Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Astronomi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Merhaba arkadaşlar;

    Yaz için kamp planlarım arasında gökyüzü gözlemi de yer almakta.
    İçinizde bu tür şeylerle ilgilenen var mı merak ettim.


    Teleskop olarak hangi modeli kullanıyorsunuz?


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Volkan76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Ocak 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Urbangini Volta Ala Cubagani
    Yakın zamandaki olaya tekeskop bile gerek duymadan izleyebilirsiniz. Tabi, telestopla daha deteylı izlenir.
    Gökyüzünde gerçekleşecek olay, istanbul park pist günüe d3nk geliyor.
    Yani, 15 Temmeuz 2019 tarihinde, akşam saat 21.30'da ay tutulması başlayacak. Tutulma 00.30'da merkezde ve saat 3 civarı, ay dünyanın gölgesinden çıkmış olucak.
    Dolunay'da gerçekleşen bu fenomende, dünya güneş ile ayın arasındayken, dünya bir tarafdan güneş ışığı alırken, diyer tarafa gölge salıyor. Ve Ay, dünya ve güneş aynı hızadayken, ay dünyanın uzaya yaydığı gölgeye girip, çıkıyor. Yani, gece gökyüzünde dolunay varken, 506 saatlığıne gökyüzünde görünmez oluyor.
    Bu olayïn en muhteşem yanı, ay gölgeye yaklaşıp ve gölgeden çıktıktan sonra renkarenk olması. Sebebi, dünyan küresinin kenarından geçen güneş ışığı, yani, diğer yanda gölgenin kenarından uzaya genişlerken, ışığın dünya atmosferinde kırılıp, yayılarak uzaya dağılırken, ayın gölgeye girmeden önce, gölgenin kenarıda ışığın kırılmış renklerini reflekte etmesi. Bazen, sade turuncu, bazen kırmızı ve bazende gökkuşağı r3nklerine bürünen bir ay görünür. Fakar okadar renkli ay en nadiridir.
    Benim şansıma, 25 sene önce geç saatlerde eve giderken, tramvay beklerken, gökyüzüne baktığımda renkarenk bir ay gördüm. Tramvay durağında ve etrafda başka kimse olmadığïndan, gördüğüm gerçekmi yoksa benmi öyle görüy9run, diye soramadım. Tramvay gelene kadar ay gıkyüzünden kayboldu. Evde televizyonda aytutulması olduğunu öğrenince, balkondan ayın gölgeden çıkışını izledim ve yine renkliydi, o kadarda olmasa. Sonra, renkli ay fenomeni bir yerde 30-40 başkayerde 60-70 sen3de bir gerçekleştiğini okudum. Ama internette renkli ay resimleri gördünüzmü fot9şop demeyin. Bir çoğu gerçekten gökyüzünde r3nkli ayın fotorafları. İyi izlemeler. Kayda değer.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 21:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:20 ----------

    16 Temmuz 2019 tarihinde saat 21.00-03.00 arası ay tutumasından önce ve sonra görünebilen en renkli ay. Bukadar renklisini görmek insan ömründe bir iki kez anca mümkün.
    GaCCaLL bunu beğendi.

  3. #3
    hasmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Kesin fotosop. Bariz oynanmis.

    tutamadim kendimi... cok tahrik edici bir durum olustu cunku.

    Bilgi icin tesekkurler.

  4. #4
    Volkan76 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Ocak 2019
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Urbangini Volta Ala Cubagani
    Umarım herkese nasip olur, renkli bir dolunay görmek.
    Ay ve güneş tutulması senede birden çok kez gerçekleşebilir.
    Ayın veya güneş tamamen gölgede kalması nadirdir.
    Birde ayın ve dünyanın eliptik yörüngesinden kaynaklı dünya güneşe ve ay dünyaya farklı mesafelerde oluyor.
    Renkli ay, kırılan güneş ışığın, hangi renk sp3kturumundan geçerse, o rengi yansıtıyor. Çok nadir, mesafe uygunsa, tüm renk spektrumu ay yüzeyine birden düşdüğünde, ay gökkuşağı renklerinde görünür.
    Misal, ay 340 ile 420 bin km mesafeyle bir eliptik yörüngede dünyanın etrafında ''dans ediyor'' deniyor, yani dönüyor.
    Ay dünyaya en yakınken çapı daha büyük göründüğünden ve kırılan güneş ışığı uzayda dahada genişleyerek dağılmadan, yakın ve çapı büyük dolunayın yüzeyine birden çok spektrum renkleri aynı anda sığıp yansıyor. Bazen ayın rengi turuncu, kırmızı ve birkaç renge daha değişerek, gölgeye yaklaşır. Çıkarkende öyle.
    Renkli olması için sanırım bir faktörde, güneş ışığı dünya atmosferinde kırılıp, spektrumun uzaya dağılabilmesi için, dünyanın o bölgelerinde bulut olmamalı ve galiga o bölgede deniz var ise buda kırılmayı etkiliyor.
    Bir çok ay tutulmasını sürekli takip eden insanlar, renkli ayı görmek için bu bingo'yu yakalamaya çalışıyor. Bir diğer bingo'da güneşin tamamaen ayın arkasında geçerken, sade güneşin koronası görünmesi. Siyah bir daire etrafında güneşin tacı.

  5. #5
    hasmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı Volkan76 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bir diğer bingo'da güneşin tamamaen ayın arkasında geçerken, sade güneşin koronası görünmesi. Siyah bir daire etrafında güneşin tacı.
    Bunu 2017'de gördüm. Sadece 100km'den ince bir şeritte görülebiliyor bu meret. Bulunduğumuz yer o şerit içinde değildi. Çocuğu okuldan aldım, birlikte arabaya atladık, bastık gittik. Yanımıza kilim, sandalye, sandviç, güneşe direk bakabilmek için gözlük aldım. Oturduk bekledik. Önce ortam serinledi. Güneşin ışığı azaldı. Kısa süre içerisinde zifiri karanlık gibi oldu. Güneş incecik bir halka haline geldi. Bir süre öyle kaldı. İnanılmaz bir olaydı. Etkilenmemek mümkün değil. Gündüzün ortasında gece oldu resmen. Herkesin dili tutuldu. İnsan birden bire dünyayı, güneşi ve uzayı idrak ediveriyor, ateş topunun etrafına dönen bir küre üzerinde olduğumuza bir delili yaşamış oluyor. Çok ilginç... Herkese tavsiye ederim.

    Ve de beleş!

    2024'te tekrar varmış...
    Volkan76 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)