan yanıklarda enfeksiyon gelişmesini engellemek için bu kesecikler patlatılmamalıdır. Yapılacak tek şey bu bölgenin mikroplardan arındırıcı maddelerle yıkanması ve sargı bezleriyle bölgenin gevşekçe sarılmasıdır. (Ağır yanıklarda bölge dezenfekte edilmez.)
    Böyle bir önlem bakteri kökenli bir enfeksiyonun oluşmasını engellerse de, bütün önlemlere karşın gene de enfeksiyon oluşabilir.
    Yanıkların değerlendirilmesinde dikkatli davranmak gerekir; yalnızca kızanklık oluşumuna neden olsa da, yaygın yanıklarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.














    Copyright © Motosiklet.Net Tüm hakları saklıdır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    hayati - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2006
    Şehir
    Qtahya
    Motosikleti
    roadracer
    yanıklar direk ısı kaynaklarından ve alevden oluşabildiği gibi;
    radyasyondan.
    elektrik çarpmasından
    kimyasal yakıcılardan(asit,alkali gibi) da oluşabilir.
    olay cilt,cilt altı ve derin dokularda aşırı ısıya bağlı şiddetli protein yıkım zincirinden kaynaklanır.bu nedenle yanığa neden olan etkeni ortadan kaldırdıktan sonra.mutlaka ve mutlaka soğutma yöntemine başvurulmalıdır.Çünki protein yıkımı bir müddet daha devam edecek ve olayın sonrası bile yara yeri harabiyeti artacaktır.soğuk uygulaması bu olumsuz harabiyet zincirini kıracak ve hasarı minimize edecektir.Bunun için yanan bölgeyi elbiseleri yırtarak veya keserek açığa çıkarmalıyız ve yaklaşık 15-20 dk. tazyikli olmayan soğuk suyun altında tutmalıyız.Kimyasal yanıklarda bu yöntem etkenin ortamdan uzaklaştırılması için daha idealdir.Elektrik çarpmasında etkenin yanında iseniz bu uygulamayı yapmayın...Daha sonra yanık yerin üzeri temiz ıslak bir bezle örtülmelidir.

  3. #3
    Incredible - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Üzgünüm ama yok!
    Teşekkür ederiz Sayın admin...
    [b]Yaşasın motosiklet kardeşliği. Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz. Anneciğim, kardeşim ve gt250R sizleri ölene dek seveceğim... __No Women, Yes Vodka...:wiinkk:[/b]
    [COLOR="Red"][B]Hayallerinizin peşinden gidin. Gitmiyorsanız, gidenlere mâni olmayın.[/B][/COLOR]

  4. #4
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Yanık sebebiyle oluşan lekeleri giderebilmek içinse sadece iki krem kullanabilirsiniz.Yalnız yanığın üzerinden en az 3 ay geçicek.
    Contractubex jel ve Novuxol pomat.
    + Ciltte ki lekeler için de kullanılabilir..Kaza sonrası oluşan darbe izleri için vs...
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

  5. #5
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Birde ben kendi bilgilerimi sunuyim

    Halk arasinda yapilan ve buyuk sorunlara yol acan hatalari sakina yapmayin

    Dis macunu surmeyin
    Kekik yagi veya benzeri yag surmeyin
    1 yada 2 dereceli yaniklari bol soguk su ile yikayin ve sogutun. El ile temas etmeyin yarayi kurcalamayin.
    Soguk su anlik uyusturucu etkisi yapacaktir. Siz suyu kestiginiz anda aci geri donecektir. Uygun bir pomat bu aciyi daha cabuk azaltacaktir.

    yara yerine olabildiginiz kadar az temas edin . Her temas yaralinin canini cok daha fazla yakar.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  6. #6
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    + zeda ya ek olarak yoğurtta sürmeyin...
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

  7. #7
    alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Temmuz 2006
    Şehir
    iZMİR
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    Yanıklar için, Güneş yanığı veya eksoz yanığı Anestol adlı ilaç iyi geliyor...
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

    N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

  8. #8
    ozi2002 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Şubat 2006
    Şehir
    Eskişehir
    Motosikleti
    Google arama motoru
    Bilgilendirme için teşekkürler
    [COLOR="red"][B][I] 4 zamanlı --> ::144:: <-- 2 zamanlı (A rh 2TT)[/I][/B][/COLOR]

  9. #9
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yanıklar için, Güneş yanığı veya eksoz yanığı Anestol adlı ilaç iyi geliyor...

    Anestol uyuşturur acıyı alır,tedavi edici özelliği yoktur.....
    Yanı sıra silverdin kullanılır,olay anında hemen sürülürse eğer,iz kalmaz..
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

  10. #10
    hayabusa_01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2006
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Suzuki Hayabusa 2013 Sari
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yanıklar için, Güneş yanığı veya eksoz yanığı Anestol adlı ilaç iyi geliyor...
    Evet benimde ayağım eksozdan yandığında anestol kullanıştım çok süper bi ilaç tavsiye ederim
    Discovery Detailing Adana

  11. #11

    Üyelik
    24 Mart 2006
    Şehir
    İzmir
    Bilgilendirdiğiniz İçin Çok Teşekkürler Ederim.. Bildiğim Bir Konuydu Zaten Tekrardan Gözden Geçirmem Çok İyi Oldu..
    [B][CENTER]Sevgi, Saygı ve Barış'ın Kalmadığı Şu Dünyada Sevgi, Saygı ve Barışla Kalın.[/CENTER][/B]

  12. #12
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Alıntı tubis adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Anestol uyuşturur acıyı alır,tedavi edici özelliği yoktur.....
    Yanı sıra silverdin kullanılır,olay anında hemen sürülürse eğer,iz kalmaz..
    Anestol uyuşturucu etkisi ile acıyı dindirir (ilginçtir ilk sürerken daha fazla acımasına neden olur?) ayrıca bepanthene ve teramycin karıştırılarak sürülürse tedavi süreci kısalır.
    amerikada ilginç bir metot da tesadüfen bulunmuştur: yaraya doğru bir fan hafif bir şekilde hava üflerse ödem azalıyor ve tedavi kısalıyor
    iyi olmuş başlık, faydalı bilgiler
    Poturdak

  13. #13
    ozzy73 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Temmuz 2007
    Şehir
    beylikdüzü/ist.
    Motosikleti
    Honda deuville
    1.derece hariç diğer dereceli yanıklarda iz kalır iz kalmaması için eczanelerde satılan balık yağı sürün deriyi hızla besliyip iz kalmamasını sağlıyor bizzat denedim kesin sonuç.. yanlız çok berbat bi kokusu var haberiniz olsun.

  14. #14

    Üyelik
    21 Ekim 2005
    Alıntı hayati adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    yanıklar direk ısı kaynaklarından ve alevden oluşabildiği gibi;
    radyasyondan.
    elektrik çarpmasından
    kimyasal yakıcılardan(asit,alkali gibi) da oluşabilir.
    olay cilt,cilt altı ve derin dokularda aşırı ısıya bağlı şiddetli protein yıkım zincirinden kaynaklanır.bu nedenle yanığa neden olan etkeni ortadan kaldırdıktan sonra.mutlaka ve mutlaka soğutma yöntemine başvurulmalıdır.Çünki protein yıkımı bir müddet daha devam edecek ve olayın sonrası bile yara yeri harabiyeti artacaktır.soğuk uygulaması bu olumsuz harabiyet zincirini kıracak ve hasarı minimize edecektir.Bunun için yanan bölgeyi elbiseleri yırtarak veya keserek açığa çıkarmalıyız ve yaklaşık 15-20 dk. tazyikli olmayan soğuk suyun altında tutmalıyız.Kimyasal yanıklarda bu yöntem etkenin ortamdan uzaklaştırılması için daha idealdir.Elektrik çarpmasında etkenin yanında iseniz bu uygulamayı yapmayın...Daha sonra yanık yerin üzeri temiz ıslak bir bezle örtülmelidir.
    Bu detayları daha önce duymamıştım. Bilgilendirme için teşekkürler...

  15. #15
    kalidor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Kasım 2007
    Şehir
    Atlanta / Peachtree
    Bu çok önemli bilgiler için teşekkürler.

  16. #16

    Üyelik
    07 Eylül 2007
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    2006 cbr 1000rr kırmızı siyah
    önemlı bılgıler ve bılınclenmek herseyden gusel cok sagolun...
    [COLOR="Red"]CBR 1000 RR[/COLOR][COLOR="Black"]SON KARAR[/COLOR]

  17. #17
    atlantic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Ocak 2008
    Şehir
    IsταηвuL
    Motosikleti
    Benelli BN251
    Bu faydalı bilgiler için teşekkürler.
    Artık yollarda ölmek İS-TE-Mİ-YO-RUZ!!!

  18. #18

    Üyelik
    25 Eylül 2008
    Şehir
    kayseri
    Motosikleti
    olsa tükan senin babam varolsun
    sağlıkçı olarak eklemek istedim yanan bölgeye diş macunu salça yoğurt vb kesinlikle sürülmemelidir
    gerginliğini azaltmak için yanık kremleri sürülebilir

  19. #19

    Üyelik
    19 Kasım 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Dylan 150
    Ek olarak elektrik çarpmalarında kalpte ritim bozukluğu ilk anda olmasa bile daha sonra (24 saat) ortaya çıkabilir. Deride görünen bir yara yoksa bile bir acil servise gidip EKG çektirmekte fayda varmış.

  20. #20

    Üyelik
    03 Şubat 2015
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    yamaha ybr
    kulaktan dolma bilgilerle müdahale etmemek gerek. faydalı bilgiler için teşekküler


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler