Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
5. sayfa BirinciBirinci ... 3456715 ... SonuncuSonuncu

Kahve Kültürü

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #81

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Öğütülmüş kahvenin ömrü 3-5 dakikadır. Yani O kahve size gelene kadar bayatlamıştır. Bir de nasıl kavrulduğu da önemli. Yanlış kavurma ve bayatlık birleşince böyle olmuştur.

    Lavazza ve illy markaları da yurtdışında kavrulup geliyor. Yani garanti bayat. Ama tazeliğini yitirmiş kahve hemen zehirleyip öldürmediği için son kullanma tarihine kadar kullanılıyor, aslınd akahvenin ömrü hasattan sonra yeşil çekirdek hali yaklaşık 1 yıldır, sonrasında kendine has aromalarını kaybetmeye başlar. Kavrulduktan sonra da 3-4 hafta ömrü vardır, sonrasında yine niteliğini kaybeder. Dünyada insanların çoğu taze kahvenin farkını bilmedikleri için bayat kahveler arasında iyilerini seçmeye çalışıyor.
    Bu doğru ise tüm dünyadaki kahve tüketicilerinin %99.999'u bayat kahve tüketiyor demektir. (Oranda cömert davrandım, virgülden sonra en az bir 6 hane gitmek lazımdı aslında...)

    Bu arada benim kullandığım Lavazza ve Illy'ler vakumlu takoz halinde geliyor, oksitlenme olmadığı için belki daha uzun dayanıyordur? (Açtıktan sonra ideali 1 hafta 10 gün içinde bitirmek ama bitmiyor tabi; havasını alarak buzdolabında saklıyorum...)


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #82
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kenya AA çekirdekleri ile Türk kahvesi denemiştim güzel oluyor.
    Türk kahvesinde problem kavrulma... Türk kahvesinde, Espresso aksine, kahve ve su arasındaki ilişki çok uzun sürdüğü için kahvenin az kavrulmuş olması mühim.

    Lakin az kavrulduğunda dahi iyi tat verebilecek kahve kaliteli olmak zorunda. Malum çok koyu kavurunca iyi ve kötü kahve arasındaki fark azalıyor. O yüzden malesef gördüğüm hemen hemen tüm Türk kahvesi satan yerler kömür gibi kavuruyorlar kahveyi.

    O yüzden Türk kahvesi yapabilmek için kavurma makinesi şart gibi bir şey... Espresso veya filtre kahve için kavrulmuş kahve, Türk kahvesi için kullanıldığında kısmen acı olacaktır, her ne kadar tipik piyasa Türk kahvesinden çok daha iyi olsa bile.

    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hanımın Kenyalı arkadaşları düğünde direkt Kenya'dan kahve getirmişlerdi. (Markasını çekirdeğini bilmiyorum...) 1 kere denedim (orta kalınlıkta öğütülmüştü, french press'te yaptım...), kelimenin tam anlamıyla bomb.ktu. Dandik kahve getireceklerini zannetmiyorum, ya pişirmesini bilemedik veya benim ağız tadıma hiç uygun değildi.
    Kim bilir nedir... Kalite, nem, bayatlama, vs.

    Alabileceğiniz en iyi kahveler:

    1. Jamaica blue mountain
    2. Hawaii Kona
    3. Kenya AA + ... (Bu seviye biraz kalabalık, şahsi tercihlere de bağlı)

    Bunların üçünün de kendi aralarında kalite farkları oluyor. 3. hafif tuzludur. 2. en az iki kat daha pahalıdır. 1. en az üç kat daha pahalıdır.

    Bunların daha iyisi özel yetiştirildikten sonra tadılarak açık arttırmayla satılan kahveler, ki onlar yeşil satılıyorlar ve ciddi tuzlu oluyorlar.

    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu doğru ise tüm dünyadaki kahve tüketicilerinin %99.999'u bayat kahve tüketiyor demektir.
    Mutlaka. Lavazza, Illy vs. ne idüğü belirsiz kahveler.

    Antep fıstığı diyoruz mesela değil mi? Markası var mı? Olsa n'olur, olmasa n'olur? Siirt fıstığı o kalitede değil. İran fıstığı da. California fıstığı da. Kitapta dördü de "pistachio" olarak geçiyor. Ama Antep fıstığı tartışmasız önde. Aynı şekilde kahve olayında da olay orijindir. Kona kahvesi başka yerde yetişmiyor. Aynı Antep fıstığı gibi...

  3. #83

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Ama şimdi antep fıstığı bile Gaziantep'e gittiğinizde çeşit çeşit. O iş falanca bahçenin fıstığı filanca bahçenin fıstığına kadar gider... Lavazza, Illy vs. bunlar da belli bir kalite ve aromayı tutturmaya yönelik çalışıyorlardır. Kaliteyi (iyi veya orta farketmez) tutturamadığınız noktada bitersiniz; bu işte tutarlılık çok önemli...

  4. #84

    Üyelik
    17 Mayıs 2011
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Öğütülmüş kahvenin ömrü 3-5 dakikadır. Yani O kahve size gelene kadar bayatlamıştır. Bir de nasıl kavrulduğu da önemli. Yanlış kavurma ve bayatlık birleşince böyle olmuştur.

    Lavazza ve illy markaları da yurtdışında kavrulup geliyor. Yani garanti bayat. Ama tazeliğini yitirmiş kahve hemen zehirleyip öldürmediği için son kullanma tarihine kadar kullanılıyor, aslınd akahvenin ömrü hasattan sonra yeşil çekirdek hali yaklaşık 1 yıldır, sonrasında kendine has aromalarını kaybetmeye başlar. Kavrulduktan sonra da 3-4 hafta ömrü vardır, sonrasında yine niteliğini kaybeder. Dünyada insanların çoğu taze kahvenin farkını bilmedikleri için bayat kahveler arasında iyilerini seçmeye çalışıyor.
    Ben şok

  5. #85
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ama şimdi antep fıstığı bile Gaziantep'e gittiğinizde çeşit çeşit. O iş falanca bahçenin fıstığı filanca bahçenin fıstığına kadar gider... Lavazza, Illy vs. bunlar da belli bir kalite ve aromayı tutturmaya yönelik çalışıyorlardır. Kaliteyi (iyi veya orta farketmez) tutturamadığınız noktada bitersiniz; bu işte tutarlılık çok önemli...
    işte kahve de böyle bir şey. Filanca ülkenin falanca bölgesinin falanca çiftliğinin şu yılı hasadı kahvesi gibi kahveler var piyasada. Tabi lavazza vb. büyük kahve firmaları bu şekilde kahve temin edip satamayacakları için endüstriyel şekilde üretilmiş kahveleri alırlar, büyük otomatik kavurma makinalarında olması gerekenden yüksek derecede kavururlar ki her yörenin kendine has aroması olayıyla uğraşmayıp mümkün olduğunca aynı tadı verecek kahve çıksın ortaya. Sonr akahvenin bu kendine has tatlarından pek haberdar olmayan, kavrulmuş kahvenin 3-4 hafta içinde niteliğini kaybettiğini bilmeyen, kahve tadında işte deyip kahve içenlere satarlar.
    The Dude bunu beğendi.

  6. #86

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Bence abartıyorsunuz...

    Bir noktadan sonrası tamamen pazarlama algı yönetimi bu işlerin. Gün gelir adama zırt kahvesi(!) diye pırt kahvesi(!) içirip ters takla attırırlar vesselâm.

    Hani bir kedi köpek kadar koku duygumuz olsa anlayacağım da ort. kapasite belli yani

  7. #87
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Denemeden fikir sahibi olmayın bence.

    İlk kez Kona kahvesi içtiğimde şok olmuştum. Fark muazzam.
    espresso bunu beğendi.

  8. #88
    The Dude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ocak 2008
    Şehir
    Khalkedon
    Motosikleti
    sym joymax
    sorun şu ki;
    bir çoğumuzda aradaki detayları anlayabilecek kadar tecrübe ya da yetenek yok.
    mp3 dinleyenler ya da filmlerini torent ya da benzeri uygulamalar ile edinenler konuyu daha net anlayabilir,
    aynı parçanın 128 kpbs mp3 versiyonu ile 256,320 kpbs sonrasında flac ya da diğer biçimlerini dinleyince fark ortaya çıkıyor.
    endüstriyelleşmenin tüketiciyi standartlaştırma çabası hem takdire şayan hem çok başarılı,
    en güzel örneği ztarbaks kahveleridir.
    bir diğer örneği paket türk kahvesi ile taze çekilmiş türk kahvesi arasındaki farktır.
    izmir kızlar ağasında kavrulup, çekilip, taze olarak önünüze gelen dibek kahvesi içtiğinizde farkı anlayabiliyorsunuz.
    marketten aldığınız kahvenin de ilk açıldığındaki ile sonraki arasındaki fark gibi bir şey.


    maalesef kahve artık lüks tüketim maddeleri arasında yerini aldı,
    kilosu yaklaşık 200 tl. oldu.

    bir ara coğrafyadan ziyade yükseklik farkının tadını da almaya başlamıştım, yıllara henüz girememiştim.
    bunlar konunun uç noktaları, oralara kadar girmenize gerek yok.
    tavsiye de etmem, zira her şeyin lüks olduğu/olacağı zamanlardayız.
    kendinizi bayat kahveye alıştırırsanız faydasını görürsünüz.

    bağzı imansız kahvelerin tadı da biraz bekledikten sonra oturuyor.
    espresso bunu beğendi.

  9. #89
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Babam anlatirdi, eskiden kahvenin asiri pahali oldugu zamanlarda kahvehanelerde nohut vs. turu seyleri kavurup onlardan kahve yapiyorlarmis...

    Kızlar ağası dibek kahvesi de dahil olmak uzere cogu kahve asiri kavruluyor. Turk kahvesi icin kahvenin koyu degil acik kahverengi olmasi lazim. O kadar az kavruldugu halde guzel koku ve tadi olan cekirdek te kaliteli olmak zorunda...
    espresso bunu beğendi.

  10. #90
    The Dude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ocak 2008
    Şehir
    Khalkedon
    Motosikleti
    sym joymax
    türk kahvesinin mevzusu o zaten, sert olması.
    kahvenin kendi benliğini kaybedip sıradanlaştırılması.
    o sebepten genelde en dandik çekirdekler kullanılıyor.

    bana göre de esas meselesi konunun sosyalleşme tarafını oluşturan kahinlik (fortune teller) kısmı.
    can't be worried about that shit. life goes on man.

  11. #91
    Moderatör Lucas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Haziran 2006
    Şehir
    Yalova
    Geneli genel kültür yoksunu bir toplumda, hele ki bu ekonomik veriler ile sadece kahve içilir kültürü biz kültürsüzleri ilgilendirmez.

  12. #92
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Gurme mantığına sahip olarak kahve icme sansımız ne yazık ki cok düşük.

    250gr'lık ecnebi isimli kahveler alıp kahve makınasında yapıyoruz.

    Standart evlerdeki filtre kahve makınaları zaten tadı bozuyor.
    Aldıgımız kahveler %90 eski tarihli dikkat ederseniz, aroması bozulmus oluyor.


    Bu nedenle en iyi kahveyi değil kötüler arasında en iyi hangi kahve en iyi ise onu iciyoruz.

    ha bazen cılgınlık yapıp baileys ya da viski aromalı içiyorum o ayrı

  13. #93

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Arkadaşlar çayı demleyip içiyoruz ötesi var mı? Ne kahve kültürü?

  14. #94
    The Dude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ocak 2008
    Şehir
    Khalkedon
    Motosikleti
    sym joymax
    Alıntı Cyan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar çayı demleyip içiyoruz ötesi var mı? Ne kahve kültürü?
    çoğunlukla onun da becerilemediğini net olarak söyleyebilirim.

    endüstriyel çayın üzerine sıcak su eklemek ile çay olmuyor.
    tadı yakalamak için farklı çayları karıştırmak, suyunu iyi dinlendirmek, sıcaklığına, demleme süresine ....
    detay çok.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 11:19 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:18 ----------

    Alıntı Lucas adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Geneli genel kültür yoksunu bir toplumda, hele ki bu ekonomik veriler ile sadece kahve içilir kültürü biz kültürsüzleri ilgilendirmez.
    herkezin kahvesine kimse karışamaz.
    only allah can judge me ...
    can't be worried about that shit. life goes on man.

  15. #95
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    05 Kasım 2015
    Şehir
    Amerika
    Motosikleti
    SD 1290R
    Alıntı The Dude adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    türk kahvesinin mevzusu o zaten, sert olması.
    kahvenin kendi benliğini kaybedip sıradanlaştırılması.
    o sebepten genelde en dandik çekirdekler kullanılıyor.
    Dude, düzgün Türk kahvesi içmemiş birinin yorumu bu muhtemelen... İkinci sayfadan:

    Alıntı hasmet adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    @pea, dayımın kahvesi İzmir'in bazı kasabalarında meşhurdur. Kendisi vefat edeli çok oldu. Zengin bir kızla evlenmiş, kayın pederinden kahve kavurma makinası istemiş. O zamanlar kahve yokluğundan nohut vs. türü kuru bakliyatın çok kavrulup kahve niyetine içildiği zamanlarmış. Dayım o zamanlar kahve satmaya başlamış. Süper zengin oldu küçücük dükkandan. Sülalesi hâlâ mamurdur

    Küçükken dükkanın önündeki yeşil kahve çuvallarının üzerindeki "Arabica" ibaresini hatırlarım. Açık renkli pudra şekeri kıvamında taze kavrulmuş kahve, dükkan ve çevresini mis gibi kokuturdu. Bozmadı kaliteyi hiç, fiyatı yüksek olmasına rağmen de çevre kasabalar dahil müşterisi hiç eksik olmadı.

    İzmir içinde öyle Türk kahvesi bulamazdık... Ne Karşıyakanin Küçük Avcı'sı, ne de kemeraltının Hüseyin efendisi... Hatta onları görünce "Niye bu kadar koyu renk bunlar acaba?" derdim içimden. Zaten baskın kahve kokusunun altında ağır bir yanık kokusu olurdu hep...

    Tahminim çoğumuz doğru düzgün bir Türk kahvesi içmemişizdir hayatımızda.
    Bu arada Türk kahvesi, kuru yöntemle kahvenin üretildiği Yemen'de de, İsrail'de de aynı. Muhtemelen Osmanlı üzerinden geçtiği için ismi Türk kahvesi olarak kalmış...

  16. #96
    HerveauX - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Eylül 2019
    Şehir
    Tekirdağ/Çorlu
    Motosikleti
    Yamaha MT-07 2021
    Alıntı Boldpilot adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Nescafe 3ü1 arada sütlü köpüklüden sonrası yok bende 😀
    hocam arsenik içsen daha 3in1 nedir :D çekilmiş filtre kahve alıp french press ile tavsiye ederim.

  17. #97
    arndiol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Nisan 2018
    Alıntı HerveauX adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hocam arsenik içsen daha 3in1 nedir :D çekilmiş filtre kahve alıp french press ile tavsiye ederim.
    en pratiği o, el mahkum

    ancak 3/1 in şekerinde bir gariplik var, içenler 2/1 alıp icine normal şeker atıyor
    Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.

  18. #98
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Çok kaliteli çok güzel kahveler var. Hepsinin de farklı farklı tat profilleri, tadım notları var. Ama malesef pahalı.

    Nasl ki dünyada çok kaliteli şaraplar var, şarap etrafında güzel bir kültür var ama biz fakirlikten anca köpek öldüren tipi ya da bi tık üstü şaraplarıı içebiliyorsak kahvede de durum böyle.

    2011 yılında Panama'da bir kahve çiftliği en pahalı kahve rekorunu kırmıştı. Tam hatırlamıyorum ama açık arttırma ile kilosu 110 dolara mı ne gitmişti. Tabi çiftlikten o fiyata çıkan kahvenin buralara ulaşması sırasındaki masraflar falan derken burada o kahveyi satan dükkanın eline kilosu 220 euroya mı ne gelmişti. Kahveyi kavuran kişiden dinlemiştim kavurma makinasını korka korka kullanıyorum bunu kavururken demişti. O yıl yapılan barista yarışmalarında Türkiye'de yapılan yarışmada bu çiftliğin kahvesini temin edip kullanan kişi Türkiye şampiyonu olmuştu. Sonradan dünya şampiyonasında dereceye giremese bile Türkiye'nin de dünya barista yarışmalarında temsil edilmesi konusunda bir öncü olmuştu. O zamanlar 3. daga kahve dükkanı denen yerlerin ik örneği olan Bebek'te bir kahvecide çalışıyordu o Barista. Dünya şampiyonası sonrası tebrik etmek için uğradığımda o kahveden demleyip ikram etmişti de tadına bakmış oldum.

    Yine Hawai adasının Kona dağında yetişen kahveler dünyanın en iyileri arasında gösterilir. Jamaika'nın Blue Mountain dağında yetişenler de öyle çok pahalıdır.

    Bir de Yemen'de yetişenler pahalıdır ve çok güzeldir ama son bir kaç yıldır oradaki savaş yüzünden piyasada bulmak sorun, buunanlar da ya eski hasat ya da bazıları etiyopyadan alınan kahvelerin yemek diye satılanları.


    Patronum sağolsun, işyerinde filtre kahve makinamız ve öğütücümüz var, çok ahım şahım şeyler değil ama en azından kahvemizi çekirdek olarak internetten sipariş ediyoruz, sipariş üzerine taze kavrulup geliyor. Kilosu ortalama 150 liraya gelen kahvelerden ayda 2 kilo kadar gidiyor bizim 4-5 kişilik küçük ofisimizde.
    The Dude bunu beğendi.

  19. #99

    Üyelik
    26 Kasım 2017
    Şehir
    Sin City
    Motosikleti
    MT-07
    Şu kahve olayından bende müzdaribim. Bir yere gidince şunu içmeliyim, bunu içeceğim yok. Nescafe classic black and no sugar Kahve dükkanlarına gidince filtre kahve söylerim. Çünkü bir kahveden ne bekleyeceğimi bile bilmiyorum

    İş yerinde filtre kahve makinesi var dandik birşey ama yapınca ben içmek zorunda kalıyorum. Şu french press olayına bende gireceğim herhalde. Lakin ondan bile anlamıyorum

  20. #100
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Alıntı Angrypower adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şu kahve olayından bende müzdaribim. Bir yere gidince şunu içmeliyim, bunu içeceğim yok. Nescafe classic black and no sugar Kahve dükkanlarına gidince filtre kahve söylerim. Çünkü bir kahveden ne bekleyeceğimi bile bilmiyorum

    İş yerinde filtre kahve makinesi var dandik birşey ama yapınca ben içmek zorunda kalıyorum. Şu french press olayına bende gireceğim herhalde. Lakin ondan bile anlamıyorum
    işyerinde dandik filtre kahve makinası varsa o zaman en ucuzundan dandik bir öğütücü de edinin, internetten sipariş üzerine taze kavrulmuş kahve satan yerler var, onlardan sipariş edip için. makina dandik de olsa kahve iyise yine de marketten alınma hazır öğütülmüş bayat kahveden iyi oluyor.
    Bizim ofiste kimse öğle arası starbuck'a falan gideyim demiyor mesela. Yemekten sonra koştur koştur ofise gidiyoruz kahvemizi ofiste içeriz nasıl olsa etraftaki kahvecilerden daha iyisi var hem de parasını patron ödüyor diyoruz.

    işyerinde güzel kahve, her daim sürekli buluan atıştırmalık abur cubur masraf gibi görünse de çalışanı ofiste mutu ettirmek açısından bence en az masraflı şeyler.


    REKLAM ALANI
5. sayfa BirinciBirinci ... 3456715 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)