Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet kazaları ve ilkyardım hakkında..

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    super_meke - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Kasım 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    varadero
    Motosikleti günlük ve nakliye aracı olarak kullananların sayısı son yıllarda ülkemizde giderek yaygınlaşıyor.

    Motosiklet sürücüleri zaman zaman istenmeyen kazalar geçirebilirler. Bu kazalardan sonra alınacak önlemler doğru ve yerinde yapılırsa, insan yaşamını tehlikeye sokabilecek bu kazaların etkileri azaltılabilir.

    İlkyardım, kazadan sonra olay yerine acil sağlık görevlisi/ekibi gelene kadar geçen sürede yapılan girişimlerdir. Bu girişimler ilaçsız ve tıbbi araç gereç yardımı olmadan yapılan girişimlerdir.

    Kazalardan sonra görülen ölümlerin %5’i ilk 5 dakikada olur. Geri kalanı da 30 dakika, 1, 2 saat ve 2-3 gün sonra ortaya çıkar. Dolayısıyla bilinçli ilkyardım ve bunu takip eden, doğru organize edilmiş Acil Tıp Sistemi sayesinde kazalardan sonra görülen ölüm ve yaralanmalar yarı yarıya azaltılabilir.

    Kazadan sonra, eğer olay yerinin yakınındaysanız ya da bizzat kazanın içindeyseniz bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:

    Dikkat: KAZALARDAN SONRA YARALININ BOYNUNU KORUYUNUZ.

    1) İlkyardım konusunda eğitiminiz yoksa yaralıya dokunmayın.

    2) Motosiklet sürücüsünün kaskını başından çıkarmayın. Dikkatlı olarak kapalı olan kaskın camını açın.

    3) Kazayı öncelikle 112'yi arayarak acil sağlık ekibine haber verin ve kaza yerine profesyonel sağlık ekibi çağırın. Gerekli durumlarda kurtarıcı, itfaiye, çekici gibi profesyonellerin de kaza yerine ulaşması çok önemlidir. Ancak, öncelikle acil sağlık ekibinin kazaya müdahalesi, insan sağlığı açısından çok değerlidir. Diğer kurtarıcılar da acil tıp doktoru, paramedik ve diğer acil sağlık ekibi tarafından yönlendirilmelidir.

    4) Yardım gelene kadar çevre ile ilgili tedbirler alın:

    Eğer motosiklet çalışmakta ise kontağını kapatın ve anahtarını korumaya alın.
    Motosikletten sızan benzin ve benzeri yanıcı-patlayıcı maddelere karşı uyanık olun.
    Çevrede toplanan kişilerin sigara içmesine engel olun.
    Motosikletin önüne ve arkasına uyarı işaretleri koyarak diğer araçların kazaya uğramasına engel olun.

    5) Motosikletin altında sıkışıp kalan yaralı varsa, motosikleti dikkatle üzerinden kaldırın ve yardım gelene kadar yaralıyı güven verici sözlerle sakinleştirmeye çalışın.

    6) Yaralı bilinci kapalıysa “Temel Yaşam Desteği” uygulaması ile havayolunu açın; nefesini kontrol edin, nefes alıp vermiyorsa 2 tam kurtarıcı nefes verin ve nabzını kontrol ederek nabız alamadıysanız göğüs masajına başlayın. Unutmayın! İlkyardım ve temel yaşam desteği konusunda eğitiminiz yoksa yaralıya dokunmayın.

    7) Yaralının boynunun korunması çok önemlidir. Boyunda bulunan omur kemiklerinin arasından sinir ve dalları geçer. Yaralı bir kişide eğer boyun kemiklerinde kırık ya da çatlak varsa, taşınma sırasında boyun korunmaz ve kontrolsüz hareketlerle sarsılırsa bu kırık ya da çatlak daha büyük bir kırık haline gelir. Böylece bu kırık, keskin bir bıçak halini alıp sinir dalını tamamen veya kısmen keser. Bu da yaralının çok basit bir kazadan sonra bile yanlış taşınma nedeniyle sakat kalmasına yol açabilir. kazadan sonra boyunda kırık olabileceği düşünüldüğünde ya da şüphelenildiğinde yaralının hastaneye taşınması sırasında yaralıya boyunluk takılması ve böylece Acil Servise taşınması gerekmektedir. Elinizin altında boyunluk yoksa, boynun korunmasını bir havlu, ceket, battaniye, kazak ile de yapabilirsiniz. Yaralının boynunun etrafına bu saydıklarımdan birini dolayarak boynu koruma altına alabilirsiniz.

    8) Yaralının hoyratca hareket ettirilmemesine özen gösterin çünkü bacaklarında, kolunda, sırtında, belinde ya da boyun kemiklerinde kırık olabileceğini düşünün.

    9) Herhangi bir kanama varsa yapılacak ilkyardım, bu kanamayı durdurmak için üzerine temiz bir bez yardımıyla bastırmaktır.

    10) Olay yerine profesyonel ekip geldiğinde yaptıklarınızı kısaca özetleyin.

    Alıntıdır

    kaskınız takılı farınız acık olsun


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    ylmzzz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Aralık 2005
    Şehir
    Konya
    Motosikleti
    Kawasaki Z800
    http://www.acilveilkyardim.com sitesinde de yararlı bilgiler var. soldaki menüden ilkyarımı seçerseniz
    Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin

  3. #3
    aytskal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Şubat 2006
    Şehir
    İzmir/Basmane-Üçyol Hatay Adana Ceyhan
    Topic hortlatmak adına değil ama yaşadığımız son dönem kazalara bakacak olursak tekrar okuyup gözden geçirmekte yarar var...

  4. #4
    eroldayı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Turgutlu/Ama Malatyalı
    Motosikleti
    Yoktur
    mt nezdinde hızır acil ilk yardım kursuna gittik çok faydalı grup oluşturup gitmek te fayda var ilk yardım diye aratırsanız adres kursu veren kurum ve bir kaç resimde var
    SADAKAT NEDİR BİLMEM KİMSENİN GÖLGESİNDEN GEÇİNMEM HİÇ KİMSEYEDE EYVALLAHIM YOKTUR BU CANI ALLAH VERDİ ANCAK ALLAH ALIR EMİR OLUNDUĞUNDA VAKTİ GELDİĞİNDE KOŞA KOŞA GİTMEK NASİP OLUR İNŞAALLAH


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler